Alina Mungiu-Pippidi

SRI, lasă-ne bani de sănătate!

Proiectul de buget al guvernului Orban confirmă cele mai rele profeții din ultimii doi ani: nu PNL a câștigat alegerile și implicit guvernarea, ci instituțiile de forță.

În vreme ce politicienii se întrec în a incita lumea pe cazul Colectiv, unde subfinanțarea sistemului nostru de sănătate a fost dramatic expusă,  proiectul noului buget pe anul 2020 a fost publicat de Ministerul de Finanțe și poate fi consultat aici. El propune tăieri drastice la Sănătate și la dezvoltare, cu creșteri masive la armată, interne și servicii secrete. Mare câștigător este SRI, o instituție care din anul 2015, de când a câștigat Klaus Iohannis alegerile, nu și-a mai publicat niciodată raportul pe care prin lege trebuie să îl prezinte Parlamentului, preferând să îl secretizeze, deși menirea acestui raport este controlul democratic al instituțiilor de forță. În plus, diverse categorii de pensionari își vor vedea afectate drepturile câștigate deja pentru ca să se poată asigura aceste sume pentru instituțiile de forță care par să fi câștigat alegerile, mai ales în detrimentul persoanelor și regiunilor defavorizate.

Sutele de mii de oameni care au votat în diaspora pentru o schimbare de regim nu sunt afectați direct de acest buget, pentru că ei nu trăiesc în România. Dar dacă într-adevăr au conștiință civică, ar face bine să îl citească și să își pună întrebările următoare:

 • E normal ca într-o democrație să dai bani la armată, STS, SRI și SPP și să reduci la Sănătate și la dezvoltare rurală (suntem țara cu cele mai sărace regiuni rurale din Europa – banii sunt indispensabili pentru cofinanțarea de proiecte europene) și la sănătate? O tăiere cu un sfert din bugetul Sănătății este echivalentă cu ajustarea structurală din Grecia în timpul crizei, când s-a deteriorat speranța de viață.
 • E normal ca într-o democrație să adopți bugetul între Crăciun și Anul Nou prin asumarea răspunderii, astfel încât nimeni, nu doar opoziția, dar nici partenerii sociali, să nu mai poată aduce niciun fel de corecturi?
 • Nu credeți că până la ruși, care au plecat din inițiativa lor din România în 1964 (din Europa Centrală s-au retras de-abia în 1989), sunt șanse mai mari să ne omoare infecțiile intraspitalicești, inclusiv pe voi, care, deși plecați, folosiți în toate vacanțele sistemul sanitar din România, pentru că e ieftin, cu alte cuvinte, dă mai mult decât primește?

Câștigătorii bugetului sunt:
– Ministerul Apărării are alocat un buget mai mare cu aproape 18%, respectiv 21,1 miliarde lei;
– Ministerul Afacerilor Interne va primi cu aproape 13,1% mai mult, respectiv 19,4 miliarde lei;
– Serviciul de Protecție și Pază va avea cu 19,5% mai mult, respectiv 272,7 milioane lei;
– Serviciul de Telecomunicații Speciale va primi cu 6% în plus, la 630,3 milioane lei
– Serviciul Român de Informații va primi cu 10,8% în plus, respectiv 2,67 miliarde lei.

Pierzătorii, conform Hotnews, sunt:
– Ministerul Sănătății, care va primi cu 23% mai puțin decât în 2019, respectiv 11,4 miliarde lei;
– Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu 45,5% mai puțin (se scade PNDL), ajungînd la 5,5 miliarde lei;
– Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu un buget mai mic cu 14,3%, respectiv de 18,3 miliarde lei;
– Ministerul Finanțelor va avea, de asemenea, un buget diminuat cu aproape 19%.

Asumarea răspunderii înseamnă că proiectul de buget nu poate fi amendat de Parlament și va fi cel mai probabil trecut între Crăciun și Anul Nou de teama alegerilor anticipate.

Orice ministru civil al Sănătății ar fi demisionat la ora asta în semn de protest.

Bugetul merită trântit. Iar România are nevoie de alte partide de centru dreapta, pe astea nu le mai controlează civilii, pentru că niciun fel de civili, nici cei mai oportuniști și lipsiți de caracter, nu s-ar duce în fața celor care i-au votat cu astfel de cifre. Numai cine crede că are controlul pe alte căi decât cele electorale își permite asemenea aberații.

Dacă noua societate civilă din ultimii trei ani a fost într-adevăr civilă, o să vedem acum proteste.

Dacă nu, nu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

45 thoughts on “SRI, lasă-ne bani de sănătate!

 1. ventidius

  Daca ar fi cu adevarat de dreapta partidele alea ar privatiza spitalele si ar reduce bugetul sanatatii la un sfert.

  Reply
  • Leo

   Spune-mi ce înseamnă ”dreapta adevărată”. Există și dreapta care ar crește bugetele în domeniile sănătății și educației.

   Reply
 2. emil

  Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii, retelele de crima organizata din INVATAMANT, MAI, SANATATE si JUSTITIE sunt finantate prin asasinate, spagi si talharii calificate nu prin buget.

  Reply
  • marius

   principala sursa de venit a Mafiei numita statul anti roman este bugetul, salariile mafiotilor sint platite din buget, contractele sint platite din buget, birurile catre inalta poarta prin rachete, avioane si toate mizeriile din gunoaie sint platite de la buget

   Reply
 3. Roman

  Uneori am impresia că suntem a doua țară, după Ucraina, în care se fac experimente sociale de amploare.
  Aș înțelge reducerile dac-ar fi cuplate cu o politică de taxe la fel de draconică (taxe îndreptate în direcția bună, adică acolo unde sunt bani) și direcționarea banilor spre producție… Dar așa?
  Ne-am împuținat cu 4 milioane și încă suntem prea mulți? Ori Orban are ambiția să ducă PSD-ul la 80% până-n toamnă? Cum să scazi bugetul sănătății cu 23%? Poate dați și administrația locală în franciză clanurilor interlope, nu?
  Spuneți c-ar trebui să demisioneze ministrul sănătății, dar președintele ce-ar trebui să facă? Să convoace CSAT-ul și să proclame stare de normalitate?
  Dacă acești self-made gentlemen de 3100 RON/lună bucata au onoare, să declare deschis război poporului român și statului român. Așa se face, nu pentru că mereu rămân supraviețuitori, ci pentru că datoria și onoarea există independent de martori și gratificații. Dacă nu credeți, citiți-l pe Kant. În original, dacă vă permite dialectul.

  Reply
  • Dumitru

   Pai de ce sa demisioneze presedintele ? Tocmai a fost ales cu >60%. De-aia si fac acum treaba asta, pentru ca daca ies demonstratii nu vor avea legitimitate democratica. S-ar putea sa fie si calcul politic – daca reusesc sa convinga PSD sa voteze impotriva lor, guvernul pica si sunt anticipate. Dar dupa bugetul asta risca sa piarda alegerile, pentru ca romanul are multe defecte, dar e sensibil la buzunarul lui. Iar guvernul actual deja si-a pus in cap multa lume. Si probabil ca sunt si din votantii lor, de exemplu cei cu credite (anormalul de Citu provoaca acum cresterea ROBOR, si deci a dobanzilor).

   Reply
 4. CMC

  Poporul a votat #securistii !
  Acum, nu are decat sa-i duca in spate…
  Si aia care au rate si au votat #sekuristii sa-si duca in spate cresterea Robor-ului… Ca sa nu se spuna ca nu o sa mai avem crestere economica…
  Si bolnavii care au votat #sekuristii sa-si plateasca bolile…
  Si pensionarii care au votat cu #sekuristii sa-si linga botul de pensii marite… Mai putin aia cu pensii speciale, care cresc substantial…
  Si profesorii care au votat #sekuristii sa isi astepte maririle… Ca medicii le-au luat pe toate deja…

  Asteptam sa revina in tara Diaspora. Ca acum, ai lor sunt la putere…
  Intrebarea e cine i-a votat pe #sekuristii care cenzureaza pe aici? Sau sunt numiti?

  Reply
 5. Dumitru

  Momentul adevarului. Vom vedea cat de mult „Societatea civila” e civila. Si cat „diaspora” isi intelege si iubeste tara.

  Reply
 6. Laura G

  „Am sperat la mai bine, dar a iesit ca intodeauna”. Victor Chernomardin merita multe statui, in Bucuresti, Bratislava, Budapesta, Riga, Kiev….

  Reply
 7. Cristina Gorgos

  N-as prea crede sa protesteze careva împotriva lui Charlemagne de România și a ciracilor săi liberali—trebuie sa recunosc, nici Alfred Jarry n-ar fi putut inventa o distincție mai adecvată pentru Johannis—și asta pentru simplul motiv ca personajul, in fudulia lui nemarginita, e in stare sa confiște protestul și sa se urce pe valul revoltei ca principal adversar al propriului regim. Pana sa se trezeasca pretorienii din dezmatul post-electoral, eunucii liberali din plăcerile tăierii de bugete și magistrații independenți din spânzurarea codurilor, Charlemagne va fi abandonat deja președinția greu câștigată de ei pentru vreun ordin și mai înalt, de papa, de exemplu, caci ce e Europa Centrală pe langa Creștinătate? O simpla etapa, o treapta spre “cele trei coroane puse una peste alta” care-s mai mult decât una singura, și aceea de fier, a vechilor împărați germani. Și nu știu dacă Hellvig cel Scurt sau Pahontu cel Carn vor fi foarte fericiti când se vor trezi ca trebuie sa pupe papucul lui Gușă, Dancu și Tudose pentru a supraviețui abandonului; esențial, însă, e faptul ca ideea de protest si de conștiința civică, definitiv compromise sub regimul Johannis, vor fi greu de recuperat chiar și după ce regimul va fi înlocuit.

  Reply
  • JK

   După fiecare regim și odată cu fiecare prezident am pierdut câte ceva, iremediabil: cu Iliescu am pierdut șansa de a nu ne rata, după Constantinescu ne-a fost clar c-am fost învinși, după Băsescu ne-am pierdut certitudinea că nu putem fi trași pe sfoară atât de ușor și chiar de două ori la rând, iar după realegerea lui Charlemagne (din echipa lui Jupiter, dimpreună cu Walkiria europeană), putem lăsa deoparte speranța că vom mai prinde vremuri care să nu fie fake.

   „Si la population savait avec quelle idiotie elle était gouvernée, elle se révolterait.”

   Reply
 8. Laur22

  „Dacă noua societate civilă din ultimii trei ani a fost într-adevăr civilă, o să vedem acum proteste.
  Dacă nu, nu.”

  Shi daca nu, tu cu nume , adresa shi CNP ce-o sa faci ?
  Ca dincolo de ce-o sa faca ei intrebarea se pune intotdeuna ce-o sa faci tu.
  La concret.
  O sa scrii o carte despre neadecvarea regulilor democratice a lui :

  „The winner takes it all (Takes it all)
  The loser has to fall (Has to fall)
  It’s simple and it’s plain (It seems plain)
  Why should I complain? (Why complain)”

  la nevoile de profesionalizare a statului cerute de o „buna guvernare” ?

  Hahahahaha
  Mai super trouper.

  Reply
 9. Codruta

  La STS e relativ normal sa creasca.
  La anul sunt doua (sau chiar 3? depinde ce vor hotari) tururi de alegeri – si trebuiesc urmarite! M-am convins personal ca folosirea tabletelor si conexiunea foarte buna la Internet reduce riscul de frauda cu vreo 90%

  Reply
 10. Adrian

  Se pot justifica imediat tăierile în anumite domenii pe motiv că nu se cheltuie banii alocați anterior. La Afir, sunt programe cu foarte puține accesări de fonduri (chiar zero în unele sesiuni). Dar nu umblă niciun gubern la ghiduri, cu acoperirea(!) că scrie negru pe alb că nu reflectă neapărat poziția CE.

  Reply
 11. Alina MP

  E foarte ciudat. Sindicatele si medicii protesteaza deja, Catu spune ca banii sunt acolo, dar i-ar fi pus direct la Casa de Asigurari si de asta nu apar la MS? Si n-a aratat la nimeni bugetul? Poate la Sanatate dau totusi inapoi sau e proasta comunicare-lipsa de consultare (ce sa mai vorbim, nu au aratat la nimeni bugetul, nici la main stakeholders/parteneri)! Ca totusi 23% taiere e de necrezut….

  Reply
  • Dumitru

   Ar fi putut fi o greseala daca nu era ceva generalizat – la invatamant e la fel. In alta ordine de idei : daca i-au pus la „Casa de Asigurari” apare o crestere acolo, sau au pus banii de la sanatate acolo pentru a acoperi alta gaura ?

   Reply
 12. Ghita Bizonu'

  A? Societatea ci – vi -lă ?!! Ce e aia „civila”? Adica poate imbracata in civil ……

  Caci cum sa zici ca #rezist fara pantaloni ar fi .. „civila” ca cand banii aluai de da semanalu veneau de la .. Ministerul justitiei ca sa faca ..statistica și să identifice probleme sistemice în sistemul judiciar?!! El nu este informatician , statistician, jurist si a urmat doar cursuri de psihologie la universitatea Titu Maiorescu …..

  Sau Cumpanasu .. „in civil” pe banii MAI !!!!

  De fapt nu cred ca in Romania , cu exceptia asociatiilor javrofile , exista societate civila!
  Doar manipulanti si manipulati!

  Reply
 13. Cetateanul Informat

  Stiati ca militarilor le va plati statul roman ratele la credite imobiliare?!

  Nu?! Ei bine, cititi:

  Legea nr. 288/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative, care a fost publicata la sfarsitul anului 2018 prevede introducerea unui nou mod de “recompensare” financiara a militarilor si politistilor.

  Este vorba despre o lege prin care vor primi bani pentru a achita ratele la creditele pentru locuinţe. Sunt vizate cadrele militare, dar şi autorităţile care sunt nevoite să se mute în interes de serviciu și care vor contracta un credit imobliar sau ipotecar.

  Compensația lunară pentru plata ratelor va fi acordată pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului și doar pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei.

  Sunt incluse și persoanele care sunt mutate într-o garnizoană din localitatea de domiciliu, dar nu dețin, nici ele și nici soțul/soția acestora, o locuință proprietate personală în această localitate.

  Iniţiatorii îşi motivează propunerea de modificare legislativă prin faptul că toate modalităţile de recompensare a poliţiştilor şi militarilor au „menirea de a recompensa aceste cadre în considerarea obligaţiilor deosebite care le revin, în vederea loializării faţă de instituţiile în care îşi desfăşoară activitatea, faţă de valorile şi principiile statului român şi ale Uniunii Europene, în spiritul unei deserviri cât mai competente şi adecvate a beneficiarului activităţii lor, cetăţeanul”.

  Este greu insa de demonstrat cum plata ratelor la credite imobiliare stimuleaza un corp profesional competent (care s-a dovedit recent mai mult un ideal). Si mai greu de cuantificat este cum o pomana electorala poate fi o recompensa pentru functionari speciali ai statului care au raspuns unei vocatii care cere sacrificii.
  Nu in ultimul rand, daca un tanar cadru militar primeste mostenire o garsoniera in garnizoana in care s-a mutat, cum functioneaza aceasta lege pentru a-l recompensa? Bineinteles, un general care se muta dintr-un judet in altul si care a avut grija sa achizitioneze o casa prin rude ca interpusi va beneficia de plata ratelor in cuantum mai mare decat colegul sau la inceput de drum care a mostenit garsoniera…

  Iniţiatorii mai cred că astfel se va stopa şi valul de pensionări anticipate din sistemul militar pentru că măsura va „loializa” această categorie de personal şi că statul dă aceste sume de bani pe chirii „fără o finalitate concretă”.

  Adevărat, insă sumele de bani pentru compensatia de chirii initial nu au fost menite sa acopere ani in sir chiria cadrelor militare ci situatii temporare precum detasarea unui politist dintr-un judet in altul pentru cazuri precum cel de la Caracal sau a unui ofiter SRI de supraveghere pentru o operatiune complexa ce ar putea dura cateva luni. Nicidecum pentru zeci de ani in sir, cum se va intampla in prezent cu plata compensatiei pentru chirie si cum se va intampla cu plata ratelor la credite imobiliare.

  In fundamentarea legii parlamentarii au afirmat deci in mod eronat ca impactul bugetar va fi zero.

  Desi legea adopta sintagma “mutare in interes de serviciu”, in practica este vorba cel mai adesea de mutari solicitate de cadrele militare care bineinteles iau forma unui ordin ierarhic care specifica o “mutare”, nicidecum solicitarea lui X de a munci in București, nu in Teleorman.

  Este important de menționat că statul roman ofera deja sprijin militarilor si politistilor care vor sa cumpere o locuinta (programul Prima Casa, locuinte de serviciu, locuinte de interventie pentru militari, camine de garnizoana, contracte de servicii bancare pentru bugetari cu dobanzi preferentiale, etc.)

  Dincolo de aceste probleme se ridica mai multe intrebati:

  1. Daca jandarmul isi cumpara casa in Bucuresti, cum il mai reloci la Strehaia? Va ramane bucurestean fiindca are casa-n Bucuresti ?
  2. De ce armata (poliția, jandarmeria) nu achiziționează în numele ministerului aceste locuințe pe care să le pună la dispoziția personalului activ?
  3. De ce va putea cineva să-și ia locuință pe banii contribuabililor și să rămână cu ea la ieșirea la pensie pe deasupra si la o vârstă fragedă?
  4. Cei care au deja un credit ipotecar si platesc de 5 sau 10 ani, si mai au de platit inca 20 de ani, primesc ajutor la plata ratelor? Conform prezentei legi, nu. Astfel, se va ajunge la situația în care un militar să primească bani de rată de la Armată fiindcă și-a luat casa în luna iulie, iar colegul care și-a achiziționat locuința cu o lună mai devreme să nu primească nimic. O asemenea măsură discriminatorie vine mai degrabă să dezbine unitatea Armatei și a militarilor români.
  5. Conform legislației acutale, mulți “simulează” contracte de chirie doar pentru a încasa compensația de chirie. Cei care beneficiază de compensație pentru plata ratelor sau chiriei vor profita în continuare, cei care au o vârstă deja nu mai pot contracta credite.

  Reply
 14. Ciobanul Bucur

  In 1964 rusii au fost de acord sa-si retraga trupele din Romania pentru ca aveau completa incredere in regimul de atunci ca nu vor devia de la linie. Garantul pentru Hrusciov a fost Emil Bodnaras, care in timpul razboiului tradase armata si fugise la rusi, unde a urmat scoala GRU si apoi a revenit in Romania ca spion. El l-a determinat pe Hrusciov sa fie de acord.

  Reply
 15. Cristi

  Femeie ești ca de obicei pe lângă problemă. Dacă te-ai fi documentat ai fi aflat că din ianuarie ăstora li se indexeaza pensiile cu rata inflației iar banii ăia merg spre casele lor de pensii. Sau nu esti de acord nici cu asta ci numai cu sumele mancate de tine pe proiecte care duc nicăieri.

  Reply
 16. Olga

  Doamna Mungiu, e adevarat ca nu prea am incredere in dvs dar aici aveti mare dreptate si daca tineti la tarisoara asta cat de putin sau macar la ideea de dreptate, sariti pe ei, doamna!Faceti valuri, cereti proteste!Indemnati oamenii sa faca ceva ca pierim naibii ca stat imediat!

  Reply
 17. Gabriel Radeanu

  DE CE?…CUI FOLOSESTE?…fara raspunsuri la intrebarile astea,orice analiza ne dezumanizeaza,transfera cinismul regizorului catre „critic”!…Eu sunt convins ca interese meschine,cupiditati individuale,…metamorfozate indirect in orgolii de clasa ale privilegiatilor care populeaza institutiile de forta,sunt sursele primare ale antipoliticului si anticonstitutionalului deghizat in anticoruptie…Aceste personaje,care prin lege beneficiaza de imunitate,inamovibilitate,privilegii nemasurate,impermeabilitate la critica, control si raspundere,fac parte constient sau inconstient din mecanismul”democratiei pe scurtatura”…un fel de „conspiratia e in noi,CONSPIRATIA SUNTEM NOI”…anticoruptia fiind aburul, ceata destinata celor ca noi… celor care nu sunt ca ei…
  Sunt uimit spre oripilat,de usurinta si resemnarea ,cu care jurnalistii constata „WATERGATE”- ul generalizat,politia politica evidenta si deturnarea oricarei tentative de bun simt!Poate sunt vechi si demodat?
  „Toate-s vechi si noua toate;Ce e rau si ce e bine.Tu te-ntreaba si socoate.”

  Reply
 18. ionas

  Daca noul guvern si KWI mai exagereaza cu securitatea si siguranta ( Romania fiind alintata ca exportatoare de securitate) prin alocarile bugetare ajungem la concluzia ca am fi mai prosperi si aparati de boli chiar sub rusi . Daca nu ar fi fost rusii nu stiu cum s-ar justifica alocarile.
  Sa nu fie ceva dosare la mijloc ,conform Catavencii, sau peste ani sa descoperim un nou inicent Petrov.
  Oricum armata , MI si serviciile astea secrete sunt lipiciul si izvorul intelectual care tine statul roman sa nu se destrame, sa functioneze economia si sa functioneze debila societatea civila .

  Reply
 19. SorinP

  Sunt citeva domenii asupra carora nu ma pronunt, respectiv nu cunosc care sunt imperativele pentru care cresc bugetele acestor ministere. Probabil ca exista argumente insa, Guvernul, ca orice guvern romanesc, sta prost la comunicarea scrisa, cu cifre pe care le poti analiza. Cu sanatatea insa lucrurile sunt prezentate lipsit de acuratete. In primul rind ca sanatatea are 2 bugete. Unul mai mititel, cel al MS si unul mai mare, al CNAS. Cel al MS, la care face trimitere articolul SCADE faptic (deci afirmatia este corecta) insa ar trebui sa vedem DE CE scade! Altfel spus, la ultima rectificare, catre MS au fost directionate sume importante pentru acoperirea drepturilor legate de plata concediilor medicale, neplatite de mai mult de un an (pentru ca sa se ajunga la 2,99% deficit bugetar in anul trecut si devenita practica. Dupa achitarea datoriilor, ele nu mai exista, drept urmare nu avem de ce sa raportam bugetul propus la suma de dupa rectificare ci la bugetul initial. Deci, pe fond nu este o scadere. Daca insa ne uitam insa per ansamblu, inghetarea bugetului MS este o scadere avind in vedere cresterea economica, nevoile crescind de la an la an si altele, insa aceste informatii nu exista dpdv contabil asa ca nu este momentul sa le discutam aici.

  Reply
 20. Revoltatul

  Printre pierzatori nu este mentionat Ministerul Mediului cu un buget redus cu 60%. Da, ati citit bine, nu-i nicio greseala. De la aproape 3 mld, la 1.1 mld. Stiti, ministerul acela cu padurarii ucisi de infractori, cu paduri defrisate, cu garda de mediu si alte chestiuni despre care spunea Iohannis ca sunt prioritati nationale dupa campania la prezidentiale. Prostii. PNL se pune pe furat lemne ca in codru.

  Reply
 21. emil

  Cersetoria agresiva a pensiilor nesimtite trebuie stopata. SUA e o putere economica mondiala si impune limitate decente atat la contributiile pentru pensii cat si pensiile de stat.

  Reply
 22. Drinceanu Dumitru

  Sigur ca toti oamenii inteligenti si cu ceva instruire stiu si sunt de acord ca este absurd, la fel cum este cu secretizarea cifrelor, dar lumea a obosit si aceasta este o tinta castigata deopotriva de clasa politica nereformata de la stanga la dreapta si de catre servicii. Probabil, Cotroceniul a inteles ca trebuie cu orice pret atrase institutiile de forta din sfera si fieful pesedist. Nu cred ca vor fi proteste de anvergura. De sarbatori lumea imbuibata are lehamite de politica, nici nu este nevoie de servicii pentru dezamorsare. Sunt aproape convins ca in iarna aceasta vor lipsi „spectacolele” in strada de sau dupa sarbatori, lumea este in asteptarea „asezarii” dupa prezidentiale, se dospesc de toate partile mucilagii, nici de multe motiuni nu vom avea parte, decat daca vor aparea situatii catastrofale, dar in primavara vor aparea surprizele. Personal cunosc ca fara actiuni strategice punctuale si curajoase ale guvernului Orban psd isi va cicatriza total ranile si vechiul electorat va uita/ierta, aducand in matca/barca fugari si dezamagiti, boicotand in fel si chip, de maniera calului troian din cresterile alocatiilor, etc. Buretele ignorantei si situarea gresita in campanie si de dupa (psd adversar declarat!), punctele castigate „a la alocatii” (si care vor mai urma?!) deja de pe acum neutralizeaza sansele unor anticipate dejucate fulgerator de iute, iar pana la locale… Vom avea parte de multe exagerari si diversiuni/intoxicatii de toate partile si astfel jocul destructiv din ultimii 3 ani se va repeta si prelungi…

  Reply
 23. Drinceanu Dumitru

  Unii comenteaza si sustin privatizarea spitalelor pentru „reducerea cheltuielilor bugetare”. Sunt probabil interesati ai problemei. Numai ca la noi sistemul este asa de putred si pe de o parte vitregit, pe de alta parte lovit sau folosit incat, si mentinandu-l cum este, si privatizandu-l, costurile sociale vor fi imense. Prin mentinere, vor persista capuselile, boicotul, externalizari dubioase, inregistrarea intr-o singura zi din luna a programarilor pentru cine stie cate alte luni (!) spre impingere spre cabinete private, plecarea medicilor buni. Privatizandu-l, vor creste performantele si se va stopa hemoragia de medici in exterior, dar costurile vor de multe ori mai mari si vor fi suportate multi ani de acum incolo preponderent de pacienti! Vor muri mult mai multi decat astazi fara a se putea trata. Fiindca s-a tergiversat pana la limita actuala a imposibilei solutii optime. Paradoxal (chipurile), in realitate din cauza neplusarii perpetue pe performanta si sisteme paralele (stat, stat-privat, privat) dar nu suprapuse, care au protejat capusarea/falimentarea, toate domeniile noastre de activitate nu cunosc adevarata competitie si concurenta, de aceea preturile cresc matematic si absurd, inclusiv, probabil, prin intelegeri monopoliste subversive, greu de demontat, chiar sa vrea cineva s-a le dovedeasca. Lucrurile stau la fel de grav in administratiile locale, in lipsa unor sectorare economice proprii, unde lipsa de fonduri este complinita la nesfarsit pe cresterea fiscalitatii, pana la desfiintarea unor servicii precum inchirierile, ca si a indatorarii. Sigur, intr-un final care se apropie, adica dupa cateva decenii de dezmat si saracirea populatiei, fiscalitatea va sari in aer, crescand exponential datoriile nerecuperate, executarile silite.

  Reply
 24. Alina MP

  Mda, lucrurile s-au lamurit, si anume:

  1. toate salariile indexate si maririle de la aparare, Interne si servicii au umflat bugetele
  2. aceleasi indexari si mariri in restul sectorului public, mai ales la Sanatate, Educatie si Mediu au scazut bugetele.
  Givernul nu explica mai bine pentru ca asemenea miracole nu pot fi explicate.

  Reply
 25. CMC

  S-a format in Romania o noua Nomenklatura? Un cu salarii nesimtite si pensii speciale?
  Cei care mai stau in tara asta sunt condamnati sa munceasca si sa contribuie pentru imbuibarea unei caste?

  Reply
  • Dumitru

   Toate tarile au caste privilegiate, care mai sunt numite si „elite” sau „notabili”. Ele formeaza armatura care defineste o „natiune”. La fel este si in Franta, si in Germania, si in SUA. Problema este ca privilegiile sunt oferite acestor caste in schimbul structurarii statului si al proiectarii unei imagini de dreptate care sa federeze oamenii in jurul ei (asta cel putin in „statele de drept”). Nu poti in acelasi timp sa faci parte din „elita” si sa minti pe fata sau sa furi fara masura (nu va inchipuiti ca sunt saraci, nu e cazul, pentru ca au acces la oportunitati). Cand unul din elita devenea lacom, traditional era ejectat. In diverse tari, astazi, fenomenul asta e insa de masa si mult mai vizibil. In Romania unii se vor elita, dar sunt complet nedrepti (astia acum la guvernare). Si nu vor federa niciodata o natiune (si o stiu). Ceilalti (acum in opozitie) au valori mai apropiate de cele ale masei, dar au fost decredibilizati printr-o campanie media teribil de eficace. Poate incet-incet romanii vor fi vaccinati impotriva propagandei evidente…

   Reply
 26. emil

  Nu va mai faceti ca nu stiti adevarul…Premierul Orban a discutat personal cu presedintele Iohannis despre albirea edilului Francu instrumentat de reteaua – Tudori Ionut Alexandru, Colonel (r) Rândunel Bădescu, Mirela Nicolaescu, Carmen Adeluta Nicolaescu, Elena-Rozalia, Gheorghe Stan, General Iamandi Dan-Paul, etc, care a fost si a ramas libera si independenta dupa disparitii de dosare, probe, avize false si antedatate – ISU, ISC, M.L.P.A.T – disparitii martori si dosare penale pentru ”distrugere” clasate.

  Reply
 27. Vasilache

  Lasati la o parte sferturile de adevar. Alocarea la sanatate e mai mica, dar stiati foarte bine ca anul asta s-au platit concedii medicale restate pe o periiada de trei ani. Suntem ‘ telectuali, da cine ne plateste solda?

  Reply
 28. Dumitru

  Se pare ca singurele organizatii „civile” care mai exista in RO sunt cele ale judecatorilor, singurele care se manifesta deschis. Iar poate procurorii isi dau seama astazi pe cine au sustinut pana in panzele albe. Totul, pentru a crea la sfarsit un sistem de control prin venituri mici…

  In rest, nu prea mai vad nimic nici despre ecologie si patrimoniu, care totusi a fost argumentul numarul 1 in fondarea USR.

  In final, o mica remarca regionalista : Din 2012 l-am avut la guvern pe Ponta, mai apoi pe Dragnea, iar acum ne-am intors la un guvern dominat de ardeleni. Ca de obicei, acestia din urma au fost buni la gura, vorbind despre superioritatea „civilizatiei” ardelene. Insa ce sa vezi, ca de fiecare data cand unul ajunge la guvernare (de la Maniu incoace) este o catastrofa…

  Reply
 29. MZM

  Doamna Mungiu, rusii (armata rusa) au plecat din Romania nu in 1964, cum afirmati dv., ci in 1958, presati de evenimele internationale (revoltele din Ungaria si Polonia – 1956, protestele SUA, Anglia, Franta). Iar din celelalte tari din Europa nu „s-au retras” in 1989 de buna voie, cum pare ca sugerati, ci au fost obligati si nevoiti sa-si ia valea dupa caderea Zidului Berlinului.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *