Alex Costache

Condamnat pentru corupție, Adrian Năstase dă lecții tinerilor diplomați, la chemarea MAE. Să ne așteptăm la cursuri de Drept de la Alina Bica?

Pornit la drum cu o imagine foarte bună – dacă întrebi pe oricine, îţi va spune că el a câştigat Insula Şerpilor pentru România – tânărul nostru ministru de Externe, un tehnocrat care mergea cu metroul şi mânca sandvişuri la birou, nu s-a dat înapoi de la a-l invita la evenimente MAE pe fostul premier şi ministru de externe Adrian Năstase, condamnat definitiv pentru corupţie în două dosare penale. Ultima ispravă a lui Bogdan Aurescu a fost invitarea lui Adrian Năstase la ediţia numărul XXII a cursurilor internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tinerii diplomaţi care au avut loc săptămâna trecută. Invitarea fostului premier găsit vinovat pentru corupţie vine în ciuda tuturor semnalelor transmise pe canale diplomatice şi prin presă de către partenerii şi aliaţii noştri occidentali.

“Vicepreşedintele Biden a salutat concentrarea preşedintelui Iohannis pe eforturile anticorupţie şi pe respectarea principiilor statului de drept ca modalităţi de consolidare a securităţii naţionale, de promovare a marilor investiţii şi de stimulare a creşterii economice“, a transmis Casa Albă pe 29 septembrie după întrevederea dintre vicepreşedintele SUA Joe Biden şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Este ultimul astfel de semnal transmis României.

Acasă însă, MAE condus de Bogdan Aurescu spune că „domnul Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene „Nicolae Titulescu”, a fost invitat şi la această ediţie a Cursurilor în cvadrupla sa calitate: iniţiatorul acestui proiect de diplomaţie publică, fost ministru al afacerilor externe, expert în probleme de politică externă şi drept internaţional, promotor activ al ideilor şi personalităţii lui Nicolae Titulescu.”

Ministrul de externe ştie foarte bine că Adrian Năstase are chiar o cvintuplă calitate. La celelalte patru se adaugă şi cea de corupt. Însă potrivit unor dedublări sau cvintuplări specifice actualului Cabinet – premierul Victor Ponta este ba deputat, ba prim-ministru, după cum convine – MAE se face că nu vede şi calitatea de condamnat a fostului premier.

Întrebat de România Curată “care este poziţia oficială a MAE faţă de invitarea d-lui Năstase în condiţiile în care domnia sa este condamnat definitiv pentru corupţie în două dosare penale, iar în acest moment este liberat condiţionat şi are drepturile interzise de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii, precum cea de prim-ministru al României?”

MAE a răspuns:

„Invitarea domnului Adrian Năstase ca lector la Cursurile Internaţionale „Nicolae Titulescu” are la bază criterii care ţin exclusiv de pregătirea profesională, de experienţa şi expertiza în domeniul politicii externe, de proiectele la care a avut o contribuţie directă, cum ar fi aderarea României la NATO şi UE. Precizăm, de asemenea, că lectorii la aceste cursuri nu primesc onorarii.”

MAE vede aşadar doar calităţile fostului premier, nu şi faptul că este condamnat pentru corupţie, liberat condiţionat şi cu drepturile interzise. Se pune întrebarea cum ar privi ministrul de externe Bogdan Aurescu dacă Elena Udrea, Alina Bica (ambele aflate încă în faza de judecată!) sau Monica Iacob Ridzi ar fi invitate la evenimente organizate de instituţii publice? Fosta şefă a DIICOT Alina Bica nu este o profesionistă? Este procurorul care i-a trimis după gratii pe sponsorii PSD Ovidiu Tender, Marian Iancu şi Corneliu Iacobov, dacă e să vedem doar părțile bune. Este secretarul de stat din Ministerul Justiţiei care a coordonat elaborarea codurilor penale.

Nu este prima dată când MAE încearcă să-i reabiliteze imaginea lui Năstase prin invitaţii la evenimente publice. Fostul premier a participat şi anul trecut la cursurile Titulescu. În aprilie acest an, Adrian Năstase a fost invitat la MAE, la Consiliul Consultativ al foştilor miniştri, reunit la invitaţia lui Bogdan Aurescu.

Condamnările lui Năstase

Fostul premier a fost condamnat în două dosare penale. În iunie 2012 a primit o pedeapsă de 2 ani de detenţie pentru finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2004. În ianuarie 2014, Năstase a primit 4 ani cu executare pentru luare de mită în formă continuată în dosarul Zambaccian. Cu toate acestea, în urma contopirii pedepselor şi pentru că a scris cărţi în penitenciar, a fost eliberat condiţionat de la Jilava în august 2014.

Ce drepturi are interzise fostul premier

Instanţa i-a interzis pe o perioadă de 5 ani fostului prim-ministru drepturile elective şi de a ocupa funcţii publice. Completul de 5 judecători condus de vicepreşedintele ICCJ Ionuţ Matei i-a interzis lui Năstase şi dreptul “de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii”, precum cea de prim-ministru al României. Fostul premier a fost găsit vinovat că s-a folosit de funcţia de premier pentru a lua legătura cu consulul României la Shanghai, Ioan Păun, pentru  a aduce din China bunuri plătite cu titlu de mită de Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în construcţii.

Instanţa l-a găsit vinovat pe Năstase pentru că s-a folosit în săvârşirea infracţiunii de calitatea de premier. În aceste condiţii se pune întrebarea cum poate să îşi folosească Năstase competenţele de fost şef al diplomaţiei, deşi are unele drepturi interzise. Ce model moral li se pune în faţă tinerilor diplomaţi de către ministerul de externe condus de Bogdan Aurescu?

În acest an, fostul premier a susţinut în faţa a 28 de tineri diplomaţi – 24 străini şi 4 români – o prelegere despre dreptul internaţional versus suveranitatea statelor. În context fie spus, în 2003, actualul ministru de externe Bogdan Aurescu şi-a susţinut teza de doctorat „Conceptul de suveranitate şi supremaţia dreptului international” sub coordonarea profesorului său, Adrian Năstase. Fostul premier a relatat despre prelegerea sa la actuala ediţie a cursurilor Titulescu pe blogul personal:

În această săptămână se desfăsoară la Brașov cursurile organizate de MAE pentru tineri diplomați din 12 țări. Aceste cursuri au fost inaugurate în 1991,în timpul mandatului meu de la Externe şi au continuat, cu unele întreruperi, de-a lungul anilor. Anul acesta, prelegerea mea s-a axat pe un subiect incitant – noile dimensiuni ale suveranității statelor, pornind de la implicaţiile utilizării transfrontaliere a dronelor, transmiterea transfrontalieră a informaţiilor prin internet, regimul refugiaţilor şi extrădarea teroriştilor din propriile ţări, etc”, a scris Năstase pe blog săptămâna trecută.

Nu doar ministrul de Externe Bogdan Aurescu participă sau îl invită pe fostul premier condamnat la diverse evenimente. Şi agentul guvernamental la CEDO Catrinel Brumar o face, după cum puteţi vedea aici.

Catrinel Brumar este chiar partenera de viaţă a ministrului Aurescu. Potrivit declaraţiilor de avere ale celor doi, în 2007 au cumpărat împreună un apartament în Militari. Agentul guvernamental la CEDO apără România în procesele intentate de cetăţenii care consideră că statul român le-a încălcat drepturile. CEDO a respins o plângere a fostului premier în decembrie anul trecut, însă potrivit avocaţilor, Năstase voia să mai facă o plângere şi în cazul Zambaccian.

Unul dintre pupilii lui AN. Ministrul de Externe Bodgan Aurescu a fost asistentul lui Adrian Năstase la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti la disciplina Drept Internaţional Public. Cei doi au scris împreună tratate de drept. Aurescu a candidat pentru un loc în Parlament din partea PSD în 2004 în Dâmboviţa, însă nu a câştigat.

Consiliul Consultativ al MAE. Pe lângă Adrian Năstase îl regăsim și pe Adrian Severin, dar și responsabilii votărilor din diaspora, unul acuzat că s-a votat prea repede, doi pentru că a fost prea încet...

Consiliul Consultativ al MAE. Pe lângă Adrian Năstase îl regăsim și pe Adrian Severin, dar și responsabilii votărilor din diaspora, unul acuzat că s-a votat prea repede, doi pentru că a fost prea încet… (sursa foto: mae.ro)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Condamnat pentru corupție, Adrian Năstase dă lecții tinerilor diplomați, la chemarea MAE. Să ne așteptăm la cursuri de Drept de la Alina Bica?

  • gabriel

   Da cine se miră Crina , nu se trag toți din partidul inventat de Ilici , toți sînt la fel , merg mînă în mînă , iar noi prostimea ne certăm la cît de cinstiți sînt hoții .

   Reply
 1. Alin

  Cu P$D la butoane, orice e posibil… ministri saltati din scaun direct la zdup, de ce nu si prim-ministri? Daca ii tin pe functii pana intra la bulau, ne mai mira ca-i resapeaza dupa ce ies ? emoticon grin Le transmit multa scarba !

  Reply
 2. Movila lu Burcel

  Ca să mai torn gaz pe foc, Aurescu (pe care noi îl vedem ca fiind singurul profesionist din actualul Guvern), ar fi de fapt un nimeni; câștigarea procesului cu Ucraina nu ar fi meritul lui ci al unei case de avocatură din Occident…

  Cât despre încrengătura de interese…greu vom scăpa de ea…și de ei.

  Reply
  • gabriel

   Dacă sîntem niște simpli asistenți , nu vom scăpa niciodată , din contra , toți condamnații și ordinarii se vor întoarce la fostele funcții precum vedem .

   Reply
 3. alex

  Adevarul e ca Sile Camataru poate preda cu lejeritate lectii de moralitate BNR-ului si intregului sistem bancar in relatia cu clientii imprumutati asa ca nu vad probleme prea mari ca Adrian Nastase sa predea lectii tinerilor „diplomati”. Asta e Romania actuala si asa a fost in ultimii 25 de ani din ’89 de cand securistii ne-au furat Revolutia.

  Acum intreb si eu, oare cati dintre tinerii „diplomati” nu sunt ofiteri sau cel putin colaboratori cu stat de plata ai Serviciului de Informatii Externe caci se cunoaste faptul ca MAE nu este altceva decat o extensie a DIE, SIE, CIE sau cum vor ei sa se numeasca?! Nu ma gandesc decat in perspectiva declaratiilor de apreciere ale sefului acestei institutii secrete, recte Mihai Razvan Ungureanu fata de Junker iubitorul de interventii rusesti impotriva unor amarati ce au avut tupeul sa se revolte impotriva unui dictator precum assad.

  Reply
 4. Radu

  Un articol ‘ rau ‘ intentionat ! Daca ne uitam la guvernul actual , nu gasim un ministru „egal ” cu Adrian Nastase. Daca il comparam pe Dragnea cu Adrian Nastase ….sant ca apa si uleiul ! Daca ne uitam la noua generatie de politicieni si incercam o comparatie cu Adrian NAstase , cu siguranta ar fi una nereusita. Felicitari pentru raspunsul MAE.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *