Mihai Goțiu

Cu cât și cum erau plătiți postacii Elenei Udrea și ai PDL. Și cine îi coordona. Gala Bute scoate la iveală încă o mizerie uriașă a politicii românești

Procuror: Primeaţi de la Cristi Călugăru o situaţie detaliată lunar cu numărul de comentarii ale postacilor şi cu sumele plătite acestora?

Elena Udrea: Posibil da, dar nu stăteam să le citesc având în vedere că erau mii de comentarii.

Fragment din interogatoriul Elenei Udrea la DNA

***

Pentru cei mai puțin inițiați, termenul ”postaci” n-o să-l găsiți în DEX. E denumirea generică atribuită pseudo-comentatorilor de pe diferite site-uri, care, sub protecția anonimatului, au distrus orice dezbatere reală, înlocuind-o cu texte propagandistice, delațiuni și înjurături la adresa adversarilor politici și/sau a jurnaliștilor. Sub asediul postacilor, cei mai mulți dintre cititorii de bună-credință au renunțat să mai se implice în discuții și dezbateri online. ”Postăcismul” a fost și este unul dintre cele mai imunde fenomene din societatea românească a ultimului deceniu (cam de când au apărut edițiile online ale instituțiilor media, blogurile și platformele de opinii și comentarii). Un fenomen care se dovedește (nu e o surpriză, ci confirmarea dincolo de orice dubiu) că a fost finanțat de partidele politice. Și, mai mult decât atât, că a fost finanțat din bani negri.

***

În referatul cu propunerea prelungirii măsurii arestării în cazul Elenei Udrea, procurorii DNA arată că „inculpaţii achitau lunar suma de 3.000 de euro persoanei care a coordonat într-o perioadă echipa de comunicare a organizaţiei PDL Bucureşti, după care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a inculpatei Udrea Elena Gabriela (…) De asemenea, inculpaţii achitau sume care ajungeau uneori la 10.000 euro lunar unui grup de persoane, pentru care foloseau titulatura «postaci» şi al căror rol era de a posta comentarii sub identităţi fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de ştiri”.

Procurorii mai spun că ”postacii” primeau zilnic de la persoana care s-a ocupat de coordonarea echipei de comunicare ”mesajele pe care trebuia să le promoveze, după care accesau paginile de internet care le erau indicate şi comentau articolele relevante pentru a canaliza opinia participanţilor la aceste discuţii în direcţia dorită. «Postacii» erau plătiţi în funcţie de numărul comentariilor formulate, pe baza unor statistici ţinute de acest coordonator al echipei de comunicare a organizaţiei PDL Bucureşti, care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a inculpatei Udrea Elena Gabriela”, se mai arată în referatul DNA.

Pentru aceste plăti, mai ales pentru sumele mari de bani date postacilor, nu se încheiau forme legale de plată. „Toate aceste plăţi se realizau fără a fi întocmite documente justificative, cu ştiinţa inculpatei Udrea Elena Gabriela, care primea periodic informări pe mail cu privire la situaţia plăţilor şi la eficienţa «postacilor» de la Breazu Tudor şi de la coordonator”, arată procurorii DNA.

***

Notă: Cristi Călugăru semna și opinii în Evz. Era autor invitat, dar ăsta e un lucru pe care, de asemenea, doar cei din domeniul jurnalisticii (o parte dintre ei) îl știau. Pentru marea majoritate a cititorilor, Cristi Călugăru era un autor ca toți ceilalți autori de opinie ai ziarului. 

postacul sef al udrei

***

P.S.: Să nu-și închipuie cineva că Elena Udrea și PDL ar fi fost singurii care plăteau postaci. Fenomenul e cvasi-generalizat. Dosarul Gala Bute nu face decât să confirme și să prezinte detaliile acestei mizerii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Cu cât și cum erau plătiți postacii Elenei Udrea și ai PDL. Și cine îi coordona. Gala Bute scoate la iveală încă o mizerie uriașă a politicii românești

 1. Tempor

  In perioada postacilor platiti au existat tot felul de opinii. A fost un curent degradant cu o moralitate de cea mai joasa speta.
  In acel context si perioada, i-si mai aduce cineva aminte de declaratia Elenei Basescu (in campania pentru europarlamentare cred ca era) cum ca ea nu are nimic impotriva consumului de droguri!?? La scurt timp au aparut ca ciupercile dupa ploaie magazinele de vise cu etnobotanice.
  A aparut chiar si un articol criminal pe ziarele online in care, Absintul (bautura) era ridicata la nivel de bautura rafinata cu toate ca aceasta bautura a fost interzisa datorita efectelor neurologice devastatoare constate mai ales in randul femeilor. Acum se zice de nocivitatea tutunului dar n-am auzit de crime facute la o tigara precum se tot vede cum se incheie certurile la un pahar de alcool, sau comportamentul unui consumator de etnobotanice si alte droguri.
  Apropo, Absintul este o bautura legala care se poate comercializa?
  Din pacate demoralizant este ca si aici s-a facut reclama la Chilotareala in metrou pe timp de iarna insa opinia in care s-a atras atentia asupra a ceea ce inseamna riscurile si necesitatea respectarii anumitor norme de igiena corporala, indeosebi in spatii mici, inchise (cum sunt cele din metrou) si cu trafic intens de persoane, nu a fost publicata.
  SRI-ul lui Maior chiar nu stia de acei postaci platiti!? Sau, au contribuit cumva si ei la crearea de astfel de mesaje?
  Chiar este atat de necesara Legea BigBrother in conditiile in care nu aveau nimic altceva de facut decat sa citeasca astfel de opinii si sa le combata cu opinii contrare dar justificate. Aici a fost punctul in care moralitatea, ca simpli oameni, celor care formeaza structurile SRI si gazetarimea a creat o ruptura sociala si criza morala.

  Reply
  • Aurel Novac

   Ca să nu se spună …” Uite ! un alt Postac ” am comentat întodeauna cu numele și ”mecla ” la vedere. Dar pe aici…Domnii comentatori sunt ca și cîrtițele. Înjură,scuipă unii împotriva celorlalți…că sunt băsiști sau pontiști…puțin importă. Greața a făcu ca la ziare.com să dispară audiența,rămînînd doar Postacii plătiți ce deja formau o armată destul de consistentă. Vizitatorii sitului ce vrea să fie …” de informații ” a devenit unu de…DEZINFORMAȚII. Dar să-i răspund comentatorului privind Absinthe. Ei bine….nenică….absintu nu este altceva decît un Triplu Sec așa cum era prin anii 60,cînd chimicalele nu erau încă folosite pentru aroma de anise…sau anason pe romînește. Se mai adaogă și ceva pelin sau fenic la macerare . Așa se fabrică și acum prin țările din Levant,Egipt,Algeria,Tunisia sau Maroc. La noi se mai adaogă și la fierberea vinului numit ..Vin Pelin ” . Pe la sfîrșitu secolului XIX cîțiva puritani francezi sprijiniți de secte și biserici au decretat că această băutură provine direct din…Iad…și Diavolu o folosește pentru a cuceri lumea. Prostia și spălarea la creier a ținut . Drept exemplu a fost dat Van Gogh,care în nebunia lui congenitală a dat vina pe Abshint. Și cazuri au fost datorită creșterii producției de la 700.000 litri prin anii 1800 la peste 35.000.000 în 1910 numai în Franța. Storile de agresivitate sau nebunie temporară au apărut odată cu folosirea Sulfatului de Zinc,aditif pentru colorarea în verde a băuturii ce nu mai folosea ingrediente naturale 100 %. De aici și supra numele de …Verde de Paris,dat mai tîrziu unei otrăvi mortale Acetoarsenit de cupru . Azi…Franța produce Absinthe prin Compania Pernod aiurea prin Africa de Nord. Băutura …dacă te obișnuiești cu ea ca aperitif…e de milioane. Crează o stare afrodisiacă și aproape ca și o țigară cu Marijuana ce relaxează și devii ….cum să spun…ca după un Carbaxin. Chiar dacă te c..ci pe tine….rîzi și te simți bine. Condiția este să cumperi un adevărat Absinthe și nu o contrafăcătură.Marca ce-a mai prizată și verificată de subsemnatu…e ”Absente” cu remarca ” N’est absente que toi ” și scris în verde ABSINTHE. 55 grade.lichior produs în Franța pentru Duty Free ( aeroporturi ). Ștampila în roșu trebuie să existe ca să nu luați falsuri : QI 300Forcalquiter France,Distilerie de Provence . Nu este ieftin…dar nici prea scump,ceva între Jony Walker etichetă roșie ordinară și un Burbon de serie american. Un păhărel la ceas de seară …vă va repune pe linia de plutire. Nu face-ți exces. Sănătate !!!!

   Reply
 2. gramus florin senior

  lucian mandruta nu accepta la postarile lui decit postaci pro basescu si pro iohanis,cind vedea ca ai alta orientare in polita te bloca

  Reply
 3. Emil

  Toţi ie de vină maică, dar…..
  Prin 2004 la prezidenţiale, când a fost studiat prima oară fenomenul, pesedeul lui Mitrea (el era coordonator „de joc”) nu trecuse de faza „telefoanelor otrăvite” dacă mai ţineţi minte. Un fel de echivalent al sunatului la uşă şi al fugitului pe scări. Asta nu din cine ştie ce considerente etice. Pur şi simplu pe pesedişti nu îi ducea capul să înţeleagă mecanismele astea postmoderne. În acest timp, sub înţeleapta îndrumare a unor guru media precum X (dar să nu anticipăm, e pomenit prin declaraţiile lui Sandu, ed-ministrul pedelist, declaraţii de care sper că vom mai auzi) se pregăteau şi se duceau campanii precum cele punctate de sociologul Antonio Momoc în studiul lui „“Online Negative Campaign in the 2004 Romanian Presidential Elections”. Sau mai târziu, în 200910, acelaşi Momoc a scris „Candidații populiști și noile tehnologii (Blog, Facebook, YouTube) în alegerile prezidențiale din 2009”. Nu e ceva nou. Din fericire, avem şi câte un expert precum dl. A.M. care să fi studiat fenomenul. Spor la lectură!
  Sunt curios, patrioţii cu epoleţi or fi auzit de tipul ăsta?

  Reply
 4. Emil Stoica

  Eu cred ca erau si bloggeri, unii dintre ei destul de cunoscuti sau unii care au facut bloguri colective, unii de se bat cu caramida in piept ca sunt de dreapta…. sa vedem daca au macar un pic de barbatie sa recunoasca si sa returneze banii statului roman.

  Reply
 5. Elena Stoican

  Postacii platiti au fost o mană cereasca pentru toate site-urile! Cred ca ziarele on-line trebuiau sa răsplătească si ei, intr-un fel anume, pe organizatorii postacilor, prin articole lingusitoare, la adresa celor care beneficiau de „aprecierile” postacilor platiti. Si, uite-asa, cercul era inchis, iar noi, postacii inocenti, am fost captivi, ani in sir, unui asemenea sistem gretos! Simt ca libertatea de exprimare, atat de clamata, a fost grav întinată!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Elena Stoican: pt. ce ar trebui să mulțumească ziarele? pt. că au fost nevoiți să plătească oameni care să modereze comentariile sau să le închidă?

   Reply
 6. Alec

  Cred ca toate partidele se folosesc ,de postaci platiti.Ar trebui sa informati correct oamenii.Noi stim ca asa se procedeaza si cred ca,ROMANIA CURATA ,cu atat mai mult ar trebui sa spuna ADEVARUL.Va rog sa va cereti scuze ,ca ati informat gresit cititorii.

  Reply
 7. Alec

  Verificati la fiecare , postare ,numele si Email, numai asa puteti fi siguri ca nu sunt postaci platiti.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *