Antoaneta Etveș

TUN pe bani publici. Cum se încearcă privatizarea marilor piețe din Capitală pe mai nimic

Asociaţia Frontului Negustoresc Obor (fondată în anul 1935 de celebrul negustor Eftinie Predoleanu şi reînființată în anul 2006 denumită AFNO) deţine evidenţa tuturor pieţelor din Bucureşti. În privită pieţelor publice, se poate constata că, din timpul mandatului de primar a lui Traian Băsescu, s-a trecut la privatizarea nelegală a acestora – deși legea protejează piețe publice.

Privatizarea pieţelor publice se face de regulă fără consultarea/informarea asociaţiilor de comercianţi, meşteşugarilor precum şi a producătorilor, încălcându-se OG.nr 348/2004, Art.70 şi art.71 din Legea cu nr. 161/2003, Art.59-61 din Legea nr.350/2001,reglementările Ghidului GM-01-2000, Legea nr.52/2003, etc. Pieţele publice sunt protejate de Art.11 alin.(1) şi alin.(2) din Legea cu nr.213/1998, Art. 17 din Legea cu nr. 213/1998, Art. 216 dinLegea cu nr. 215/2001, HCGM cu nr.127/8.13.1996, OG cu nr.348/2004, Art.136 din Constituţia României.

Ele garantează liberă concurenţă definită de art.135 din Constituţia României, de Legea concurenţei nr. 21/1996. Prin menţinerea pieţelor publice se asigura protecţia socială a cumpărătorilor, producătorilor, meşteşugarilor şi comercianţilor; se asigura şi securitatea alimentară, mai ales după apariţia lanţurilor de tip Hypermarket. Pe cele mai importante pieţe publice, le tot declară obiective strategice şi impune monopolul pe ele. Pentru asigurarea unui control strategic circa 75-80% au fost privatizate special pentru a fi preluate spre exploatare de “oamenii lor”, sunt de părere reprezentanții Asociației Frontului Negustoresc Obor. Potrivit acestora, schema de privatizare a piețelor și a spațiilor comerciale de langă ele a fost bine pusă la punct de edili.

Pieţele se preiau pe chirii “de formă” de circa 1 euro/mp/luna de la Primării prin firmele lor căpuşe. Formele asociative existente în pieţe, sunt catalogate că duşman strategic, sunt izolate informaţional şi supuse la represalii, pe orice cale posibilă. Fiecare loc de vânzare se condiţionează la închiriere, asigurându-se “controlul total asupra obiectivului strategic”.

„Apar şi avantajele materiale. Fiecare loc de vânzare pleacă de la circa 150 euro/mp/luna la comercianţi şi 200 euro/mp/luna laproducători. Salariile administratorilor la aceşti interpuşi, aflaţi sub protecţia serviciilor speciale şi al unor primari de sector,variază între 1500-3000 euro/luna. Producătorii se află în situaţie disperată. Nu mai pot ocupă tarabele, supuse închirierii lunare (sau la noroc, pentru o zi) datorită chiriilor exagerate. Nu mai au voie să vândă nici pe şosea – în faţă casei, sunt la mâna intermediarilor sau a Camerelor agricole, sau pot vinde …pe Internet”, au explicat reprezentanții Frontului Negustoresc.

Apărarea pieţelor publice a devenit aproape imposibilă

Asociaţia Frontului Negustoresc Obor a consiliat comercianţii să susţină circa 150 de procese, pentru salvarea pieţelor publice. AFNO participă în prezent împreună cu Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Fundaţia Eco-Civică la 5 procese privind neregulile constatate la privatizarea a 4 pieţe publice. AFNO este susţinută de circa 10.000 de semnături şi sugestii privind protejarea unui comerţ tradiţionalromânesc.

„Chiar dacă de la dosarele penale lipsesc sute de file, dacă sunt pline de hotărâri judecătoreşti, cu decizii ale instituţiilor abilitate care anulează documentaţii şi falsuri efectuate în sfidarea legii, ele se închid de către procurori şi poliţişti că neîntemeiate. Deşi ne iubim ţară şi tradiţiile, din nefericire va trebui să apelăm la Uniunea Europeană, pentru că dorim recuperarea pieţelor publice de la astfel de firme căpuşe, apărute că ciupercile după ploaie. Avem nevoie de pieţe publice cu concurenţă perfectă”, au mai adăugat aceștia.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “TUN pe bani publici. Cum se încearcă privatizarea marilor piețe din Capitală pe mai nimic

 1. alex

  Excelent articol. Este prima data cand cineva vorbeste de mafia pietelor.
  Pot sa vin cu o situatie clara in Drumul Taberei unde pietele Chilia Veche si Ialomitei au fost desfiintate sub o asa numita transformare, o constructie masiva in realitate in ambele piete dupa care au mai putut intra doar cei care au impins soagi mari dar care s-au trezit cu niste chiri absolut insuportabile dupa care au fost dati afara din piete iar cazul concret este piata chilia Veche care urmeaza sa fie inchiriata sau vanduta unui lant de hyeprmarketuri.
  Se intampla acelasi lucru si cu parcele mari sau mici de teren cum este zona intre bld. Drumul Taberei si Chilia Veche spre Tricodava unde o parcela foarte mare de teren cu multi pomi pe ea a fost defrisata, betonata si trecuta practic in proprietatea unor privati ce o inchiriaza pentru terenuri de fotbal si de tenis private.
  Mai exista si un teren micut langa parcul Lovinescu ce apartinea de parc si era folosit pe post de teren de fotbal pentru copii care acum a fost trecut in posesia Liceului Lovinescu si este inchis cu lacat urmand din discutiile cu cei de acolo ca sa fie inchiriat unei firme private care la randul ei o sa perceapa taxe copiilor ce vor sa se joace acolo.
  Sunt doua exemple pe care le cunosc personal dar ele sunt peste tot in capitala si pana acum n-am vazut pe nimeni sa se agite pentru genul asta de HOTII facute de administratia politic-mafiota a primariilor.

  Reply
 2. Simion

  Societatea civila trebuie sa urmareasca si sa se implice in lupta pentru mentinerea pietelor alimentare in Bucuresti. Tendinta de eliminare a acestor piete, care concureaza supermarketurile, este tot mai evidenta. Este pe placul supermarketurilor care nu doresc concurenta produselor autohtone, proaspete si nici dezvoltarea producartorilor autohtoni. Existenta pietelor alimentare este nu numai o traditie romaneasca, dar este si o optiune a cetateanului sa aleaga de unde sa cumpere produse alimentare, intre supermarketuri sau piete.

  Reply
 3. alex

  Azi am aflat ca piata Chilia Veche (Drumul Taberei) care a fost inchisa acum doua luni a fost cedata catre reteaua de hyeprmarket-uri Maga-image. O HOTIE strigatoare la cer si nu este cercetata de nimeni

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *