Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi: ”Există un lucru puternic, memorabil și care să ne liniștească pe care l-a spus președintele?”

Alina Mungiu-Pippidi a criticat luni seară, în cadrul Știrilor B1 TV, problemele de comunicare ale Administrației Prezidențiale în ceea ce privește vacanța președintelui Klaus Iohannis. Președintele Societății Academice din România (SAR) a explicat că șeful statului nu are de ce să ascundă destinația de vacanță pentru că acest lucru îi afectează credibilitatea. Reamintim că Iohannis a fost surprins pe un aeroport din Spania, în timp ce opinia publică fusese informată că președintele le va face o vizită părinților săi, în Germania.

”Mă întreb, știe cineva din presă cine se ocupă cu comunicarea la Administrația Prezidențială? Sigur că președintele are dreptul să se ducă în vacanță. Un om trebuie să aibă cam trei săptămâni de vacanță, cam asta e media europeană, deci nu găsesc că a fost excesiv în vacanță. La fel, aș înțelege că vrea să-și protejeze intimitatea. (…) Ce nu e în regulă este să minți, că informația n-a fost dezmințită de nimeni. Nu spui nimic… În plus, a fost o vară groaznică, atacuri teroriste, lovituri de stat și lucruri unele peste altele, dezinformări, și noi nu știm nici măcar unde e președintele”, a declarat președintele SAR.

”În toată această poveste este o totală lipsă de profesionalism a Administrației Prezidențiale, din moment ce noi nu știm cine se ocupă cu comunicarea acolo și nu se comunică corect unde e președintele în vacanță. Să zicem că te vor înjura niște tabloide, că președintele pleacă în vacanță. Nu-i nimic. Cea mai bună apărare, totuși, e adevărul, e transparența. Nu se poate să nu spui nimic. Lumea își pierde încrederea, (…), lumea crede că nu vorbești din cauză de lipsă de sinceritate. Poate că nu e cazul, dar la asta te duce o comunicare extrem de neprofesională cum e la Cotroceni”, a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.

Președintele SAR a comentat și reacția lui Iohannis care a plecat fără să răspundă la întrebarea unui reporter legată de vacanța sa. ”Răspunsul președintelui nu a fost adecvat. El trebuie să spună că nu ia întrebări și să se retragă, nu să plece în acest fel. Eu sunt convinsă că erau multe alte întrebări de pus pentru că a fost o vară foarte grea și nu s-au auzit acele mesaje de calmare, de liniștire a opiniei publice, lumea a fost destul de speriată de ce s-a întâmplat în Turcia, de o mulțime de lucruri. Există un lucru puternic, memorabil și care să ne liniștească pe care l-a spus președintele? Ultima chestie pe care mi-o amintesc e aia de după Brexit, când a spus că este o oportunitate. Poate, între timp, s-o fi lămurit careva care era oportunitatea asta cu Brexitul”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi.

Citește aici toate declarațiile Alinei Mungiu-Pippidi din emisiunea de la B1 TV.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi: ”Există un lucru puternic, memorabil și care să ne liniștească pe care l-a spus președintele?”

 1. Adrian

  Tocmai ce președintele a dat o (nouă) lovitură de imagine, anunțăndu-se întâlnirea privilegiată următoare : cu cancelarul Germaniei

  Reply
 2. ??????

  Remarcati faptul ca in SUA fostii presedinti nu se mai intorc in politica la nivel de partid, pentru alte functii publice ?
  Considerati ca in limita actualelor prevederi constitutionale, referitoare la functia de presedinte si luand in considerare si informatiile la care au avut acces fostii presedinti pe durata mandatului prezidential, cat si constrangerile in privinta „politicilor partinice”sau „partizane”, daca doriti, asociate madatului prezidential de prevederile constitutionale, deci, considerati ca modelu iliesciano-basescian de presedinte-politician, nu mai este unui de actualitate in activitatea partidelor politice din Romania , experienta acestora putand fi folosita , asa cum se mai
  procedeaza si prin alte tari democratice, la nivel de „consultanta politica” ??

  Reply
 3. ??????

  Aveti totusi senzatia ca presa romaneasca de dupa „1989” s-a cam transformat totusi intr-una indeosebi de „hartuire” , cei ce incearca sa scrie totusi despre „societate” nefiind in marea lor parte capabili sau nedorind sa contribuie cu niste idei constructive sau sa gaseasca idei constructive pe care sa le promoveze in spatiul public, chiar si atunci cand asemenea idei constructive ar veni dinspre politicieni, asa cum sunt ei, mai credibili sau mai putini credibili ?

  Reply
 4. Dan

  Omul, Președintele, suferă de o inadecvare totală la situația sa.
  Începând cu mimica, cu mersul bațos și robotic, și terminând cu felul în care rostește cuvintele (las la o parte ce spune, căci pare că tot timpul e în altă parte cu mintea), tot ce face Iohanis este artificial, stângaci…
  Se vede de la o poștă că are ceva probleme psihice (vezi ieșirile cu paltonul, scrâșnetul din dinți, zambetul fals etc).
  Oricine l-a propulsat (SRI/SIE/CIA/DW) in aceasta poziție, cred că are mari probleme…
  Este din ce în ce mai clar ca avem de-a face cu o marionetă, cu un Președinte gol, și pe dinafară, dar și pe dinăuntru.
  Cat despre comunicare (lipsa ei, sau tâmpeniile debitate cu zâmbetul plin de mister)… ce sa mai zic?! E bomboana de pe coliva.
  Ce Erdogan, ce ofensiva diplomatică (!?) a lui Merkel (de unde am lipsit cu desăvârșire), cutremure etc? Nimeni și nimic nu-l poate scoate pe Klaus din tăcerea fals misterioasă.
  El e în concediu! Permanent!

  Reply
 5. Emil Stoica

  Cred ca Presedintele a ascultat emisiunea sau a citit articolul: dupa o pauza de aproape 1 an jumatate tocmai a anuntat ca are un nou purtator de cuvant :)

  Reply
 6. AlinaP

  Absolut correct. Aspectul prezentat – lipsa de comunicare din partea presedentiei, lipsa transparentei – este doar o farama din activitatea presedintelui Johanis, tabloul general este exact la fel, totul este „secret”, „absent” din viata tarii. Oriunde ar fi in lumea asta la un moment dat, presedintele ramane presedinte raspunzator pentru soarta tarii sale dar domnul Johanis e preocupat mai mult de vacanta sa decat de tara sa. Acest presedinte este complet incapabil in functia pe care o ocupa. Romani treziti-va, e cazul sa pregatim urmatorul presedinte care sa-si aduca o reala contributie la prosperitatea Romaniei si a romanilor, soarta noastra depinde de presedintele tarii deasemeni.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *