Emil Stoica

Germania – record peste record. Și rolul său în Europa

In primele 6 luni ale lui 2016 Germania a inregistrat un excedent comercial de 130 miliarde de euro si un excedent bugetar de 18,5 miliarde de euro (sau 1,2% din PIB).

Excedentul comercial Germaniei ajuta zona euro sa aiba un excedent comercial si o balanta de plati externa la fel de impresionante. Teoretic, aceasta tendinta duce la intarirea monedei unice europene si duce la presiuni si asupra altor tari membre euro sa devina mai eficiente. Implicit, pune presiune si pe Romania sa devina mai eficienta.

Germania are un model de succes pe care l-a mentinut atatia ani si nu cred ca va renunta la el. Insa tari ca Grecia nu prea fac fata si s-ar putea chiar si Italia sau chiar si Franta sa gafaie incercand sa tina pasul. Daca nu tin pasul, s-ar putea sa renunte la euro.

Pana acum, in ciuda crizei euro cu episoadele PIIGS si Grecia, Germania nu a fost de acord sa-si imparta banii economisiti cu PIIGS. Irlanda, dupa masuri drastice, a trecut cu brio peste criza, Portugalia si Spania au inceput incet-incet sa iasa din criza, Grecia s-a reformat in 5 ani cat in 25; doar Italia ce nu reuseste sa iasa din recesiune in ciuda multor reforme, cu populisti ce cer iesirea din euro. In plus, in Franta sunt multe voci nemultumite de un euro extrem de puternic, voci populiste atat pe stanga cat si pe dreapta, dar care sunt din ce in ce mai puternice. Iar aceste voci sunt puternice mai ales dupa noua strategie de reforme a guvernului. Oare isi va schimba Germania pozitia si va folosi spatiul fiscal si economiile pentru a balansa si mai mult PIIGS + Franta? Eu cred ca exista un mare premiu pentru Germania daca isi va schimba pozitia si anume mentinerea pietei euro.

In acelasi timp, vecinatatea Europeana se confrunta cu probleme: Rusia stagneaza si se afla sub sanctiuni, Ucraina este tinuta prizoniera, Turcia nu stie ce vrea iar primavara araba a scapat de sub control in Siria si Libia. Din fericire, relatiile cu Iranul par a se fi normalizat.

Bunastarea europeana se bazeaza pe un model de dezvoltare si libertati dorit in vecinatatea europeana, cu exceptia autocratilor, dupa cum cred ca este destul de clar in zilele astea. Insa in timp autocratii isi vor pierde legitimiatea daca nu au pierdut-o deja. La acel moment, Europa trebuie sa fi scapat de problemele interne ce tin de reforma, fie ca vorbim de Romania, de Italia sau de Franta. Si da, ar fi bine ca Germania sa ajute, in special financiar, atat in interiorul UE, dar sa fie gata sa ajute si vecinii UE atunci cand lucrurile se vor fi stabilizat.

Germania este mult prea puternica, insa din motive probabil istorice, este reticenta an a-si asuma rolul de locomotiva europeana. Eu zic ca e pacat ca aceasta locomotiva sa nu fie folosita.

***

sursa: emilstoica.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Germania – record peste record. Și rolul său în Europa

 1. mihai

  Excedentul comercial german se face in detrimentul celorlalte economii europene in special a celor est europene reduse la statutul de furnizor materie bruta inclusiv mana de lucru gratis, Romania fiind un exemplu in acest sens.
  Ca sa nu o lungim, se numeste capusare si o sa duca la o distrugere social economica a zonei euro si a intregii europe, de fapt ne si aflam la inceputul procesului destramarii UE.

  Reply
  • Roman

   @mihai
   Ceea ce face Germania se numeste „performanta economica”. Oricare din tarile enumerate in articol (Grecia, Franta, Italia) ar face la fel, DACA AR PUTEA. Dar ele nu pot sa fie la fel de puternice din punct de vedere economic ca Germania.
   A, si Germania este, in acest moment cel mai mare sustinator al unei Europe Unite. Asta reprezinta si o sansa uriasa pentru Romania, aceea de a fi membru in acest proiect european.

   Reply
  • Emil Stoica

   Economiile est-europene reduse de Germania? Reduse de unde? PIB pe locuitor s-a triplat in Europa de Est după 1989. Exportam materie bruta? Serios? Muncim pe gratis pentru nemți? Fals! Ma întreb cine va împinge la astfel de comentarii.

   Reply
   • Spânu

    Cine ne impinge? Cliseele ‘gandirii’ marxiste care ne-au intoxicat jumatate de secol, perpetuate si dupa 89 de securistii patrioti cu tarisoara lor exploatata de intreaga omenire, in loc sa fie lasata strict la discretia lor. Cliseele care impart lumea intre puternici si slabi, ceea ce e o realitate, primii exploatandu-i pe cei din urma, ceea ce e iarasi o realitate, dar Romania nu a avut nicicand o conjunctura atat de buna, nici macar interbelic (cand era „mare”, adevarat, dar pandita de toti cei din jur si victima aceluiasi politicianism corupt). Nu ne ramane decat sa ne suflacam manecile si mai ales sa ne scuturam conducatorii, caci decat cu un prost (si hot pe deasupra) la castig… Sa fim cu adevarat, nu doar lozinca electorala, Romania lucrului bine facut, adica…nemteste, asa e!
    Am rude, colegi care au lucrat ani multi in Germania, avem ani lumina pana cand vom gandi si mai ales actiona ca ei. De aceea s-au ridicat de atatea ori ca pasarea Phoenix, pt ca muncesc serios si sunt seriosi in general, pana la a fi plictisitori, cum sa nu le mearga economia mai bine decat boemilor francezi, italieni, de noi ce sa mai vorbim?

    Reply
  • Laura

   Dupa ce am vazut ca in fiecare orasel romanesc exista Kaufland, Lidl, Praktiker si altii, s dupa ce am vazut cu ochii mei salarizarile, in Germania, mai ales pentru angajatii estici
   ca sa nu mai vorbim de date concrete precum : jumatate din PIB-ul Germaniei este realizat din exporturi iar jumatate din exporturi se fac in europa de est,
   dupa toate acestea, nu pot decat sa fiu la unison cu Domnul Mihai:
   bunastrarea Germaniei se bazeaza, intr-o considerabila masura, si pe capusarea celorlalte tari.

   Reply
 2. Stancu

  Inainte de a exprima o opinie ar fi, poate, necesar sa fie examinate faptele. De exemplu, sa fie examinat raportul biroului german de statistica privitor la comertul exterior al Germaniei pe anul 2015 :
  https://www.destatis.de/EN/FactsFigures/NationalEconomyEnvironment/ForeignTrade/TradingPartners/Tables/OrderRankGermanyTradingPartners.pdf?__blob=publicationFile

  Ce constatam ? Ca 57 % din profitul german provine din comertul cu 3 state : SUA, Marea Britanie, Franta.

  Sa examinam raportul ce exprima capacitatea diverselor state de a acoperi propriile importuri din Germania cu exporturi catre Germania :
  Romania : 87 %
  Polonia : 85 %
  Ungaria : 109 % (profit pentru maghiari !)
  Cehia : 107 % (profit pentru cehi !)
  Slovacia : 110 % (profit pentru slovaci !)
  Bulgaria : 82 %
  Lituania : 60 %
  Estonia : 35 %
  ***
  Marea Britanie : 43 %
  Franta : 65 %
  Austria : 64 %
  Italia : 84 %
  Spania : 68 %
  Olanda : 111 %
  SUA : 52 %
  Rusia : 136 %

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *