Adrian Popescu

Cum a tăiat „revoluția fiscală” 20% din salariile foarte mici

În cazul contractelor part-time, chiar și cele încheiate de școlile rurale pentru posturile de fochist sau femeie de serviciu, salariile nete scad cu 20% iar taxele la stat ajung mai mari decât suma cu care rămâne omul în mână, explică pe Facebook Marius Liviu-Petre, primarul din Peștera, jud. Constanța, fost inspector școlar:


„Efectul de seră” al „creșterilor” salariale…. Sau cum o majorare de 25% din programul guvernamental se transformă într-o diminuare de 20 de procente. Studii de caz:

– femeie de serviciu, jumătate de normă, școală din mediul rural, salariu decembrie 2017 = 566 lei net, salariu ianuarie 2018 = 373 net;

– muncitor de întreținere cu atribuții de fochist, școală din mediul rural, salariu decembrie 2017 = 691 lei net, salariu ianuarie 2018 = 554 lei net.

Explicații oficiale, venite chiar din partea doamnei ministru:

– doar 3% dintre bugetari au salarii mai mici, în mare parte demnitari;

– era necesar „sa corectam aceste dezechilibre”;

– „Este bine pentru cei care sunt la part-time să plătească contribuţiile la nivelul salariului minim pe economie pentru că vor beneficia de drepturi la pensie şi la o asigurare medicală. Până acum, toţi cei care lucrau până acum pe 2 ore, pe 4 ore mergeau pe pensia minimă pe economie, care era de fapt completată de statul român. În mod normal, în sistemul bugetar, nu trebuie să avem angajaţi part-time. Aşa cum este vorba despre femei de serviciu, de exemplu, din unele unităţi şcolare. I-am rugat pe cei de la ministerul Educaţiei să completeze aceste norme în sensul că o femeie de serviciu să aibă o normă întregă, fie că se completează ea şi la alte şcoli”.

Prin urmare, mii de salariați cu venituri diminuate, care și așa erau mai mult decât modeste, vor aștepta că „rugămințile” ministrului Muncii să fie transpuse în practică de ministrul Educației. Și asta în condițiile în care oricum unitățile școlare nu își pot acoperi costurile anuale pentru a subzista, „grație” găselniței numită „cost per-elev”, iar ministerul cere imperativ reduceri de norme, fie didactice, fie nedidactice. Cat despre aberatia cu completarea in alte școli, să ne gândim cum ar putea o femeie de serviciu sa presteze intr-o grădiniță și într-o școală primară sau o alta grădiniță, aflată la distanță de „n” kilometri, si care evident își desfășoară activitatea în același interval orar… Dar, e minunat că „s-au corectat dezechilibre”. Și chiar daca cei afectați sunt „doar” 3%, așa cum se anunță oficial, pentru aceștia sunt sume care chiar contează. Sume care fac diferența dintre a-și mai trimite copiii la școală sau nu, dintre a-și mai asigura medicamentele sau nu, dintre a mai avea ce pune pe masă, etc., etc., etc. Avem în schimb creșteri salariale pentru primari (doar un exemplu). Nu am evoluat prea mult de la privilegiile de castă din secolele trecute, doar manipularea maselor e tot mai aproape de perfecțiune.


Citiți și

Apel la Grevă Fiscală

„Revoluția fiscală” se transformă în baie de sânge legală

Ce riscă angajații de pe urma „Revoluției Fiscale”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *