Lucian Davidescu

7 banalități despre enormitatea cu CEDO spusă de președintele Înaltei Curți

„Eu pot să vă spun că, din păcate, România întotdeauna s-a cam pripit atunci când a trebuit să-și asume niște obligații internaționale. Și am să vă dau exemplul care mie îmi este cel mai apropiat și de suflet, și de activitate – ratificarea Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale. Am ratificat-o de dragul de a intra cât mai repede în cadrul Consiliului Europei, nu am făcut niciun fel de studiu de compatibilitate, nu am văzut în ce măsură legislația noastră poate să facă față tuturor garanțiilor și exigențelor Convenției, și ne-am trezit cu un val de condamnări care nu se mai termină nici acum.”

– Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție

Orice comentariu despre declarație este aproape redundant (personal nici n-am crezut că-i adevărat până n-am ascultat înregistrarea), publicarea este suficientă. Însă pentru că mass-media preocupate de justiție – cu doar două excepții – au fost de data asta prinse cu alte subiecte mai importante, iată un scurt ghid de lectură:

1. Convenția Europeană a Drepturilor Omului datează din 1950, adică de acum aproape 70 de ani. România a aderat la CEDO din 1994, adică de 25 de ani.

2. Din Convenție fac parte 47 de țări, inclusiv Turcia, Rusia, Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaijan. Singura absență notabilă din Europa este Belarus.

3. România are cele mai multe condamnări după Rusia și Turcia, în număr absolut. Raportat la populație, suntem peste. Raportat exclusiv la țările UE, suntem „campioni” din toate punctele de vedere.

4. Constituția României este construită în jurul acelorași valori care au stat și la baza Convenției iar legislația, așa bună sau proastă cum este, e aliniată cerințelor că altfel nu puteam fi membri. Curtea verifică în principal dacă a fost barem respectată.

5. Înalta Curte, condusă chiar de d-na Cristina Tarcea, este ultimul filtru posibil pentru cazurile care ajung apoi la CEDO. Dacă ar da decizii juste, majoritatea condamnărilor dispuse față de România n-ar mai exista.

6. Dacă după un sfert de secol de jurisdicție a unei curți internaționale tot n-am reușit să ne depășim problemele, oare cum ar fi arătat justiția românească dacă nu ne-am fi „grăbit”?

7. Care-i până la urmă diferența dintre un stat care spune că justiția l-a luat pe nepregătite și un infractor care spune același lucru?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “7 banalități despre enormitatea cu CEDO spusă de președintele Înaltei Curți

  1. Adrian

    Deci înc-o întrebare , vorba ceea, pentru referendum:

    „Sunteți de acord ca magistrații să aibă o experiență de minimum x (aș zice eu zece) ani într-o (altă) ramură ocupațională?”

    Reply
  2. Alina

    Pentru toate declaratiile corecte ale persoanelor cinstitie, curajoase, competente, inteligente, incoruptibile si nesantajabile, aflate in lupta cu mafia psd si alde, se gasesc likele care sa interpreteze aberant afirmatiile.
    De exemplu, Ministrul Pruna a spus ca respectarea unor drepturi pentru detinuti este un lux, pe care Romania nu si-l permite.
    Imediat slugile mafiei au atacat aceasta declaratie. Bineinteles ca ministrul Pruna nu a spus ca respectarea drepturilor omul este un lux, ci asigurarea anumitor conditii in inchisori, nu poate fi suportata de bugetul actual al tarii, in conditiile in care nu pot fi suportate cheltuieli mai mari pentru olimpicii internationali, pentru spitale, pentru scoli, pentru pensii mai mari etc.
    La fel in cazul Sefei ICCJ. Toate likelele aflate in slujba mafiei psd si alde au sarit sa o atace. Condamnarile de la CEDO nu sunt pentru ca nevinovati au fost trimisi in inchisoare de judecatorii de la ICCJ, ci, in general, pentru conditiile din inchisori, care nu au nimic in legatura cu sentintele date de ICCJ.

    Reply
    • Adrian

      C Tarcea regretă o decizie politică. Ca magistrat, nu are voie. Ca simplă cetățeană n-ar fi fost invitată în emisiune și oricum a precizat că se va referi la activitatea sa de magistrat. Cât privește generalizările pe care le faceți, nu insist.

      Reply
    • Alin

      Alina, „de exemplu” minti sau esti prost informata. Ministrul Pruna a spus că respectarea unor drepturi este un lux teoretic referindu-se la ordonanţa adoptată de Executiv privind interceptările. Citez: „OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic.”

      Reply
  3. Robert

    Nimeni nu se intreaba de fapt ce face sa avem atatea condamnari la CEDO, este cadrul legislativ inadecvat, judecatorii care nu stiu sa aplice legea, ambele poate? Sigur este ca avem o mare problema si aici, si nimeninu pare preocupat sa o rezolve. Aceasi mentalitate ca si in alte sisteme, noi suntem perfecti, e vina altora ca nu se ridica la nivelul nostru.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *