Liviu Antonesei

O victorie a comunității ieșene…

Până azi, n-am rostit cuvântul victorie. Nici când a apărut hotărârea de CL privind replantarea teilor, nici când au fost deplasați salcâmii japonezi în alte locuri, nici măcar când am am văzut gropile pregătite pentru primirea noilor tei. Pronunț termenul, acum, când am văzut primii tei plantați, am pus mâna pe ei și am manevrat oleacă lopata cu pământ la poalele unora dintre ei. Pentru că, e limpede, nu mai pot avea încredere în autoritățile băștinașe, fie ele locale sau centrale. A dispărut prezumția de nevinovăție în ceea ce le privește. Nu mai cred până nu văd, până nu pipăi.

M-am uitat azi la licheaua de viceprimar, zâmbind la eveniment, dând din mâini, dând declarații, de parcă nu el ar fi semnat manu propria decizia de tăiere a teilor din februarie 2013. Mi-e ciudă pe mine că, luat prin surprindere, n-am avut reflexul de acum un an și jumătate – când mi-am ascuns mâinile la spate – și am dat mâna cu el. M-am spălat bine, dar tot mă enervează. Într-o zi ca asta, ipochimenul trebuia să se ascundă în gaură de șarpe – sau într-o gaură pregătită pentru tei, nu să defileze mândru nevoie mare pentru că, după 2 ani și 9 luni, a catadixit să repare o crimă pe care el o comisese! Bănuiesc că își imagina că-și face campanie, de parcă ar avea vreo șansă anul viitor. Măcar, a avut ghinionul să cadă victima unui viral – antrenat de prea multa bună dispoziție, nu și-a dat seama când era pozat având deasupra capului pancarta cu `Replantarea nu spală păcatele`!

Azi s-a definitivat o victorie a comunității asupra politrucilor. În fapt, e vorba de trei victorii – salvarea celor peste 500 de arbori din Parcul Expoziției, care trebuiau să facă loc unei mânării Nichita – Dascălu, salvarea Parcului Teatrului Național, în vederea unei mânării Nichita – Teofan și o parte civilă, ca sa spun așa, acum replantarea teilor.

Dacă vrei, poți! Asta trebuie să nu uite ieșenii, dar și membrii altor comunități, din toate sloganele promoționale ale firmei Adidas. Asta se verifică la milimetru. Trebuie să vrei! Asta au dovedit grupările civice din Iași – Iașul iubește teii și Grupul Academic – asta au dovedit cei care le-au sprijinit, de la profesorul Leucov și inginerul Lupu la Virgil Iordache, Eugen Benea, Gabriel Mihailă, Constantin Pâslaru, Călin Ciobotari, Florin Ghețău, Last Mohican și ceilalți Asta au dovedit cei aproape 25.000 de ieșeni care s-au implicat în diverse forme în acțiunile protest…

Mulțumesc fotografei mele și, desigur, La Mulți Ani! Socotesc replantarea și un cadou de ziua ei de naștere…

sursa: Facebook/ Liviu Antonesei

replantare iasi 2 replantare iasi 3 replantare iasi 4 replantare iasi 5 replantare iasi 6 replantare iasi 7 replantare iasi 8 replantare iasi 9 replantare iasi 10 replantare iasi 11 replantare iasi 12 replantare iasi 14 replantare iasi 15 replantare iasi 16 replantare iasi 17 replantare iasi 18 replantare iasi 19 replantare iasi 20

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “O victorie a comunității ieșene…

 1. Liviu Antonesei

  Multumesc, Mihai, si pentru preluare, dar mai ales penrtru sprijinul constat in aceasta batalie de aproape trei ani!

  Reply
 2. Emilia Pitaru

  Felicitari tuturor celor care intr- o forma sau alta s-au pentru replantarea teilor copilariei mele!!!
  Societatea civila este o forta, importanta este mobilizarea!

  Reply
 3. Catalin

  Acum urmeaza si celelate locuri din oras. Nu am participat decat la cateva manifestatii de la inceputul protestului dar ma bucur sa constat ca o prima lupta impotriva ticalosiei si imposturii care conduc orasul nostru de prea mult timp a fost castigata. Neincrederea dvs in autoritatile locale este perfect justificata domnule Antonesei, nu ati vazut, deocamdata, decat varful icebergului.

  Reply
 4. Paul

  Toata stima pentru Ieseni ! Prin gestul lor si-au demonstrat identitatea si demnitate.Fara tei,Iasul nu ar fost Iasul pe care il stim.Educatia civica se face prin puterea exemplului personal.Aviz politrucilor !

  Reply
 5. jean D

  Foarte frumos momentul mobilizarii pentru realizarea armoniei cu natura in tirgul Iasilor. Poate in viitor cei putini ii vor domina pe cei multi!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *