Știați că EQ-5D nu e un film SF?

Proiectul VALUEMED Elaborarea de politici publice în domeniul sănătății prin utilizarea studiilor de evaluare a tehnologiilor medicale” va aplica, în premieră, instrumentul cel mai răspândit pe plan internațional de măsurare a eficacității tehnologiilor medicale: EQ-5D și va stabili valorile unităților de măsură ale calității vieții și ale stării de sănătate specifice României.

Chestionarul EQ-5D este un instrument standardizat utilizat pentru măsurarea rezultatelor asupra stării de sănătate a unei intervenții medicale fiind unul dintre cele mai folosite chestionare la nivel mondial pentru determinarea rezultatelor de sănătate bazat pe raportarea de către pacienți a nivelului de schimbare resimțit. Poate fi utilizat atât în studii clinice, studii epidemiologice observaționale cât și în anchete de sănătate, jucând un rol cheie în analiză farmacoeconomica și procesul ETM. Seturi de valori stabilite pe baza evaluărilor stărilor de sănătate din populaflia generală pentru toate stările de sănătate derivate din EQ-5D au fost efectuate în majoritatea țărilor lumii, România fiind ultima țară membră UE care nu dispune de valori determinate a preferințelor pentru o anumită stare de sănătate, ceea ce împiedică efectuarea studiilor de cost-utilitate (cost-eficacitate) specifice condițiilor din țară noastră în domeniul medical și nici compararea adecvată cu studiile similare efectuate în alte țări.

In cadrul cercetării calitative și a aplicării instrumentului EQ-5D, pe baza interviului vor fi evaluate diverse stari de sanatate

folosind metoda time trade off (TTO – time trade-off, trocul de timp). In acest fel se vor determina preferinflele individuale ale populatiei din tara noastra pentru fiecare stare de sanatate, din cele definite de EQ-5D. Fiecare stare de sanatate este definita prin intermediul a cinci dimensiuni:

  1. mobilitate,
  2. auto-îngrijire,
  3. activități obisnuite,
  4. durere /disconfort,
  5. anxietate / depresie.

Perceptia populatiei privind o anumita stare de sanatate surprinsa de instrumentul EQ-5D, masurata prin unitatea de masura “utilitate” specifica difera de la tara la tara in functie de conditii specifice acestora, spre exemplu, autoevaluarea (utilitatea) starii de sanatate a unei persoane imobilizate intr-un carucior cu rotile va fi considerata mult mai proasta decit a unei persoane cu o stare de sanatate similare care locuieste in Franta deoarece, facilitatile de transport, integrarea sociala, asistenta platita din fonduri publice pentru o asemenea persoana sunt radical diferite de cele din tara noastra. Drept urmare, cuantificarea beneficiului unei interventii chirurgicale care ar permite renuntarea la carucior este mult mai mare in România decit in Franta).

Diseminarea rezultatelor studiului de cercetare EQ-5D in rindul actorilor implicati in elaborarea si, mai ales, analiza studiilor de cost-utilitate a noilor tehnologii medicale (in special medicamente si dispozitive medicale) va reprezenta un moment de cotitura in domeniu in tara noastra, fiind inlaturat si ultimul obstacol in elaborarea de astfel de studii care sa permita prioritizari si eficientizari ale deciziilor privind finantarea din bani publici a noilor tehnologii. Ulterior acestui moment, studiile de cost-utilitate/cost-eficacitate efectuate in alte tari, folosite pentru argumentarea in fata autoritatilor pentru rambursatrea unei tehnologii medicale vor fi inlocuite cu studii efectuate in România, inlaturindu-se erorile inevitabile bazate pe ideea ca ceea ce este cost-eficient in tari avansate economic este cost-eficient si in România. Pentru mai multe informații, urmăriți pagina EQ-5D.