Vasile Ernu

Alegerile locale  din Republica Moldova: etnicitate, geopolitică și bandiți

„Shor a luat Orheiul, Renato – Bălţiul. Chirtoacă se bate cu Zina în turul doi pentru Chişinău.” – zice presa. Toți strigă: dezastru!!!. Toată ”lumea bună” dă vina pe popor. Moldova, ca și România, are o elită (cultural-politică) ruptă total de talpa țării și de interesele ei.

Și cum trebuia să voteze poporul cînd la putere a stat o Alianță (auzi, Pro UE) care a furat ca în codru, cum nimeni nu și-a mai permis: 1 milliard Euro (repet: 1 milliard în cîteva zile în timpul alegerilor precedente)? Elita cultural-jurnalistică a susținut-o și a ciugulit bine din palma ei. Acum avem rezultatul. Și încă nu s-a terminat. Așa că bandiții nu vin abia acum la putere căci ei au confiscat statul de multă vreme.

Și un mic secret: de la bandiți nu poți recupera puterea prin ritualul alegerilor…Capisci?

Dar totuși cîteva observații:

  • Întradevăr cîteva orașe importante ”sînt pierdute”. Bălți & Orhei. Orheiul e o lovitură dură pentru ”patrioți și proeuropeni” fiind tradițional un soi de ”orașul lui Ștefan cel Mare”. Dar dacă analizăm atenți și vedem cauzele atunci ar trebui să pricepem unde se află marea vină. Asta ține de guvernarea catastrofală a ” pro-europenilor” și de lipsa unor alternative reale.
  • Chișinăul va avea un tur doi între Zinaida Grecianîi și actualul primar. Dar consiliul? Aici e foarte interesant. Cei care se declară”ProUE și cei ProEst” au un număr egal de mandate. Există mandatul de aur al PDM care poate schimba balanța. Cine cîștigă? Cunoscutul om de afaceri Plahotniuk. Oricum aici avem cea mai interesantă mișcare de trupe și e un bun indicator al politicii din următorii ani din RM. E de urmărit cum își vor împărți teritoriul cele două grupări. Oricum mai e puțin pîna la distrugerea totală a Chișinăului.
consiul local chisinau

Repartizarea mandatelor de consilieri la Chisinau (sursa Unimedia)

 

  • Dacă ne uităm la rezultatele pe pe întreaga hartă a RM observăm că partidele de la guvernare PLDM & PDM (așa zise pro-europene) nu au ieșit atît de rău. Ele conduc. Eu mă mir că nu au fost taxați mai dur. De ce? S-a votat iarăși geopolitic. Dar și ofertele sînt geopolitice și populiste și nu au mai nimic cu problemele reale ale țării.

infografie partide

  • PL (așa zis unionist) a luat puțin în RM. Asta e și procentul unionismului + încă cîteva, cred eu. Trebuie să fim realiști. Dar are șanse să cîștige Chișinăul cu sprijinul PD & PLDM. Vin ai noștri – pleacă-ai noștri.
  • PSRM-ul lui Dodon i-a spulberat pe comuniști luîndu-le electoratul. Dar nu e neapărat o veste bună. Voronin era un bătrîn conservator liberal statalist și moldovean convins. Dodon e un neoliberal conservator mai apropiat de Rusia. Lucrurile sînt mult mai complicate.
  • Cert este că în RM încă nu s-a născut subiectul politic: cetățean. Iar presa mainstream & elita intelectuală o ține cu discursul moralist uitînd că politica este despre putere și interese. Iar tineretul urbancool din Chișinău a descoperti festivalurile: fac festival și din mătrăgună.
  • Și în concluzie pentru că RM este un spațiu predominant rural, o mică metaforă a unui amic: ”Patru lucruri au rămas stăpîne în sat: Deznădejdea, Alcoolul, Dumnezeu și Moartea. Deznădejdea – traiul la nesfîrșit al trecutului, Alcoolul e pentru prezent, Dumnezeu e speranța unui viitor iar Moartea joacă de nevoie rolul realistului.” (Vitalie Sprinceană)

top partide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *