Cifrele EUROSTAT de astăzi asupra siguranței, justiției și instituțiilor statului

În România, între 2016 și 2018, încrederea în independența justiției scade. Între 2012 și 2017 percepția asupra combaterii corupției crește doar cu 4 procente. Mai avem de lucru!

În această dimineață, Eurostat a publicat statistica cu privire la obiectivul de dezvoltare sustenabilă din perspectiva a trei tematici de bază: pace/siguranță, justiție și instituții puternice (The United Nations’ sustainable development goal (SDG) 16 ‘Peace, justice and strong institutions’). Această statistică (pe scurt SDG 16) scoate în evidență și, în fapt, promovează societățile care mențin un climat pașnic, cu un nivel ridicat de incluziune socială și bunăstare și care au reușit să își construiască o bază solidă prin respectarea drepturilor omului, protecția categoriilor vulnerabile, respectarea legii și, mai ales, buna guvernare la toate nivelurile. SDG 16 are, de asemenea, în vedere transparența, eficacitatea și responsabilitatea instituțiilor. Cu alte cuvinte, în fiecare țară, primesc punctaj bun acele instituții care promovează legile și politicile nediscriminatorii, combat corupția, mita și crima organizată, precum și cele care previn violența, terorismul și infracțiunea.  

La nivelul Uniunii Europene, monitorizarea întreprinsă de SDG 16 se axează la modul general pe examinarea progreselor înregistrate de țările membre în materie de asigurare a păcii și a siguranței personale, promovare a accesului la justiție și menținerea eficacității sistemului judiciar.  

Ce punctaj obține România în materie de liniște și pace, justiție și instituții puternice?

Câți raportăm infracțiuni la care suntem martori?

Ne apropiem de media europeană în ceea ce privește procentul populației care raportează către instituțiile abilitate infracțiuni sau acte de violență sau vandalism: 14,1 % (media UE fiind 13%). În timp ce țări ca Olanda sau Spania care înregistrează cifre relativ apropiate 16,9 % și respectiv 10,3 %, Bulgaria este mult peste medie cu 25 % din populație raportând infracțiuni în 2016. În majoritatea țărilor europene, raportările au scăzut, sperăm că și infracționalitatea exponențial.

Cât cheltuiește statul pentru sistemul judiciar?

Cum stăm la capitolul cheltuieli guvernamentale generale pentru instanțele de judecată? Mult mai slab decât media europeană. După cum se vede în graficul de mai jos calculul se face în euro pe cap de locuitor. România cheltuie 33,3 euro, Bulgaria (imediat deasupra) 42,2 euro, în timp ce țări precum Olanda cheltuie 112,5 euro sau Germania 155,4 euro. Sigur că este vorba și de puterea economică a țărilor care cheltuie mai mult, dar și de importanța cu care se remunerează sistemul judiciar. Vedeți mai jos că statistica a făcut socotelile până în 2016 inclusiv.

Cât la sută din populație consideră că sistemul judiciar național este independent?

Atenție, aici statistica merge până în 2018. În această privință, în România, 47% din populație consideră că stăm bine și iată-ne sub media UE de 56 % și un pic peste țări precum Bulgaria, Italia sau Spania, care, strict legat de acest subiect al independenței justiției, se situează între 30 și 40 la sută. Este de observat că între 2016 și 2018, populația României și-a mai pierdut din încrederea în independența justiției.   

Corupția afectează bunăstarea, siguranța națională și în mod clar șubrezește instituțiile publice.

Care este indicele de percepție în privința corupției în România?

Pe scala de la 0 (foarte corupt) –  la 100 (foarte curat), România se poziționează ceva mai jos de mijloc, la numărul 48, în anul 2017. În 2012 se afla la poziția 44, carevasăzică a înregistrat o ușoară, dar mult prea ușoară curățare.

Este clar că mai e nevoie de o serie întreagă de eforturi și schimbare de practici și politici. Pedepsirea neregulilor este foarte importantă, precum și recuperarea prejudicilor, dar, de asemenea, a venit timpul să ne ocupăm serios și de măsurile și procedurile preventive ca să ne putem ridica pe această scală și ca să nu reluăm de fiecare dată același joc. 

 

Pentru a vedea toate cifrele și procentele statistice ale SDG 16 și pentru a face mai multe comparații între țările UE, intrați pe:

http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/WDN-20180618-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2F

 

 

 

SHARE: