Romania Curată

Anchetă Dela0.ro: Augustin Lazăr, o rotiță în angrenajul dictaturii

» Procurorul Augustin Lazăr nu avea 30 de ani când unitatea de parchet în care lucra l-a trimis să prezideze comisia de liberări condiționate de la Penitenciarul Aiud.

» Anul era 1985 – iar închisoarea își păstra încă reputația teribilă, de ultimă gară pentru deținuții politici ai regimului comunist. Procurorul Lazăr a susținut cu propria semnătură ținerea în spatele gratiilor a cel puțin unui dizident încarcerat la Aiud, muncitorul clujean Iulius Filip.

» Treizeci și cinci de ani mai târziu, Augustin Lazăr e procurorul general al României democratice și susține că și-a făcut doar datoria, verificând strict condițiile formale ale eliberării condiționate, precum în cazul oricărui alt deținut.

» O documentare Dela0.ro, realizată de Diana Oncioiu, arată cum doi foști colegi de comisie cu Augustin Lazăr arată însă că regimul aplicat deținuților politici era complet diferit de cel al condamnaților de drept comun.

» Tânărul procuror Lazăr n-a fost un torționar, dar nici un inocent. Augustin Lazăr a fost încă o rotiță în angrenajul infernal al dictaturii comuniste.

O documentare Dela0.ro investighează faptele, oamenii și interpretările lor. 

Dela0.ro este o platformă de jurnalism alternativ și independent care documentează și publică serii de presă despre hibele sistemice ale României.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Anchetă Dela0.ro: Augustin Lazăr, o rotiță în angrenajul dictaturii

 1. Jack

  Cei Dela0.ro să dedice câte-o anchetă fiecărei rotițe – așa vom avea o imagine a marelui angrenaj. Sau, mă rog, doar rotițelor ajunse roți mari sau butoane.
  Nu știu ce vârste au cei Dela0.ro, însă, dacă nu s-au născut prea târziu, au început să vorbească prea târziu, cel puțin. Ar fi prins tare bine în ianuarie 1990. Acum, binele se cere a fi făcut cu_ce_ai.ro. Așezat în context, în cazul de față, pare mai mult o mișcare pentru subvenții pe viitor. Este ca și cum Dragnea ar fi la vânătoare și s-ar trezi cu un câine străin care-i aduce vânat la pușcă. Oamenii cu suflet bun, cum sunt toți politicienii, dacă nu adoptă, măcar răsplătesc astfel de câini. Care mai fac și pază la democrație, pe deasupra. Din vocație și convingere, se-nțelege.
  Rademtot.ro, dela0.ro, șidup-aia.ro?
  Pentru cei tineri.ro: și bolșevicii voiau să radă tot, inclusiv căile ferate care erau, prin construcție, țariste. Au pornit de la 0, nu s-au îndepărtat de el prea mult, uneori au reușit chiar minus-performanțe.
  Vădorescînțelepciune.ro

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *