Romania Curată

Răzbunarea Jiului. Ce se întâmplă când îți măsori forțele cu natura

Inundațiile de la sfârșitul săptămânii din Valea Jiului au afectat lucrările de construcție ale hidrocentralei a cărei finalizare va distruge Parcul Național Defileul Jiului. ”Mai multe utilaje și echipamente aflate pe șantier sunt sub ape, iar în unele locuri apa are o adâncime și de un metru și jumătate. Muncitorii de la Hidroconstrucția încercau să dreneze apa cu ajutorul motopompelor, însă operațiunea este una de durată. În plus, dacă va mai fi o rupere de nori efortul lor este aproape în zadar dat fiind debitul încă foarte crescut al Jiului”, relata, ieri (duminică), presa locală (vezi aici).

În cursul lunii iunie, o altă serie de inundații majore au lovit localitățile din Valea Jiului, în Lupeni situația ajungând atât de disperată încât, pentru prima dată după al doilea război mondial, sirenele de alarmă au fost pornite pe bune, nu doar ca și exercițiu de avertizare.

Cu toate acestea, autoritățile locale și naționale continuă să susțină proiectul aberant al băgării Jiului pe țeavă. Iar apoi se miră de efectele teribile ale distrugerii mediului…

***

Un amplu material despre potențialul distructiv al hidrocentralei de pe Jiu poți citi aici (click)

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Răzbunarea Jiului. Ce se întâmplă când îți măsori forțele cu natura

 1. Calin Dejeu

  Eu as vrea sa aduc la cunostinta cititorilor ce s-a intamplat cu petitia/denuntul pentru salvarea Defileului Jiului, si anume aceasta:
  http://facem.de-clic.ro/salveaza-defileul-jiului
  Ca sa-si faca o idee despre dispretul fata de lege pe care il au autoritatile, chiar si in cazurile penale si de siguranta nationala (distrugera apelor este o problema de siguranta nationala), chiar si cand este distrusa una dintre cele mai de pret valori ale patrimoniului nostru natural. Despre cum se paseaza raspunderea pana cand cazul se pierde „in neant”.
  Petitia a fost redirectionata catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, unde a fost inregistrata in 17.11.2015. Dar nu a fost instrumentata la acest nivel ci trimisa „spre competenta solutionare” la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj. Nu sunt expert in drept penal dar nu cred ca o cauza de importanta nationala, cu infractiuni ce se petrec pe teritoriul a doua judete este de competenta acestui parchet. In fine, de aici a fost pasata la Politia Orasului Bumbesti-Jiu, de unde am primit o adresa, cu data de 24.03.2016, in care se mentioneaza ca aspectele evidentiate au fost supuse atentiei Garzii de mediu Gorj. De atuncui tacere. In timp ce petitia se plimba, in parcul national infractiunile, sistate timp de 4 ani, au fost reluate, cu un tupeu de lumea a patra. Petitia a ajuns, de la Parchetul General, la garda de mediu din Gorj. Daca imi inchipuiam ca este vreo sansa ca garda de mediu sa aplice legea, adresam petitia catre garda de mediu!
  Prin urmare singurele sanse sunt ca Jiul sa se apere singur, cum a facut acum (dar cat o mai poate face?) sau societatea civila de mediu sa deschida un proces. Ar mai fi si Comisia Europeana, dar aceea se misca foarte incet (daca se misca). Oricum, faptul ca Jiul se apara este chiar remarcabil! Mai stiu un sungur caz similar, cu Raul Barbat, care a rupt barajul de captare al Hidroelectricii (tot in parc national, in Retezat) si a curs din nou liber multe luni, pana au reusit ucigasii de rauri sa-l zdrobeasca din nou.

  Reply
  • Codruta

   Cere ordonanta presedintiala (NU „prezidentiala”, ci a presedintelui unui tribunal) de „inghetare” imediata a lucrarilor, pana cand se lamureste situtia! ;)

   Reply
 2. Adrian

  Dar nu e niciun pericol, ne spun autoritatile betoniste de jur-imprejur:

  http://www.anpm.ro/documents/21661/2539220/Anunt+public+ANEXA+10+ABA+JIU+AMENAJARE+JIU+DE+EST.doc/5192fe7e-5def-4caa-b4f9-7d38d28d7f69

  http://www.anpm.ro/documents/21661/2539224/dec_+A.B.A.+JIU+AMENAJARE+JIU+DE+EST.doc/c6aacf2f-57d1-4783-977f-d296443c828f

  Bine ca aflam de la tv ca urma ca diverse deseuri sa ajunga inclusiv in jud. Hunedoara care (nu-i asa?) se pare ca are inca surplus de zone eco.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *