Alina Mungiu-Pippidi

Un răspuns lui Adrian Năstase

Adrian Năstase recidivează cînd scrie conducerii PSD că nu merită să tragă pe linie moartă pe alde Șerban Nicolae pentru că ”Alina Mungiu-Pippidi oricum nu ne va vota”.

Presupun că argumentul este că nu merită îndepărtați oameni care au făcut servicii partidului de dragul unora cu ideologii diferite sau standarde morale nerealiste.

Argumentul e greșit, și la nivel personal și la nivel general.

Ideologia nu mai reprezintă un obstacol, și la nivel european, și la nivel românesc distanța politică a scăzut enorm, toate partidele europene amestecă politici de redistribuție cu logica pieței libere comune. PSD nu mai e la stînga cum a fost, și nici eu la dreapta ca în 1996 cînd credeam în consensul de la Washington.

Cînd Ion Iliescu a rămas singurul obstacol contra lui Corneliu Vadim Tudor în anul 2000 am organizat o mare demonstrație anti Vadim Tudor și am îndemnat lumea să voteze contra lui. Cine e tînăr nu mai știe cum a condus PRM minerii, dîndu-le celulare și arme contra jandarmilor în 1999. Statul român a fost în pericol să piardă controlul social, și a trebuit apărat. Am luat reproșuri că de ce am îndemant lumea să voteze cu Iliescu, care era un dușman personal de al meu.

Adrian Năstase însuși presupun că a fost votat de destui oameni care sunt azi la dreapta în anul 2004, Emil Hurezeanu îi era consilier pe atunci, Alin Teodorescu cancelar. Doi intelectuali de care am fost apropiată. Da, nu de mine, din motivele cunoscute, lista coruptă în proporție de 70%.

În anul 2009 mulți oameni pe care îi cunosc, și cum eu știu mulți doctori destui din ei au votat cu Mircea Geoană, nu cu Băsescu. Votau PSD pentru prima dată. Eu nu am făcut-o- nu am votat deloc dar mi-am spus public păreea despre Geoană, printre puținii meritocrați din politica românească, am văzut ce a promovat la Externe. Lumea l-a votat- numai din cauza manipulărilor serviciilor și a lui Băsescu în diaspora a pierdut, în țară a cîștigat.

În anul 2012, cînd lumea era sătulă de PDL, Udrea, EBA și Băsescu foarte mult tineret a votat cu Victor Ponta și Crin Antonescu. Eu nu, dar nici nu am îndemnat pe nimeni să nu voteze cu ei. În 2015 cînd Ponta a fost dat jos după Colectiv, de parcă era vina lui (cu toate păcatele lui de caracter, Ponta a fost prin comparație cu oricine un prim ministru bine apreciat în sondaje), doi tineri m-au oprit noaptea pe stradă să mă întrebe de ce omul lor e înlăturat fără alegeri. Ponta, un pesedist fără remușcări, a avut destui partizani printre tineri și oamenii activi, numai comportamentul lui de cînd a ajuns în opoziție și colecția de traseiști strînsă la PRO l-au făcut să piardă această simpatie.

În ultimii ani m-am expus la atacuri de la un întreg aparat de propagandă fără scrupule al dreptei plus partea coruptă din servicii arătînd că nu putem elimina PSD, că nu e nici o diferență între PSD și PNL-PDL. Nu am votat PSD, dar nici nu am mai votat, decît în Germania.

Deci cred că și la nivel general și la nivel personal s-a arătat că atunci cînd PSD face ceva bun sau aduce oameni care fac ce trebuie aprecierea crește vizibil, și deci merită să fie reformat.

Între PNL și PSD este o deosebire, cum bine mi-a spus consilierul prezidențial de scurtă durată George Scutaru în contestația trimisă cînd am atras atenția noii administrații Iohannis în decembrie 2014 că e un om vulnerabil care nu poate fi consilier pe siguranță națională: PNL s-a răzgîndit după ce a încercat să anuleze legislația pe conflict de interese și a înțeles că în Europa nu te poți lupta pe față cu anticorupția, lăsînd în offside pe alde Șerban Nicolae, Florin Iordache și Eugen Niculicea.

În offside sunt și azi, și nu are sens ca întregul partid să fie cu ei.

Nu discut acum cît de devotat e PNL statului de drept, deși anunț că am început lista neagră a celor care amenință CCR și Constituția, deci nu vor fi tratați nici ei altfel.

Nu urmăresc de aproape reformele din PSD, dar eliminarea avocaților unor corupți care făceau legi anticorupție este un beneficiu pentru toată lumea.

La fel, recrutările unor doctori sau personaje publice de calitate, dacă au curajul să se afișeze cu PSD, e evident oportună.

Nu sunt pentru politizarea spitalelor și epidemiilor, dar felul în care liberalii au tratat doctorii și medicina merita sancționat. PSD a mărit salariul la personalul medical, o decizie istorică fără de care nu avea cine lupta cu epidemia. În Germania avem multe paturi în terapie intensivă, dar lipsesc asistentele care să lucreze acolo. Doctorii care merg în Parlament au ocazia să promoveze aceste reforme, și cu cît sunt mai manageri și mai activi cu atît sunt mai potriviți să mai scadă numărul de oameni buni la nimic din Parlament, ca useristul care cerșea în Norvegia și acum militează pentru ecumenism.

Părerea mea e că alegerile trebuie amînate, și PSD să se consolideze ca noul PSD în acest răstimp. E cu totul legitim, avînd în vedere situația epidemiei, și armele neconstituționale cu care Iohannis a dus lupta contra PSD.

Cred că în ciuda valului de ură isterică revărsat contra PSD pe mediile sociale de o dreaptă care se comportă de parcă ar proveni din PRM, nu din CDR, există încă un strat consistent de public obiectiv care ar vota pentru PSD, eventual într-o alianță cu un partid de stînga ecologist foarte tînăr și afiliat Verzilor din Parlamentul European. Dacă nu e PSD-ul de mahala care s-a văzut pe ultima sută de metri la alegerile din București.

Eliminarea pesediștilor care au agenda să relegalizeze corupția e însă o treaptă indispensabilă, chiar dacă lupta pentru ca PSD să fie tratat la fel cu PNL de organele de anchetă e legitimă și trebuie să continue.

Chiar dacă personal nu pot promit să votez PSD nici data viitoare, e poate mai bine ca arbitrii să nu voteze deloc, dacă își fac corect treaba de arbitri se va găsi cine să voteze.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

39 thoughts on “Un răspuns lui Adrian Năstase

  1. Emil

    Acesti banditi puscariasi de mare anvergura nu au nici o sansa de supravietuire, au soarta lui bin Laden daca ambasadorul SUA i-a numit talhari rosii.

    Reply
  2. Lucian Luca

    Daca motivul pentru amanarea alegerilor ar fi consolidarea NOULUI PSD, ar merita sa fie amanate.
    Dar exista riscul foarte mare ca PSD sa impinga tara in faliment, prin lupta pe bugetul impus guvernului minoritar.
    Asa ca e obligatoriu ca alegerile sa fie organizate repede, fiindca CCR pare ca trage de PSD pentru a-l duce pe drumul gresit (cu exceptia programarii pentru 25 nov. a contestarii pe majorarea pensiilor cu 40%). Deci, alegeri pe 6 decembrie ca sa transam chestia cu falimentul…

    Reply
    • ciclop

      sa speram ca medicii din politica vor ramane doar in halatele de medici nu cele de politicieni dar in noul psd se confirma zicala din 1990:”fii sefilor nostri vor fi sefii fiilor nostri ” vezi cazul doctorului rafila – nepot si fiu de securisti !! care vrea, nici mai mult nici mai putin decat “saf ” suprem -prim ministru ” .

      DIN START COMENTARIU PROPUS PENTRU CENZURA !!!

      Reply
  3. Vlad Slăvoiu

    Am citit și eu textul dlui Năstase: nu știu să spun de ce v-a luat pe dumneavoastră ca exemplu pentru argumentul său și nici n-am avut impresia că se referea la cineva anume (deși probabil că o fi avut el pe cineva în minte…), dar cred că ideea că un partid își poate cuceri și altfel electoratul decât doar “făcând frumos” oricum și față de oricine e o idee corectă. Uneori pur și simplu n-are rost – e ca argumentul pe care l-ați dat dumneavoastră mai demult cu medicul: n-are rost să te concentrezi pe cazuri pierdute, atunci când ești obligat să alegi, alegi ce se poate salva. Nu știu, cred că seamănă…

    De exemplu: dl Alexandru Rafila a fost cooptat în echipa PSD. Foarte frumos. După care s-a trezit la o emisiune tv să spună că n-a votat-o la prezidențiale pe dna Dăncilă și a găsit de cuviință să facă și retorică: “Dumneavoastră ați fi votat-o dacă ați fi fost membru PSD?”

    De ce era nevoie de jongleria asta ieftină? Cred că pentru a ne arăta că a fi politician e, totuși, altceva decât a fi tehnocrat.

    Reply
    • Geal oltean Ciuca batailor

      Cekistule, mistrețul n-are nicio șansă!
      Colții lui de argint o sa ne impodobeasca panopliile.

      Reply
  4. Pinno

    Laudarea psd si criticarea constanta a celorlati, in special usr, este firul rosu sl articolelor dvs. CCR a devenit o anexa a psd (decizii in general cu 5 la 4) . E perfect constitutional sa-ti dai pensii speciale, sa decizi cum se distribuie banii tarii, mai bine ar fi ei si parlament si guvern ca ar fi mai ieftin. Cv unora sunt de toata jena pe majoritatea scrie pdf, asa ca noi oamenii de rand nu credem in corectitudinea deciziilor Ccr.
    Nu conducerea psd l-a vrut pe Cercel ci Firea care s-a impaunat cu testarea covid la scara blocului (campanie electorala). S-a mai dat un tun, prietenii politici si-au umplut buzunarele etc.
    Ce ma mira este ca dvs. credeti in reformarea psd cu Cerel si Rafila, dar cum a scos presa de la arhiva, ei sunt psdisti vechi, au intrat ca agentii secreti in adormire si s-au reactivat pentru un face-lifting.
    Psd este ca un spital vechi plin de superbacteri si supervirusi iar gletuirea peretilor, montarea de gresie si faianta nu vor stopa infectiile, trebuie complet daramat!
    Dar aveti putina dreptate, decat prietenele madamei Firea (budeanu si lovin) mai bine cercel si rafila ! Psd este insa acelasi partid profund corupt la nivel de grup un adevarat GIO (grup infractional organizat). toti putred de bogati, risipitori ai banilor publici, cu parlamentari de toata jena. A fost o serie de articole pe adevarul.ro unde erau inventariate cv-urile alesilor. Statistic cele mai slabe erau……….surpriza…..ale membrilor psd!!!

    Reply
  5. taunul77

    Alegerile trebuie amanate doar daca sistemul sanitar nu mai poate face fatza pandemiei. Nu pentru ca PSD sa se “reformeze”.

    Din punctul meu de vedere PSD nu are cum sa fie reformat. Chiar daca mai atrage de fatzada niste persoane cu imagine publica buna.

    Romania se va moderniza doar pe cadavrul PSD-ului.

    Reply
  6. Dumitru

    “pesediștii care au agenda să relegalizeze corupția” Ha! Eu nu cred ca mai suntem la nivelul eliminarii coruptiei. Cred ca am coborat mult, pentru ca masina constitutionala este complet gripata. Avem un guvern minoritar, adus la putere prin ceea ce efectiv a fost o lovitura de stat. Lovitura de stat a fost organizata de serviciile secrete, care au folosit 90% din presa pentru a radicaliza o bucata buna a electoratului. Presedintele nu numai ca e partizan pa fata (ceea ce e anti-constitutional) dar impinge la nerespectarea hotararilor CCR. Si nu intru in detaliile legate de “justitie”, care pare sa functioneze la nivelul CCR si al unor judecatori, dar o minoritate semnificativa intre judecatori si majoritatea procurorilor par a fi #rezist.

    Sunt sigur ca exista pro-corupti in PSD, si e bine ca zboara, dar cred ca Romania are probleme mult mai grave in ce priveste “statul de drept” (care de fapt nu exista).

    Reply
    • Maria Rusu

      D-le Dumitru,cu câtă sfiiciune admiteți că există pro-corupți în PSD!?!
      Să fim serioși,PSD este legalizatorul corupției,punct!
      Este un partid putred din născare.

      Reply
    • Codruta

      CCR trebuie sa NU mai poata lua decizii decat INUNANIMITATE!!
      Daca decizia e CORECTA – atunci DE ar vota unii “pro” altii “contra”? >:

      Reply
      • Dumitru

        @Codruta: E bine ca va dati cu parerea, dar ar fi bine sa mai cititi un pic, sau sa va uitati pe Internet. De exemplu, pentru a intelege de ce in SUA se cearta din cauza lui Amy Coney Barrett pe care Trump a propus-o in CCR-ul american. Pentru ca justitia dintr-o tara democratica nu functioneaza la unanimitate. Toate legile sunt mai mult sau mai putin ambigui – si asa vor fi atata timp cat sunt legi si nu matematica. Si deci trebuie interpretate.

        @Maria: Serios? Eu cred ca PNL (care include fostul FSN=PD=PDL) a fost la fel de mult la guvernare ca PSD. Si legile lor li se datoreaza in egala masura.

        Reply
  7. Dumitru Drinceanu

    Justa pozitia fata de confreria coruptilor si melanjul ideologiilor, nereformarea partidelor sau implicarea serviciilor, ceea ce deviaza tot spre coruptie pe cei sustinuti. Fiindca aceste aspecte au alterat democratia care trebuia sa fie. Fiindca de aceea avem ascensiunea nonvalorilor. Si da, arbitrii sa fie tari, dar de pe tusa.

    Reply
  8. impartial

    Putina autocritica , putina ipocrizie , putina sinceritate , din toate cate putin , iese un articol care se vrea un raspuns argumentat la o problema care nu exista . Sigur stiti ca oricine are dreptul la aparare si are dreptul sa isi aleaga aparatorul. La fel cum iti alegi doctorul. Nu ai dreptul sa refuzi aparare unui inculpat asa cum nu poti refuza tratamentul unui pacient.Simplu.

    Reply
  9. Codruta

    Cum? cum ??!
    Adica sa se amane alegerile doar PENTRU ca UN partid (si inca unul ATAT de scarbos ca PSD) sa aiba timp “sa se reformeze”???
    Ati clocit MULT ideea asta??
    Daca voiau sa se reformeze nu au avut timp pana acum? or UAT?
    In alta ordine de idei: o alianta cu un partid afiliat Verzilor Europeni? :O
    CE partid “verde” ar fi ATAT de tampit sa faca alianta cu PSD? Cand PSD a fost TOT TIMPUL unul dintre cei mai MARI distrugatori ai mediului?!!
    Si inca: Ponta = prim-ministru bun (sau macar rezonabil)? Aveti cumva impresia ca ne-am tampit DE TOT? Ce-l pupati asa in fund? Credeti ca am uitat toate porcariile de pe vremea lui – si ca a INFIINTAT un minister SPECIAL ca sa poata sa dea drumul la exploatarea de la Rosia Montana?!!
    Ati imbatranit? sau va bateti joc de noi?

    Reply
  10. alinaMP

    @ Codrutza, daca asta o fi numele tau, calmul aduce beneficii gandirii, atat cat se poate. Da, curtile constitutionale, incluzand aici si cele ce Supreme Court in SUA sau orice curti cu mai multi membri si drept de judicial review nu sunt obligate sa voteze unanim, numai in Romania lui Ceausescu sau China lui Mao era asa ceva.
    Da, Ponta a stat in sondaje foarte bine la rata de aprobare. Si sunt multi indicatori pozitivi sub Ponta daca cititi rapoartele Bancii Mondiale, de la numarul de achizitii necompetitive, care scazuse la deficit bugetar. Greu sa citesti insa ceva daca vezi rosu.
    Cu mediul, partidele trebuie convertite, niste verzi care nu ajung singuri la cinci la sita nu au de ales, liberalii nici ei nu se omoara iar USR a data fara pe toti cei care se ocupau de mediu, asa ca…
    In sfarsit, cu doi doctori nu se face primavara la PSD deci nu va mai temeti atata. Vor merge dupa sefi de institutii si rectori, deci presimt ca urmeaza plagiatori, spagari, etc. Astia primii au ajuns pe listele PSD impinsi de liberali. Dar altii vor avea motive mai oportuniste nici o indoiala.

    Reply
    • Dumitru

      As da plus aici, dar nu se poate. I-am raspuns si eu mai sus inainte sa vad raspunsul dat (mult mai frumos) de AMP.

      Reply
  11. Gabriel Radeanu

    Politica românească,la fel că orice politica națională în general,are nevoie de coordonate localizate in viitor.De la nașterea USR-ului încoace,viitorul politicii românești a devenit un demers limitat, definit,terminal,apocaliptic…în esență un deziderat potrivit mișcărilor antidictatura,numai că,deoarece România nu este din fericire o dictatura,anatema s-a indreptat,in mod logic,însă nejustificat, împotriva instituțiilor esențiale care asigură democrația și guvernarea in țara noastră.
    Înainte de USR,viitorul României însemna integrare europeană,apoi totul a virat brusc în “jos corupția”,”muie PSD” cu punct final exterminarea sau eradicarea pesedismului… urmând după aceea…nu știm ce?!?
    Cum s-a ajuns aici?…Totul a început cu o aberație politică, aplicație a combinatorismului vulgar,tipic românesc,cu dezertarea din rațiuni electorale,a guvernului Ponta la presiuni mediatice post-Colectiv , urmată de o decizie unitară a Parlamentului,la fel de prostească,… soluția tehnocrată!
    “Soluția tehnocrată” a devenit “salvarea României” care este de fapt, banalul vehicul utilitar,care ne transportă pe toți,volens-nolens…la spitalul de nebuni!…
    …pentru că toată lumea vrea să omoare PSD-ul,care se chinuie săracul să se sinucidă,de la OG 13 încoace fără succes!

    Reply
  12. Petrus

    Sa fim serioși!
    PSD-ul n-are “instrumentele” necesare reformării din interior si mai cu seama aflându-se la putere in parlament, chiar daca este in minoritate. El nu mai este de multa vreme un partid social si cu atât mai puțin “laburist” si daca stau bine sa mă gândesc nici măcar n-a fost vreodată in toți acești ani trecuți din Decembrie 1989, pentru ca încă de atunci avea in primele sale rânduri, membrii de partid, fripturiștii PCR-ului, care au făcut tot posibilul ca punctul 8 din Proclamația de la Timișoara sa nu poată fi pus niciodată in practica. Faptul ca vin in PSD, medici dintr-un sistem de sănătate in care filodorma către șefii de spital, este piatra de bolta a instituției, mă face sa cred mai degrabă ca cei din urma racolați, caută protecție si imunitate, nicidecum mijloace legale de reformare a PSD-ului.

    Reply
  13. ana

    Aici fiind multe (si nu marunte) spuse, intreb -cu naivitate, pentru marcarea politicilor ptr.momentul zilei:
    Deja s-a spus ca azi, la noi, nu mai sunt locuri in spitale la ATI in orasele x, y, z.
    Profesorii care merg la scoala nu mai au speranta ca, daca se imbolnavesc, sa poata beneficia de un pat la ATI?
    Ei sunt carne de tun in deciziile politicienilor, oricare ar fi ei?
    Sistem de sanatate saracit, sistem de invatamant saracit, iar ei sa fie, eventual, cei mai mari platitori, alaturi de medici-cu sanatatea/viata !!!

    Reply
    • para

      De ce ar avea un profesor prioritate in spital ? In fata cui ? In fata studentilor/elevilor unui alt profesor sau eventual chiar in fata alor lui ?
      .. dezorientarea profesionala nu scuza pretentiile dumneavoastra. E absolut inuman ce pretindeti

      Reply
  14. Laur22

    )Arbitul antrenor

    Ca sa intrau in metafora dvs sportiva arbitru vs echipele de pe teren totushi arbiri nu aleg echipa ca intra pe teren asta e treaba antrenorului ori dvs din pozitzia pe care singura v-atzi ales-o de arbitru poate ca fi ceva “conflict de interese” deci problema de integritate sa fitzi shi antrenor de partide.

    Asha ca hotaratzi-va ori arbitru ori antrenor in meciul asta in care ne jucam de-a hahaha democratzia cu botnitza de la serviciile secrete

    Hai sa translatam din Ro in USA principiile despre care vorbim.

    Pot sa ishi alieneze republicanii echipa fanaticilor religioshi a tele-evanghelustilor delinitandu-se pe fatza shi in mod oficial de ei ?
    Cred ca nu, deoarece din nefericire partidele nu se tzine cu ceata nauca a nehotaratzilor care voteaza cand cu unii cand cu altzii dupa cum pica zarul shi zambeste in poze candidatul, partidele se tzin cu nucleul dur cu cei care voteaza cu partidul no matter what cu cei care nu pot vota contra partidului no matter what

    Cand acest nucleu dispare, partidul dispare.

    De aceea republucanii nu au voie sa voteze in primary urile democratzilor shi reciproc, nu doar ca nu e legal da nici nu ar fi moral.

    Nu e moral sa lashi sa itzi aleaga destinul partidului tau pe cei din partidul/partidele care i se opun.

    Pentru ca daca faci asta risti sa ai soarta lui Ponta ori Tariceanu cei doi lideri de partid care au descoperit cu stupoare shi groaza ca partidele lor aidoma partidelor lui Voiculescu nu au nucleu dur, nu au o masa suficienta de oameni care sa voteze cu partidul no matter what pentru ca ei nu se egasesc reprezentatzi de nici-un alt partid.

    Ceea ce face acu Ciolacu risca sa repete la milimetru eroarea lui Ponta shi sa lasa partidul fara nucleu dur, ceea ce e cool in mediile de academic debate da e sinucigash in politica reala.

    Singura intrebare e daca Serban Nicolae ori Pleshoianu sunt nucleul dur al PSD ului ori ei sunt doar un zorzon la care se poate renuntza fara probleme.

    Vom trai shi vom vedea.
    Sincer shi in orice tzara de pe aceasta lume partidul care isi alege echipa pe baza recomandarilor celor ce nu vor vota niciodata cu el ishi merita soarta de a disparea din istorie.

    Cand ii lashi adversarului dreptul e atz-i alege echipa cu cate urmeaza a intrii pe teren meciul e de dinainte pierdut.

    Deoarece nu e sigur cate voturi o sa aduca technocratismul lui Cercel ori Rafila da e cert shi masurabil in focus grupuri cate voturi o sa indeparteze lichidare gastii Nicolae – Plesoianu.

    Shi daca tot ce faci e sa ii pierzii sigur pe unii fara sa ai shanse sa ii castigi pe altzii alegerea e sigur pierzatoare, intrebatzi-ii pe Ponta/Tariceanu care au mizat tot asha pe un partid fara nucleu dur asha un partid molicel caldicel sa fie bine ca a nu fie rau shi acuma nu mai e sigur daca mai intra in parlament.

    Altminteri faca borsh oricum nu-l fac pentru mine (parerea mea)

    Reply
  15. Vlad Slăvoiu

    @Geal oltean Ciuca bătăilor: Dacă tot vrei să vorbești cu mine, poate îmi scrii un mesaj pe care să-l și înțeleg, că altfel nu pot să-ți răspund.

    În rest, e foarte adevărat că, în general, nu se face primăvară cu doi doctori. Primăvara e o stare de spirit, nu e ceva ce “faci frumos” când “nu, oricum, n-are rost”. Ambii autori – dna Mungiu-Pippidi și dl Năstase – au dreptate. Tu nu.

    Eu, de exemplu, aș fi făcut primăvară cu dna Florina Presadă, dar usereu’, se pare, e de altă părere. Dacă aș fi pesedeu, aș invita-o independentă pe listele mele, sub sloganul: “Florina zice că i-am respins toate amendamentele pentru ca apoi să i le preluăm și să le votăm ca fiind ale noastre. Mai vrem! Votează Florina!”

    Cam asta ar fi… :)

    Reply
  16. Marius Radu

    La noi in Germania…. Am gresit vorbeam de Romania , Grupurile Indractionale Organizate detin puterea sub forma de partide democratice. Analistii politici, mai ales cei care traiesc in alte tari , ne spun ce am gresit! Ha,ha ha! Parerea mea : SIMPLU , Constitutia , cea care garantează referendumul , trebuie amendata pentru ca GIO sa nu mai blocheze ceea ce poporul hotărăște in democratie directa! In rest, promovarea lui Badalau la Curtea de Conturi si a lui Ciordache la Consiliul Legislativ dovedeste ca PSD e in plin proces de implementare a luptatorilor anti stat paralel, sigur asta trebuie sa fie! Cel putin la Berlin asa se vede!

    Reply
  17. Vlad Slăvoiu

    @Geal oltean Ciuca bătăilor: Stai, nene, că m-am prins!… Cekist ăla al tău vine de la Ceka (sau Cheka… cică), primul serviciu secret sovietic… Băi, da’ cât mi-am bătut capul!… Ai băgat și cu Doinaș ‐ și mă tot gândeam: băi, de unde din Doinaș e aia cu cekistul?… Că nu-mi aminteam…

    Am căutat pe net până la urmă… Și-am găsit un film: “The Chekist”, care e “a russian-french historial drama film directed by Aleksandr Rogozhkin based on 1923 short story by VLAD(???)imir Zazubrin” și care “tells the story of a bloody work and downfall of a Soviet Cheka security official”… Păi așa da – că mă frustrează teribil să nu înțeleg ce mi se spune!

    Nu puteai să-mi spui cinstit: “băi securistule, uite ce e etc etc”?… E chiar atât de greu să spui ce ai în cap fără să faci tot felul de referințe din astea de trei lei?…

    Voi, intelecții, chiar nu vreți să pricepeți că sunteți cel mai rău lucru care i s-a întâmplat României în acești 30 de ani?… Pe mine mă uimește cecitatea asta a voastră. În fine…

    Reply
    • Ciuca bătăilor

      !o țară care se pretează a fi europeană și aparținând unei structuri aliate militare, in care totul decurge ca în Rusia putinistă, cu siloviki și cekiști/ userishti urmasi de…
      …ca si Orban liberalu, in replica se curista la Orban iliberalul, si toata gașca de penali ai lui Bogdan Olteanu!

      Reply
  18. marius

    in economie a inceput dezastrul, piata imobiliara e in cadere libera cu mult mai rau decit in perioada 2010, pina la sfirsitul anului ajungem la un milion de someri intr-o populatie activa de cinci milioane oameni, spitalele covid au devenit auscwitz-uri bacteriologice unde perioada hexipharma a fost depasita cu brio… iar “porcusorii isterici” neoliberali au devenit si mai isterici pe forumuri, o evolutie naturala. Cu ce sa acoperi dezastrul altceva decit isterie maxima dusa la rang de fanatism neoliberal.

    Reply
  19. G

    Oare chiar merită Năstase un răspuns? Cred că nu. Nici măcar amintit ca pretext pentru un articol. La un moment dat, chiar și el a încercat să se împuște, arătându-și într-un moment de sinceritate gradul de auto-apreciere.

    Reply
  20. marius

    p.s. ma uit la comentariile agresiv isterice ale unor “porcusori politici” si ma gindesc ce blat frumos au facut in parlament usr pnl si peeeeeseeeedeeee la trocul florin iordache- george dirca … adevarata ciordeala pe spinarea votangiilor slabi de inger si fara minte
    la televizor ne scuipam, pe sestache batem palma la ciolan, “sa fie bine ca sa nu fie rau”,
    felicitari comentatorilor isterici si agresivi ce scuipa cu nesat mult venin securist…

    Reply
    • Dumitru

      BTW, veti remarca faptul ca articolul il prezinta ca “opozant anti-comunist” pe un Cantemir Gligor, refugiat in Germania pe vremea lui Antonescu. Adica legionar… Dar articolul nu o spune. Dragut!

      Reply
  21. Observator

    Adică ați pus (pardon) botu’ în 2000 la manevra PSD-ului de realegere a lu’ Nea Nelă cu ajutorul ”pisicii” Vadim și i-ați făcut campanie în turu’ doi? :)) Sincer, nu mă așteptam din partea dvs. Dar, mă rog, dacă manevra a mers și la francezi doi ani mai târziu înseamnă că o fi mai șmecheră decât mi s-a părut mie la vremea aia.
    Oricum, eu zic să nu vă mai temeți atât de tare că dispare PSD-ul -că are încă destul electorat captiv. Pentru jurnaliști însă -după retragerea Veoricăi și a lui Tudorel- dispariția de pe scena politică a unor specimene ca Nicolae, Iordache și alții ca ei va fi o adevărată pierdere. Cu ăștia puteai să faci audiență în ambele tabere: o dată îi invitai în emisiune și apoi aveai ce comenta o săptămână. După care o luai de la capăt că băieții n-aveau greață :)) O să fie ca în ’96 când și-a terminat Văcăroiu mandatul de premier; ce l-au mai jelit Cațavencii -că le asigura singur 20% din subiecte. Și încă ei tot mai aveau un Vadim pe vremea aia (după care s-au titularizat rapid CDR-iștii ce până atunci fuseseră doar niște rezerve timide). Acum ce o să vă faceți fără Nicolae & Co, o să-l reșapați pe Becali? Mă rog, dvs văd că ați început cu Năstase -deh, ca între universitari.

    Reply
  22. Vlad Slăvoiu

    @Dumitru: Eu nu înțeleg de ce ar pune cineva botic la vrăjeala asta cu “feciorul de securist stalinist” – cum spuneți dumneavoastră atât de dulce… Asta să fie oare problema dlui Rafila, sau mai degrabă felul în care a decis să trateze “dezvăluirea”?

    Plus că nu vă înțeleg, că parcă erați împotriva decapitării statuilor, așa că anume ce îi cereți omului: să cadă în genunchi și să vă pupe piciorușele pentru ce i-a făcut tăticului lui la tăticul dumneavoastră? :D

    Reply
    • Dumitru

      De ce e o problema ca Rafila e fiu de securist stalinist? Nasol ca nu intelegeti (sau poate aveti interes sa nu intelegeti, fiind in aceeasi situatie). Dar sa incerc sa va explic numai doua aspecte:
      – Traim intr-o perioada de anti-comunism extrem de vocal, in care un fost tortionar stalinist (ca tatal lui Rafila) a fost condamnat. Deci nu se potriveste candidatura cu situatia actuala.
      – Rafila este primul pe lista din partea PSD, un partid care este acuzat exact de coluziune cu comunistii si, prin extensie, cu Rusia. Deci nu se potriveste candidatura cu situatia PSD.
      – Rafila a fost parasutat pe liste venit de nicaieri. Nu-si manifestase niciodata opinii pro-PSD, sau de tip social-democrat. Deci nu se potriveste cu ideologia PSD si miroase a facatura securista.
      Acum e mai clar?

      Si eu raman impotriva decapitarii statuilor (inclusiv ale celor sovietice). Insa aici vorbim despre un om, care nu avea ce cauta pe listele PSD. Pana la urma, cu el n-am nimic. PSD si Ciolacu poarta resposabilitatea aducerii lui pe liste, si vor plati probabil un pret. Asta, daca nu cumva blatul e organizat de sus din Securitate si n-o sa remarce nimeni din UM-urile din presa. Ceea ce ar insemna ca PSD a fost complet capturat de securisti, asa cum a fost si USR…

      Reply
  23. Vlad Slăvoiu

    @Dumitru: Nu, nu e mai clar, tot în aceeași nebuloasă băltiți. Asta cu “feciorul de securist stalinist” este o vrăjeală.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *