Marian Petru

Societatea civilă l-a întors din drum. Nichita nu mai vrea parcare subterană în centrul Iașului

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, a anunțat  vineri că renunță la proiectul realizării parcării subterane sub scuarul din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.  El a a precizat că a  „găsit soluția de a moderniza parcul din fața Teatrului Național „V. Alecsandri” cu fonduri europene nerambursabile. Același edil a adăugat că „astăzi, pot să anunț decizia mea, de a cere Consiliului Local Iași să reluăm proiectul și propun reabilitarea parcului, fără a mai construi și parcarea subterană. Este o decizie care ține cont de părerile tuturor, comunității locale din Iași, cât și de direcția strategică pe care ne-o asumăm, de a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021”.

Prezentarea lui Gheorghe Nichita s-a axat, în principal pe proiectul local prin care Iașiul să ia urma Sibiului în câștigarea competiției europene, de capitală culturală europeană. Acesta a motivat că un șantier de o asemenea amploare în centrul orașului ar afecta imaginea urbei în fața evaluatorilor europeni, prin urmare, renunță la parcarea subterană și că solicită directorilor de direcții să vină cu soluții peisagistice de modernizare a scuarului.

Comentatorii locali și jurnaliștii sunt însă de altă părere. Proiectul parcării subterane a fost unul contestat constant și intens de către societatea civilă. Dezaprobarea puternică a fost justificată de proasta amplasare a investiției, de spectrul distrugerii spațiului verde, dar și de lipsa de deschidere a administrației publice la sugestiile venite din partea exponenților societății civile de la Iași.

Potrivit comentatorilor, schimbarea de 180 de grade a viziunii primarului are legătură cu viitoarele alegeri locale din 2016, dar și cu inițiativa de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum local prin care se dorește demiterea lui Gheorghe Nichita.

România Curată a scris de intenția ieșenilor de a strânge semnături pentru un referendum de demitere a primarului.

Orizontul alegerilor locale din 2016 este întunecat pentru edilul PSD, întrucât, în memoria colectivă recentă a ieșenilor stăruie tăierea teilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și tentativa de doborâre a peste 250 de arbori din Parcul Expoziției. La acestea se adaugă pasajul subteran de la Fundație construit cu mare întârzieri, și nu în ultimul rând, pasarela „Octav Băncilă” care trebuia deja finalizată, dar care, la ora actuală, este un șantier înghețat.

Contactată telefonic, Alexandrina Dinga de la „Iașul iubește teii” a precizat pentru România Curată că decizia primarului de a renunța la proiectul parcării subterane arată că aleșii locali „conștientizează că orașul nu se poate dezvolta fără implicarea și colaborarea cu cetățenii, cu societatea civilă. Misiunea grupului Iașul iubește teii va fi una îndeplinită atunci când teii de pe Ștefan cel Mare vor fi replantați. Pe chestiuni ce țin de monitorizarea administrației publice locale, nu ne vom opri. Acesta este un semnal bun că se poate și altfel, că aleșii locali încep să ne înțeleagă, în sfârșit, după doi ani în care am fost jigniți de mai multe ori. Evident  că nu ne vom opri pentru că schimbările pe care ni le dorim nu vor veni peste noapte”, a spus aceasta.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Societatea civilă l-a întors din drum. Nichita nu mai vrea parcare subterană în centrul Iașului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *