Alex Costache

Nu a scăpat cu banii! Claudiu Florică, intermediarul şi denunţătorul din dosarul Microsoft I, a fost pus sub acuzare în Microsoft II

UPDATE: Şefa DNA a cerut avizul Camerei Deputaţilor pentru anchetarea penală a fostului ministru secretar general al Guvernului Năstase, Eugen Bejinariu. Acesta este acuzat de abuz în serviciu. Bejinariu ar fi inițiat și susținut proiectele hotărârilor de Guvern prin care s-a aprobat contractul cu intermediarul Fujitsu Siemens Computers GmbH reprezentat de Claudiu Florică. Bejinariu ar fi cel care a invocat în mod nereal calitatea lui Florică de unic distribuitor Microsoft în scopul de a-l favoriza  prin evitarea organizării unei licitații publice.

Tot Bejinariu ar fi inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern din noiembrie 2004 prin care s-a aprobat extinderea contractului și pentru produsele educaționale Microsoft.

Text inițial:

Reprezentantul Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, Claudiu Florică, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu, alături de doi foşti directori ai Microsoft România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu.

Florică este intermediarul afacerii de corupţie şi denunţătorul din dosarul Microsoft I în care au fost condamnaţi deja la închisoare fostul ministru PDL Gabriel Sandu, fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan zis Pinalti, Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea şi omul de afaceri Dumitru Nicoale zis Nicu Niro.

Procurorii DNA au fost criticaţi atunci că lasă denunţătorii să scape cu banii furaţi. Iată că acum Florică a fost inculpat în cazul Microsoft II şi plasat sub control judiciar.

Prejudiciu imens: aproape 67 de milioane de dolari  

15 aprilie 2004: Guvernul Năstase a încheiat un contract de închiriere de licenţe IT cu Microsoft. Compania a acordat Guvernului un discount de 47 %.

Potrivit procurorilor, în realitate, discountul acordat Guvernului a fost deturnat, iar banii ar fi fost furaţi de Claudiu Florică şi foşti miniştri ai Guvernelor Năstase şi Boc.

Cum s-a procedat?

Fujitsu Siemens Computers a susţinut că este unic distribuitor Microsoft în România pentru a se evita organizarea unei licitaţii publice. Aceasta în condiţiile în care, la acea dată, existau cinci distribuitori Microsoft în România, susţine DNA.

Contractul de licenţe IT s-ar fi încheiat la un preţ dublu faţă de preţul real solicitat de Microsoft. Compania ar fi facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 de doalri (preţul licenţelor cu discount), iar Fujitsu Siemens Computers ar fi refacturat către Guvernul României suma de 54.567.465 de dolari.

Diferenţa de 28.776.327 USD este considerată prejudiciu de către procurori.

3 noiembrie 2004: contractul cadru a fost extins şi pentru închirierea de produse educaţionale.

Potrivit DNA, extinderea s-a făcut ilegal întrucât Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar discountul acordat de Microsoft a fost încasat de firmele private şi foştii miniştri.

În plus, licenţe pentru toate calculatoarele din instituţiile şi unităţile de învăţământ de stat existau deja în cadrul programului privind Sistemul Educaţional Informatizat.

Întreaga sumă plătită prin actul adiţional din noiembrie 2004, adică 19.370.500 USD, este considerată prejudiciu deoarece licenţele achiziţionate se suprapuneau cu cele existente deja în cadrul programului SEI.

2008: au fost încheiate două acte adiţionale pentru achiziţionarea altor licenţe întrucât a crescut numărul de calculatoare la nivelul administraţiei publice centrale care foloseau copii adiţionale ale licenţelor şi programelor IT cumpărate în 2004. S-au cumpărat alte 39.385 de licenţe necesare utilizării produselor software Microsoft. Preţul acestor licenţe a fost cel stabilit în contractul cadru din 2004 încheiat în condiţii ilegale – susţin procurorii – între Guvernul României şi compania Microsoft, prin Fujitsu Siemens Computers.

Suma de 18.818.516 de dolari este considerată de asemenea prejudiciu. Total prejudiciu: 66.965.343 de dolari

Athanasiu, audiat

În dosarul Microsoft II a fost audiat astăzi şi fostul ministru al Educaţiei din Guvernul Năstase, Alexandru Athanasiu. El este acuzat de abuz în serviciu întrucât a semnat hotărârea de Guvern prin care s-au cumpărat produse educaţionale în noiembrie 2004.

Alţi foşti miniştri vizaţi

În dosar sunt vizaţi 8 foşti miniştri ai Guvernelor Năstase şi Boc: Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

În septembrie 2014, DNA a cerut avizul Preşedintelui României, Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru avizarea urmăririi penale a celor 8 foşti miniştri pentru abuz în serviciu, spălare de bani, trafic de influenţă şi luare de mită în legătură cu acordarea contractelor pentru licenţele Microsoft.

“Au fost obţinute probe din care rezultă că miniştrii Nica Dan, Mihăilescu Petru Şerban, Adriana Ţicău, Athanasiu Alexandru, Tănăsescu Mihai Nicolae şi Gabriel Sandu şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate”, nota DNA atunci într-un comunicat de presă din septembrie 2004.

Avize primite inclusiv pentru „elefanţii” Andronescu şi Mihăilescu

După şocul alegerii preşedintelui Klaus Iohannis, Senatul a avizat urmărirea penală a fostului ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu şi a fostului secretar general al Guvernului Năstase, Şerban Mihăilescu.

„Nu contează dacă sunt vinovaţi sau nu, trebuie să satisfacem pofta de sânge a presei, trebuie ca urmaşii vampirilor să fie satisfăcuţi şi astfel, poate vom spăla imaginea politicienilor. Ieri am sacrificat un miel (fostul senator PNL Akos Mora – n.r.), astazi sacrificăm doi elefanţi. Nu contează, dar dacă ei sunt satisfăcuţi, noi să ne dezicem unii de alţii, uşor, uşor”, a declarat senatorul PSD Leonard Cadar în timpul sedinţei de la Senat, pe 19 noiembrie 2014.

Pentru restul miniştrilor care nu erau şi parlamentari, avizele au fost obţinute de la preşedintele României. Foştii miniştri au fost chemaţi rând pe rând la Parchet pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

„Nu am primit niciodată nimic, nu am condiţionat pe nimeni şi nu am să fac asta niciodată cât trăiesc”, declara Ecaterina Andronescu la ieşirea de la DNA pe 27 noiembrie 2014.

Potrivit comunicatului DNA din septembrie 2004, procurorii au mai multe acuzaţii împotriva Ecaterinei Andonescu, fost ministru PSD al Educaţiei între decembrie 2000 – iunie 2003 şi între decembrie 2008 – octombrie 2009: abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Ecaterina Andronescu ar fi favorizat companiile IT Compaq, Siveco şi Microsoft la achiziţia de calculatoare şi licenţe pentru şcoli. Consecinţa acţiunilor fostului ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu ar fi fost, potrivit DNA, „prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă:

licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă”

În schimbul favorizării, „în perioada 2001 -2009, Ecaterina Andronescu ar fi pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul”, se arată în comunicatul DNA din septembrie 2014 privind-o pe Ecaterina Andronescu.

Acuzaţiile la adresa fostului secretar general al Guvernului Năstase, Şerban Mihăilescu, zis Miki Şpagă, sunt de asemenea foarte grave: 

”În perioada aprilie – noiembrie 2004, Şerban Mihăilescu ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off-shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers”, se arată în comunicatul DNA din septembrie 2014.

Ancheta în cazul fostului ministru Dan Nica, rămasă în aer

În privinţa fostului ministru al Comunicaţiilor din Guvernul Năstase, actualul europarlamentar Dan Nica, procurorii DNA au cerut ridicarea imunităţii către Parlamentul European. În septembrie anul trecut,  Parlamentul European a retrimis autorităţilor din România cererea de ridicare a imunităţii. Juriştii PE au stabilit că nu-i de competenţa lor întrucât acuzaţiile nu ar viza mandatul de europarlamentar, ci pe cel de ministru al Comunicaţiilor. Urma ca DNA să vină cu o nouă solicitare de ridicare a imunităţii către preşedintele României, lucru care nu s-a mai produs nici până azi.

Nica e acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Acuzaţiile sunt similare ca în cazul Ecaterinei Andronescu.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *