Adrian Dohotaru

5 învățăminte din coronavirus

Sunt măsuri propuse pe termen mediu, nu scurt, pornind de la criza actuală. Nu prezic că vom avea înțelepciunea să ne schimbăm în direcțiile pomenite mai jos, dar o parte dintre noi ne putem pune problemele astea pentru a avea o societate mai rezilientă și să începem să ne organizăm mai bine civic și politic pentru a implementa astfel de politici. Voi reveni și cu câteva idei legate de o economie mai democratică, mai ales că am lucrat la câteva proiecte legislative privind dreptul angajaților de a vota în consilii de administrație, drept la profit și cred că e important să ne solidarizăm nu doar păstrând distanța fizică, ci și taxând mai progresiv marile avuții pentru a avea servicii publice de calitate:

Apărare în secolul XXI. Folosim îndreptățit cuvântul război împotriva pandemiei. Dar atunci bugetele de apărare și informații trebuie să se îndrepte spre combaterea unor astfel de virusuri, nu doar pentru amenințări geostrategice clasice. La ce bun am investit miliarde de dolari în noi echipamente militare? E ca și cum vine pandemia și noi săpăm tranșee. Nu ne putem ascunde în tranșee de viruși și nici rachetele nu ne pot apăra împotriva lor.

Cercetarea viitorului. Se estimează că pe planetă sunt peste 1 milion de viruși. Cercetătorii au arătat că îi pot cataloga cu o sumă aparent astronomică pentru cercetare, aprox. 3.4 miliarde de dolari. Alte miliarde ar costa să investim în vaccinuri contra celor mai periculoși viruși, deși e dificil de prezis care poate deveni mai periculos. Ce rol poate juca România în acest efort internațional când are cel mai mic buget din UE pentru cercetare, raportat la PIB?

Schimbări climatice. Încălzirea globală dezgheață viruși de la poli, din munți, din permafrostul siberian, deci e posibil să mai existe astfel de pandemii, mai ales dacă poluăm planeta în ritmul de până acum. România nu are o strategie pe schimbări climatice, e timpul să lucrăm la ea!

Transport sustenabil. Dezastrul coronavirusului a avut efecte pozitive în ceea ce privește scăderea poluării în orașe. Trebuie înlocuit traficul auto privat cu cel public sau nemotorizat. La nivel internațional, transportul mărfurilor trebuie mutat pe infrastructura feroviară ca să evităm blocajele traficului rutier de la granițe și numărul mare de șoferi.

Hrană sănătoasă de la lanțuri scurte de aprovizionare. Ce facem când se închid granițele și nu mai e transportată hrană de la distanțe mari sau e transportată cu dificultăți majore? Nu mai bine dezvoltăm o agricultură sustenabilă, revitalizăm fermierii autohtoni și formăm lanțuri scurte de aprovizionare, poluând mai puțin? Apoi, pandemiile recente, fie că vorbim de Coronavirus sau SARS, vin de la o alimentație bazată pe carne ori de la interacțiunea om-animal pe teritorii pe care le-am „cucerit” de la animale. Cum facem să trecem la o dietă cu mai puțină carne și care poluează mai puțin, știut fiind că industria cărnii poluează chiar mai mult decât cea a transporturilor?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “5 învățăminte din coronavirus

  1. Adrian

    „Industria cărnii poluează[…]”, de pildă.
    Păi și de ce primește subvenții în dauna modului de producere, preparare, conservare(inclusiv transport) tradiționale? Sau atunci ar crește de ex. din nou prețul sării (care se vinde azi la valori ridicole)? Și iar ajungem la problema proprietății (problemă pentru cine n-o are) și a substitutelor acesteia inventate de vreo 170 de ani, cel puțin.

    Reply
  2. JK

    Principala lecție dată (și care va rămâne încă destul de mult timp neauzită!) de criza sanitară actuală este că modul de viață de până acum, în ansamblul și-n toate compartimentele lui, se bazează pe ilimitare. Greed is good. Financial products. Services. Etc. etc. etc.
    Imboldul spre schimbare a fost dat de vreo 50 de ani (limitele creșterii, puctul de la care nu se mai poate întoarce și mai ales scrierile marelui Nicholas Georgescu-Roegen, plus altele), însă semnele schimbării nu au apărut. Schimbările de care vorbiți (plus altele, în educație, spre exemplu, în organizarea administrativă, în producția de energie etc.), pentru a se produce, necesită un shift în lucrurile în care credem, adică în valori. Or, istoria arată că astfel de schimbări paradigmatice iau timp. Pare că omenirea este structurată acum nu pentru supraviețuire, nicisă fie în slujba unui zeu, nici pentru „piață liberă” și „liberă circulație” (niște găunoșenii care par ridicole cu fiecare zi), ci pentru menținerea unor structuri piramidale de putere. Din punct de vedere ecologic, am intrat într-o perioadă de reglare populațională, de data asta globală, cum n-a mai fost. Din punct de vedere cultural, valorile și idealurile Luminilor pur și simplu trebuiesc „revizitate”.
    Deocamdată, trebuie să mulțumim lumii vechi, care ne dă (încă) curent electric, apă la robinet, hrană la supermarket (din altă parte nu prea!), gaz de la dictatori, benzină de la alți dictatori. Și internet și Netflix și Youtube, ca să-i putem înjura pe globaliști și mondialiști!!! Și PornHub și webcam, ca să admirăm rotunjimile și adâncimile crizei morale.

    Reply
  3. P.N.

    Asta este o lecție:
    „We’re lucky for one thing: this crisis of advanced civilization is striking at the very start of the planting season. If you’re prudent, you can begin at once to organize serious gardening efforts, if you live in a part of the country where that is possible. I’d go heavy on the potatoes, cabbages, winter squashes, and beans, because they’re all keepers over winter. Baby chicks sell at the local ag stores for a few bucks each now and you’ll be very grateful for the eggs. Get a rooster — even though they can be a pain-in-the-ass — and you won’t have to buy any more chicks.

    If you live in a part of the country where the terrain is rugged and well-watered — as I do — start scoping out local hydro sites that might potentially generate electricity or drive machinery directly from water power. We will probably need more of that. Around here many of those sites are signified by the ruins of decommissioned factories and hydro-stations from not much more than a century ago. They were originally built with a lot less machine power than we would use today, and a lot more power of men working in groups. We’ve forgotten how effective men can be working together with pretty simple tools. We were too busy devaluing men in recent decades for the sake of a moral crusade to erase “gender” differences. Well, that will be bygone so fast your head will spin.”
    (https://kunstler.com/clusterfuck-nation/things-take-a-turn/)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *