Mihaela Parghel

ALERTĂ: Clădirea primului spital civil din Brașov, aflată în plin centru istoric, la un pas de demolare pentru a face loc unui complex imobiliar de lux

Cum poți demola o clădire veche din zona istorică al Braşovului? Cu un teanc de expertize, multe negocieri şi muncă de convingere pe lângă autorităţi. Un investitor privat vrea să demoleze clădirea fostului spital de boli dermato-venerice din Braşov pentru a construi în loc un complex hotelier de anvergură. Nimic neobişnuit până aici. Doar că respectiva clădire (despre care unii arhitecţi spun că ar fi primul spital public al Braşovului) se află în plin Centru istoric al oraşului, la confluenţa dintre trei ansambluri din lista de monumente istorice de interes naţional. Iar noul proiect imobiliar propus de investitori e un semi-mister, n-a fost văzut de prea multă lume până acum, darămite dezbătut.

dermato1Demolarea fostului Spital de Boli Dermato-Venerice din Braşov (foto) riscă să creeze un precedent periculos pentru soarta unor clădiri aflate în zone imobiliare atractive din Centrul istoric. Vândută unei companii israeliene, care a decis să construiască în loc un complex hotelier de lux, cu spaţii comerciale şi parcări, clădirea actuală va fi demolată, aşa cum au cerut noii proprietari. Asta în ciuda faptului că imobilul se află într-o zonă „sensibilă” a oraşului, pe strada Gheorghe Dima nr. 1, la confluenţa dintre Scheii Braşovului, fortificaţiile Cetăţii Braşovuluii şi Centrul Istoric – Cetatea Braşovului – trei ansambluri arhitecturale protejate, aflate pe lista monumentelor istorice de categorie A sau B.

poarta ecaterinei_in zona protejata
Clădirea se află în interiorul zonei de protecţie a monumentelor istorice, trasată pe o rază de 150 de metri în jurul acestora. În apropiere (maxim 50 metri în jur, deci în zona de protecţie) se află, de exemplu, Poarta Schei, Poarta Ecaterinei şi clădirea Arhivelor Naţionale, toate aflate pe Lista Monumentelor Istorice, ca parte a laturii sud-vestice a fortificaţiilor Cetăţii Braşov (cod BV-II-m-A-11294.01, pe LMI).  În zonă se regăsesc alte câteva clădiri cu valoare de monument istoric sau arhitectural, respectiv cea de pe strada Constantin Brîncoveanu nr. 8 (Casă din secolul XIX, cod BV-II-m-B-11369 în LMI), de pe Constantin Brâncoveanu nr. 10 (Casa cu fosta capelă grecească 1690-1798, cod BV-II-m-A-11370 în LMI) şi de pe Constantin Brâncoveanu nr. 12 (Casa Bălaşa Brâncoveanu, 1793, cod BV-II-m-A-11371 în LMI). Chiar şi în aceste condiţii, Comisia Tehnică a Primăriei a acordat deja avizul solicitat de investitor pentru studiul de oportunitate aferent documentaţiei „PUZ- Construire sediu de firmă şi hotelul, din Şirul Gheorghe Dima nr. 1, Braşov”. E adevărat, însă numai cu condiţia extinderii zonei studiate pană la strada Nisipului de Jos.

”Primul spital public din România”

Deocamdată, singurii care au reacţionat la iminenta demolare a unei clădiri din zona de protecţie a monumentelor istorice sunt arhitectii coordonatori ai proiectului Oraşul Memorabil, care au dedicat o mare parte a expoziţiei cu fotografii din istoria oraşului, acestei clădiri. „Reprezentanții dezvoltatorului imobiliar au prezentat argumente că acest imobil este într-o stare tehnică precară, că exista riscul prăbușirii lui și că prezintă «risc bacteorologic» Temerea noastră este că în acest mod și alte clădiri din ariile de protecție, la fel de fragile din punct de vedere structural, ar putea avea aceeași soartă”, a afirmat Ovidiu Taloș, de la Ordinul Arhitecţilor Braşov – Harghita – Covasna. „Această clădire a fost primul spital public din România. Istoria lui nu a fost documentată, astfel încât să se pună vreodată includerea lui pe lista monumentelor istorice. Din păcate, de acum, șansele ca acest lucru să se întâmple au dispărut, pentru că noul proprietar are tot interesul ca fostul spital să fie demolat”, a mai spus Ovidiu Taloş. Arhitectul a precizat că nu a existat nicio prezentare a noului proiect de investiţii şi deşi acesta este un subiect de interes pentru comunitate, nimeni nu ştie exact ce va răsări în locul fostului spital.

Direcţia Judeţeană de Cultură va da aviz pentru demolarea clădirii

dermato si arhive (2)Soarta clădirii de pe strada Gheorghe Dima nr. 1 stă acum doar într-o semnătură a Direcţiei Judeţene de Cultură Braşov, care trebuie să decidă dacă este sau nu oportună demolarea unei clădiri în plin centru istoric al Braşovului, în zona de protecţie specială a monumentelor. Dar avizul nu va fi decât unul pozitiv, o recunosc şi reprezentanţii Direcţiei. Pentru că la dosarul depus de noul proprietar există expertizele potrivite. Una dintre aceste expertize arată că structura de rezistenţă a clădirii este grav afectată şi există risc iminent de prăbuşire, iar cea de a doua demonstrează că este infectată bacteriologic şi imposibil de igienizat 100%. În plus, deşi există date certe că acesta a fost primul spital public al Braşovului, nimeni nu s-a preocupat de-a lungul vremii să facă cercetările de rigoare şi proceurile pentru introducerea pe vreo listă de monumente instorice de interes local, măcar. Aşa că nici o potenţială valoare istorică nu o poate salva.
În aceste condiţii, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Braşov, Gheorghe Mitran, a declarat că este o chestiune de timp până când instituţia sa va semna pentru aprobarea demolarea spitalului din Centrul istoric şi înlocuirea lui cu noul complex hotelier de lux. Întrebat dacă acest aviz pentru demolare, obţinut pe baza celor două expertize (comandate şi plătite de beneficiar), nu va crea un precedent ce va putea fi folosit şi în cazul altor clădiri din zone de protecţie istorică, directorul Mitran este sigur că nu se poate întâmpla aşa ceva. Acelaşi director dă asigurări că demolarea fostei unităţi medicale nu este periculoasă  pentru vreo clădire istorică din jur. Şi mai mult, în opinia sa, proiectul imobiliar al israelienilor este o soluţie bună pentru revigorarea vieţii economice şi sociale din această zonă a Braşovului

Din trei variante s-a ales cea potrivită. Dar care e ”varianta protivită”?

Pentru că aproape nimeni nu ştie exact ce se va construi în zona istorică de la intrarea în Şchei, am încercat să adunăm câteva informaţii relevante despre proiectul complexului hotelier de lux anunţat de noul proprietar. Aşa am aflat de la directorul Direcţiei Judeţene de Cultură că, dată fiind „sensibilitatea subiectului” (locul unde este plasată noua investiţie, mai bine zis), „de un an şi jumătate am întors proiectul ăsta pe toate părţile şi am analizat trei variante de proiect pentru ceea ce propun investitorii”.

Iniţial investitorul voia să ridice în plin centru vechi al Braşovului, o clădire din sticlă „tip lamă”, cu opt etaje (!!!), folosindu-se de un precedent: un corp al Maternităţii, construit pe vremea comuniştilor, chiar vizavi, are şapte etaje şi mansardă.
După negocieri, s-a ajuns la o variantă în care se vor construi un hotel, spaţii comerciale, restaurant, spaţii de birouri şi alte funcţiuni, printre care şi o parcare subterană. Dar nimic foarte înalt, cum se propusese în varianta iniţială. Cel puţin aşa sună asigurările directorului Direcţiei Judeţene de Cultură.

Am cerut mai multe detalii şi despre condiţiile impuse investitorului pentru noul proiect imobiliar, însă am fost pasaţi la arhitectul care coordonează comisia de monumente şi care are în analizează proiectul. Arhitectul însă… nu a avut timp de o aşa discuţie. Şi a şi recunoscut că este o chestiune sensibilă: „Subiectul  nu îmi place! Nu pot vorbi acum. Discuţia asta nu se face aşa pe loc”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “ALERTĂ: Clădirea primului spital civil din Brașov, aflată în plin centru istoric, la un pas de demolare pentru a face loc unui complex imobiliar de lux

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *