Liviu Antonesei

Omul moale al Primăriei ieșene

Îți dai seama că un politician este puternic sau slab după un criteriu foarte simplu, capacitatea sa de a face pasul înapoi, de a-și recunoaște greșelile și, cu puțin noroc și ceva iscusință, de a încerca să le repare. Cine a fost atent la mersul politicii lumii în ultima jumătate de secol, de pildă, a observat că au existat momente în care politicieni dintre cei mai importanți, bărbați sau femei, au trebuit sa facă pasul înapoi, să-și recunoască unele greșeli, să le explice, să încerce să le rezolve. Marii bărbați politici nu se caracterizează prin infailibilitate, că nu sînt zeități, ci prin mobilitate intelectuală și capacitate rapidă de a reacționa la feed back-ul faptelor sau al reacțiilor cetățenești. Sigur că, în politichia zilelor noastre, peste tot în lume, asemenea oameni politici sînt la fel de greu de găsit ca și apa în pustiul Sahara. Probabil, ultima generație de mari politicieni a fost formată din oameni născuți acum vreo sută de ani și activi pînă acum vreo două decenii. Trăim vremea epigonilor produși de media și susținuți de corporații, cele din urmă mai mari sau mai mici, după nivelul politrucului cu pricina. Dacă pentru un Obama s-au bătut greii finanțelor americane și petroliștii în păr, alde Giginocchio al nost se mulțumește și cu un Iulian Multimall și alți ipochimeni de afaceri obscure…

Nu e consolator că în general clasa politică actuală este alcătuită din oameni slabi, că și slăbiciunea asta are o anumită gradualitate! Există slabi spre puternici, slabi medii și slăbăciuni sinistre. Pentru Giginocchio nici n-aș folosi un termen format din adjectivul slab, ci i-aș spune pur si simplu moale. Pentru că se mulează ca plastilina în fața celor mai puternici decît el, chiar dacă și aceia slabi în fapt, dar devine tupeist cînd are de-a face cu omul obișnuit, cu cetățeanul datorită căruia s-a cățărat în poziția în care nici nu visa să ajungă în copilăria dorohoiană sau în timpul studiilor subinginerești. Ultima probă nu doar a moliciunii sale, ci și a precarității sale culturale și intelectuale este asasinarea teilor de pe așa-zisul Pietonal, mai potrivit pentru mașini de teren decît pentru pantofii doamnelor, completată de afacerea marcării arborilor din Copou. Ultima deocamdată stopată, dar după informațiile care îmi parvin, mai degrabă congelată pentru vremuri mai bune decît abandonată. În chestiunea teilor, după ce a reușit să determine apariția unor organizații ale societății civile prima oară în ultimii 10 – 15 ani în Iași, profilate pe protejarea patrimoniului natural, și-a recunoscut, cumva în ascuns greșeala, în fața șefilor săi, a promis replantarea, apoi a dat-o cotită, exact cînd s-a pus problema de-sluțirii, măcar parțiale, a bulevardului central. Un consilier local, plecînd de la o petiție lansată de asociația ”Iașul iubește teii” și semnată de peste 7000 de cetățeni, a formulat o propunere de replantare a teilor în locurile ocupate abuziv de siniștrii, pentru un bulevard de oraș important, salcîmi japonezi.

Toate bune și frumoase, lucrurile păreau rezolvate. Doar dacă nu știi cine este Giginocchio și cine sînt slugile sale, începînd cu adjuncții săi Chirica și Surdu. Ultimul a făcut agitație înaintea ședinței Consiliului Local. Celălalt, în complicitate cu cel pe care îl pupă în fund, pînă îi va provoca leziuni grave, a recurs la o diversiune după cel mai sinistru tipic stalinist. A băgat la concurență cu propunerea de hotărîre privind replantarea teilor un proiect de hotărîre privind plantarea în Iași a 10.000 de tei, oriunde, nu însă pe Pietonal! Prostie și ticăloșie mai mari sînt greu de găsit pînă și la nivelul unei biete comune de lîngă Dorohoi! Cele două proiecte de hotărîre nu erau contradictorii! Mă îndoiesc că se vor planta vreodată în Iași 10.000 de tei, dar nu asta contează. Ci diversiunea la care a recurs Giginocchio numai pentru a nu-și recunoaște deschis greșeala de acum doi ani și a o repara. Pentru prostălăi ca el e mai important orgoliul de doi bani decît orașul pe care pretinde că-l iubește. Explicația dată era că el nu ține seama de părerea a zece sau o sută de manipulatori. Problema este că petiția fusese semnată de peste 7000 de ieșeni. Vor fi fiind și ei manipulatori, dar sînt și 7000 de cetățeni votanți! După europarlamentarele la care PSD-ul ieșean condus de Copacocid a obținut cel mai mic scor din Moldova, a fost smotocit de șefii de la București. Aștept cu interes scorul de la prezidențialele din toamnă și noua smotocire, poate definitivă!

Multă vreme sloganul său electoral a fost ”Un primar puternic!”. Te umflă rîsul de nu te mai poți opri! Nu trebuie să fii cine știe ce psihanalist ca să vezi că era autoîncurajarea unui om slab, a unuia moale ca…

Sursa: antonesei.revistatimpul.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Omul moale al Primăriei ieșene

 1. mike

  pentru a recunoaste o greseala si pentru a o repara,in cazul unui primar ca acela de Iasi e nevoie de:cultura,onoare,respect pentru alegatori,bun gust,bun simt.
  incercati sa identificati existenta acestor calitati la personajul in discutie….

  Reply
 2. oz

  stiti de ce nu se face acel registru cu spatii verzi, dle Antonesei?! Pentru ca mai au de taiat…si nu ma refer doar la crima de pe Stefan cel Mare, ci la toate crimele: hectarele de la strand, hectarele de la Ciric etc. Potrivit normelor europene, pana la data de 31 decembrie 2013, administratiile locale din mediul urban aveau obligatia sa asigure cate 26 de metri patrati de zona verde per locuitor.
  Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, norma de spaţiu verde pentru un locuitor trebuie să fie de 50 mp (9 mp/locuitor – minima).
  La nivelul Uniunii Europene, unde mediul urban reprezintă habitatul pentru circa 70% din populaţie, standardele în ceea ce priveşte spaţiile verzi sunt de minim 26 mp/locuitor (Nota de fundamentare – OUG nr. 108/10–10–2007, Monitorul Oficial nr. 698/16–10–2007)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *