Silvia Vrinceanu

Prefectul anonim. Preferatul lui Oprișan în război cu declarațiile de avere și cu Facebook

Avansat prefect de Vrancea la propunerea lui Marian Oprișan, Nicușor Halici are o interpretare personală a obligațiilor legate de transparența veniturilor. Și are o problemă și cu pagina de Facebook (!) a instituției.

Transparența în administrație pe care o clamează premierul Victor Ponta în declarațiile publice rămâne doar o vorbă goală, atâta vreme cât regula nu este însușită de aparatul administrativ din țară. Noul prefect al județului Vrancea, Nicușor Halici, avansat în carieră la propunerea lui Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și vicepreședinte național al PSD, își ține la secret sumele câștigate anul trecut din poziția de director al Direcției Juridice și coordonare Autorități Locale din Consiliul Județean Vrancea, încălcând astfel Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.

Nicușor Halici a fost numit în funcție pe 30 iulie după ce premierul Victor Ponta i-a înlocuit și pe ultimii reprezentanți ai Guvernului în teritoriu rămași din timpul guvernării USL. Nicușor Halici nu s-a remarcat până acum prin decizii de natură să aducă un plus de transparență guvernării locale, ci mai ales prin lacunele din declarațiile de avere, dar și prin ordinul de a fi șters contul de pe Facebook al Instituției Prefectului, care fusese creat în urmă cu aproape trei ani.

halici nicusor prefect de vranceaÎn ultima declarație de avere, funcționarul public Nicușor Halici trece sub tăcere veniturile încasate din funcția de director executiv în Consiliul Județean Vrancea, dar și sumele obținute de la Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), condusă de Marian Oprișan, unde a fost consilier timp de doi ani. Tot “confidențiale” sunt și bonus-urile încasate “conform acordului colectiv de muncă”. Halici nu este la fel de netransparent cu veniturile mult mai modeste ale soției sale, secretar de comună, la Păulești-Vrancea. Conform Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, nedeclararea cuantumului veniturilor realizate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Legea mai prevede că, în cazul în care declaraţiile nu sunt completate corespunzător, Agenția Națională de Integritate (ANI) poate declanşa din oficiu procedura de evaluare a declaraţiei de avere, a datelor, a informaţiilor şi a modificărilor patrimoniale existente.

Declarația de avere a lui Nicușor Halici încalcă și reglementările și recomandările Agenției Naționale de Integritate (ANI) care, în Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese, realizat împreună cu Societatea Academică din România (SAR), arată că în declarațiile de avere “se precizează valoarea exactă a fiecărui venit” și se anonimizează la publicare doar informațiile privind adresele sau alte date cu caracter personal. “Ghidul privind incompatibilitățile și conflictele de interese” a fost realizat de către SAR și ANI în 2001 și a fostpublicat în cadrul proiectelor “Strenghtening the capacity of the National Integrity Agency”, finanțat prin programul MATRA-KAP al Ambasadei Olandei în România și “Increasing accountability in public administration”, finanțat de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin EEA Financial Mechanism.

Ce spune prefectul

Întrebat de ce nu este transparent în ceea ce privește veniturile încasate din bani publici, prefectul Nicușor Halici spune că s-a prevalat de prevederile din Codul Muncii, care spune că “veniturile sunt confidențiale” și că declarația trimisă la ANI nu ar fi anonimizată. România Curată nu a găsit-o însă pe portalul ANI. “Nu am făcut decât să aplic legea și să o respect”, susține Halici. Întrebat dacă a dorit să treacă sub tăcere recompensele financiare primite pentru bunele servicii făcute șefului său, așa cum s-a speculat la nivel local, prefectul a spus că “funcționarii sunt plătiți potrivit legislației, nu primesc bonusuri și cine are curiozitatea îmi poate afla veniturile din fișele fiscale”. El spune că nu își va modifica optica nici în noua sa demnitate publică, întrucît declarațiile de avere „nu au suferit nicio modificare în perioada 2012 – 2014”. Lipsa de transparență ca trăsătură de profil a funcționarului public denotă și din declarația de avere a soției sale de pe site-ul ANI, ce-i drept din 2013, care arată că Nicușor Halici a câștigat în jur de 47.000 de lei pe an de la Consiliul Județean.

Nicușor Halici nu este singurul funcționar de rang înalt din administrația puiblică din Vrancea cu venituri confidențiale în declarația de avere. Acesta face echipă cu Raluca Dan, secretarul județului Vrancea și fost prefect în guvernarea PSD/PDL, care, de asemenea, și-a anonimizat veniturile din salarii, pe motiv că “și alți functionari din administrație au procedat la fel.” Familia Raluca Dan se remarcă și prin contractile obținute de la Consiliul Județean, primării locale și alte instituții publice, prin firma tatălui ei, Harions Data, care furnizează aparate de aer condiționat și servicii pentru întreținerea acestora. Alături de noul prefect Nicușor Halici, secretarul județului este omul de încredere al lui Marian Oprișan, cea care coordonează de facto Consiliul Județean cât șeful instituției este plecat din județ, iar asta se întâmplă foarte des.

Milioane cu virgulă

La polul opus în ceea ce privește scrupulozitatea în completarea declarațiilor de avere este viceprimarul orașului Galați, conservatorul Radu Coșca, care trece la virgulă sumele de ordinul milioanelor de lei pe care le are în conturi. Edilul gălățean are un mesaj special pentru cei care au curiozitatea să-i vizualizeze declarația de avere, dar mai ales pentru cei de la Agenția Națională de Integritate: “Declarația este dată cu bună credință iar anumite inexactități nu sunt făcute voit”.

declaratie avere CoscaRadu-2014-6 decupat


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *