Premierul Mihai Tudose și liderul PSD Liviu Dragnea au anunțat că au amânat pentru joi luarea unei decizii privind remanierea guvernului PSD -ALDE în ce privește miniștrii care au probleme cu Justiția și cei considerați incompetenți.
“S-a hotărât și sunt de acord ca decizia finală să fie luată în forul statutar, de exemplu CExN. Joi îl facem, când venim de la Craiova, pe următoarele direcții clare: raporturile dintre Guvern și partid, plecând de la premisa că Guvernul este un guvern politic dar, la nivelul de implicare al anumitor structuri din partid în activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate. Am stabilit împreună zona de remanieri-remaniabili. N-o să vă facem fericiți acum cu numele și cu propunerile și cu portofoliile, ci după CExN”, a declarat șeful executivului.
Tudose a amenințat cu demisia
Tudose l-ar fi forțat pe Dragnea să accepte remanierile propuse de el, altfel a amenințat că își va da demisia, potrivit unor surse citate de Digi24. De asemenea, Tudose ar fi “amenințat” că, dacă va fi cazul, va pleca cu tot Guvernul.
Tudose nu i-a cerut lui Liviu Dragnea să demisioneze din funcția de președinte al PSD, dar s-a discutat despre relația dintre partid și Guvern, spun sursele PSD.
Premierul i-ar fi spus lui Dragnea că Guvernul este politic, dar e nevoie de independență de decizie. Membrii Executivului se vor consulta în continuare cu partidul, dar atunci când consideră că nu trebuie să-și asume răspunderea pe anumite proiecte trebuie să fie lăsați să facă acest lucru.
Premierul a prezentat o listă cu patru miniștri care trebuie să plece din Guvern. Este vorba despre vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul pentru fonduri europene, Rovana Plumb, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.
Primii trei au probleme în justiție. Premierul a spus că au existat nemulțumiri de la Bruxelles, iar în aceste condiții acești miniștri trebuie să plece din Guvern. În ceea ce-l privește pe Răzvan Cuc, premierul nu este mulțumit de activitatea acestuia.
Dragnea: O decizie privind raporturile PSD-Guvern va fi luată în CExN al PSD
O decizie privind raporturile PSD-Guvern, dar și referitoare la lista remanierilor va fi luată în forul statutar, respectiv în Comitetul Executiv Național al PSD, a anunțat și liderul PSD Liviu Dragnea.
EVZ? Sevil Shhaideh, chemată miercuri la DNA
Vicepremierul Sevil Shhaideh va trebui să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție miercuri la ora 14.00, în dosarul Belina.
Potivit EVZ, actualului vicepremier i s-ar putea schimba calitatea procesuală în dosarul „Belina”, în care Sevil Shhaideh este, deocamdată, suspect. Ea ar putea deveni inculpat, făcând astfel necesară remanierea sa.
Sevil Shhaideh a fost audiată la DNA pe 22 septembrie, într-un dosar ce vizează transferul din proprietatea publică a statului în cea a Consiliului Județean Teleorman a Brațului Pavel și a Insulei Belina. Atunci, un comunicat al DNA anunța că s-a început urmărirea penală față de vicepremier „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.
Procurorii DNA susțin că, în 2013, părți din Insula Belina și Brațul Pavel, cu o suprafață de 278,78 de hectare, respectiv 45 de hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, la câteva zile, să fie închiriate ilegal unei companii private.
Schimbarea calității procesuale a vicepremierului ar însemna un ajutor nesperat pentru premierul Tudose, în contextul în care șeful Executivului a anunțat că vrea să îi remanieze pe toți acei miniștri care aduc deservicii de imagine cabinetului, vizați fiind mai ales cei care au probleme de natură penală.
Cine sunt miniștrii remaniabili
Cei trei membri ai Cabinetului Tudose vizați de dosare penale sunt vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb, şi ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie.
În ce privește miniștrii cu probleme de competență, ar fi vorba, în primul rând, de ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, despre ministrul Sănătății, Florian Bodog, sau ministrul Educației, Liviu Pop.
Întrebat dacă are înlocuitori pentru miniştrii vizaţi, Tudose a spus că a găsit “nişte soluţii bune”.
De ce-au amânat? A avea penali (prim ministrul dixit) în guvern e grav. Merită o întrunire nocturnă și emiterea unor acte rapid, indiferent de oră. Hoții se arestează și noaptea.
Sau se negociază cu penalii? Ce anume a împiedicat luarea urgentă a unei decizii? Au mers la inundații?
Aflarea unor personaje gen Dragnea, Tudose, Mutulică și penalii în fruntea țării este și o testare a noastră. Și răspunsul (fără să-l căutăm la zugravii de sondaje) e urât:
-suntem slabi, înghițim găluști foarte mari: șeful partidului de guvernământ e un om umbrit bănuieli de fărădelegi dintre cele mai puturoase;
-se constată că miniștrii sunt penali abia când dă presa-n clocot sau când ne bate Bruxelles-ul obrazul;
-dacă dintre două rele, pe criterii doar de televizor, Tudose iese mai popular decât Dragnea, i se uită snoavele și grobianismele pe care le pune în locul limbajului diplomatic (pe care nici nu se chinuie să-l învețe);
-SRI-ul se dovedește o cloacă în și din care ies interlopi antiromâni;
-zbenguiala lui Tudose cu Dragnea reușește să lase deoparte subiecte ca scăderea nivelului de trai și modificările legislative complet aiurea.
Și ăsta e doar un început de listă…