Silvia Vrinceanu

Persecuții în Primăria Focșani: Director demis pe motiv că a “turnat” la DNA

Descinderea procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în Primăria municipiului Focșani, la începutul lunii martie, unde au verificat investițiile derulate cu fonduri europene din ultimii ani, se lasă cu răzbunări. La ultima ședință ordinară a Consiliului Local Focșani, de la sfârșitul săptămânii trecute, la propunerea vicceprimarului Gabriel Necula, cel care a preluat toate atribuțiile de la primarul Decebal Bacinschi, s-a votat o modificare a organigramei; a fost desfiinţată funcția de director la Direcția Administrație Publică Locală. Pe acest post activa juristul Liviu Pogorevici, omul care ținea uneori locul secretarului municipiului. Șefa Resurselor Umane, Micșunica Baciu, le-a spus consilierilor că Primăria Focșani a primit aviz favorabil de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru modificarea organigramei instituției.

Așa se face că proiectul prin care directorul Liviu Pogorevici a fost înlăturat din funcție a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a ședinței și a trecut cu votul majorității consilierilor. Propunerea a fost făcută verbal, în timpul ședinței, de către viceprimarul Gabriel Necula (PSD) şi nu a fost însoțită de vreo motivare scrisă. Abia a doua zi s-a aflat că votul a fost o trecere pe linie moartă a unui funcționar public care știe multe dintre dedesubturile afacerilor din primărie.

liviu pogorevici secretar

Un mesaj postat pe Facebook

Fostul director Liviu Pogorevici a anunțat într-o postare pe Facebook care au fost dedesubturile schimbării sale: este bănuit că ar fi turnătorul DNA din primărie. „Am fost acuzat că eu am adus DNA București în data de 09.03.2016 în Primăria Focșani! Ordinul domnului Marian Oprișan a fost executat orbește de către domnul viceprimar Necula Ionel Gabriel, Corhană Eduard Marian (secretarul municipiului) și Baciu Micșunica (director executiv al Direcției Resurse Umane din Primaria Municipiului). Dumnezeu să le răsplătească! Am fost anunțat încă din data de 10.03.2016 de către Cristina Costin că până la sfârșitul lunii <ne vom pierde posturile>, fapt confirmat și de către primarul Decebal Bacinschi în ultima ședință de lucru din data de 14.03.2016, când a afirmat public că a discutat cu Marian Oprișan și va avea grijă de persoana care a îndrăznit să sesizeze neregulile din Primăria Focșani!”, se arată în mărturia funcționarului public.

pogorevici facebook

Solicitat să ofere amănunte suplimentare, Liviu Pogorevici a declarat că are de suferit pentru „multe contracte pe care nu le-am semnat deoarece le-am considerat ilegale”. „Mă acuză că eu am adus DNA București în primărie din răzbunare că nu mi-a fost angajat fiul în primărie. O prostie… dosarul penal e din 2014….fiul meu a dat concurs în ianuarie 2016 !”, a declarat Liviu Pogorevici. Acesta spune că sunt multe nereguli care se vor mușamalizate, iar șefii instituției au de ce să se teamă.

Cum se scurg banii europeni în buzunare private

Liviu Pogorevici a declarat că în Primăria Focșani “au pus la punct o metodă prin care investițiile din fonduri europene sunt suplimentate cu sume de la bugetul municipal care nu sunt atât de riguros verificate. Așa se face că aproape toate proiectele europene au întârzieri și necesită cheltuieli suplimentare față de cele contractate”. “De mai multe ori mi s-a solicitat să întocmesc în fals documente pentru a justifica facturi plătite în contul unor lucrări executate fără aprobarea consiliului local. Am refuzat să iau parte la asemenea practice, iar acest lucru a deranjat anumite interese. Drept urmare, am fost primul suspectat că am sesizat DNA în momentul în care procurorii au venit la primărie și au cerut documentele legate de școlile reabilitate din fonduri europene”, a declarat Liviu Pogorevici, citat de ziarul Puterea.

Fostul director, care a anunțat că va contesta în instanță decizia prin care i s-a desființat postul, a mai relatat că anumite firme de construcții sunt favorizate la licitațiile publice. „Există o complicitate între constructorul care trebuie să câștige licitația, șefa serviciului de investiții și proiectant. Acesta din urmă omite, cu bună știință, anumite lucrări din documentația tehnică, iar constructorul face o ofertă mai mică justificată de lipsa acestora. De regulă, la licitație își aduce și câțiva parteneri, ca să dea impresia că este un contract disputat și să descurajeze eventuala concurență. După ce câștigă, pe parcursul derulării proiectului, constructorul cere bani în plus, motivând că are nevoie pentru a executa și lucrările care nu au fost prinse inițial. De fiecare dată se dă vina pe scăpările din proiectul tehnic însă niciodată proiectantul nu este sancționat, ci, dimpotrivă, este răsplătit cu noi contracte. Într-un final, deși licitează la valori foarte mici, constructorul ajunge să încaseze o sumă aproape de cea estimată inițial“, a relatat fostul director din primărie, care a exemplificat cu contractele de la școlile din Focșani, reabilitate din fonduri europene și care sunt cercetate acum de către DNA: „La Școala Ștefan cel Mare, constructorul a cerut mai mulți bani pe motiv că nu ar fi fost prinse în devize și zugrăvelile, iar într-un alt caz nu au fost prevăzute uși la cabinele de toaletă ale elevilor. De fiecare dată s-au cerut bani în plus pentru lucrări suplimentare, iar consilierii au aprobat fără să-și pună întrebări“.

Mai mult, juristul Liviu Pogoreveici a declarat pentru România Curată că utilaje ale primăriei ar fi fost puse să lucreze la investiții private realizate în beneficiul unor oameni din conducerea municipalităţii.

Nu moare nimeni că nu mai e director”

În replică, Gabriel Necula, cel care răspunde acum de tot ceea ce se întâmplă în primărie, declară că hotărârea de modificare a organigramei a întrunit o largă majoritate în rândul aleșilor locali. „În momentul în care 19 din 21 de consilieri decid că propunerea pe care am avut-o este benefică pentru funcționarea aparatului tehnic al primăriei, eu cred că nu mai avem altceva ce să comentăm, că nu moare nimeni că s-a deființat un post și nu mai e director. Domnul Pogorevici poate rămâne jurist. Așa cum se înființează, posturile mai și dispar.  Practic, acesta este punctul meu de vedere în ceea ce privește activitatea dânsului din ultimii patru ani”, a declarat viceprimarul, care a adăugat că își dorește astfel să întărească noul înfiițat Compartiment Proiecte, care va avea ca misiune atragerea de fonduri europene.

Cât privește ancheta DNA și acuzațiile lansate, viceprimarul Necula crede că „procurorii au venit, cel mai probabil, la o sesizare” și că “datoria organelor este să vină să cerceteze”. Edilul șef a declarat că fostul director are motive de supărare pentru că a pierdut din privilegii, amintind aici bonusuri financiare “mai mari decât salariul domnului primar” pe care le-a avut din proiectele europene derulate de primărie. Viceprimarul a mai declarat că, într-adevăr, fiul lui Liviu Pogorevici a vrut să se angajeze pe un post în primărie, fiind printre cei 18 candidați înscriși, însă a luat “2 și ceva” la examen.

Acuzele lui Oprişan

O poziție deloc surprinzătoare a avut președintele Consiliului Județean Vrancea, social-democratul Marian Oprișan, care a declarat, în urma acestui scandal, că Liviu Pogorevici face aceste declarații pentru că nu a fost de acord să facă trafic de influență pentru angajarea fiului fostului director în primărie. „Acest funcționar, la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, a venit la mine, la consiliul județean, și m-a rugat foarte mult să vorbesc cu primarul municipiului Focșani să-și angajeze fiul în primărie. (…) Probabil că asta l-a determinat să mintă”.

Iată declaraţia dată de Marian Oprişan pentru Monitorul de Vrancea:

Oprișan, al cărui stil este de a face asemenea dezvăluiri în ziarul său, când cineva îi deranjează interesele, a adăugat că “acest funcționar este puțin obosit” și că prin declarațiile sale “face jocurile peneliștilor și pedeliștilor”.  Cert este că procurorii DNA au descins în Primăria Focșani pe data de 9 martie, ocazie cu care au ridicat saci de documente, cele mai multe de la Serviciul de Investiţii, condus de Cristina Costin. De asemenea, s-au ridicat și hardurile unor calculatoare, inclusiv cel folosit de Liviu Pogorevici, directorul demis la ultima ședință a Consiliului Local Focșani.

Citeşte şi:

Percheziții DNA la Primăria Focșani. Ancheta procurorilor vizează mai multe școli reabilitate cu bani europeni


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *