Emil Stoica

Sky News și Marea Britanie

Numarul de atacuri xenofobe au crescut de la an la an in ultimii ani in Marea Britanie si au explodat dupa votul Brexit din 23 iunie.

Motivele sunt simple si vechi de cand lumea: trebuie sa fie un vinovat pentru orice fel de problema, cat de mica. Desi somajul in Marea Britanie este extrem de mic (4,9%) si numarul de angajati doboara record dupa record, totusi strainii sunt vinovati ca nu sunt joburi extrem de bine platite, flexibile si localizate vis-a-vis de locuintele celor ce nu vor sa munceasca.

Strainii sunt vinovati si pentru ca atunci cand au un accident de munca isi permit sa mearga la doctor facand ca un localnic sa astepte cu 1 minut mai mult. Nu conteasca ca strainii platesc asigurare medicala, nu. Strainii sunt vinovati si pentru ca au copii, in acest fel clasele au mai multi copii si profesorii nu se dedica in totalitate in a educa doar copiii localnicilor.

A gasi strainii vinovati de toate relele este o reteta politica veche si noi in Europa ar fi trebuit sa fi invatat din ea dupa atrocitatile din secolul 20. Dar nu am invatat, nici in Marea Britanie si, ca sa fim cinstiti, nici in Romania.

Acesta este mediul in care a aparut facatura de reportaj Sky News: publicul local isi doreste astfel de “reportaje” pentru ca le valideaza xenofobia. Nu intamplator, Sky News este detinut de Rupert Murdoch, un individ ce detine un imperiu media in 3 continente si care se leaga la sireturi cu Donald Trump, Nigel Farage si tot soiul de politicieni de extrema dreapta. Este de retinut ca Rupert Murdoch rasplateste foarte bine “jurnalisti” care au facut inchisoare pentru el, precum Rebekah Brooks care a fost angajata ca CEO la News UK imediat dupa ce a iesit din inchisoare.

Politicienii de dreapta accepta si chiar incurajeaza xenofobia pentru ca le creste popularitatea iar cei de stanga nu o critica pentru ca le-ar scade din popularitate iar cei care chiar o fac, tragic, risca sa isi piarda viata precum Jo Cox.

Asadar, raspunsul ambasadorului britanic in Romania cum ca guvernul sau nu poate sa faca nimic pentru ca intra in competenta OFCOM (consiliul audiovizual in Marea Britanie, pe care, a propos, l-am notificat si eu) este un raspuns diplomatic, dar fals.

Politicienii din Marea Britanie pot face mai mult: de exemplu in loc sa dea interviuri in ziare xenofobe precum Daily Mail, ar putea sa faca conferinte de presa unde sa apere imigrantii; poate ca Boris Johnson (stiu, e noul sef al ambasadorului) sau alti indivizi xenofobi nu ar trebui co-optati in guvern, in loc sa invite la incalcarea legii Europene precum noul prim-ministru Theresa May (cum ca cetatenii europeni nu au garantata sederea in Marea Britanie), ar putea sa intalneasca liderii comunitatilor europene; in plus ar putea adopta legi mai aspre impotriva atacurilor xenofobe.

Deci Marea Britanie poate sa faca mai mult. Pana atunci, Romania trebuie sa fie clara, inclusiv sa puna xenofobia britanica pe agenda discutiilor Brexit.

PS. ca intotdeauna, romanii cinstiti care lucreaza in Marea Britanie cad la mijloc: pe de o parte ne dorim succesul Marii Britanii, insa nu ni se pare corect sa fim tinta; in acelasi timp ne uitam in Romania si vedem cum conationali de-ai nostri au acelasi comportament ca cel pe care il criticam.

***

Sursa: emilstoica.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Sky News și Marea Britanie

 1. Gheorghe

  Buna ziua.
  Ma deranjeaza cele doua dezacorduri dintre subiect si predicat din prima fraza („Numarul de atacuri xenofobe au crescut… si au explodat…”)
  Conditionalul verbului „a scadea” este „ar scadea” si nu”ar scade” ( …”i-ar scade din popularitate”…, in tectul autorului).
  Romania curata ar trebui sa fie curata si la capitolul gramatica.
  In rest, citesc textele pe care le publicati pe acest site cu mult interes si va sustin cel mai adesea punctele de vedere, extrem de pertinente si de bun simt.
  Cu stima.

  Reply
 2. NC

  „Motivele sunt simple si vechi de cand lumea: trebuie sa fie un vinovat pentru orice fel de problema, cat de mica.”
  Ma tem că de data asta motivul este și mai simplu: goana după senzațional a jurnaliștilor. Singurul mod de a mai atrage audiența pentru posturile tv se pare că a rămas senzaționalul. Concurența de pe Internet (unde oricine poate posta orice gogoriță de la conspirații mondiale la leacuri miraculoase sau dovezi ale activității extratereștilor, ca să nu mai vorbim de can-can-urile despre diverse vedete) îi determină pe jurnaliștii canalelor de știri să alerge toată ziua cu gura căscată după știri senzaționale. Iar această goană permanentă îi face firesc să mai și înghită câte o muscă. Cum a fost aceasta cu traficanții de arme. Rămâne de văzut/dovedit dacă Ramsay este fabricantul falsului sau doar o victimă a intoxicării puse la cale de niște șmecherași români care l-au tapat de câteva mii de euro. Sigur, niciuna dintre aceste posturi nu este onorantă pentru jurnalist și nici profitabilă pentru postul care s-a grăbit să publice falsul. Pe de altă parte, inflamarea presei dâmbovițene (susținută de declarațiile belicoase ale ”liderilor de opinie” de servici) nu reprezintă decât aceeași goană după senzațional cu care se speră captarea audienței pentru cât mai mult timp. Până la urmă, odată dovedit falsul, de aici încolo este problema postului care l-a difuzat (fie că l-a fabricat cu bună știință sau doar s-a lăsat intoxicat). A se încerca implicarea statului britanic (fie și numai prin intermediul unor instituții sau politicieni) sau a întregii societâți din Marea Britanie (prin acuzația de xenofobie) mi se pare o reacție exagerată de dragul unei audiențe de proastă calitate (acolo unde nu este un act autentic de paranoia).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *