Alina Mungiu-Pippidi

Zece măsuri anticorupție care lipsesc din strategia guvernului

E plin de bune intenții. Chiar mai bune ca de obicei. Dar cum, între a vrea binele și a ști care e acela, distanța crește uneori până la nivel de prăpastie, cum vezi la simpaticul nou ministru al Sănătății, îmi permit zece sugestii care nu necesită aprobarea Parlamentului și pot fi făcute de Guvernul Cioloș imediat, cu mare impact:

 1. Publicarea integrală pe siteul fiecărei instituții a raportului său anual în care se explică ce obiective au atins cu banii poporului.
 2. Publicarea pe siteul fiecărei instituții, agenție, autoritate sau partid a raportului anual al Curții de Conturi cu răspunsul aferent ce măsuri de îndreptare s-au luat.
 3. Publicarea pe siteul fiecărei autorități de control a listei integrale de amenzi sau alte măsuri administrative date, cu suma, recipient și tot.
 4. Publicarea pe siteul fiecărei autorități sau companii de stat care face achiziții publice a bugetului pe anul precedent cu lista câștigătorilor în ordinea numărului de contracte și sumelor aferente.
 5. Afișarea bugetului școlii, atât cel formal, din sursele oficiale, alocare bugetară și alocare locală, precum și cel informal, adică ce am strâns de la părinți și pe ce am cheltuit banii. Postate pe ușa respectivei școli și pe siteul Ministerului Educației.
 6. Afișarea profilului Google Academic pentru fiecare cadru didactic universitar, că până să cauți de purici pe fiecare la plagiate e mult mai simplu să vezi dacă e gol sau nu uitându-te la numărul lui de citate, interne și mai ales internaționale, și la numărul altora, că într-o țară normal președintele Academiei ar trebui să aibă mii, și un asistent universitar câteva zeci, și nu invers.
 7. Un plan de investiții în care în loc de o biserică nouă pe săptămână să se construiască un spital nou pe lună și să fie arse alea vechi, că numai cine e pe dinafară crede că din cauza corupției nu mor microbii. În același spirit, vedeți că infirmierele, asistentele și doctorii de la spitalele de arși sunt plătiți sub șoferul de la Minister, cea mai bună strategie anticorupție pentru Sănătate fiind creșterea semnificativă a bugetului Sănătății, oricât ar fi de mare ar fi, tot e sub soluția promovată de ministru de a trimite toți bolnavii gravi în străinătate la tratament.
 8. Interzicerea cadrelor medicale din sistemul de stat să mai lucreze în sistemul privat sub orice formă, după creșterea de salarii de la punctul precedent.
 9. Afișarea tuturor permiselor de construcții externe pentru a putea fi consultate de vecini, ziariști, societatea civilă.
 10. Afișarea bugetelor și proiectelor tuturor programelor operaționale pe fonduri europene în timp real, cu numele câștigătorilor, suma câștigată, data de realizare și obiectivele programului.

Simplu, nu?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

28 thoughts on “Zece măsuri anticorupție care lipsesc din strategia guvernului

 1. AP

  Total de acord, cu exceptia formularii „Un plan de investiții în care în loc de o biserică nouă pe săptămână să se construiască un spital nou pe lună”. Pe langa faptul ca este o exprimare ce nu este sutinuta de statistici, usor manipulatoare stil antena3, nu inteleg de ce bisericile trebuie scoase tap ispasitor pentru spitale. Cumva se construiesc din bugetul sanatatii? De ce nu ati scris si de puzderia de stadioane in care nu joaca nimeni, de bordurile anuale, palmierii si floricelele de milioane de EURO? Asa ne dezbinam incep alte conflicte. Sau poate fiecare cu interesul lui.

  Reply
  • Octav

   Bisericile se construiesc din bani publici si de foarte multe ori gasim orase cu biserici cu turle aurite, la care scoala nu are aviz sanitar sau cade peste elevi – vezi Sacele. Hai sa nu ne mai ascundem dupa deget, biserica a jucat murdar 26 de ani si eu unul m-am saturat. Vreti biserici? Construiti din contributii, nu din bani publici. Stiu ca pensionarii sunt mai preocupati de locul de veci decat de viitorul nepotilor lor, insa eu unul sunt mult mai interesat de viitorul copiilor decat se aranjamentele de dupa moarte pe care si le fac pensionarii acestei tari.

   Reply
   • ion ion

    da da pensionarii nu au voie sa se preocupe de locul de veci dupa mintea matale ci sa construiasca case de swing nu-i asa.

    Reply
  • Gabi

   Un comentariu foarte bun AP. Tot ma intreb de ce se tot leaga lumea de biserici. Din banii de spitale se construiesc biserici?. De ce e atata propaganda si manipulare? Problema din spitale e totusi in principal coruptia, dar si spitale noi trebuie construite, cum ati subliniat doamna. Trebuie sa apelam la ratiune doamna Mungiu. O zi frumoasa.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    e dintr-o campanie de afișe MindBomb din 2002 și se referea la situația din Cluj; întâmplător stau pe o stradă pe care, pe mai puțin 6-700 de metri s-au construit trei biserici noi – suntem un oraș multicultural; în total s-au construit cu zecile doar în Cluj, pt. toate cultele, inclusiv o catedrală, asta în timp ce ceea ce ar fi trebuit să fie Spitalul Regional de Urgențe – pt. mai multe județe – e o ruină; din păcate da, există o diferență absolut uriașă între lejeritate cu care de la bugete (național sau locale) se aprobă bani pentru biserici, respectiv se blochează cei pentru spitale… nu cred că situația din Cluj e diferită de cea din restul țării
    http://www.romaniacurata.ro/wp-content/uploads/2015/11/casa-domnului-nu-e-acasa-2002.jpg

    Reply
    • gabi

     Buna ziua domnule Gotiu. Vroiam sa va intreb daca bisericile care s-au contruit in cluj sunt din banii cultelor din donatii sau de la guvern? Pt ca eu citisem ca cultele primesc in total 70 mil de Euro pe an de la stat, si nu pare o suma cu care sa rezolvi spitalele din Romania. Desigur ca prioritate ar trebui sa aiba spitalele, mai ales daca situatie e asa de grava in Cluj si probabil si in alte zone. Mi se pare ca si discursul ar trebui sa fie putin mai calm, referitor la biserici, si sa poata sa discute ONG-urile care se ocupa de filantropie cu toate cultele ca sa poata sa se ajuta unul pe altul sa ii ajute pe saracii din imagine. Ca sunt si ONG-uri si oameni din biserica care se ocupa de saraci si pot sa lucreze impreuna. Ceea ce vreau sa zic e ca mi se pare ca o prea mare divizare intre societate pe teme gen, biserica/spitale, o antiteza care nu mi se pare ca isi are locul, ne face sa fim divizati. Mi se pare ca biserica si spitalele nu sunt in antiteza. Desigur spitalele sunt prioritatea si banii trebuie folositi eficient. Multumesc pentru raspuns.

     Reply
     • gabi

      Mi se par urate divizarile tineri/pensionari, bugetari/privat, atei/crestini/musulmani/agnostic, asistat social/angajat. Si mi se pare ca asta cu biserica se incadreaza pe aici.

     • gabi

      Si imi pare rau daca am facut-o pe doamna Mungiu sa se simta prost, dar asa mi s-a parut, ca e putin exagerata idee cu biserica, dar cred ca aveti si dumneavoastra dreptate, domnule Gotiu.

     • Mihai Gotiu

      @ Gabi: 1) păi până nu taie chitanțe și nu plătesc impozite pentru toate serviciile și încasările pe care le au (nunți, botezuri, înmormântări, feștanii, pomeniri etc.) n-ar trebui să primească vreun leu de la bugetele publice; mergeți la cea mai banală slujbă dintr-un sat oarecare, într-o duminică în care nu e nici sărbătoare, nici nuntă, înmormântare, botez etc. și calculați doar cât se ”donează” pt. că se plimbă vreo icoană în biserică, și pt. pomeniri de vii și morți (ce m-a enervat la maxim a fost momentul în care un om a fost făcut de ocară de Paști – preotul nu i-a aprins lumânarea, nu i-a dat lumină cum ar veni, pt. că și-a dat seama că nu cumpărase lumânarea de la biserică, ci din comerț, că erau diferite… l-a pus să-și cumpere lumânare ”conformă” – adică netaxată…) 2) preoții care predau în școli sunt pe bugetul Educației și/sau bugetele locale 3) urmărește (mai ales în anii electorali) cum suplimentar alocărilor bugetare ”pentru culte” de la nivel central, de Guvern, și până la nivel local se găsesc fonduri speciale pt. tot felul de investiții;
      nu vreau să intru în detalii, nu am nimic cu banii donați pentru ”biserici de lemn” (în sens metaforic, adică acele biserici/parohii care grație unor anumiți preoți chiar au o influență pozitivă în comunități), dar există diferențe uriașe care nu pot fi ținute sub tăcere, și, da, consider că e necesară o prioritizare (cred că și binecuvântarea ”Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul…” ar avea mai mare acoperire dacă prioritatea ar fi spitalele nu marile catedrale și merțanele șefilor bisericilor)

     • Mihaela

      De acord in totalitate cu domnul Gotiu, nu e normal ca biserica sa primeasca acesti bani daca oricum e scutita de plata oricarui impozit si taxa. Si nu e vorba de 70 de mil de euro, au fost mai multi de atat in fiecare an. Si mai e si componenta morala: e normal sa dai bani de la bugetul de stat unui cult? cand sunt oameni in tara asta, care platesc impozite, si care nu merg la biserica, nu sunt interesati deloc de asa ceva. Nu le convine ca banii lor sa ajunga in alte directii decat cele care ii privesc si pe ei. Orice cult se poate sustine din donatiile credinciosilor, nu e firesc asa?

 2. Simona

  As mai adauga in domeniul educatiei urmatoarele: desfiintarea sistemului de notare de la 1- 10 din gimnaziu si liceu si inlocuirea cu calificative precum la clasele I-IV; obligativitatea fiecarei scoli de a efectua un nr de 3 activitati pe saptamana in aer liber cu fiecare clasa; revizuirea programei pt acordarea gradului didactic II, care e aceeasi ca la definitivat – practic se repeta examenul inutil; eliminarea din aprecierea performantei profesorilor a diplomelor elevilor la concursuri extrascolare, caci participarea la ele oboseste elevul si il face sa petreaca ore in sir pe scaun la birou (a.k.a. schimbul 2 scoala de dupa scoala); introducerea drept criteriu de evaluare principal al cadrelor didactice aprecierile elevilor si publicarea de fiecare scoala a gradului de satisfactie al elevilor (dar asta dupa ce sunt luate masurile de mai sus si aprin aplicarea unui chestionar unic la nivel de tara, caci am vazut ch3stionare fabricate in asa fel incat, indiferent de raspunsul elevului, scoala iesea bine).

  Nu sunt numai strategii anticotuptie astea, dar sunt masuri care pot fi luaate din pix, fara costuri suplimentare, si care pot readuce educatia pe un fagas normal. Caci si siupralicitarea concursurilor scolare, bataia pe gradatii de merit si meditatiile nedeclarate sunt tot forme de coruptie.

  Reply
 3. oana

  Asa e, trebuie sa stim ce se intampla cu banii nostri dar, daca aflam ca ei sunt folositi in mod fraudulos, ce putem face? Sigur ca, teoretic, putem sa ne constituim in parte vatamata si sa demaram actiuni in justitie pentru sanctionarea responsabililor si recuperarea prejudicilor, adica returnarea fondurilor delapidate catre acelasi buget din care altii si altii se vor infrupta eficient (pentru ei) in continuare… Sistemul se va perpetua la nesfarsit caci este creat astfel incat sa renasca din propria cenusa, prin numiri politice ale altor demnitari care vor folosi aceleasi metode. Cu alte cuvinte, daca clasa politica ramane aceeasi si nu este sanctionata in nici un fel, ea va da nastere altor demnitari care vor avea fix aceleasi obiceiuri. Deci, cum putem trage la raspundere clasa politica? Doar prin vot! Pentru asta cea mai importanta lege pe care ar trebui s-o dea Parlamentul ar fi interzicerea TRASEISMULUI politic! Aceasta „inventie” a democratiei noastre originale care permite oricarui parlamentar sa acceada la mecanismele puterii chiar daca n-a fost ales! Dupa parerea mea, TRASEISMUL politic este cel mai perfid mecanism pe care il folosesc politicienii nostri de 26 de ani pentru a se mentine perpetuu la putere. Din pacate aceasta lege nu va fi niciodata votata de buna voie de catre actuala clasa politica. Ceea ce ma aduce la guvernul Ciolos: sunt perfect de acord cu dv. ca este plin de bune intentii si ma bucur in fiecare zi de pasii pe care ii face in lupta cu sistemul. In logica asta, faptul ca acest guvern trebuie sa organizeze alegerile din toamna ma face sa sper (pentru a cata oara?) ca poate totul nu e pierdut…
  De ani de zile se discuta despre furtul voturilor ca si cand acasta ar fi de neevitat! BEC respinge contestatii pe banda rulanta in pofida unor probe de netagaduit! Dragnea (ca „inalt demnitar” nu pot sa-i spun…) e deja condamnat pentru frauda electorala (ceea ce nu pare sa-l stanjeneasca catusi de putin in cariera sau viata personala). Pare ca suntem este de neevitat sa fim furati la vot! E ca si cand noi votam si ei stiu mai bine ce ni se potriveste! Eu cred (dar mai mult sper…) ca cea mai mare incercare/realizare pentru acest guvern ar fi sa creeze pe cat posibil premisele pentru desfasurarea unor alegeri corecte.
  Concret, pentru aceasta imi permit sa adaug cateva sugestii la ale dv:
  1. inventarierea clara a persoanelor cu drept de vot (in tara si strainatate). Pentru aceasta vitale sunt informatiile Institutului de Statistica pe care sper ca guvernul il poate mobiliza sa chiar functioneze macar acum, in ultimele luni dinaintea alegerilor;
  2. reactivarea cartilor de alegator… de fapt, implementarea votului prin cartile de alegator pe care le avem deja si care n-au fost folosite niciodata de cand le-am primit… Asta ar face aproape imposibil votul multiplu (de aceea nici n-au fost folosite!).

  Reply
 4. corneliu

  Lucrez in invatamantul superior, vorbesc de punctul 6. Anul acesta s-a impus evaluarea universitatilor pentru un procent din buget. Ca parte a acestei evaluari, fiecare cadru didactic, cel putin pe zona tehnica, unde-s eu, a trebuit sa isi faca profil Google, Scopus si ISI Thomson. Deci, teoretic, toate cadrele didactice universitare au profil Google. Nu e prea folositor!

  Odata ce ni s-a pus asta in fata, noi, tehnicii am invatat cum sa il pacalim. De exemplu orice .pdf pus pe o pagina vizibila Google (cum ar fi CV-ul) este considerat articol … care citeaza si are impact pe profilul Google. Dupa ce iti faci CV-ul de cateva ori vezi cum iti cresc indicii, ca Fat Frumos. Cea mai mare parte a colegilor mei se invart in zona 100-300 citari si trebuie sa le parcurgi de mana ca sa vezi daca sunt pe bune sau pacalesc sistemul.

  Ierarhizarea pe baza valorilor publicatiilor, cuantizate in zona rosie ( UEFISCDI primul sfert dintr-un domeniu conform factorului ISI), zona galbena (sfertul 2), este mai geu de pacalit si mai realist.

  Reply
  • Eugen Stanescu

   da, mai este si punctul 9. Orice lucrare cu autorizatie de constructietrebuie sa aiba afisat la vedere pe un panou: valoarea investitiei, titularul, constructorul, proiectantul si termenul de executie.

   Reply
 5. Eugen Stanescu

  In general sunt de acord cu AP si cu D-na Pippidi. Am sa ma refer la ce nu sunt de acord in continuare.
  1. fac parte din cei care sustin constructia Bisericii Mantuirii Neamului, nu are nici o legatura cu spitalele si scolile, sunt alte fonduri, e alt buzunar.
  2. Sunt de acord si cu constructia de stadioane.

  As avea si niste propuneri privind invatamantul primar si secundar:
  1. Studiul regulilor de circulatie in scoli cu finalitate permisul de conducere.
  Astazi poporul roman nu stie sa umble pe strada, doar cei cu masini stiu cât de cât, dar restul se arunca in fata masinii; nu inteleg de ce in scoli nu se studiaza o materie extrem de importanta pentru viata fiecaruia dintre noi, ne invata mersul, deplasarea!
  2. Toate scolile sa aiba terenuri de sport care sa fie inchiriate si tinerilor organizati dar care nu mai studiaza acolo, sa fie in programa un minim de 3 ore de educatie fizica, una de desen si una de muzica care sa se faca obligatoriu!
  3. Fiecare oras sa aiba un club scolar si sa se organizeze macar odata pe an crosul orasului, asa fel incat sa fie descoperite si recrutate mai multe talente in toate disciplinele sportive;
  4. La orele de religie sa se studieze TOATE RELIGIILE LUMII. Ora de religie nu trebuie sa fie o ora de catechism ortodox! Romanii trebuie sa stie ca Allah este Dumnezeu, deci si Dumnezeul nostru!
  Prin ignoranta devenim mai vulnerabili, mai fricosi, prin instructie si informatie devenim mai buni, mai onesti!
  Sportul, artele, religia, te invata sa fii mai bun, iti pun bazele BUNULUI SIMT, un al saselea simt care te ajuta sa te comporti bine in societate.

  Reply
 6. alinaMP

  Mai astia cu biserica, sigur ca nu are nimeni nimic cu biserica, mai ales daca e construita din bani privati, ai comunitatii, etc, dar chiar se poate sa fiti asa dezinformati si ignorati ca intr-adevar nu s-au construit scoli si spitale destul ca s-a dat prioritate bisericilor din aceiasi bani publici?
  http://www.gandul.info/e-oficial-datele-pe-care-biserica-ortodoxa-nu-le-poate-contesta-dupa-26-de-ani-iese-la-iveala-adevarul-15208791.html

  cat de bogati va credeti? Vreti n biserici cu zeci de metri turle din buget cand aveti in fiecare vara bolnavi arsi cu larve in ei? Ia intrebati-l voi in gand pe D-zeu daca el v-a cerut asta sau voi nu prea stiti care e calea….

  Reply
 7. ladiana

  Pai cine are interes sa elimine coruptia? Ar trebui ca partidele politice si guvernele lor sa adopte masurile sugerate mai sus dar nu exista interes pt ca ele se mentin la putere prin coruptie . Banii pt campaniile electorale provin din dijmuirea contractelor publice, din acordarea functiilor publice pe bani, etc.Daca n-ar mai exista coruptia ar mai petrece vacantele in locuri exotice?

  Reply
 8. Catalin

  Atunci cand se discuta despre biserici ar trebui sa fie luate in considerare si fiscalitatea prietenoasa si diverse forme de ajutor care pot fi exprimate in bani: terenuri in folosinta gratuita, diverse lucrari de intretinere, lemn de foc(la tara) etc.

  Pana la urma, realist vorbind, nici macar astea nu m-ar deranja daca as sti ca BOR intoarce societatii macar o parte din ceea ce primeste.

  Reply
 9. OvidiuB

  Evident, bisericile…

  Studiu de caz: se dau 100 lei de la buget pentru biserica din localitate. Biserica costa 400 de lei, restul de 300 de lei se strang din contributii (apropo, oare de ce dau romanii asa, in continuu, bani catre biserici? Doar de prosti? Nu cumva si pentru ca vad, foarte pragmatic, ca de banii aia CHIAR SE FAC biserici?). Ne agitam ca se dau 100 de lei la biserica. Alternativa: se dau 100 de lei pentru spital. Spitalul costa 30 de lei, dar bugetul da totusi 100 (prin acte aditionale, desigur – la licitatia initiala s-au aprobat doar 35 de lei sau hai 50). Alternativa 2: se dau 100 de lei pentru calculatoare in scoli. Calculatoarele se cumpara (probabil au facut doar 80 de lei, dar passons…), iar apoi stau in magazia scolii care nu are internet. Alternativa 3: se dau 100 de lei pentru asfaltarea drumului. Se pune asfalt doar de 50 de lei, ca 25 de lei trebuie recuperati pentru spaga data la licitatie, iar 25 sunt profitul privatului.

  Morala: bisericile sunt de vina (eventual, pentru ca nu ne plac turlele lor aurite). Pentru ca stim, cu siguranta, ca daca banii nu s-ar irosi pe biserici, statul i-ar investi foarte eficient in spitale, computere, asfaltari. Asa cum stim ca o face de 25 de ani, cu eficienta cunoscuta. Deci sa nu uitam sa subliniem in fiecare articol ca de la biserici trebuie luati banii! Sa nu uitam! Ce tara luminoasa am face cu banii de la biserici… Ce de dezinfectanti de-aia veritabili am mai cumpara pentru spitale…

  Reply
 10. Constantin- Titel Cofler

  Cred ca orice reforma a sistemului ar trebui sa inceapa cu pct. 8 – separarea categorica si absoluta a sist. med. privat de cel de stat. Ceea ce se petrece acum este inadmisibil: Nici un medic de top nu accepta sa dea consultatii in policlinica spitalului la care este angajat, asa ca, daca trebuie sa te internezi si vrei sa beneficiezi de asistenta unui asemenea medic, treci obligatoriu pe la cab. sau particular, unde consultatia este intre 150 si 200lei invariabil, (nu am idee cate saemenea incasari sunt fiscalizate , intrucat nici un medic nu s-a compromis in asemenea hal incat sa -i dea pacientului chitanta pe banii primiti, dar asta este alta discutie), numai astfel avand sansa sa ajungi, internat fiind, in salonul unui asfel de medic. Evident ca dupa externare, toate controalele ulterioare impuse de practica medicala, tot la cab. particulare se fac si cu aceleasi costuri pe care nu le mai deconteaza nimeni, nici dupa 40 de ani de cotizare la CAS.

  Reply
 11. Costel

  „Punctele” doamnei Mungiu se pot rezuma la TRANSPARENTIZAREA FLUXULUI DE INFORMATIE SI DE FONDURI AL INSTITUTIILOR. Acelasi lucru se cere si institutiei numite BOR. Aceasta institutie are doua componente, una care tine de divinitate, alta de societate. La aceasta din urma componenta se refera cei nemultumiti. Dar, cand te legi de ei, ca nu respecta – cu complicitatea guvernantilor avizi de voturi – ceea ce orice ONG trebuie sa respecte, adica transparenta in manuirea fondurilor, prea latii sar ca arsi, ca te legi de credinta. Sa dea cezarului ce e al cezarului, sa fie mai putin aroganti, sa spele saracii pe picioare cum a facut Iisus, si nimeni nu are nimic cu ei. Din pacate observ o inversunare si o intoleranta la fel de mare in BOR, ca si un lumea musulmana.

  Reply
 12. Ing. GM Voiculescu C.

  1. Suprataxarea(in trepte) marilor averi(taxa pe luxul afisat) si venituri(salarii si pensii mari) .
  2. Impozitarea in trepte(suprataxarea suplimentara) a transferurilor bancare nejustificate(suspecte), peste anumite limite .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *