Andrei Astefanesei

Omul care s-a opus proiectului Roșia Montană, sechestrat în propriul birou de la Institutul Geologic Român

Profesorul Ștefan Marincea, fost director al Institutului Geologic Român, a fost sechestrat în propriul birou din ordinul noii conduceri ai instituției, conform unor surse din interiorul Institutului. Scena incredibilă s-a petrecut la doar două zile după ce Ștefan Marincea a revenit din Belgia, acolo unde a participat în cadrul unui proiect de cercetare. Marincea a confirmat pentru România Curată că a fost victima unui incident. „Au venit bodyguardul directoarei și un sef de secție să părăsesc biroul ca să îl sigileze. Le-am cerut documentele în baza căruia trebuie să părăsesc biroul și decizia de sigilare ca să le atac în contencios. Au spus că este o decizie de inventariere pentru o comisie de disciplină. Adică urma să fiu judecat de comisia de disciplină pentru că aș fi fost în Belgia fără avizul conducerii. Păi aș fi plecat fără aviz? Sigur că am aviz luat de la precedentul director, Laurentiu Asimopolos. De fapt, caută să mă dea afară“, explică cercetătorul Ștefan Marincea. După ce Ștefan Marincea a spus că va chema presa și Poliția, bodyguardul plantat la ușa biroului său a plecat. „Nu poți sa pui un munte de om la ușa unui cercetător științific!“, s-a arătat scandalizat Ștefan Marincea.

Un dosar neconvenabil, ridicat din birou

Omul de știință susține că s-au ridicat din biroul său mai multe documente. „I-a interesat foarte mult un dosar despre Roșia Montană, unde eu am făcut opoziție. Erau fotocopii după rapoarte tehnice, inclusiv a unei hărți care nu le convine. Au mai luat niște înscrisuri aparent ale lui Mărunțiu (fost director, n.r.). E clar că sunt ai celor de la Roșia Montană. Este o teroare a unei facțiuni, grup infracțional. Colegii mei sunt terorizați, se încearcă un nou experiment de tip Pitești. Ce se întâmplă îmi depășește imaginația. Lucrez într-o închisoare condusă de indivizi cu practici interlope“, susține profesorul care s-a opus proiectului Roșia Montană.

***

Institutul Geologic Român este condus actualmente de Simona Mălureanu și Andrei Grigorescu, fiul unui fost director al institutului. Purtător de cuvânt al IGR a fost adus Nicolae Ulieru, fostul purtător de cuvânt al SRI.

Lista lungă de incidente cu angajați ai IGR

România Curată a mai relatat și despre alte situații în care s-au trezit mai mulți angajați ai Institutului Geologic Român, coincidențe care dau fiori. Unii au fost urmăriți în trafic de indivizi dubioși și forțați să facă accident, alții s-au trezit cu gloanțe în geamul mașinii, presiuni asupra angajaților până la leșin. Aceste incidente vin în contextul în care directorul științific al IGR, Mircea Țicleanu (una dintre vocile publice critice la adresa fracking-ului), a fost schimbat peste noapte, înainte de Paști. În toamna lui 2013, directorul general Ștefan Marincea a fost destituit după ce a acuzat în mod oficial faptul că studii geologice privind proiectul RMGC de la Roșia Montana ar fi fost falsificate.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “Omul care s-a opus proiectului Roșia Montană, sechestrat în propriul birou de la Institutul Geologic Român

 1. Nicolae Dorobantu

  Care este rolul SRI in escrocheria de la Rosia Montana, sa investigheze faptele penale comise de catre RMGC sau sa dea drumul la exploatare cat mai repede posibil?!

  Reply
  • Marian Dragoi

   SRI vegheaza! Doar vegheaza… pana la proba contrarie, se vede ca ajuta RMGC. Adica apara intresul national. Al altora.

   Reply
 2. Arsulici

  Culmea este că nu doar PSD vrea să se scape de Marincea. El a fost dat afară de la IGR de către pedeliști în 2011, și-a câștigat temporar dreptatea în instanță, la Curtea de Apel București, pierzând însă în 2013 în recurs la ÎCCJ… (dosar 7509/2/2011)

  Reply
 3. tomescu teofan emilian

  Ce face DNA-ul sau cine să ocupă de așa ceva? Incredibil,dar la noi văd că să poate să fii agresat ,intimidat,bătut și nimeni să nu-ți ia apărarea.Toți guvernanții îs niște bandiți vânduți corporațiilor și guvernelor străine.Serviciile plătite de români nu ne apără pă noi ci pă ăștiă de mai sus.

  Reply
 4. Marga C.

  Atât? În secolul al XXI- lea, anul de grație 2015, un om de știință, reputat cercetător la IGR este sechestrat și păzit mai ceva ca un tâlhar la drumul mare, și nimeni, nici o autoritate a statului nu se sesizează, nu ia nici o măsură?
  Se aude, domnule Iohannis, ce se petrece în „România lucrului bine făcut”?

  Reply
 5. Amalia

  In ce tara traim?!

  Marionetele de la varf, presedinte, prim ministru, guvern, sunt preocupate sa-si numere pasii permisi de structurile mafiote care terorizeaza oamenii de buna credinta care incearca sa-si faca datoria.

  Reply
 6. ana

  guvernul ar trebui sa dea socoteala cum apara oamenii dedicati apararii intereselor acestei natii.
  se pare ca ei sunt preocupati doar de apararea propriilor interese care nu converg cu ale oamenilor de rand .
  o parte a parlamentului este preocupat de pensiile parlamentarilor(sa fie cat mai mari, dupa ce au lancezit atatia ani tot pe banii nostri) si sa faca legi pt.apararea infractorilor laudandu-se ca sunt reprezentantii nostri.
  oameni ca dl. Stefan Marincea ar trebui mai mult mediatizati la TV , radio etc.

  Reply
 7. i.nic carasteanu

  Sigur ca il dau toti afara ca doar hotiile si jaful sunt transpartinice. Nu e greu de inteles.

  Reply
 8. vasile

  DNA nu are aparent atributii in speta. SRI se conformeaza directivelor primite de pe vremea lui Maior. Maior isi primeste „tainul” – vorba chiorului tupeist , ca trimis pe langa Inalta Poarta de la Vest. Peste SRI nu se baga Politia, deci nu are cine cerceta.Singura sansa a acestor curajosi cercetatori este ajutorul societatii civile, publicitatea permanenta in media a situatiei lor si a evolutiilor de la Rosia Montana.

  Reply
 9. sergiu

  nu pot politicalosii de la guvernare sa muste mana care ia adus pana sus si, cică, îi sustine in continuare, în detrimentul nostru, al romanilor ce vor sa faca ceva. pentru ca indiferent ce zic ei, nu santem prosti si lenesi si mai stiu eu cum ne-au facut. nu!!! exista uscaturi in fiecare padure insa aici se generalizeaza la maxim. iubesc tara asta si oameni din ea insa clasa politica trebuie sa se schimbe din temelie. insa ticalosii astia au pus un obraz gras si murdar combinat cu o surzenie bine directionata uitand total ce inseamna onoare. ONOAREA lipseste total din minte, suflet si ADN. am terminat. totul se plateste.

  Reply
 10. CIMPEAN AURICA

  nu va mai plingeti atita,ca nu sinteti instare numai pe facebook sa comentati,in realitate nimic.mai bine invatati sa conjugati verbul a dormi siiii incepeti.. eu dorm,tu..?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *