Alina Mungiu-Pippidi

Adio, politică externă. Că aia internă nu a existat niciodată

Nu a trebuit mult conflictului orb pentru putere și resurse, între cele două grupuri combinate din creatori și consumatori de rente economice care își dispută țara, să le numim convențional Tel Drum și Golden Blitz, să facă victime și în politica externă. La drept vorbind, nu e prima oară: să ne amintim cînd Teodor Atanasiu, PNL, a propus în premieră direct în CSAT să lăsăm baltă pe aliații noștri din Iraq și Afganistan și să ne retragem acasă. Cu avantajul retrospectivității, era poate mai bine dacă nu se duceam în Afganistan sau Iraq deloc, dar odată ce ne-am dus, a propune să ne luăm catrafusele de acolo fără a preveni mai întîi pe aliații noștri, numai pentru că o parte zice „Hai” și deci celeilalte nu îi mai rămâne decît „Cea” arată de ce carul nostru stă mai mult împotmolit. Atunci era un conflict între Tăriceanu și Băsescu, acuma e un conflict între Dragnea și Iohannis, fapt e că și atunci, ca și acum, nu au importanță argumentele (argumentarea pare adesea a depăși capacitatea ambelor părți), nu există pe bune vreo poziție a cuiva (fie și greșită – ar merita dezbătută oricum), ci doar poziționări, cu purul scop al avansării intereselor unei părți contra alteia. Așa e prin țările nedezvoltate și așa a fost mereu – Argetoianu povestește în memoriile sale cum a ajuns Marghiloman germanofil – celelalte poziții erau deja ocupate de rivalii lui politici, și nu i-a mai rămas omului decît asta.

Nu credeți, ca atare, că trebuie să să formați vreo părere despre o ambasadă la Ierusalim a României. Nici vorbă să existe o poziție europeană comună pe tema asta- mai sunt și alți emulatori ai lui Donald Trump în Europa, iar politica europeană comună nu există decît acolo unde există consens- evident, nu e cazul de data asta. Nici să nu credeți că vreun transatlanticism profund, de care Băsescu suferea în mare măsură, conform principiului explicat lui SRS la un chef, că dacă trebuie să lingi… a unei puteri, măcar să o iei pe cea mai mare, l-a contaminat brusc și pe dl Dragnea.

Nu, e vorba doar că dușmanii lui Dragnea au făcut o treabă așa de bună să îl izoleze în Europa, că nu i-am mai rămas omului altă cale de a atrage atenția asupra faptului că există, și că trebuie vorbit cu el, că doar conduce cel mai mare partid din țară.

Trump atacă în instanță legea conflictului de interese ca să își poată angaja în administrație fiica și ginerele, refuză să își publice declarația de avere și a solicitat ajutor de la ruși ca să o bată pe Hilary în campanie, deci e un aliat natural pentru Dragnea, numai prostia ipocrită a dreptacilor din politica românească face ca să îl lingă pe Trump și să îl scuipe pe Dragnea. Cel din urmă a făcut deci pasul firesc pentru a se proteja, s-a dus mai aproape de cel dintîi, asta e tot și nimic altceva. Mișcarea a fost chemată de politica îndîrjită, stereotipă, și am mai spus-o, fără orizont anti-Dragnea la care asistăm de șaisprezece luni și poate dispărea tot așa- o să regăsim nițică decentă, că viziune nu am avut niciodată în politica externă, atunci cînd vom înceta să tratăm străinătatea ca pe un loc de răfuială pentru competiția internă, locul de pîră și spălat rufe în public și negociat posturi, cam cum tratau candidații la tronurile Moldovei și Valahiei curtea sultanului de la Țarigrad, loc de depus denunțuri și șpăgi de tot felul.

Din păcate, cum spun de un an, acestui feroce egoism îi cad victime și cauze bune – Moldova ar avea nevoie de o abordare unită, și pe Viktor Orban nu trebuia să îl lăsăm să ia majoritatea absolută, depindea de voturile maghiarilor noștri din Transilvania acest lucru, și chiar cu voturile lor s-a ales. Eu mi-aș fi luat vacanță să fac campanie contra lui Orban, și știu și cîțiva maghiari români de calitatea întîi care ar fi mers cu mine acolo, în secuime, dar dacă SRI și partidele au hotărît că nu facem nimic e cam greu să se urmească societatea civilă singură, mai ales aia din exil.

La fel, cum am spus cînd Maia Sandu a pierdut la cîteva procente, Klaus, cu ajutorul nostru, i le putea da, dar el a preferat să facă ce îi spune Mogherini, pentru cine știe ce serviciu reciproc, sigur nu unul de dimensiune națională, și să îi lase baltă pe basarabeni. Nu e tîrziu nici acum, sunt alegeri la toamnă- dacă mă credeți, mă sună de pe la Departamentul de Stat unii să mă întrebe dacă nu facem ceva, și ce se poate face, ai noștri însă se preocupă de Moldova doar cînd e vorba de luat voturi de acolo, sau eventual de falsificat, și nu cînd au ăia nevoie de noi ca să nu cîștige mafia rusă alt rînd de alegeri.

La lideri cărora nu le pasă decît de ei înșiși, care iau fără să spună multumesc, dar nu se gîndesc să dea mai departe, că așa evoluează lumea, cine are, sau știe, sau poate mai mult dă și la alții, politica nu mai e decît circ. Tot respectul meu zilele astea pentru cine s-a dezabonat de la circ, și a lăsat baltă televiziunile ca să se ducă la pește, sau pe munte, sau pur și simplu să-și ude grădina lui proprie. Cea în comun nu se mai vede deloc zilele astea, ca atare nici cei care ar uda-o voluntar nu știu de unde să o mai ia.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

24 thoughts on “Adio, politică externă. Că aia internă nu a existat niciodată

 1. Adrian

  S-au mai întâmplat și alte lucruri zilele trecute: vizitele în SUA ale liderilor francez și german care nu (mai) înseamnă străinătatea de când suntem în Uniune cel puțin pentru cei din partea dreaptă (cu Bucureștii) a Prutului.

  (Așadar: ) Off-topic : Confuzia între „acest“ și „acel“ din fraza celebră a d.nei Dăncilă comentată și de o actriță cunoscută nu e o gafă ci arată lipsă completă de (capacitate de a privi lucrurile în) perspectivă ori corelare și poate atrage atenția mai degrabă asupra frazei precedente, cea cu elevul chemat de profesor la ordine. Ce ne-ar arăta această frază decât modul în care acești înalți demnitari au perceput și percep sistemul educațional drept un spațiu al terorii din care trebuie evadat cu orice preț? Și da, lipsa de perspectivă mi se aplică, n-aș fi remarcat situația dacă nu mi s-ar fi făcut reproșuri similare când ceream explicații diverșilor șefi (contabili-șefi ai unor instituții care nu sunt în stare să vireze bani în vreun cont bancar, ori directori juridici care nu cunosc lucruri elementare despre litigiile în care e implicată instituția). Având formația de medic dumneavoastră, probabil ați sărit „peste“ ca peste o evidență, totuși cred c-ar merita dezbătută problematica..

  Reply
 2. Dan Plesoianu

  Incepind de la lovilutie incoace, in Romania viata politica a stat mai mult sub semnul anarhiei, al nerespectarii legilor, al influentei diverselor grupuri si grupuscule cu intentii opuse, al unui sistem legislativ si constitutional defectuos, disfunctional. S-au format, desfiintat, format din nou, o multitudine de partide si partidulete, iar institutiile statului, atit cele vazute, cit si nevazute, cit si gruparile mai mult sau mai putin parastatale, au tras care hais, care cea, numai pentru interesul marunt de grup. Astfel DNA a cam facut ce a vrut, la fel si parlamentul, la fel si vechiul grup neoficial al securistilor, cit si noul grup al sereistilor, la fel si sieistii, la fel si presedintii. Nu exista niste sisteme de feedback, niste pirghii de echlibru, nici un fel de disciplina morala, legala, functionala, institutionala, sociala. Iar aceasta anarhie, se pare de nestapinit deocamdata, devine chiar mai adinca, si mai extinsa. Legile existente sint proaste, si din acest motiv, dar si pentru ca este in a doua natura a romanului, nu sint nici respectate. Dezastrul acesta din ultimii 30 de ani va avea urmari de 100 de ani. Si, din pacate, inca nu se vede fundul prapastiei. Probil ca in acest stadiu, numai niste evenimente si miscari mai mult sau mai putin radicale (un nou parlament, o noua Constitutie, o noua majoritate, opusa celei vechi, un nou presedinte) vor putea reversa directia pierzatoare spre care merge Romania. Iar faptul ca in Romania totul este anarhie si debandada se vede si din modul in care institutiile statului apeleaza mereu la CCR sa faca dreptate, ba la Comisia de la Venetia, ba la institutiile EU. Asta inseamna ca dreptatea nu poate fi gasita in Romania, si tot sistemul politic, de forta (vizibil si invizibil) si legislativ este profund disfunctional. Si toate astea se intimpla din cauza ca mai toate deciziile, atit de o parte, cit si de alta, sint partinitoare, influentate, ordonate, prin urmare lipsite de o logica solida, universala, morala, care, cu alte cuvinte, creaza nedreptate, in loc de a crea dreptate, dreptate de care Romania are nevoie ca de aer, fiindu-i interzisa aproape total, in ultimii 75 de ani.

  Reply
  • Dan Plesoianu

   (cont.)
   Iar aceasta anarhie a fost chiar conceputa, initiata si intretinuta, pina in ziua de azi, mai ales de servicii (atit cele vechi, cit si cele noi), dar nu numai, ci si de sustinatorii si simpatizantii lor. Aceasta anarhie le-a permis acestora sa isi insuseasca frin furt o mare parte de bunuri si proprietati care nu le apartineau, si cu care, spera dinsii, pot ramine pina in vecii vecilor.

   Reply
 3. laur22

  hahahaha

  lacaramatzia „societatzii civile din exil” care se misca doar cu aprobare de la SRI.

  hahahaha

  Daaaaaaa

  Iar cand noi va spunem depsre voi ca suntzi exact asta niste catzei in lesa variilor SRI-uri care actzioeneaza pe teritoriul chiar daca inafara Romaniei va sare tzandara.

  Noroc ca la suparare va sare tzandara si mai rostzitzi si adevarul : „Eu mi-aș fi luat vacanță să fac campanie contra lui Orban, și știu și cîțiva maghiari români de calitatea întîi care ar fi mers cu mine acolo, în secuime, dar dacă SRI și partidele au hotărît că nu facem nimic e cam greu să se urmească societatea civilă singură, mai ales aia din exil.”

  Acuma parerea mea e ca atunci cand esti om liber si nu doar caine de atac in lantzul sinecuri atunci cand ai o parere despre ce crezi tu ca e bine ori e rau ai o parere shi fara aprobarea ori consemnul pe unitate de la SRI.

  Da cine sunt eu a sti ?
  Nu asha !

  PS zice unul mai dedemult pe numele sau Titulescu ca e greu sa ai o politca externa atunci cand nu ai una interna.
  Shi pe fond e cu putintza ai aibe dreptate.
  Cum sa te creada strainii cand nu te cred ai tai.
  Cum sa reusesti sa faci ceva departe, tocmai hat in curte la altul cand tu nu esti in stare sa faci ceva aproape chiar aici in curtea ta ?
  Cin sa te creada ?

  Reply
 4. gabriel radeanu

  Conceptul de politica este deturnat de la valorile sale esentiale.Jocul de interese,s-a camuflat, prin generalizarea ipocriziei si sterilizarea acordurilor sociale naturale,intr-un mars global unidirectional spre paradisul teoretic al bunastarii tuturor,armoniei universale si tolerantei duse la limite absurde.Este imposibil sa distingi interese de grup in uniformizarea asta formala,singurele repere sesizabile, fiind transmise de trasaturi de caracter individuale ale liderilor de miscari politice.Cand optam politic,nu analizam directia,ci caracterul sau seductia liderului index.Democratiile au devenit inutile,ineficiente sau inexistente,deoarece societatile se multumesc cu efectul hipnotic al show-ului electoral.Aceeasi lipsa de continut sau definitie,se manifesta si in politicile externe.Totul este posibil,acorduri si realinieri surprinzatoare sau contra-naturii,un echivoc care a transformat predictibilitatea in ruleta ruseasca,insa aici dezintegrarea instrumentelor clasice de negociere,este de fapt, efectul normal al globalizarii.De ce ar trebui, ca Romania sa fie,sanatosul intreg la minte din casa asta de nebuni?

  Reply
 5. Dumitru

  Pe de o parte articolul imi place, pentru ca spune clar ca taberele care se lupta sunt la fel de vinovate. Pe de alta parte, articolul este populist si simplificator (ascunde vinovatii de prim ordin). Ma explic :

  1. Populist, pentru ca ataca numai clasa politica, in conditiile in care vinovata este intreaga societate – inclusiv civila – romaneasca. Mergeti pe facebook sa vedeti discursul bolnavicios anti-Dragnea si extremist. Nu al unei minoritati ci al majoritatii „corporatistilor”. Si nu vorbesc aici de critica factuala (complet acceptabila) sau de o cantitate acceptabila de propaganda. Vorbesc de un limbaj demn de politrucii anilor ’50, cu apeluri la violenta, etc. Iar daca limbajul nu va deranjeaza, atunci ar trebui sa va deranjeze dublul standard, aplicat cu viziune tribala de catre unii care se revendica „elita intelectuala”. Dar, na, ce sa te astepti de la o „elita” educata ca „black propaganda” da rezultate ? De ce spun asta ? Hai sa va dau un exemplu : isi mai aduce cineva aminte de Vacaroiu ? Daca da, probabil primul cuvant care va vine in cap este „Saniuta”. Iar asta este „black propaganda” (era „fake news” pe vremea aia, dar cuvantul inca nu exista, iar acum nu mai e „news”). BTW, ca sa dau si un exemplu de dublu standard. Pe vremea lui Vacaroiu, exista o contra-partida la propaganda anti-Iliescu/Vacaroiu/etc. – Romania Mare. Care facea „black propaganda”, dar fost legitim criticata pana a disparut, desi avea o baza de suporteri la fel de rabizi precum cei ai lui Kovesi/Iohannis/etc de azi. Cine critica azi oficinele de „black propaganda” ? Nimeni. Si asta ma aduce la punctul 2.

  2. Simplificator, pentru ca nu spune nimic despre DNA, despre serviciile secrete sau despre ambasadele occidentale. Toti acesti actori sunt in plin hubris, de genul celui care atrage mania divina. Serviciile noastre secrete sunt mai mari decat ale tuturor tarilor vest-occidentale (Germania, Franta, Anglia) reunite. Procurorii fac justitia. Iar ambasadele… De fapt pentru mine in comportamentul ambasadelor este sursa tuturor relelor. Dupa 1989 ambasadele au incurajat schimbarea ierarhiilor de valori. La baza, asta nu e rau (de aceea eu sunt democrat convins). Insa au facut-o prin oameni prost alesi, care nu erau valori adevarate (Patapievici, Plesu, Liiceanu, Tismaneanu, Kovesi), si au facut-o dand la o parte oameni constiti (Tariceanu) sau chiar valori culturale enorme (Adrian Paunescu, a carui singura vina a fost sa ramana generos sufleteste, albeit imatur politic). Asa s-a ajuns ca in Romania sa fie anomica, sa nu mai conteze valoarea individuala, ci „esti cu noi sau nu” ? Ca inginerie sociala, n-am vazut niciodata ceva mai apropiat de „1984”. AMP, de exemplu, din referinta a societatii civile a ajuns pentru unii inamic public numai pentru ca a indraznit sa gandeasca.

  Reply
  • Woss G.

   Asta cu Tariceanu-Greuceanu peste Patapievici, Plesu & Liiceanu e gogonata rau!!! Cealalta, cu valoarea culturala enorma Adrian Paunescu, e aproape la fel. Daca era imatur politic (strikingly), ce dracu’ sa faca ambasadele cu el? Sa-l fi chemat la o intalnire pe care el s-o fi dat pe goarna public, la un miting electoral al lui Iliescu?
   Pacat ca tatal adoptiv al lui Tariceanu nu a avut aceeasi parere despre el… La calitatile (fara PE) !care le are Tariceanu, …
   Serviciile noastre secrete sunt mai tari numeric, atat. Daca ar fi tari, cum le-ar mai manevra ambasadele? Mai curand sunt svaiter.
   Inginerie sociala tip 1984 vedeti peste tot, in tot Kosmos-ul perturbat de hubris.

   Reply
   • Dumitru

    Tariceanu are o calitate extraordinara si foarte rara in politica post-decembrista : nu a tradat. De exemplu, nimeni nu va uita niciodata la nivel european cum PNL-ul a trecut pe sest de la ALDE european la PPE.

    Reply
 6. Cristi C

  Interesant. Deci Departamentul de Stat are voie să „meddle our elections”. Unde our înseamnă ale moldovenilor.

  Reply
 7. Societatea Civila

  Intotdeauna conflictul a fost intre oamenii cinstiti si competenti (pe de-o parte) si hoti, corupti, infractori (pe de alta parte).
  Dusmanii lui Dragnea sunt oamenii cinstiti si competenti, oamenii care vor ca infractorii sa nu se afle la cirma tarii, oamenii care lupta pentru democratie, justitie corecta si independenta.
  Cei care il critica pe Dragnea sunt oamenii cinstiti si inteligenti, care isi dau seama ca mafia a pus stapinire pe tara, a pus stapinire pe CCR, pe Sectia pentru judecatori din CSM, pe Inspectia Judiciara din CSM, pe multe Curti de Apel si Judecatorii, pe parlament, pe guvern, pe Avocatul Poporului, pe CNA, pe CNCD.
  Societatea Civila trebuia de mult sa lupte impotriva mafiei psd si alde, sa lupte impotriva deciziilor aberante ale CCR, in favoarea infractorilor, sa le apere pe exceptionala Sefa a DNA, pe exceptionala judecatoare Camelia Bogdan, sa ceara revocarea lichelelor strecurate in CSM, chipurile, din parte Societatii Civile, sa ceara demiterea ministrului corupt si las al justitiei, sa ceara demisia guvernului mafiei si dizolvarea parlamenului borfasilor.

  Reply
  • Terzi Petre

   România s-ar putea salva dacă va apare o nouă şansă istorică ca in 1848, 1859, 1977, 1918. 1944, 1968 sau 1989. Numai atunci MĂMĂLIGA POATE EXPLODA.

   Reply
  • Dumitru

   Mafiotii mari isi spun intre ei „oameni de onoare” (cf. https://en.wikipedia.org/wiki/Made_man). Problema este ca „onoarea” este definita de apartenenta la mafie. La fel si aici, oamenii sunt clasificati in „cinstiti si competenti” sau „hoti, corupti, infractori” in functie de partida din care fac parte. Chiar daca un Kovesi, Coldea sau Iohannis au facut tampenii mari, ne facem ca nu vedem. In schimb, felul in care se imbraca (prost) Dancila devine problema fundamentala…

   Reply
 8. CMC

  1. In Irak si Afganistan au fost si altii, dar s-au retras. Noi am ramas, ca aia care s-au retras nu au nevoie de vize si noi da! Plus ca noi i-am speriat si pe stalinisti de cat de devotati ne-am dovedit cu reeducarea.
  2. Politica cu fundul in doua luntrii nu mai merge, daca vrei sa fii o tara serioasa.
  3. Daca americanii au gripa, toata lumea o sa tuseasca. Mai devreme sau mai tarziu! Asadar, daca ei muta ambasada e doar o problema de timp (si asta destul de scurt) pana o fac si altii.
  4. Politica fara minte a UE in Romania a dus intr-adevar la cautarea altui stapan de cei care au o parte din putere si se simt persecutati de cealalta cu contributia popularilor europeni.

  Reply
 9. Adrian

  Văd că insistați cu văicărerile şi nu vreți să ieşiți din povestea ,,coana Hillary victima agenturiilor străine” . Sondajele o dădeau favorită dar mai degrabă datorită efectului Bradley.Iar povestea cu angajarea neamurilor nu e nouă in SUA clanul Kennedy fiind un bun exemplu şi era democrat. Despre politia internă sau externă a României nu văd ce să scriu din motive obiective , nu avem politicieni implicit nici politici ,România fiind condusă de băiețaşi iar partidele fiind de fapt găşti . Şcoala românească nu e capabilă şi nici construită pentru a da elite ,doar diplome , iar cei cu abilități speciale care mai apar nu sunt produsul unui sistem şcolar ci doar nişte excepții bazate pe calități native şi efort personal iar in condițiile astea procentul lor e foarte mic in comparație cu societățile unde există şcoli cu adevărat bune şi asfel avem o ,,elită” de tot râsul.

  Reply
 10. Cinicul

  „Argetoianu povestește în memoriile sale cum a ajuns Marghiloman germanofil – celelalte poziții erau deja ocupate de rivalii lui politici, și nu i-a mai rămas omului decît asta.”
  Argetoianu spune multe povesti in memoriile sale, multe neverificate de alti contemporani mai seriosi.
  Ce parere aveti de povestea cumpararii lui Ion Inclulet cu bani traimis de la Iasi de regele Ferdinand? Conform lui Argetoianau asa a fost convins Inculet sa voteze pentru unirea Basarabiei cu Romania.

  Reply
 11. @Adrian

  Scoala Românească este capabilă pentru a da elite si a dat foarte multe.
  Din pacate, mafia este foarte puternica si blocheaza afirmarea oricarei persoane cinstite, corecte, competente, incoruptibile, nesantajabile.
  Prin divizia de Dezinformare si manipulare, mafia ataca pe toate fronturile, cu toate armele, orice persoana care ar putea coagula in jurul sau persoane, care sa puna in pericol structura actuala de putere.
  Dupa ce au furat milarde de euro, din banii furati, mafia si-a cumparat jurnalisti, ziare, televiziuni, trusturi de presa, politiciaeni, judecatori, politisti.
  Cu ajutorul presei si televiziunii, au indobitocit electoratul, astfel ca acesta sa-i aleaga tocmai pe cei mai corupti, cei mai murdari, cei mai infecti politicieni.
  Cu ajutorul infractorilor si cozilor acestora de topor din parlament, mafia si-a impus oamenii sai in CNA, care sa inchida ochii la campania mizerabila de manipulare, intoxicare si dezinformare de la televiziunile sale.
  Cu ajutorul judecatorilor corupti, procesele infractorilor s-au prelungit, pina la prescriptie, infractorii au fost achitati, in ciuda probelor beton, prezentate de procurori, au fost condamnati simbolic, cu suspendare, nu li s-au confiscat averile, au fost eliberati anticipat infractorii condamnati de judecatorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili.
  Acum, mafia este pe cale sa modifice legile justitiei pentru a-i scapa de puscarie pe oamenii sai, este pe cale sa-i inlature pe judecatorii si procurorii cinstiti, care-si fac corect datoria.

  Reply
  • CMC

   In mod ciudat, mafia de care vorbiti e formata chiar din securisti. Unde intorci capul vezi acte de coruptie monstruoase din care se itzesc capete de securisti.
   Cu protocoale si cu coruptie chiar in anticoruptie securistii care au condus tara de zeci de ani au adus-o in starea de cea mai corupta.
   Sa le multumim!

   Reply
 12. Nelu Stiuca

  UN PUI DE MILITIAN,teleormanean , fara 7 ani de acasa, repetent , golan si ticalos , lipsit de onoare si caracter ce poate sa debiteze decat gaze sulfuroase, marlanie, prostie, prostitutie si minciuni.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *