Simona Popescu

Alianta pentru o Romanie Curata a implinit un an! Peste un sfert de milion vizitatori unici in primul an de ARC

Parca ieri, la initiativa Alinei Mungiu Pippidi maturam, impreuna cu liderii ONG-urilor partenere si prietenii ARC, frunzele uscate din curtea GDS pentru a arata lumii ca dorim sa facem curatenie. O curatenie morala in favoarea apararii si promovarii principiilor bunei guvernari si a combaterii coruptiei. Si asta am si facut. Zi de zi, ceas de ceas, Romania curata a impus in prim planul dezbaterii publice subiecte importante. Prietenii, colaboratorii si voluntarii nostri ne-au ajutat sa o facem.

Ce reprezenta astazi ARC?

Organizatiilor membre – Societatea Academica din Romania, Freedom House Romania, Alma Mater, Grupul pentru Reforma Universitara, Centrul Roman de Politici Europene, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Societatea Timisoara, Asociatia Edu-Cer, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia Culturala Ariergarda, Asociatia Salvati Bucurestiul, Grupul pentru Dialog Social, Asociatia Pro-Do-Mo, CNS Cartel ALFA li s-au adaugat recent Academia de Advocacy si Centrul de Resurse pentru Participare Publica. Grupul nostru de prieteni s-a marit constant. Alaturi de noi, de initiatoarea proiectului Alina Mungiu Pippidi, sunt in acest moment Toni Grecu, Catalin Tolontan, Cristian Parvan, Aurora Liiceanu, Ligia Deca, Monica Macovei, Dan Perjovschi, Vasile Ernu, Cristian Ghinea, Corneliu Porumboiu, Cristian Oana, Marius Oprea, Florin Mihalcea, Stefan Vlaston, Ada Milea, Damian Draghici si Peter Eckstein Kovacs.

Alianta pentru o Romanie Curata a castigat toate procesele pana acum, iar aceasta este deosebit de important deoarece cazurile noastre reprezinta precedente, modele de urmat care sunt si vor putea fi folosite de catre cetateni sau ONG-uri in lupta lor pentru transparenta institutionala.


Tabelul cu procesele castigate de ARC il puteti citi
aici.

Subiectele investigate de romaniacurata.ro au devenit subiecte nationale de dezbatere. Ulterior s-au si concretizat in propuneri concrete de modificare, de modernizare a legislatiei in vigoare. Si va dam doar un exemplu recent: propunerile ARC au fost incluse in Strategia Nationala Anticoruptie. In plus, romaniacurata.ro a devenit un punct de sprijin cunoscut de cetatenii care militeaza anticoruptie si pentru promovarea principiilor bunei guvernari, astfel cum au fost enuntate inca din momentul lansarii ARC. Avem peste un sfert de milion vizitatori unici in primul an de ARC.
Pe langa sfaturile juridice pe care le solicita si le primesc, multe din subiectele semnalate de cetateni devin subiectele investigatiilor noastre si sunt ulterior preluate de mass media. Aliantei pentru o Romanie Curata i s-au alaturat peste 200 de voluntari. Rezultatele concrete obtinute de noi sunt postate pe site-ul romaniacurata.ro si pot fi consultate de oricine doreste.

Ce urmeaza sa faca de acum incolo ARC?

Va invitam sa continuam impreuna ceea ce am inceput. Sa facem cunoscut mesajul nostru in tara. Sa le vorbim tinerilor despre aceasta platforma. Ii invitam pe toti cei interesati sa se alature demersului nostru de a initia si gazdui dezbateri pe teme cu adevarat relevante pentru public.

Alianta pentru o Romanie Curata ramane un proiect al Societatii Academice din Romania, o miscare civica deschisa oricui – persoane sau organizatii, ONG-uri, sindicate, firme, institutii – care promoveaza principiile bunei guvernari si e dispus sa investeasca munca voluntara sau sprijin pentru voluntari care promoveaza aceasta idee.

Contributia voastra poate lua orice forma: informatii, sesizari catre autoritatile centrale sau locale, vesti despre abuzurile asupra cetatenilor, stiri / anchete / comentarii despre coruptia la orice nivel, inregistrari audio sau video ori fotografii in care ati surprins situatii care arata abuzul administrativ si coruptia oricui – a functionarului, politistului, a vreunuia dintre multii oameni platiti din banii publici ca sa ne serveasca. Puteti, de asemenea, sa ne transmiteti stiri despre activitatea voastra sau puteti comenta oricare dintre articolele de pe site. Ne puteti scrie despre campaniile voastre de buna practica, pentru ca si altii sa invete de la voi.

Va invitam sa va alaturati comunitatii noastre de pe Facebook (http://www.facebook.com/rcurata) pentru a fi in permanenta la curent cu ceea ce facem.

Romania Curata este si va ramane o platforma deschisa ideilor si sugestiilor, dar mai ales tuturor cetatenilor care doresc sa semnaleze cazuri concrete de abuz si incalcare a legilor in vigoare.

Daca vrem ca Romania sa devina un stat performant, capabil sa atinga potentialul sau in Uniunea Europeana, acest lucru se va intampla doar printr-o alta relatie intre stat si societate, una bazata pe incredere reciproca. Misiunea Romaniei curate ramane construirea unei largi aliante care sa lucreze pentru acest scop, prin monitorizarea si expunerea proastei guvernari, precum si a promovarii guvernarii bune si a celor care o practica.

Le multumim tuturor ONG-urilor membre, tuturor prietenilor si partenerilor, jurnalistilor si voluntarilor care s-au implicat in actiunile Aliantei pentru o Romanie Curata. Le multumim tuturor colaboratorilor nostri care ne transmit mesajele lor, incurajand astfel functionarea acestei comunitati anticoruptie. Ceea ce, trebuie sa recunoastem, este grozav. Este greu, uneori foarte greu, dar este cu adevarat o performanta. Pe care trebuie sa continuam sa o crestem. Impreuna cu voi toti!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Alianta pentru o Romanie Curata a implinit un an! Peste un sfert de milion vizitatori unici in primul an de ARC

  1. arpad

    La Multi Ani ptr.ARC.si ptr.tot personalul care se implica in actiunile de CURATIRE acoruptiei,coruptilor si corupatorilor. Un ajutor la fata locului[locul coruptiei],nu ar fi rau de loc

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *