Romania Curată

”Victor Ciorbea nu e Curtea Constituțională. Datoria lui e să o sesizeze”. Reacții după întâlnirea delegației ARC cu Avocatul Poporului

Mihai Dragos, presedinte al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), unul dintre participantii la intalnirea cu Avocatul Popor, Victor Ciorbea, de saptamana trecuta, vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre argumentele aduse de studenti, subliniind faptul ca anumite articole din OUG au fost anterior declarate neconstitutionale, Guvernul nu a motivat in nota de fundamentare urgenta care sa justifice modificarea unei legi prin ordonanta, dar si faptul ca nu a existat o consultare publica, marile universitati din tara criticand actul adoptat de Guvernul Ponta.

”Am mers la Avocatul Poporului alaturi de partenerii din Alianta pentru o Romanie Curata si i-am atras atentia domnului Victor Ciorbea ca atata timp cat exista o suspiciune de neconstitutionalitate, fie ca procedura, fie din punct de vedere al continutului ordonantei emise de Guvern, este de datoria dansului sa permita Curtii Constitutionale sa se pronunte. El nu este judecator, nu este Curte Constitutionala! Daca exista suspiciuni, e datoria lui sa sesizeze CCR si Curtea sa dea o solutie”, povestește Mihai Dragoș.

Fragment din interviu

Ziare.com: Ce v-a raspuns Victor Ciorbea?

Mihai Dragoș: Domnul Victor Ciorbea a spus ca asteapta opinii si din partea sindicatelor si a Consiliului National al Rectorilor.

Ziare.com: De ce?

Mihai Dragoș: Asta a fost si intrebarea noastra, la care nu am primit un raspuns. Dansul a declarat ca asa i se pare normal. A mai spus ca nu are foarte mult personal si e dificil sa analizeze cererile… Dar nu a dat un raspuns clar nici ca va sesiza, nici ca nu va sesiza CCR. Eu v-am spus care sunt o parte dintre argumentele pe care i le-am prezentat noi, dar dincolo de efectele negative ale legii, este vorba si despre procedura de urgenta care este nejustificata, lipsind in nota de fundamentare o parte de fundamentari pentru unele masuri incluse in OUG, ceea ce nu este constitutional. Constitutia spune ca urgenta trebuie sa fie justificata.

De asemenea, i-am mai atras atentia ca majoritatea universitatilor mari din tara, Universitatea Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara, au avut pozitii nefavorabile OUG, au criticat-o si au spus ca nu au fost consultate. In ceea ce priveste pozitia sindicatelor, e posibil ca ele sa isi fi negociat diverse lucruri si sa fie multumite. Este alegerea lor, dar asta nu inseamna ca societatea poate sa fie privata de dreptul ei de a avea acces la procesul de deliberare atunci cand se adopta legi, de dreptul de a vedea proiectul de lege si de a se exprima.

Si vorbim despre societate in ansamblul ei si despre societatea civila in ansamblul ei, nu doar despre anumite grupuri de interese. Normal este ca o consultare sa fie publica, sa fie larga si nu sa fie consultati doar cativa reprezentanti, care nici macar nu si-au intrebat membership-ul.

Ziare.com: Ce intentionati sa faceti daca Victor Ciorbea nu va sesiza Curtea Constitutionala?

Mihai Dragoș: Daca Avocatul Poporului nu va sesiza CCR, vom apela prin mijloacele pe care le avem si la presiuni internationale, pentru ca noi chiar nu ne dorim ca acest lucru sa ramana asa. Vom vorbi si cu federatiile din alte tari, si cu Organizatia Europeana a Studentilor, si le vom cere si lor reactii.

CITEȘTE interviul integral pe Ziare.com

FOTO: Ocuparea sediului Avocatului Poporului, pe 10 decembrie 2013 (Foto: Vlad Petri/ Totb.ro)

 

ocupare avocatul poporului


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *