Mihai Goțiu

ALERTĂ/SCANDALOS: A început construirea minei de aur de la Certej (FOTO & VIDEO). Mining Watch prezintă un DOCUMENT care arată că lucrările nu au autorizație!

Mining Watch a trimis astăzi (joi) presei mai multe fotografii și înregistrări VIDEO cu începutul lucrărilor preliminare de construire a minei de explotare a aurului de la Certej. Conform activiștilor, pentru lucrări nu există autorizații de construire. Primarul comunei Certeju de Sus, Petru Adrian Cîmpian, a declarat însă pentru România Curată, că ar exista autorizații ”date cândva în acest an, nu-mi amintesc exact când, trimiteți o cerere pe adresa de mail a Primăriei”. ”E vorba de lucrări pentru o stație de epurare a apelor care provin de la fosta carieră de stat, prentru un depozit de carote, unde vor fi depozitate rezultatele prospecțiunilor și de lucrări pregătitoare pentru realizarea amplasamentelor industriale, conform programului din avizul de mediu”. Primarul a confirmat telefonic, pentru România Curată, că beneficiarul lucrărilor este societatea Deva Gold.

Reprezentanții Mining Watch susțin că pe 15 octombrie au sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții privind ilegalitatea lucrărilor de construcție. ”Zeci de utilaje ale Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene Eldorado Gold, desfășoară deja lucrări de construire la prima platformă industrială a proiectului minier, precum și pentru ridicarea depozitului de carote. Nici una din activități nu este autorizată”, se arată în comunicatul Mining Watch. În sprijinul afirmațiilor lor, cei de la Mining Watch au prezentat pentru România Curată un document primit din partea Primăriei Certeju de Sus și semnat de referentul de specialitate al instituției, din care rezultă că nu există autorizații de construire. În data de 2.10.2014 și nici până acum (15.10.2014) ”nu s-a emis nicio autorizație de construire pentru SC Deva Gold”, se arată în adresă.

primaria certej raspuns mining watch

”Rețeaua Mining Watch România reclamă totala lipsă a funcționalității autorităților de profil din județul Hunedoara, precum și a Guvernului României. Unul din cele mai mari zăcăminte aurifere din România și obiectul unui proiect minier de mari dimensiuni a început să fie pregătit pentru exploatare fără ca autoritățile vizate să ia măcar act de acest lucru. Impertinența Deva Gold SA de a începe un proiect minier fără autorizațiile de construire necesare este întrecută doar de lipsa vigilenței instituțiilor responsabile cu sancționarea acestor fapte ilegale.

S.C. Deva Gold SA, companie deținută de Eldorado Gold (80%) și Minvest Deva (<20%) a început activitățile de construire și amenajare aferente proiectului cu cianuri Certej din comuna hunedoreană. La momentul actual numeroase utilaje lucrează în zona carierei Coranda. Tot în această zonă a fost adus recent un concasor, utilaj specific operațiunilor extractive ce permite sfărâmarea pietrelor. Numeroase buldozere, excavatoare, alături de alte utilaje amenajează platforme ce vor avea diferite funcțiuni în cadrul proiectului minier. La intrarea în comună este deja construită o hală-depozit, iar o altă structură metalică este în curs de amplasare. Nici una din aceste amenajări nu are autorizație de construire. Pe 15 octombrie, Mining Watch România a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a lua măsurile legale de sancționare contravențională și prentru a dispune sistarea lucrărilor ilegale.

Lucrările sunt comandate de Deva Gold către firma deveană Acomin. Obiectivele nu au afișate panouri informative privind tipul și obiectul șantierului. Lucrările nu sunt autorizate de primărie, deși declarațiile primarului Petru Cîmpian din 2 octombrie, afirmau contrariul. Reiese cu certitudine că acesta era la curent cu lucrările ce se derulau, dar nu a luat măsurile legale privind șantierele neautorizate. Numeroase autovehicule de mare tonaj încărcate cu utilaje tranzitează de săptămâni deja centrul comunei către obiectivele viitorului proiect minier.

Mina de suprafață cu cianuri de la Certej a demarat fără a ține cont de avize de mediu, de garanții fiananciare în caz de accident și fără a angaja efective notabile de localnici. Mai mult, o cincime din proiectul minier se suprapune cu o zonă protejată, sit Natura 2000, incompatibilă cu proiecte industriale ce implică iazuri de decantare sau cariere de suprafață. Studiul de impact în urma căruia compania a primit aviz de mediu este realizat sumar și tratează superficial numeroase aspecte tehnice fără rezolvare evidentă. Tocmai din acest motiv avizul de mediu este contestat în instanță de membrii rețelei Mining Watch România”.

“În cazul Certej nu putem vorbi de un stat de drept, de o supremație a instituțiilor, putem doar să remarcăm voința companiilor miniere devenită lege. Asemenea dispreț făță de autoritate este o ofensă adusă în primul rând tuturor românilor. Este de datoria oricărui cetățean să ceară ca acest abuz să fie aspru pedepsit pentru a descuraja orice tentativă de a surclasa legile și binele comun”

Ștefania Simion, reprezentant al Mining Watch România

***

Notă: Societatea Academică din România (SAR) și România Curată au solicitat prin intermediul aplicației ”Ia Statul la întrebări”, autorizațiile despre care primarul din Certej susține că ar exista. Solicitări oficiale în acest sens au făcut și cei de la Mining Watch.

***

Fotografii din 6 octombrie 2014 (sursa: Mining Watch România)

certej 1 certej 2 certej 3 certej 4 certej 5 certej 6 certej 7


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “ALERTĂ/SCANDALOS: A început construirea minei de aur de la Certej (FOTO & VIDEO). Mining Watch prezintă un DOCUMENT care arată că lucrările nu au autorizație!

 1. ionas

  Chiar credeti ca autoritatile nu stiu?
  Chiar si lucrarile in Deva la sediul sub acoperire al firmei se efectueaza lucrari de constructive / renovare fara a exista un panou care sa arate autorizatia de construire, durata si toate cerintele ?

  Reply
 2. Marga C.

  Autoritățile sunt ocupate cu pomenile electorale. Nu vă lăsați, domnule Goțiu! Dacă trebuie, ieșim din nou în stradă!

  Reply
 3. cetatean

  Referitor la presupusul raspuns din partea primariei Certeju de Sus este de remarcat faptul ca nu are o semnatura a unui conducator al primariei si nici stampila rotunda a institutiei, deci acel document nu este valabil. Oricine il poate face pe calculator.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ cetatean: seful unui birou de specialitate al unei comune nu are stampila; Primăria Certeju de Sus nu are decât să pună la dispoziția publicului, cum i s-a solicitat oficial de către mai multe ong-uri și de către presă, în temeiul Legii 544, autorizațiile de construire

   Reply
 4. cristian

  Hai sa mai privim si partra plina a paharului pentru sute sau chiar mii de oameni care vor avea un loc de munca intr-o societate care nu iti ofera acest drept….mai bine vin alte tari sa exploateze…ca doar noi ne impiedicam in hartii ….

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ cristian: sursele de venit pentru sute și mii de familii care trăiesc din agricultură în zonă, și care vor fi afectate după deschiderea exploatării le pui în calcul?

   Reply
 5. alina

  suntem tendentiosi – utilajele doar niveleaza terenul, pregatindu-l pentru campania de primavara! glumesc, cand, de fapt, imi vine sa plang

  Reply
 6. Ioana

  Pai si i-a dat cineva in judecata pentru aceste ilegalitati? A organizat cineva vreun protest? V-ati raliat si cu alte ONG-uri care militeaza contra poluarii?

  Personal, daca nu citeam azi pe Facebook, habar nu aveam de aceste mizerii! si ca mine sunt multi…

  Daca e nevoie, iesim in strada, la proteste, numai sa ne spuneti! si nu numai din Bucuesti, ci si din toata tara!

  Oricum, bine ca ati atras atentia!

  Reply
 7. victor

  De fapt nu avem nevoie nici de acesti asasini economici gen Eldorado Gold si nici de tradatorii de tara pe care iau cumparat adica mai toata clasa politica.
  AFARA CU EI DIN TARA SI LA NEVOIE IESIM IN STRADA
  CEREM DE URGENTA OPRIREA ACESTUI PROIECT DE JAF si a TUTUROR PROIECTELOR SIMILARE

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *