Romania Curată

Unde duce impostura. Școlile doctorale făcute ”celebre” de Tobă și Oprea se află mult sub media națională la performanță academică

Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” și Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” se află în ultima parte a clasamentului național în ceea ce privește media citării articolelor publicate de îndrumătorii de doctorate. Pe primele locuri în România în topul citărilor raportat la numărul coordonatorilor de doctorat se află Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu 393,85 citări, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca– 357,13 și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca-336 citări.

În timp ce media pe țară este de 194,4 citări pe cap de îndrumător de doctorat, Academia de Poliție are un scor de 79,94, Academia Națională de Informații- 44,7 și Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”- 46,27. Pe ultimul loc în acest top (locul 46) se află Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad cu 4,85 citări.

Reamintim că Academia Națională de Informații și Academia de Poliție s-au remarcat în ultima perioadă prin scandaluri în ceea ce privește doctoratele plagiate. Gabriel Oprea a fost îndrumător de doctorat la ambele instituții de învățământ. De asemenea, Petre Tobă, fost ministru de Interne, și-a obținut doctoratul, dovedit plagiat, la Universitatea de Apărare ”Carol I”.

Clasamentul integral al universităților, în ceea ce privește meritocrația, se regăsește în ”Raportul integrității universitare din România” realizat de Coaliția pentru Universități Curate (Societatea Academică din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția).

”Plagiatorii nu citează”

”Evaluarea meritocrației prin numărul de citate academice per capita are mai multe rațiuni. În primul rând, pe motive de integritate, citatul academic este principala formă de a acorda credit în lumea academică. Plagiatorii nu citează. Un îndrumător de doctorat nu e la începutul carierei, și, dacă nu e un impostor, va avea un număr de citate corespunzător cu disciplina sa. Din acest motiv am construit și benchmarkul numărului de citate pe disciplină ca oricine să poată raporta un îndrumător la performanța națională sau internațională din domeniu.

În al doilea rănd, citatul academic este cea mai democratică formă de a  evalua performanța. Orice lucrare relevantă va fi citată, iar Google Academic include lucrări în multe limbi și chiar și autocitate dacă apar în unele publicații. Indicii de impact Harzing (cel mai inclusiv) sau ISI (cel mai sever) iau în considerare și impactul publicațiilor care citează, dar avînd în vedere slaba calitate a universităților noastre ar fi produs sute de îndrumători cu indice sub unu”, se arată în ”Raportul integrității universitare din România”.

Raportul integral va fi lansat joi, 17 noiembrie, la sediul BNR

În cadrul proiectului au fost evaluate 48 de universități publice în ceea ce privește: transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar și performanța academică.

”Raportul integrității universitare din România” a fost realizat la cea de-a treia ediție a Coaliției pentru Universități Curate, iar evaluarea universităților s-a făcut în cadrul proiectului „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici”, implementat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția, finanțat prin programul de cooperare elvețiano-român.

Raportul integral va fi făcut public joi, 17 noiembrie, începând cu ora 12, la sediul BNR. Agenda evenimentului poate fi vizionată aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Unde duce impostura. Școlile doctorale făcute ”celebre” de Tobă și Oprea se află mult sub media națională la performanță academică

  1. Groza

    Din 67000 cu titlu de doctor cam 10% sunt pe pune.Sunt prea multi ca sa-i elimini,dar cei care doresc 15% la indemnizatie sa treaca teza prin verificare.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *