Simona Popescu

21, 20, 19… ZERO!

Pe 21 decembrie se implinesc 21 de ani de cand tinerii au iesit in Bucuresti sa lupte pentru libertate.

O generatie care a iesit sa lupte cu pieptul gol impotriva lichelelor comunismului, care a imbratisat cu mult entuziasm spiritul civic. O generatie care s-a educat frumos. O generatie care reprezinta ceva astazi in toate functiile ocupate de exponentii sai. Oameni seriosi care au dorit cu disperare schimbarea. Democratia. Care au imbratisat valorile progresului. Au muncit, sacrificandu-se pe ei insisi, in cele mai multe cazuri. Peste entuziasmul si imensa lor speranta de acum 21 de ani s-a asternut praful istoriei.

Pe 21 decembrie multi tineri vor implini 21 de ani de viata.

Diferentele intre generatia care in decembrie 1989 avea 21 de ani si cea care pe 21.12 implineste 21 de ani sunt enorme. Le separa o prapastie. Auzim zilnic ca exponenti ai generatiilor de sub 21 de ani de astazi sunt spaima soselelor, nu le place sa citeasca, iar la capitolul cultura sunt sub orice critica. Le lipsesc cei sapte ani de acasa si, in general, cam 21 de ani de scoala adevarata. Sunt obraznici. Teribilisti. Nu-si respecta nici parinti, nici profesori, iar colegii care nu sunt din gasca de «petrecareti» devin sacul lor de box. Injunghie in plina strada doar pentru ca vor sa simta gustul mortii pe limba lor obisnuita cu injurii la adresa vietii si a celor din jur. Nu inteleg nici macar reguli simple de buna purtare.

Intre cele doua generatii nu exista comunicare.

Valori diferite. Educatie diferita.O uriasa prapastie ii separa pe cei care pe 21.12. 1989 aveau 21 de ani de cei care vor implini 21 de ani pe 21.12. 2010. De ce? Cum de s-a ajus aici? Cel mai mult a contat degradarea valorilor educatiei. In fiecare an de scoala, alte reguli, alte modificari ale legii, alte examene. Este domeniul in care fiecare conducator si-a facut de cap, impunand modificari fara a tine cont de intregul context. Fapt pentru care haosul a fost amplificat. Va putea actuala lege educatiei reforma un sistem care s-a degradat de 21 de ani incoace de-a dreptul alarmant? Sunt de vina numai politicienii? Ce a facut majoritatea profesorilor in ultimii 21 de ani? Meditatii si atat! Mirajul «banului greu» castigat usor i-a cuprins pe multi dintre ei. Aceasta mentalitate ne-a tras inapoi. Acum solicita salarii mari fara sa-si puna nici o secunda problema ca daca este criza ar trebui sa fie totusi mai ingaduitori pentru ca toti sufera. Si elevi si parinti. Poate ca ar trebui sa-i puna pe ganduri macar faptul ca medicii se duc si profeseaza in strainatate in aceeasi bransa. In vreme ce medicii sunt recunoscuti profesional, profesorii, nu. Multi sunt angajati ca babysitter, agricultori sau menajere. Ar trebui sa-i ingrijoreze macar notele ridicol de mici obtinute la examenele de titularizare…

21, 20, 19… ZERO!

Generatii intregi diferite de ceea ce ar fi trebuit sa fie, de ceea ce au visat/si-au dorit tinerii aceia care au iesit cu piepturile goale sa darame comunismul. Se mai poate face ceva? Fara o redesteptare a constiintelor adormite ale Dascalilor, rezultatul va fi ZERO.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “21, 20, 19… ZERO!

 1. elena

  Din pacate am luptat pentru ceea ce altii au furat. Mai e cineva care sa creada in cee ace am crezut noi, tinerii de atunci?

  Reply
 2. o alta elena

  aveam 19 ani…acum copilul meu are 19 ani… da, cred in valoarea tinerilor de azi … poate nu ne mai aducem aminte de faptul ca si pe atunci tineretul era impartit .. intre educat si needucat, de profesori care isi faceau meseria si cei care veneau la scoala ca sa aiba de unde pleca … fara a avea legatura cu profesia de profesor… sistemul comunism accepta, asa cum si sistemul democratic accepta!
  DA CRED IN TINERETUL DE AZI…. cum am crezut in tineretul de ieri …. noi crestem tineretul de azi … nu are cum sa fie o diferenta foarte mare, raportandu-ne la faptul ca noi cei buni de ieri ii crestem azi si ii educam.

  Reply
 3. ARPAD KAJCSA

  Pe 22 dec.am fost printre primi 5 care au avut curajul sa iasa in curtea intrprinderii la care am lucrat.De acolo sa plecat intr-o formatie numeroasa catre centrul Brasovului si unde,toata multimea care era adunata,scanda cele destul de bine stiute,si unde am ramas pana seara,cand am plecat acasa,eu stand in provincie.Atunci,in acele zile,mi-am pus mari sperante intr-o schimbare radicala a vietii noastre,avand si 2copii,si tinand cont de cum devenise viata in BV.dupa 1987.M-am pacalit amarnic si cred,ca si altii ca,ne-am pacalit cu totii.Noi nu mai avem nici o speranta intr-o viata mai buna.Copii au trebuit sa plece din tara ca aici nu au avut loc de smecherii si profitorii care gestioneaza banul public in favoarea lor si a clientelei lor. Poate impreuna sa mai schimbam cate ceva.

  Reply
 4. Ion Taranistul

  Sigur. Este frumos sa ne amintim de tinerii bucuresteni care au iesit in fata criminalilor comunisti cu piepturile goale . Dar , oare dece se minimalizeaza data de 16 decembrie cind in TIMISOARA, orasul simbol al luptei anticomuniste s-a tras primul glont si a murit primul om?Oare dece nu am incepe sarbatorile de iarna cu un requiem, pentru primii morti ai Revolutiei ? Dece uitam inceputul? Numai Bucurestiul reprezinta Romania?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *