Romania Curată

ARHEOLOGI DE VANZARE, MINISTRI ABSENTI.ARC CERE MINISTRULUI CULTURII, SA IL DEMITA PE DIRECTORUL DIRECTIEI MONUMENTELOR ISTORICE, MIRCEA ANGELESCU, PLAGIATOR DOVEDIT

ALIANTA PENTRU O ROMANIE CURATA (ARC) a investigat plingerea unor ONG-uri din domeniul patrimoniului care afirmau ca exista influente necuvenite ale GOLD Corporation asupra unor factori de decizie din Ministerul Culturii. Aceste influente ar fi determinat Comisia Arheologica din subordinea Ministerului Culturii, condusa de dl. Mircea Angelescu, sa isi dea avizul pentru descarcarea de sarcina arheologica a zonei semnificative pentru acest proiect, care include minele de aur romane, desi exista deja o decizie a justitiei in aceasta privinta. Ancheta a fost trimisa mai departe organelor statului. ARC a constatat ca se confirma organizarea in semiclandestinitate a unei sedinte pe aceasta tema la ministerul Culturii, prezidata de un plagiator dovedit si condamnat de breasla ca atare. In consecinta, in paralel cu ancheta organelor statului, ARC cosidera ca este urgenta descarcarea dlui Angelescu din toate functiile detinute in prezent si organizarea unei anchete a corpului de control a primului ministru la nivelul Ministerului Culturii.

Un grup de ONG din domeniul patrimoniului afirma ca asistam la o adevarata ofensiva propagandistica a companiei GOLD CORPORATION, care, cu cooperarea unor ziaristi corupti, duce la fasificarea in mass media a situatiei reale privind riscurile acestui proiect pentru patrimoniu si mediul inconjurator. Citam din comunicatul grupului: „In chip semnificativ, dar nu si intamplator, exact in aceste zile s-a produs si decizia luata intr-o sedinta tinuta in secret de catre Comisia Nationala de Arheologie (CNA), o decizie de natura sa pecetluiasca definitiv soarta monumentelor istorice si arheologice si in consecinta a peisajului cultural in ansamblul sau, prin actul administrativ al descarcarii de sarcina arheologica, care semnifica inevitabil scoaterea Masivului Carnic, cu cei 7 kmde galerii romane, de sub protectia imperativa a legii. Este inacceptabil ca aceasta decizie a fost conceputa si promovata intru totul in favoarea intereselor financiare ale RMGC si ale celor ce au fost pe diferite cai stimulati sa sustina in chip suspect, din chiar interiorul comunitatii stiintifice, campania anti-stiintifica de minimalizare a interesului istoric al Rosiei Montane si de reducere la minim a protectiei datorate patrimoniului istorico arheologic de valoare universala al acestui sit. Aceasta decizie, care pare a fi fost acceptata fara obiectii de catre ministrul Kelemen si a fost implementata deja formal sub semnatura unui functionar de rang judetean, se intemeiaza pe o dubla premiza falsa, si anume ca cercetarea arheologica a Masivului Carnic a fost incheiata si ca amenajarile miniere romane complexe din acest masiv –al caror caracter exceptional, de unicat pe plan european, a fost relevat de concluziile cercetarilor echipei de arheologie miniera care le-a studiat (Univ. Toulouse) – pot fi constient sacrificate prin exploatarea la zi a masivului.

Atragem atenția ca implementarea formala si practica a deciziei de descarcare arheologica a muntelui Carnic ignora hotararea definitiva si irevocabila prin care Curtea de Apel din Alba Iulia a anulat precedenta decizie de descarcare de sarcina arheologica (din anul 2004). Va fi oare nevoie de o noua actiune in justitie pentru ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National, precum si organul sau consultativ CNA, sa inteleaga ca misiunea lor este protejarea mostenirii culturale a Romaniei si nu sacrificarea acesteia?

Credibilitatea RMGC in materie de conservare si restaurare a monumentelor istorice este bine cunoscuta prin distrugerea prin demolare sau abandon dirijat a peste 150 de case din zona Rosia Montana, prin propunerile de distrugere extinsa a monumentelor de importanta exceptionala ca recompensa pentru o bunastarea economica de scurta durata. Procedeele de restaurare aplicate de RMGC si competenta autorilor acestora sunt corect reflectate in exemplul concret oferit prin asa-zisa restaurare a unei cladiri din centrul istoric al Rosiei Montane – careia, dincolo de cosmetizarea de fatada i s-a falsificat structura istorica – si in solutia hilara de salvare a galeriilor romane prin realizarea unor copii cu caracter muzeistic”.

Cine este Mircea Angelescu

Principalul sustinator al proiectului pe linga CNA este si director al Directiei Mnumentelor. Consiliul Stiintific al Institutului de Arheologie al Academiei Romane l-a declarat plagiator in unanimitate pe Mircea Angelescu[1], dupa ce „a trecut in revista informatiile existente, care atesta faptul ca in cartea aparuta sub numele sau, cu titlul Standarde si proceduri in arheologie (Bucuresti, INIM, 2004), M.V. Angelescu a publicat cea mai mare parte a unei scrieri englezesti: Standards and Guidance, copiata de pe site-ul www.achaeologists.netsi proprietate intelectuala a asociatiei britanice The Institute of Field Archaeologists (IFA), protejata prin copyright: IFA 2004. Pastrand in cea mai mare parte, in traducere, forma originala a scrierii britanice si prezentand-o drept o creatie personala, atat in forma electronica, cat si in forma tiparita, fapta lui M.V.Angelescu reprezinta un furt intelectual in forma sa cea mai grava: plagiatul. El a fost savarsit in circumstante agravante, in conditiile in care autorul faptei indeplinea importanta functie de director al Directiei Monumentelor si Muzeelor din Ministerul Culturii si Cultelor, precum si pe aceea de secretar al Comisiei Nationale de Arheologie. In acest fel, pe langa incalcarea grava a codului deontologic profesional si, in consecinta, compromiterea statutului sau de cercetator stiintific in Institutul de Arheologie „Vasile Parvan”, dl. Angelescu a adus si altor institutii cu competente in organizarea si finantarea arheologiei din Romania prejudicii morale si materiale.

In urma analizei intreprinse, Consiliul Stiintific a constatat fara dubiu ca este in prezenta unui plagiat masiv, faptuit constient, intentionat, si dus pana la capat prin publicarea in forma tiparita si electronica, in scopul evident de a-si construi prin furt intelectual un prestigiu stiintific si o autoritate administrativa in arheologia romaneasca. In cursul sedintei a fost prezentat si un al doilea plagiat savarsit recent de M.V. Angelescu, in cartea sa intitulata Arheologia si tehnicile de management (Bucuresti, INMI, 2004), in care a copiat parti importante dintr-un alt manual britanic: Management of Archaeological Project, editat in 1991 de catre British Heritage. Consiliul constata ca M.V. Angelescu se face vinovat in chip repetat de aceste incalcari ale deontologiei stiintifice, aducand explicatii lipsite de substanta, nerationale. M.V. Angelescu nu a gasit cu cale sa se explice, din proprie initiativa, in fata colegilor, a Consiliului si a Directiei Institutului de Arheologie. Prin faptele sale si prin atitudinea sa actuala el a adus mari prejudicii morale uneia dintre cele mai vechi institutii cultural-stiintifice ale tarii, care recent a sarbatorit 170 de ani de activitate neintrerupta.

Ca urmare, in unanimitate, Consiliul Stiintific condamna cu maxima asprime practicarea plagiatului de catre Mircea Victor Angelescu si decide condamnarea morala a vinovatului din pestigioasa institutie, care de la 1834 reprezinta principalul factor al arheologiei românesti”.[2]

Cerem corpului de control al primului ministru si dlui ministru Kelemen Hunor sa investigheze cum a putut dl Angelescu sa fie numit director in prestigioasa institutie si prresedinte CNA atunci cind aceasta situatie era deja cunoscuta, si cu a cui complicitate.

Note:

[1] http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1240816-plagiat-ministerul-culturii.htm

[2] http://www.archaeology.ro/reactii_iab.htm


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “ARHEOLOGI DE VANZARE, MINISTRI ABSENTI.ARC CERE MINISTRULUI CULTURII, SA IL DEMITA PE DIRECTORUL DIRECTIEI MONUMENTELOR ISTORICE, MIRCEA ANGELESCU, PLAGIATOR DOVEDIT

 1. Antal-Bacso Edith

  Pentru descărcarea de sarcină arheologică, un nou proces. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cât despre competență… Până nu vor fi concursuri oneste pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție și de conducere, nu putem spera la altceva decât este acum.

  Reply
 2. gigelM

  Iata ce declara joi la Mediafax Angelescul plagiator si iubitor de cianuri:
  Mircea Angelescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că s-a făcut o alegere între a avea Roşia Montană în lista tentativă a UNESCO, ceea ce nu ar fi adus însă bani pentru conservarea sitului, şi a beneficia de fonduri de la investitor pentru prezervarea patrimoniului de la Roşia Montană.

  Angelescu a precizat, pe de altă parte, că, dacă proiectul minier nu va fi demarat, RMGC nu va aloca aceste fonduri.

  Reply
 3. JERRYMOUSE

  Pai daca Ungurasii nostri invidiosi ca n-au o istorie teritoriala de ceva mii de ani asa cum are ardealul nostru ei fiind barbari migratori cu n ani in urma si deh au gasit campia panonica libera si s-au aciuat si ei pe-acolo eu propun… sa solicitam aviz de exploatare pentru materie cenusie in budapesta. Din pacate zacamantul este aproape infim investitia pentru exploatare este pierduta inca din faza de studiu de fezabilitate asa ca daca tot nu avem sanse sa gasim ceva neuroni pe la ungurime atat la noi cat si la ei, renunt dar tare as fi folosit si eu cianuri asa cum au ei de gand prin avizul favorabil ce il da nenea kelemen ministrul culturi auzi ministrul culturi in tara mea. un ungur pe care daca-l intreb intre ce ani a domnit stefan cel mare ma intreaba cine-i asta sau imi spune ” nem tu dom”. Bravo nea ungurule bine ca dai avize favorabile ptr decimarea tarii mele, ca doar nu-i si a ta nu? Si ca sa inchei pe limba ta iti spun in gura mare intr-o ungureasca la fel de stricata ca si limba ta romana BOZMECCCCCCCC

  Reply
 4. Antal-Bacso Edith

  Comentariul lui JERRYMOUSE este cam nepotrivit cu subiectul și inutil agresiv. Nu aceasta era tema.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *