Mihai Goțiu

Domnule premier Dacian Cioloș, nu vreți sau nu aveți voie să-i demiteți pe domnii miniștri Bostan și Tobă?

Domnule premier Dacian Cioloș, vă rog să-mi scuzați impertinența, dar de câteva zile am o mare nedumerire. Și dacă aș fi avut-o doar eu, mai treacă meargă, dar mulți dintre prietenii și cunocuții mei au aceeași dilemă. Cum locuiesc la Cluj și nu am ocazia să vă adresez întrebarea direct în cadrul conferințelor de presă, apelez la această cale. Așadar, ce mă nedumerește este menținerea în funcție a doi miniștri, al Comunicațiilor, Marius Bostan, respectiv al Internelor, Petru Tobă. Mă rog, nu doar de câteva zile am rețineri legate de capacitățile celor doi de a fi miniștri, în ultimele zile doar au trecut de limita suportabilității.

În cazul lui Marius Bostan e vorba de declarațiile legate de scumpirea educației, de faptul că 100 de lei pe lună (1.200 de lei/an) reprezintă (în viziunea d-nului ministru) o sumă ”simbolică” pentru români (!?), că aceștia trebuie ”să simtă” că au propriile contribuții financiare la educația copiilor lor (de parcă, exceptându-i pe cei care și-au mutat conturile prin Panama și Barbados nu ”simt” asta prin taxele și impozitele pe care le plătesc) și că Educația ar fi cea care ar genera deficit bugetar păgubos pentru România (în condițiile în care România este încă departe de obiectivul european de a ajunge la alocarea a 6% din PIB).

Legat de domnul Petru Tobă, sunt noi două informații. Prima privește verdictul CNATDCU legat de plagierea lucrării de doctorat a lui Victor Ponta. Nu pot decât să salut faptul că, în sfârșit, există iarăși un mecanism prin care plagiatul poate fi constatat și, după cum ne asigură domnul Curaj, titlul obținut pe ne-merit poate fi retras. Ce mă miră e faptul că acest mecanism nu e folosit cu prioritate pentru a ne lămuri și noi dacă domnul ministru Tobă a plagiat ori ba, și spun că mă așteptam ca dubiul să fie lămurit cu prioritate în cazul dânsului pentru că e ministru în funcție și dubiul nu e legat doar de persoana sa, ci și de instituția pe care o conduce. Cu atât mai mult cu cât – și ăsta e, zic eu, un motiv cât se poate de concret de nedumerire că încă mai e în funcție – aflu dintr-un răspuns oficial al Jandarmeriei Române, că în acest an au fost aplicate 157 de amenzi, în valoare de peste 160.000 de lei, pe Legea 60/1991 a adunărilor publice. Ce e frapant și revoltător e faptul că, în medie, în cazul a 6 amenzi din 7 acestea au vizat stoparea adunărilor publice, și doar, în medie, doar într-un caz din 7 a fost amendat cineva care încerca să tulbure desfășurarea unei adunări publice. Și zic că e revoltător acest lucru în condițiile în care scopul declarat al Legii 60/1991, așa proastă și învechită cum e, e să asigure libertatea de întrunire, libertate prevăzută și garantată prin Constituție! Așadar, instituția al cărei mare șef este domnul Tobă a reușit ca prin aplicarea legii să obțină exact efectul contrar scopului acesteia, declarat în mod expres! (mai multe detalii aici). Statistica asta e dureroasă, pentru că, pe de o parte, pune în contradicție Jandarmeria, Ministerul și Guvernul cu cei în slujba cărora se află – cetățenii -, pe de altă parte, interpretarea și aplicarea discreționară a legii generează neîncredere în lege, justiție și puterea legii.

În aceste condiții, domnule premier Dacian Cioloș, lămuriți-ne și noi: sunteți de acord cu cele afirmate de domnul ministru Marius Bostan, respectiv cu acțiunile Jandarmeriei Române conduse de domnul Petru Tobă? Dacă răspunsul este ”DA” la ambele ori la vreuna din întrebări, spuneți-ne franc în față, că așa-i corect, să știm cum stăm. Dacă răspunsul este ”NU”, atunci explicați-ne cum de mai sunt în funcție domnii Bostan și Tobă? Că e inevitabilă comparația: domnului Vlad Alexandrescu i-ați solicitat demisia pentru ceva mult mai puțin grav decât jignirea unei întregi categorii profesionale ori aplicarea discreționară și abuzivă a unei legi al cărei scop e apărarea unui drept garantat de Constituție.

Mai pe scurt, domnule premier Dacian Cioloș:

Nu vreți să-i demiteți pe domnii Bostan și Tobă pentru sunteți de acord cu cele declarate sau făcute de dânșii?

Nu vreți să-i demiteți pe domnii Bostan și Tobă pentru că apreciați că ceea ce au declarat și au făcut reprezintă ”probleme minore”?

Pur și simplu nu puteți să-i demiteți pentru că altcineva (cine?) i-a impus în Guvernul condus de d-voastră?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Domnule premier Dacian Cioloș, nu vreți sau nu aveți voie să-i demiteți pe domnii miniștri Bostan și Tobă?

 1. Simona

  Probabil chiar acesta e motivul pentru care cei doi se comporta astfel. Stiu ca au ‘spate’. Altfel nu imi inchipui ca Mr Bostan nu stia ce zarva o sa starneasca declaratiile ‘mnealui privind un subiect asa de sensibil precum educatia. Oricum, noi asteptam…

  Reply
 2. pawn

  n-ati avut nenorocul de-a asista la conferinte al caror invitat este bostanul. pe I.T., mai ales. oameni in sala care (ca astia sunt siguri pe valoarea lor) se frecau la ochi si isi reprimau glumele ascultandu-l pe tzaranoiul asta care venea insotit de secretara lui cu 20 de ani mai tanara ca sa ne vorbeasca de „valorile crestine”, „de dreapta”.
  eu nu stiu cum o aratare ca asta poate avaea un loc de munca, pe bune.

  Reply
 3. caloian

  Doua probleme aici. Tratarea celor 2 ca un duet, cumva daca pica unul trebuie sa pice ai alalallt automat. Ciolos la o adica poate sa gaseasca intemeiata demiterea a numai unuia dintre ei.
  A doua, pentru ultima intrebare ar trebui explicat pe ce se bazeaza suspiciunea ca lui Ciolos i-ar fi fost impusi ministri. Foarte posibil sa fie asa, dar prea putine date concrete ca s-o aduci in dezbatere. Niste nume de prezumtivi maestri papusari, de posibile combinatii cred ca se impuneau.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ caloian: suspiciunea de bazează pur și simplu că par a fi din ”alt film”, dar poate mă înșel, și domnul Cioloș gândește și aprobă ceea ce au spus și făcut cei doi miniștri; de-asta întreb

   Reply
 4. AlinaP

  Domnule Gotiu, stiu ca mesajul meu va fi cenzurat de dumneavoastra ca si celelate 3 pe care le-am scris in legatura cu domnul ministru al comunicatiilor iar limbajul meu nu e cauza cenzurii ci dezacordul cu ideile si limbajul dumneavoastra despre acest subiect. Libertatea de exprimare publica o considerati beneficiul unora selectati de dumneavastra ceia ce nu este tocmai „curat”.
  Sunt impotriva demisiei domnului ministru Bostan. Furia dumneavoastra impotriva lui este nejustificata. Motivele invocate nu sunt atat de grave incat sa necesite demisia lui. Mai mult, domnul ministru a pus in discutie publica sugestiile sale, doar atat. Daca sunteti de acord sau nu cu parerile domnului ministru, e problema dumneavoastra. Daca ati judeca cu calm ati vedea situatia intr-o lumina diferita si ati veni cu idei si proiecte noi care ar ajuta ministrul comunicatiilor si al invatamantului in cautarea de solutii. Atitudinea dumneavoastra e distructiva, nu are nimic constructiv in ea. Nu asta este scopul „Romaniei curate”.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ AlinaP: doamnă AlinaP, scopul RC nu e de reîncălzi discuții și dispute de sute de ani, care au un răspuns clar; asta e pur și simplu pierdere de vreme deschiderea unei dezbateri despre gratuitatea învățământului obligatoriu (gratuitate pt. elevi și studenți într-o anumită măsură, nu și pentru părinții lor) e o dovadă de primitivism; altele sunt problemele calității educației în România (printre altele că i se alocă prea puțini, nu prea mulți bani din bugetul public, și modul în care aceștia sunt cheltuiți); dar, ar fi, eventual, un subiect de dezbatere cât de proastă e educația în Ro dacă mai există încă persoane care mai încă dubii legate de gratuitatea învățământului obligatoriu și cad în asemenea capcane populiste legate de plăți SUPLIMENTARE pt. învățâmânt;
   în fine, când i-am solicitat domnului premier să spună de ce nu-l demite pe domnul Bostan, am lăsat și posibilitatea asta – să spună că e de acord cu ceea ce a spus ori că apreciază că ceea ce a spus nu e așa grav; e așa de greu să spună ”domnul Bostan are dreptate” ori ”ceea ce a spus domnul Bostan nu e grav”?

   Reply
  • Mihai Gotiu

   @ AlinaP: discuția ar putea avea vreun sens cu cine înțelege ce înseamnă învățământ obligatoriu, că pe ăsta vrea să-l suprataxeze cel care este încă ministru și despre asta e vorba în articol… dacă aveți ceva de scris pe această temă OK, altfel ne-publicarea comentariilor care nu au legătură cu articolul ori doar i se pare cuiva că au nu reprezintă cenzură;
   ps: câte despre negarea sau punerea în discuție a gratuității învățământului obligatoriu vă recomand să căutați alte locuri în care să promovați asemenea mesaje (chiar domnul ministru a pus bazele și finanțează un site fascist, așa că nu aveți de ce să vă plângeți de vreo încălcare a libertății de exprimare, sunt locuri în care puteți să promovați astfel de mesaje)

   Reply
  • Alexandru

   a avut și guvernul ăsta democrat vreo 2 miniștri bunicei și ați dat de pământ cu ei doar pentru că nu au știut să vă ducă de nas cu vorba cum o fac politrucii. Păcat că tot vorba primează în fața faptelor pentru dumneavoastră, cum se vede că e în cazul fostului ministru Marius Bostan.

   Reply
 5. andrei

  bostan la b1: „un grupuscul de extrema stanga” alaturi de viorica ponta a creat aceasta atmosfera

  Deci dupa ce ne-a catalogat grupusculi de extrema stanga ne-a pus si langa viorica ponta

  Vreau si eu sa-l intreb pe bostan daca provine din acelasi serviciu nesecret cu ponta si care este iq-ul maxim de recrutare?!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *