Mihaela Parghel

Protestele de la Sebeş s-au reluat. Cetăţenii spun stop poluării şi defrişărilor

Serialul protestelor de la Sebeş şi-a consumat azi un nou episod. Sute de cetăţeni au ieşit din nou în stradă, pentru a opta oară de la începutul anului, pentru a protesta împotriva poluării. De această dată, mesajul pentru un aer curat a fost completat şi cu lupta împotriva defrişărilor. Nemulţumiţi de reacţia autorităţilor, protestatarii anunţă că vor ieşi în stradă, cu regularitate, o dată pe lună.

sebes7

Petiţia sebeşenilor nu a fost luată în seamă

După o pauză de două luni de la ultima acţiune, protestatarii de la Sebeş s-au întâlnit duminică la ora 14.00, în faţa Casei de Cultură Lucian Blaga şi au plecat în marş spre primărie şi apoi spre sediul Kronospan SA. Pe traseu s-au ţinut discursuri de încurajare şi s-au strigat mesajele „Hoții, hoții!” (în faţa primăriei), „Afară, afară cu Kronospan din țară”, „Nu vă fie frică, Kronospanu’ pică”, „Kronospan, nu uita, vine Revoluţia”, „Nu mai vrem poluare” şi „Nu corporația face legislația”. La acţiune au participat în jur de 400 de cetăţeni.

sebes3

Aceasta este al optulea protest la Sebeş, de la începutul anului, dar cetăţenii probabil că nu se vor opri aici, mai ales că, din spusele lor, deocamdată instituţiile statului nu au reacţionat la cererile lor. De exemplu, Primăria Sebeş nu şi-a formulat până acum o poziţie fermă faţă de disputa dintre cetăţeni şi compania Kronospan, iar petiţia împotriva poluării cu formaldehidă, semnată de 6.000 de persoane şi transmisă preşedintelui Klaus Iohannis a rămas fără niciun răspuns.

Protestele vor continua în fiecare lună

„Au trecut mai bine de trei luni de la primul mare protest împotriva poluării din acest an. Au urmat marșuri de protest săptămânale, atât în Sebeș cât și-n Alba-Iulia. Instituțiile statului însă ne ignoră sau dau răspunsuri evazive, fără consistențe, și mai ales fără niciun strop de bună intenție în ce privește rezolvarea problemelor cetățenești cerute de mii de oameni în stradă! În același timp, poluatorul principal pufăie liniștit pe coșurile sale și toacă în continuare mii și zeci de mii de foști falnici copaci din pădurile noastre seculare… La o medie a defrișărilor de 3 hectare pe oră, nici nu te miri prea tare când vezi munții de lemne aduşi zilnic de zecile de tiruri sau de vagoane, pline ochi de copacii puși la pământ cu lăcomie și apoi descărcate toate în curtea celor ce le vor transforma în PAL și MDF…(…) Lupta continuă! Nici amenințările și nici cele 5 procese deschise de Kronospan unor oameni simpli care-și cer dreptul la aer curat nu pot opri ampla mișcare civică din Sebeș. Solidaritatea de care ne-am bucurat la primele proteste, din țară și din diaspora, este prezentă în continuare. Chiar dacă o mare parte dintre sebeșeni sunt încă indiferenți sau pesimiști în ce privește rezolvarea acestei probleme, ei trebuie totuși să înțeleagă faptul că doar împreună putem pune presiune maximă pe autorități. Iar marșul de protest legal este un drept constituțional de care ne folosim pentru ca să cerem respectarea dorinței cetățenilor”, se arată într-un comunicat de presă al Grupului de iniţiativă civică Sebeş, care coordonează campania „Opriți poluarea în Sebeș!“

Astfel, organizatorii protestelor au anunţat că astfel de acţiuni se vor ţine din nou, cu regularitate, o dată pe lună.

Ziua porţilor deschise la Kronospan

Înaintea protestului cetăţenilor din Sebeş, SC Kronospan Sebeș a organizat, joi și vineri (23 – 24 aprilie), ”Zilele Porților Deschise”, în ideea de a le oferi celor interesaţi ocazia să cunoască mai bine activitatea fabricii. În cadrul unor tururi ghidate, vizitatorii au fost duşi să vadă rezervoarele de metanol sau alte obiective de pe platforma companiei, iar conducerea companiei a insistat pe siguranţa sistemului de producţie, din punct de vedere ecologic.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Protestele de la Sebeş s-au reluat. Cetăţenii spun stop poluării şi defrişărilor

 1. Nicolae Dorobantu

  Numai cu revolta in strada poate o societate sa se impotriveasca unor regimuri criminale precum cel politic-corporatist actual.

  Reply
 2. petre solomon

  trebuie sa-i dezvatam pe politicieni catara asta nu-i sat fara caini si nu pot face ce vor ei fara sa tina seama de noi.

  Reply
 3. csiszer

  Suntem ignorati , luati peste picior , mintiti ,,,,,,,,,,,,,,,,,,, nu mai trebuie sa acceptam asa ceva . Lucram ca sclavii , platim impozite luna de luna . Tara asta este a noastra , nu ai celor care ne conduc . Chiar nu putem scapa de ei ? t . In Romania legile sunt facute ptr ei , banu si mafia ne conduce tara ,,,,,,,,,,,cu bani si munca noastra ! trebuie sa iesim iar pe strazi ca in 89 ! Sa rasturnam iara nemernicia asta .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *