Obiectivele de ultimă oră în reformarea achizițiilor publice

discutate la PRIMO Forum 2018 la București

Cel de-al 14-lea Forum PRIMO, având ca temă penru 2018 “Achizițiile inovatoare și strategice” a reunit aproximativ 100 de reprezentanți din domeniul achizițiilor publice din 24 de țări și a fost organizat la București, săptămâna trecută.

Ce este PRIMO? Procurement, Integrity, Management and Openness. Mai precis, este o platformă de cooperare transregională cunoscută sub numele de Forumul pentru achiziții, integritate, management și deschidere. Anul acesta, specialiștii din domeniul achizițiilor publice din Europa și Asia Centrală s-au întâlnit pentru a împărtăși experiențele și cele mai bune practici în reformarea achizițiilor publice, cu accent special pe sistemele inovatoare de achiziții care pot sprijini prioritățile naționale de dezvoltare. Discuțiile au vizat și acțiunile întreprinse anticorupție și antifraudă în achizițiile publice.

Ultimele direcții din domeniu arată că rolul achizițiilor publice evoluează de la un proces tranzacțional la un rol strategic care sprijină implementarea politicilor naționale de dezvoltare. Multe guverne explorează dincolo de practicile convenționale de achiziții publice și discută despre modul în care pot inova în achizițiile publice pentru a oferi rezultate de dezvoltare durabilă și sociale.

Țările client ale Băncii Mondiale înțeleg din ce în ce din ce în ce mai mult achizițiile publice ca o funcție strategică și ca mijloc central de a furniza în mod eficace și eficient serviciile necesare cetățenilor. În acest scop, și într-o perioadă de spațiu fiscal limitat, țările sunt acum mai serioase în ceea ce privește obținerea de valoare pentru bani (VfM) în achizițiile publice. Banca Mondială împărtășește această viziune și se angajează să le însoțească în călătoria lor.”- a declarat Vinay Sharma, directorul guvernării Global Practice, Banca Mondială. „Pentru a susține aceste obiective, Banca a introdus un nou cadru de achiziții publice, care se aliniază principiilor generale ale valorii pentru bani, potrivit scopului, economiei, eficienței și integrității pentru rezultate durabile. În întreaga regiune EEAC (Europa de Est și Asia Centrală), vedem rolul nostru ca fiind acela de a ajuta țările să-și consolideze și să-și perfecționeze sistemul de achiziții publice în conformitate cu cele mai bune practici”.

Forumul PRIMO 2018, și-a propus să atingă două obiective principale:

  • (1) să ofere agențiilor de achiziții publice din țările participante oportunitatea de a învăța și de a împărtăși experiențele și practicile lor în reformele privind achizițiile publice, acordând o atenție specială inovării în achizițiile publice și dezvoltării unei strategii de achiziții publice;
  • (2) să promoveze și să încurajeze cooperarea regională și globală și crearea de rețele în vederea creșterii eficienței achizițiilor publice și a bunei guvernări pentru o mai bună furnizare a serviciilor publice.

Președintele ANAP, Bogdan Pușcaș a pus în centrul obiectivelor de reformă inovarea achizițiilor publice, considerând că aceastaeste cheia succesului pentru a obține rezultate de calitate și, mai ales, durabile: “Inovarea în domeniul achizițiilor este esențială pentru maximizarea rezultatelor achizițiilor durabile. În timp ce legislația și strategiile privind achizițiile publice sunt disponibile în mod fundamental în toate țările, provocarea este punerea lor în aplicare cu succes, precum și adoptarea de abordări și tehnologii inovatoare în materie de achiziții.”

Conform comunicatului ANAP, România a făcut pași importanți în reformarea sistemului de achiziții publice, prin introducerea unui sistem îmbunătățit de achiziții electronice și un Ghid online, care oferă un set de instrumente și modele pentru a ajuta autoritățile române să parcurgă mai eficient întregul ciclu de achiziții publice. În această privință, facem apel la specialiștii din domeniul achizițiilor publice să ne împărtășească experiențele lor în utilizarea sistemului de achiziții electronice!

În urma discuțiilor din cadrul forumului, atât pentru România, cât și pentru alte țări din regiunea EEAC, pe lista problemelor de rezolvat rămân:

  • profesionalizarea funcției de achiziții publice,
  • introducerea achizițiilor inovatoare,
  • centralizarea și utilizarea strategică a achizițiilor publice.

Cel de-al 14-lea Forum PRIMO a reunit aproximativ 100 de reprezentanți din domeniul achizițiilor publice din 24 de țări, printre care Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia, Georgia, Kazahstan, Serbia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan și Bulgaria. Evenimentul a fost organizat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și Banca Mondială, în colaborare Banca Europeană de Investiții (BEI), SIGMA, OECD, UNICTRAL și co-sponsorizat de Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Islamică pentru Dezvoltare (ISDB).

Vedeți comunicatul ANAP despre PRIMO 2018 aici.

Citiți și despre Pactul de integritate – instrument de luptă anticorupție în achizițiile publice!

VIDEO – ce este și cum funcționează Pactul de integritate în achiziții publice?

 

 

 

SHARE: