Gabriel Bejan

10 întrebări pentru românii cu drept de vot

Orașele și comunele din România arată așa cum arată pentru că au fost conduse de oamenii pe care i-am votat. Unele sunt mai bine administrate, cele mai multe sub orice critică, dar noi suntem responsabili și într-un caz și în celălalt. Din 1992 și până acum au fost șase runde de alegeri locale în România și de fiecare dată după ce am văzut rezultatele aș fi vrut să le adresez alegătorilor câteva întrebări. Atât celor care votează regulat, cât și absenteiștilor. Le adresez acum, cu speranța că poate în 2016 lucrurile se vor mai schimba. Eu sper, deși nu prea am motive.

1. De ce votați candidați cu dosare penale? Indiferent ce părere aveți de DNA sau de justiția din România, faptul că primarul sau președintele vostru de Consiliul Județean a fost prins că fura din banii orașului sau județelui e un motiv suficient de puternic să nu mai ai încredere în omul respectiv.

2. De ce vreți să rămâneți captivi ai nomenclaturii unui singur partid? De peste 20 de ani, județe precum Vrancea, Teleorman și multe altele din România votează la fel, deși viața localnicilor nu s-a îmbunățit deloc în tot acest timp. S-a distrus orice concurență politică reală pe plan local. Aceeași oameni, aceleași relații, aceeași mafie.

3. De ce votați primari sau președinți de consilii județene când vedeți că, deși au salarii de bugetari mai mici decât voi, trăiesc în adevărate palate, conduc mașini de lux, iar familiile lor au cele mai profitabile afaceri din oraș? Voi i-ați îmbogățit, nu altcineva.

4. De ce nu faceți niciodată legătura dintre lucrurile care vă fac viața mai grea (traficul, șoselele proaste, poluarea, lipsa spațiilor verzi) și activitatea aleșilor locali pe care i-ați votat? Dacă traiul într-un oraș vă mănâncă nervii, înseamnă că administrația respectivă e proastă sau coruptă și trebuie schimbată.

5. De ce vă mulțumiți cu realizări mărunte ale administrației (cumpărate la prețuri exorbitante)- panseluțe, coșuri de gunoi sau băncuțe prin parcuri- când e clar că nu acestea fac viața mai ușoară locuitorilor într-un oraș, ci marile investiții în infrastructură, transport, servicii etc? De ce nu cereți mai mult de la aleșii voștri?

6. De ce uitați repede ce au promis politicienii în campania electorală și nu-i sancționați la vot când vedeți că nu și-au onorat nici 10 la sută din promisiunile făcute?

7. Mergeți prin lume și vedeți cum arată alte orașe, ce servicii au, ce relaxați sunt locuitorii acestora. De ce nu sunteți conștienți că orașele voastre ar putea arăta la fel dacă nu s-ar fura atât de mult sau administrația ar fi mai competentă?

8. De ce spuneți că v-ați săturat ca aceiași politicieni să se afle tot timpul la putere, dar când apar candidați noi- entuziaști, independenți, care vor să facă treabă- îi ignorați? De ce nu le dați o șansă să arate ce pot?

9. De ce înjurați timp de patru ani pentru că nu sunteți mulțumiți de administrația locală, dar când vine timpul să-i sancționați la urne pe cei vinovați nu vă prezentanți la vot? Cum altfel se poate schimba ceva, dacă nu prin vot?

10. De ce lăsați structurile de partid să vă influențeze viața? Absenteismul la urne nu face altceva decât să favorizeze marile partide cu mulți membri și simpatizanți care votează disciplinat. Ei decid și pentru cei care nu se prezintă la urne.

Nu aștept neapărat niște răspunsuri. Aștept doar să vină momentul în care întrebările de mai sus să nu mai aibă nici un sens.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *