Alex Costache

Cum l-a numit Boc în funcţie pe directorul Loteriei, acuzat de implicare într-un tun de 5,7 milioane de euro. Cum se opreau emisiunile negative de la tv

 

Afacerea cartelelor telefonice Pelegrin. Fostul director pedelist al Loteriei, Gheorghe Benea şi finanţatorul Realitatea Tv, Maricel Păcuraru, au fost deferiţi Justiţiei pentru o pagubă adusă Loteriei române de aproape 5,7 milioane de euro. Alături de cei doi au fost trimişi în judecată şi Ovidiu Rîpanu – fost şef al serviciului Achiziţii din Loterie, om de încredere al lui Maricel Păcuraru, impus de acesta în cadrul companiei de stat, Ionuţ Marius Marinescu – om de afaceri, intermediar, Emil Bertalan – interpus al lui Maricel Păcuraru. Au fost trimise în judecată şi 7 firme controlate de Maricel Păcuraru printre care Perfect Tour şi Global Network System. Loteria ar fi cumpărat în condiţii păguboase cartele telefonice Pelegrin de la firmele lui Maricel Păcuraru şi Ovidiu Rîpanu.

Scurt istoric. În 2008, pe vremea când Loteria era condusă de Liliana Mincă, compania de jocuri de noroc a încheiat un contract cu firma Form Trade SRL, administrată de Ionuţ Marius Marinescu.

Prin intermediul agenţiilor loto se videau şi cartele telefonice, compania naţională îşi reţinea un comision din sumele încasate din vânzare, nu angaja resurse financiare proprii şi nu risca nimic în cazul în care bunurile puse pe piaţă nu se vindeau”, afirmă procurorul DNA Cosmin Iordache în rechizitoriu.

În 2009, Ovidiu Rîpanu, angajat la Loteria Română ca urmare a susţinerii lui Maricel Păcuraru, a modificat contractul.

Contractul de prestări servicii a fost transformat în unul de achiziţie de bunuri (…) Înţelegerea frauduloasă presupunea ca Form Trade SRL să furnizeze companiei naţionale cartele telefonice Pelegrin, pe care Maricel Păcuraru le punea la dispoziţie prin firmele sale (controlate prin interpuşi precum Bertalan Emil) (…) Cartelele au fost achiziţionate de Ionuţ Marius Marinescu (prin firmele sale Form Trade SRL şi TGV Holding SRL) de la firme ale lui Ovidiu Rîpanu (Dynamic Solution SRL) şi Maricel Păcuraru (Perfect Tour SRL)”, arată procurorul în rechizitoriu.

Unde s-au dus banii? Procurorul susţine că s-a produs un prejudicu de peste 25 de milioane de lei. Banii ar fi fost spălaţi prin tranzacţii bancare succesive pe două circuite financiare:

– Loteria Română → Form Trade → Perfect Tour → Grup Financiar IFN → Pronova SRL/Pronova 2005 SRL/Invest Imobiliare SRL/Global Network System SRL;

– Loteria Română → Form Trade → TGV Holding SRL → Dynamic Solution SRL → Global Network System SRL

„Folosind primul circuit bancar, cea mai mare parte a banilor a ajuns la beneficiarul real Maricel Păcuraru; prin al doilea circuit bancar, restul de bani a ajuns la beneficiarii reali Ovidiu Rîpanu şi Ionuţ Marius Marinescu”, susţine procurorul.

Care ar fi culpa directorului Benea. Acesta ar fi aflat de fraude, dar nu ar fi făcut nimic ca să le stopeze. Nu ar fi informat consiliul de administraţie şi ar fi dezinformat Ministerul Finanţelor. Practic, ar fi ascuns frauda pentru a nu risca revocarea din funcţia de director general, susţine DNA.

Cine şi cum l-a numit pe Benea la Loterie. Audiat la DNA, Eduard Romulus Goean, consilierul fostului ministru PDL de Finanţe Gheorghe Pogea, a declarat:

Atunci când Gheorghe Pogea a ocupat funcţia de ministru de Finanţe, prin februarie 2009, am primit de la acesta un bileţel pe care erau scrise numele şi numărul de telefon al lui Gheorghe Benea. Ministrul mi-a spus că biletul l-a primit de la Emil Boc, eu trebuind să-l contactez pe Gheorghe Benea să se prezinte la Bucureşti pentru o discuţie cu ministrul de finanţe (…) La unele discuţii pe teme sensibile cu Gheorghe Benea, ministrul se simţea mai în siguranţă dacă eram şi eu de faţă. De exemplu, am participat la o discuţie legată de rezilierea contractului încheiat de C.N. Loteria Română SA cu Intralot; la această întrevedere ministrul i-a recomandat lui Gheorghe Benea să discute chestiunea de interes, cu prim-ministrul cu care avea o relaţie directă, se arată în declaraţia consilierului lui Pogea aflată la dosar.

Cum se opreau emisiunile negative de la TV. Telefoane la Silviu Mănăstire, Maricel Păcuraru, Cozmin Guşă. Au încercat chiar şi la Dan Voiculescu. 

Potrivit DNA, în august 2011, Ovidiu Rîpanu l-a sunat pe Maricel Păcuraru pentru a-i spune că afacerea cu cartelele telefonice urma să fie subiectul unei emisiuni pe OTV:

”E belită rău de tot, vrea să ne facă vedete …Dănuţ (…) Pe TV, da”, i-a spus Rîpanu lui Păcuraru, potrivit interceptărilor de la dosar.

Rîpanu ar fi apelat atunci la Silviu Mănăstire, jurnalist, actual realizator la B1tv:

<<Silviu Mănăstire, un apropiat al lui Ovidiu Rîpanu, i-a sugerat acestuia să apeleze la Maricel Păcuraru, pentru ca, prin intermediul lui Cozmin Guşă, să împiedice emisiunile tv:

”Sună-l pe Cozmin. Mi-a zis Silviu să-l suni pe Cozmin!”

Maricel Păcuraru l-a liniştit pe Ovidiu Rîpanu:

”Hai, mă, că acolo o oprim”>>, se arată în interceptările din rechizitoriu.

Pile şi relaţii. Potrivit DNA, Ovidiu Rîpanu i-ar fi amintit lui Silviu Mănăstire că a intervenit pentru numirea soţiei lui într-o funcţie la Loteria română:

interceptare telefonică din 15 noiembrie 2011, Ovidiu Rîpanu: ”Şi s-a agitat şi a rezolvat problema. O duce şi de acolo şi o duce pe o poziţie similară. La patrimoniu. S-a dus, s-a certat cu acesta bătrân (…) Nu, dar ca să ştii şi tu, aşa, apropo de prietenie şi de…”

Silviu Mănăstire: ”Ovidiu, nu ştiu despre ce vorbeşti, pe bune, şi nici nu mă interesează! Pe bune, nu ştiu despre ce vorbeşti. Dar putem bea o cafea, eventual mâine, poimâine, să discutăm despre laptopurile alea, despre calculatoare. Aia mă interesează, discuţia aia (…) Nu, că nu te mai aud. Îmi e stricat telefonul ăsta, nu pot vorbi pe el.”

Cu toate acestea, emisiunea de la OTV a apărut. Potrivit unor discuţii dintre Ovidiu Rîpanu şi Maricel Păcuraru, directorul Loteriei Gheorghe Benea îl suspecta pe Cozmin Guşă că s-ar afla la baza campaniei de presă privind dezvăluirea fraudelor de la Loterie:

interceptare telefonică, Ovidiu Rîpanu către Maricel Păcuraru: ”Moşul (Gheorghe Benea, directorul Loteriei – n.r.) mi-a zis că e de vină inclusiv pentru emisiune. A zis că are certitudine, că are certitudini că e de vină prietenul tău (…) Asociatul tău (Cozmin Guşă – n.r.). Ba da!”

Intervenţii la OTV şi la Antena 3. Până la urmă, susţine procurorul, ciclul de emisiuni de la OTV despre fraudele de la Loterie a fost oprit cu sprijinul unui angajat din Trustul Intact care-l cunoștea pe Dan Diaconescu. Rîpanu l-ar fi ameninţat pe acesta într-o discuţie telefonică din 15 noiembrie 2011 că încetează contractul de publicitate încheiat de Loterie cu ziarul Jurnalul Naţional dacă subiectul unei emisiuni a Alessandrei Stoicescu de pe Antena 3 va fi despre fraudele de la Loterie. Rîpanu voia să ia legătura inclusiv cu mogulul Dan Voiculescu:

interceptare telefonică Ovidiu Rîpanu: ”Mă, se găsesc metode prin care să vă reziliez contractul”

”Ce vroiam să zic? Dacă ai putea să vorbeşti tu cu ăla mare, să zici: «Bă, nene…!» Sau să găsim soluţii. Să se vadă ori cu mine, ori cu nu ştiu cine, dar cumva să fie…”

„Tu o ştii pe Stoiceasca? Că e ea, la emisiunea ei, la «Sută la sută»…«O sută de minute» sau cum îi zice?!”

Cine e Gheorghe Benea. A fost numit directorul Loteriei în 2009. Provine din Dej, judeţul Cluj, unde a fost primar în 1990. Potrivit propriului CV, între 2007-2008, a lucrat la Remarul 16 Februarie, compania omului de afaceri din domeniul feroviar, Călin Mitică, un alt client al DNA.

Cine e Maricel Păcuraru. Este unul dintre finanţatorii postului tv de ştiri Realitatea. Acum se află în detenţie. În noiembrie 2014, a fost condamnat la 4 ani de închisoare într-un dosar privind fraudarea Poştei cu 4 milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului procurorului Cosmin Iordache, „atunci când în 28 noiembrie 2011, Maricel Păcuraru şi Cozmin Guşă au preluat Petromservice, Gheorghe Benea s-a propus pentru o colaborare cu aceştia; astfel, Gheorghe Benea i-a trimis lui Cozmin Guşă un sms, în 28.11.2011, la ora 22:30:12:

”Felicitări! Dacă ai nevoie de experienţa mea, sunt disponibil!”

Procesul va începe la Tribunalul Bucureşti.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Cum l-a numit Boc în funcţie pe directorul Loteriei, acuzat de implicare într-un tun de 5,7 milioane de euro. Cum se opreau emisiunile negative de la tv

 1. Emil

  Acum, nu credeti ca ar trebui sa fie chemat si musiu Boc, sa dea cu subsemnatu’, ca sa stim de unde a plecat lantul slabiciunilor, vorba lui Nenea Iancu?

  Reply
 2. paul

  ia sa vedem cea mai mare frauda la loteria romana, de peste 10 anil castigurile la categoria 1 au ajuns sa fie de 2-3 ori pe an, de Paste si de Craciun, castigatorii joaca doar duminia la ora 12-13, de regula sunt politisti, magistrati sau oameni de afaceri straini sau niste neica nimeni, evident castigurile par aranjate si premiile impartite (cu cine nu este prea greu de ghicit), se practica si la case mai mari dar nu in halul din romanica, intr-o tara mare cu castiguri mari si saptamanale servicul de informatii castiga de cateva ori pe an, normal are nevoie de bani suplimentari pentru operatiuni speciale, dar daca s-ar ieftini biletele si s-ar castiga si la noi saptamanal ar fi totul OK, asa pare o alta teapa trasa fraierului de cetatean roman!!

  Reply
 3. victor

  Mereu pe langă borcanul cu mire, doar că de data aceasta mulți s-au împotmolit în mreje precum băzgăunii la rahat, cu fiecare investigație tot mai aproape de cei care au avut parte de grosul atâtor sute de milioane de euro, unul dintre aceștia la care i se atârnă funia de par, pare-se e un barosan fost prim ministru, pe timpul celui care arăta la fraieri luminița de la un tunel tot mai îndepărtat, spunându-ne la capete de drumuri tot mai scumpși prost făcute ”aici sunt banii dumneavoastră”

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *