Marian Petru

STENOGRAME din referatul DNA. Deși știa că e monitorizat, Gheorghe Nichita discuta cu cel care trebuia să-i dea mită

Primarul suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita, a fost arestat astăzi, măsura fiind luată în dosarul în care procurorii îl acuză că a primit mită de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, președinte al grupului de firme UTI. Edilul este acuzat că ar fi primit 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI şi unei alte firme, precum şi reduceri la un hotel de lux din Bucureşti, dar şi cazare în China. Tot astăzi, au apărut primele stenograme din cadrul acestui dosar.

Deși știa că e monitorizat, Nichita tot voia să ia mită

Potrivit Agerpres, Gheorghe Nichita a fost înregistrat ambiental în timp ce discuta cu Iulius Mardarasevici, director al SC Information Business Consulting SRL, despre mita pe care trebuia să o primească în contul unui contract ce urma să fie atribuit asocierii de firme UTI-IBC. Astfel, cu ocazia unei întâlnirii de la sfârşitul lunii septembrie 2015 dintre Mardarasevici şi Nichita, aceştia au discutat despre remiterea către primar a 10% din valoarea contractului, respectiv 6,9 milioane lei.

Stenograme

Mardarasevici Iulius Gabriel, referindu-se la faptul că parte din suma de bani ce urma a fi dată lui Nichita Gheorghe a rămas în contul IBC şi că nu ştie cum să procedeze, i-a spus lui Nichita Gheorghe, în şoaptă, că a fost la UTI, la Tănăsescu, care a zis că i-ar da răspuns „peste 2 săptămâni”, afirmând că „ăştia se cam trag pe…”.

De asemenea, Mardarasevici Iulius Gabriel i s-a adresat lui Nichita Gheorghe: „M-ai întrebat tu, ştii, la un moment dat, de acesta, de Urdă… dacă ne-am văzut în trei… O singură chestie mi-aduc aminte, că am intrat odată la Radisson şi te-am văzut cu el”.

În cadrul discuţiei, Mardarasevici Iulius Gabriel i-a comunicat lui Nichita Gheorghe că e o problemă cu banii (10% – n.n.), că au rămas în contul IBC. „Problema care este…deci ei la firmă acolo, dacă se duce şi îi întreabă cineva, ăia or să spună cine-i şeful, ştii?… Nu ştiu cum naiba să fac”, se arată în referatul DNA.

Nichita Gheorghe: „…pentru banii ăia?”

Mardarasevici Iulius: „Ba da, dar sunt mulţi, sunt disproporţionaţi între… înţelegi?”

Nichita Gheorghe: (şoptit) „Să-l caut oare pe Urdăreanu?”

Mardarasevici Iulius: „Păi nu ştiu! Tu ştii! A, mai e chestia asta…am uitat să îţi zic. Mai e aia cu China. Acolo, când am plecat, ştii că au făcut presiune pe noi, ‘hai hai, hai hai’. Ameţitele astea din primărie m-au pus să fac comanda prin mine, ştii? Că nu găseau bilete la avion şi au făcut comanda prin firma mea”.

Nichita Gheorghe: „Da, da…e groasă asta şi au văzut şi toţi ceilalţi”

Mardarasevici Iulius: „Da, dar nu asta e…Problema e că au rămas încasările.”

Nichita Gheorghe: (în şoaptă) „Am fost în delegaţie şi noi nu puteam să ne cazăm acolo şi am zis vă cazaţi voi dincolo şi…”

Mardarasevici Iulius: „Da, ştiu că mi-ai zis asta. (neinteligibil în şoaptă)… Ştii ce mă stresează? Deci, când am fost la Urdăreanu… deci ei o dădeau scăldată; zic: ‘Băi Mihai, ce pana mea?!’ Şi el tot o dădea: ‘Aaaa, proiectul merge extraordinar!’. La el la birou…

Nichita Gheorghe: (în şoaptă) „Noi suntem monitorizaţi…

Mardarasevici Iulius: „Da, mă, şi asta…”

Nichita Gheorghe: (în şoaptă) „Dacă e, tu nu m-ai rugat, n-am făcut nimic”.

Alte discuții

Potrivit aceleiași surse, într-o altă întâlnire, Iulius Mardarasevici şi directorul UTI, Mihail Tănăsescu, au discutat despre derularea şi finalizarea proiectului „Managementul traficului în municipiul Iaşi”, fiind îngrijoraţi după ce procurorii au ridicat documente de la Primăria Iaşi.

Procurorii au mai precizat că „din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaţilor UTI şi IBC la contract, adică 80% reprezenta ”contribuţia” UTI, iar 20% reprezenta ”contribuţia” IBC la banii colectaţi cu titlu de mită pentru Nichita, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “STENOGRAME din referatul DNA. Deși știa că e monitorizat, Gheorghe Nichita discuta cu cel care trebuia să-i dea mită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *