Cum se împart banii publici la Bolintin Vale și cine e ”legătura” senatorului Bădălău în localitate

Un consilier local PSD din Bolintin Vale, găsit incompatibil în 2010 pentru că a atribuit contracte din banii CL firmei fiului său, recunoaște într-o înregistrare realizată de membrii organizației civice PACT că este omul de încredere al senatorului Nicolae Bădălău și cel care asigură fluxul de bani publici de la centru către orașul Bolintin. În ciuda problemelor penale, Leontin Zamfir candidează și la alegerile din 5 iunie 2016, fiind al doilea pe lista PSD pentru Consiliul Local.

Cine este Leontin Zamfir?

Un raport al Corpului de Control al Prefectului din 2010 sesiza în orașul Bolintin Vale mai multe stări de incompatibilitate ale consilierilor locali și deficiențe grave în atribuirea contractelor de achiziții publice (vezi aici raportul Corpului de control). Din 28 de contracte verificate, 20 au fost acordate prin ”negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, nerespectându-se o serie de prevederi legale. Pe lângă alte neregului s-a descoperit și că Leontin M. Zamfir, consilier local din partea PSD, a fost găsit incompatibil. Consiliul Local Bolintin Vale a oferit firmei Alex Max Construct SRL, deținută de Ilie Alexandru Zamfir, fiul consilierului Leontin Zamfir, patru contracte în valoare totală de aproape 200.000 RON. De exemplu, un contract a fost oferit pentru ”reparații curente la două săli de clasă” pentru aproximativ 50.000 RON. Consiliul Local trebuia să stabilească starea de incompatibilitate a consilierului local Zamfir Leontin urmând apoi suspendarea sa de către prefect. Undeva pe parcurs, prin hățișul birocratic, procedurile suspendării lui Zamfir Leontin s-au oprit, acesta rămânând consilier, iar pentru alegerile locale din 5 iunie 2016 este al doilea pe lista PSD pentru Consiliul Local.

Tot Zamfir Leontin a fost judecat în perioada 2014-2015 pentru furt de conducte Petrom (detalii aici). Dosarul a fost închis după ce acesta a achitat prejudiciul și a plătit o amendă de 20.000 RON. Cum se explică faptul că Zamfir Leontin are o activitate politică și antreprenorială atât de lucrativă? În Bolintin Vale, multe voci susțin că Leontin Zamfir este omul de încredere al senatorului de Giurgiu Nicolae Bădălău și responsabilul cu întreținerea fluxului de bani în instituțiile statului.

Într-o conversație în care mai mulți membri PACT i-au cerut lui Zamfir Leontin să se retragă din cursă, acesta a recunoscut că rolul său este să ”aducă bani de la Bădălău”.

“Membru PACT: Nu e mai ușor să te retragi din cursă?
Zamfir Leontin: După 12 ani, cu siguranță, când oi ieși la pensie. […] Trebuie să iau banii de la Bădălău pentru Bolintin… ca să facem ceva… că altfel nu se face nimic.
Membru PACT: A, deci sunteți legătura.
Zamfir Leontin: Da.
Membru PACT: Tu ești veriga, tu ești legătura între ei.
Zamfir Leontin: Dacă nu eram eu, era altul. Vă spun eu. Asta e viața. Așa e campania. Deci dacă nu eram eu era altul.”

Vezi mai jos înregistrarea convorbirii dintre consilierul PSD și membrii PACT

Cum arată scena politică la Bolintin Vale

Pentru funcția de primar al orașului cu 13.000 locuitori situat în județul Giurgiu, la 20 km de București, s-au înscris șase candidați din partea următoarelor formațiuni: Organizația PACT, PNL, PSD, ALDE, PSRO și un candidat independent. În ultimii 12 ani, orășelul a fost condus de un primar PSD și un viceprimar PNL. Organizația PSD, cu o imagine dezastruoasă după eșuarea unui proiect major de infrastructură, a fost “împrospătată” prin absorbția filialei locale a fostului PDL. În același timp, organizația locală PNL s-a fragmentat cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, când o parte a acesteia a trecut la PSRO și o altă parte a trecut la ALDE.

Așadar, după 12 ani de administrație locală PSD, partidul este mai consolidat decât PNL datorită absorbției foștilor membri PDL. De partea cealaltă, PNL este slăbit din cauza migrării unor grupuri semnificative la PSRO și ALDE. Pe această scenă dezolantă a apărut recent organizația PACT care își propune să umple vidul de competitivitate politică.

Ce vrea PACT

Organizația PACT este înființată de Gabriel Pintilie, profesor la școala din localitate, și de câțiva tineri care nu au mai făcut niciodată politică. Pintilie, ca de altfel toți ceilalți din PACT Bolintin, consideră că schimbarea reală poate fi realizată doar prin implicarea cetățenilor în luarea deciziilor comunității lor și că partidele vechi nu se vor reforma atât timp cât nu vor întâmpina nicio rezistență.

Viziunea PACT de dezvoltare a Bolintinului se axează pe creșterea bugetului local, astfel încât primăria să-și acopere din fonduri proprii cheltuielile pentru investiții, profesionalizarea administrației publice și, nu în ultimul rând, eliminarea abandonului școlar.

Administrația locală trebuie să se implice în sistemul de educație local și să ofere necesarul de infrastructură pentru dezvoltarea noilor generații: săli de clasă moderne, terenuri de sport, etc. În fiecare an, în jur de 100 de copii abandonează școala, mulți de la primele clase. E de datoria administrației locale să oprească acest lucru și să ofere o șansă la o viață decentă tuturor acestor copii care nu reușesc nici măcar să primească o educație de bază.

Poate la fel de importante sunt și transparentizarea și informatizarea actului administrativ. Este nepermis ca într-o eră informatizată, precum cea în care trăim, administrația publică locală să nu existe în mediul online. Obiectivul principal al PACT este să schimbe un sistem profund politizat. O bună parte din bugetul local se duce pe lucrări de reparații ale școlilor și instituțiilor din localitate, iar contractele de reparații sunt acordate direct către firmele apropiate de partidele politice locale, ocolind orice competitie comercială. Banii proveniți majoritar direct de la locuitorii orașului sunt astfel cheltuiți pentru realizarea unor lucrări de renovare la prețuri exorbitante.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *