Mihai Goțiu

EU SUNT CAMELIA! Trei motive să apărăm medicul de la Spitalul de Arși de contraatacul viermălăilor din sistem

În peste 20 de ani de jurnalism am aflat de multe ori de ședințele interne convocate, în regim de urgență, în numeroase instituții publice, ulterior apariției unor articole de investigație care aveau legătură cu activitatea acelor instituții. Unii, mai pu­țin obișnuiți cu ”mersul lucrurilor”, vă gândiți probabil că erau ședințe în care se discutau măsurile necesare a fi luate pentru a remedia ori rezolva problemele semnalate de presă. Ei bine, nicidecum. Scopul invariabil al acestor ședințe a fost (și, din păcate, mai este) de a afla ”cine a vorbit cu presa”, ”cine a făcut dezvăluiri”, cum ar veni ”cine a adus atingere imaginii instituției”, pentru că într-o logică bolnavă și încă dominantă pentru prea mulți dintre politrucii care conduc instituțiile publice din România, aduc ”atingere imaginii” nu mizeriile făcute de ei, ci faptul că ele devin­ cunoscute publicului larg! Personal am ajuns să fiu dat în judecată de către unul din marii milionari din Vestul României după ce am scris de firmele lui de jocuri de noroc asociate care uitaseră să-și plătească dările la stat. La proces am constatat că renumitul patron și atârnătorii lui politici prea puțin erau interesați de persoana mea, singurul lor scop fiind, de fapt, să afle cine a fost sursa mea din Poliția economică, de la care am aflat informațiile (vezi să nu!). Dar problema nu e doar a instituțiilor publice. În mediul privat, în frunte cu presa, există acele celebre clauze din contractele de muncă sau de colaborare care prevăd despăgubiri uriașe în sarcina angajaților ori colaboratorilor care prin acțiunile (inclusiv declarații) pe care le fac aduc ”atingere imaginii” firmei. Să ne înțelegem: să spui adevărul despre o firmă a cărui patron fură ori despre un trust media specializat în evaziune și/sau în șantaj aduce prejudicii evidente imaginii firmei. Unui avocat nu i-ar fi foarte greu să demonstreze în fața judecătorilor că acele clauze cu sancțiuni privitoare la prejudicierea imaginii instituției/companiei nu sunt aplicabile atunci când prejudiciul e cauzat de… dezvăluirea adevărului, iar asta pentru simplul și banalul fapt că o convenție între părți nu poate deroga și/sau încălca legile imperative care apără libertatea de exprimare, dreptul cetățenilor de a fi informați și avertizorii de integritate. Doar că în absența asistenței unui avocat sunt prea mulți cei care își pun fermoar la gură din cauza acestor temeri multiple: presiunile șefilor, ostracizarea în colectiv și/sau eventualele despăgubiri uriașe.

Astfel, e de la sine înțeles de ce avertizorii de integritate, precum medicul Camelia Roiu, sunt, pe de o parte, foarte rari într-o societate, pe de altă parte extrem de necesari, fiind anticorpii fără de care șansele de însănătoșire ale unei societăți sunt absolut minime. Iar acesta este motivul pragmatic pentru care Camelia Roiu, medicul care a filmat și a prezentat jurnaliștilor de la GSP imaginile cu situația absolut halucinantă la care s-a ajuns la Spitalul de Arși, merită și e necesar să fie susținut. Pentru că dacă nu există o presiune publică suficient de mare, șefii ei care au constituit Comisii de Disciplină cu membri printre care se numără inclusiv persoane vizate de dezvăluiri (!) vor merge mai departe cu aberațiile. Și fără presiune publică, nici Ministerul Sănătății, cu ministrul în frunte, nu se vor îndemna să ia măsuri care să stopeze asemenea abuzuri. Și nu e vorba doar de domeniul sănătății, ci de toate domeniile: fiecare avertizor de integritate care ajunge să fie sancționat pentru curajul de a fi făcut dezvăluiri produce temeri și inhibiții în toate celelalte domenii. Așadar, susținerea Cameliei Roiu este, în același timp, o auto-susținere.

Apoi (sau mai întâi, cum doriți) e motivul strict uman, care poartă numele simplu de solidaritate. Pur și simplu cred că nu e nevoie de nicio explicație suplimentară legată de motivul pentru care merită să fii solidar cu persoanele curajoase împotriva cărora se comit abuzuri al căror scop e demotivarea lor.

Și, nu mai puțin important, e motivul simbolic. Gândiți-vă la viermii de pe capul pacientului din imaginile și înregistrările care au oripilat și indignat România ca la viermii care ne parazitează de mai bine de un sfert de veac viața și societatea. Gândiți-vă că vreți să-i lăsați pe acești viermi fără obiectul muncii și fără sursa lor de hrană care, până la urmă, suntem noi cetățenii obișnuiți, că pe pielea noastră huzuresc și-au avut grijă să dilueze într-atât de tare dezinfectantele încât să nu producă efecte când le folosim împotriva lor. Ei bine, de asemenea viermălăi sistemici, care ne secătuiesc viața de zi cu zi putem scăpa doar cu oameni care au curajul Cameliei Roiu și doar dacă suntem în stare să o apărăm în aceste zile de contraatacul viermălăilor. Iar dacă vom reuși acest lucru astăzi, cu siguranță mâine vor exista mult mai mulți și mai multe Camelia Roiu.

***

Semnează și TU (aici) petiția prin care se cere protejarea Cameliei Roiu

***

Descarcă și așează-ți la profilul de Facebook insigna de mai jos!

insigna EU SUNT CAMELIA (1)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “EU SUNT CAMELIA! Trei motive să apărăm medicul de la Spitalul de Arși de contraatacul viermălăilor din sistem

  1. Mihai

    In ce situatie ridicola am ajuns: sa o protejam pe doamna doctor Camelia Roiu fata de niste manageri incompetenti numiti in functii de catre cei pe care i-am ales tot noi. De fapt, asta se intampla la peste 50% din spitalele unde in mod sigur exista cel putin cate un medic cu coloana vertebrala dar caruia ii este frica sau lehamite sa faca publica incompetenta si cardasiile politice ale celor care ii conduc. In orice tara normala, aceasta problema ar fi rezolvata de catre ministerul de resort prin departamente specializate nu prin petitii publice. Imi permit sa atrag atentia ministrului sanatatii si primului ministru asupra acestui aspect care le afecteaza credibilitatea, cu speranta ca dumnealor nu le este frica de managerii spitalelor si de cei din spatele lor. Mai degraba decat pentru cumintenia pamantului, domnul prim ministru si altii ar indemna la solidaritate pentru doamna doctor Roiu pentru a face publice si alte abuzuri si nu numai din sanatate. Oameni ca dansa pot scoate tara din mizeria morala in care se afunda cu fiecare zi si nu declaratii sforaitoare ca vom face si vom drege impotriva coruptiei. Putin curaj domnilor si demiteti conducerea de la acel spital. Dati un exemplu pentru toti care au de gand sa procedeze similar cu oameni care spun adevarul. Dati-ne o speranta ca asemenea lucruri nu se mai pot intampla fara sa raspunda nimeni. Pana cand persoanele de mai sus se vor trezi, semnez petitia cu felicitari initiatorilor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *