Alina Mungiu-Pippidi

Trei întrebări pentru Victor Ponta

Stimate domnule prim-ministru,

După cum poate știți, nu mă număr printre oamenii cu vederi partizane din această țară. Țin, în general, cu cine este tratat nedrept și se află în inferioritate, nu de alta, dar să vadă copiii care cresc mari că există și asemenea poziții publice pe lume, de asta v-am arătat pentru prima dată simpatie la începutul anului 2012, când vă luptați din greu din opozițe. Nici acum, când sunteți la putere, nu vă bănuiesc că vreți să duceți țara în Rusia, în China sau mai știu eu unde. Mai degrabă mă tem că vreți să o lăsați unde e. Nici nu am fost printre cei mai severi cu abaterile d-voastră personale: dacă erați studentul meu ați fi rescris teza și ați fi căpătat titlul doar atunci când ați fi reușit să scrieți ceva orginal și pe măsura inteligenței d-voastră. Dar tocmai pentru că eu știu cu câți alți băieți din România am eșuat în a-i face să privească propria lor muncă cu ceva mai multă autoexigență, că graba de a se ajunge e mult mai mare decât rigoarea profesională, nu v-am făcut o vină specială din păcatul doctoratului d-voastră, mai ales că demascările externe nu îmi plac. Mi-am spus doar că ați nimerit prost, peste Adrian Năstase, și că dacă nimereați mai bine poate nu se întâmpla. Am ajuns, dintr-o întâmpare biografică, profesor de democrație: și respect alegerile votanților, iar d-voastră ați fost votat de două treimi din votanți. Meritați deci, mi-am spus, o șansă să ieșiți din cercul vicios pe care vi l-au creat mai marii d-voastră cînd erați doar un băiat, nu să fiți zilnic acuzat că sunteți agent acoperit. Nu ați auzit niciodată de la mine asemenea lucruri.

Mărturisesc însă că atunci când am citit interviul d-voastră în ”Corriere dela Sera” în care afirmați negru pe alb că ”Eu reprezint o generaţie care nu mai acceptă aşa ceva şi consideră combaterea corupţiei benefică pentru întreaga societate. Sunt foarte hotărât să acord tot sprijinul instituţiilor independente care se ocupă de această problemă” mi s-a părut că distanța între ce spunem și ce facem devine de-a dreptul abisală. Cineva care are asemenea convingeri și are șansa de a fi prim ministru și candidat favorit la președinție nu are de ce să declare asemenea lucruri. O asemenea persoană le pune în practică, astăzi, când are puterea, când este la guvernare. Și cum ați semnat cu societatea civilă un document numit Carta Albă a Bunei Guvernări în aprilie 2012 din care mare parte e doar pe hârtie – colegii mei din Alianța pentru o Românie Curată sunt în procesul de a evalua, organizație cu organizație, în ce măsură ați îndeplinit acest contract și nu vreau să mă antepronunț – permiteți-mi să vă pun astăzi doar trei întrebări.

1. Ce anume v-a oprit, domnule prim ministru, în calitate de șef al majorității parlamentare, să cereți liderilor d-voastră din Parlament să nu plece în campanie fără a fi aprobat cererea DNA de a ancheta pe foștii miniștri și parlamentari acuzați de mită în dosarul Microsoft? D-voastră nu aveți interesul ca măcar astăzi să se facă lumină, acceptați să intrați în campania electorală îngropând un dosar la care oricum aveți răspundere mare, că atunci când se petreceau faptele erați nici mai mult nici mai puțin decât șeful Corpului de control al guvernului? De ce v-am crede noi că veți avea mai multă autoritate ca președinte, cînd azi conduceți direct partidul și alianța de guvernare și nu ați reușit acest lucru? De ce ați fi eficient ca președinte să combateți corupția dacă atunci când erați responsabil cu controlul domnii Truică și Mihăilescu ghidonau în voie prin cabinetul Năstase, iar comisioanele erau de zeci de milioane de euro? În fiecare campanie electorală vă angajați să faceți nu știu câte școli la țară, pe care nu le-ați făcut, ați socotit de curiozitate câte ați fi putut termina dacă guvernul din care făceați parte nu cumpăra imprimante la de trei ori valoarea lor iar guvernele următoare nu continuau această practică?

2. De ce la ora la care scriu aceste rânduri – pe aeroportul din Bruxelles – doi dintre oamenii direct implicați în acest dosar, d-na Ecaterina Andronescu și d-nul Mihnea Costoiu, sunt în continuare cei care au controlul asupra fondurilor de cercetare din România, și cu aprobarea d-voastră au modificat și modifcă legislația acum, astăzi, sub ochii noștri pentru a controla politic aceste fonduri? D-voastră ce credeți că pot spune eu în grupurile noastre de experți de la Bruxeless, la DG Research sau la OLAF, cînd eu v-am sesizat prompt în acest an că acest lucru se întâmplă din nou, sub ochii noștri, un Microsoft nou în fiecare săptămână? Eu nu torn, dar nici nu mint. Nu sînt în calitate de reprezentant al României, dar vă închipuiți că nu mi se pun întrebări? Ce credeți că pot răspunde la ele? Răspund așa: că aceiași care au făcut aceste crime conduc Educația și azi. Că ei au control asupra fondurilor. Că sute de cercetători v-au scris, prin medierea mea, în acest an pe această temă, iar d-voastră ați făcut ce ați făcut și la prima afacere Microsoft. Nimic. Decât că v-ați călcat de două ori pe săptămână angajamentul de a mai conduce prin ordonanțe de urgență, că așa am ajuns noi doi trecător aliați, când protestam contra celor în lanț ale guvernării Boc.

3. În sfîrșit, nu pot să nu vă întreb, domnule prim ministru, de ce avem iarăși peste optsprezece milioane de votanți în aceste alegeri și listele de semnături nu se pot verifica? De ce suntem iarăși în situația din vara lui 2012? Atunci acuzați pe predecesorii d-voastră: ei fuseseră la guvernare. Dar acum, cine e de vină că nu s-au putut introduce alegătorii din România într-o bază de date electronică, nici de către evidența populației, nici de către nimeni altcineva? De ce, în acest context, să credem că sunteți capabil să organizați alegeri corecte, după ce deja ați suspendat legea migrației primarilor 45 de zile și ați pus în pericol locuri de muncă rectficând bugetul prin suspendarea lucrului la autostrăzi?

Ca președinte, veți avea pârghii mai puține, nu mai multe. Explicați-ne și nouă de ce v-am vota.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

50 thoughts on “Trei întrebări pentru Victor Ponta

 1. Oana

  De acord cu toate cele spuse, cu exceptia primului cuvant, „stimate”. Acest personaj nu merita nici o stima.

  Reply
 2. Flav

  Daamna Mungiu Pipiddi, va bateti capul degeaba cu acest escroc. Credeti ca are vreo intentie de a face ceva din ce a promis? Nici vorba, doar un papagal care bate din fleanca!

  Reply
 3. Mihaela

  Doamna, n-am nici o pretentie de inteligenta nativa superioara sau de cultura politica, dar intrebarile dumneavoastra mi se par naive si tardive. Adica abia acum va suna un clopotel ca VP nu e chiar candidatul de care Romania are nevoie? Sa stiti ca faptul ca stati foarte mult in strainatata si nu sunteti mereu la curent cu realitatea romaneasca nu este o scuza. Sau nu este pentru un formator de opinie asa cum va doriti. In rest, mi-ar fii placut sa o sustineti pe Monica Macovei

  Reply
  • Laur

   D-na Mungiu bate saua sa priceapa iapa. De fapt ne dam seama cu toti ca dl Ponta nu e decat o marioneta in mainile altora. N-a facut nimic din cele mentionate pentru ca nu i se da voie. Cu atat mai putin cand (fereasca Dumnezeu) va fi presedinte.

   Reply
 4. mihaela ciobanu

  D-na Mungiu,

  Cum spunea Andrei Cornea recent, naivitatatea nu are scuza peste o anumita virsta. V-ati aliat trecator cu cine nu trebuia din naivitate poate, dar fara sa aveti scuza. Victor Ponta, cu toate relele pe care le-ati descris si multe altele, a fost votat de 2/3 din electorat si pentru ca i-ati aratat simpatie.

  Altfel, daca nu ar avea nici-un efect actiunile dv, de ce le-ati mai continua? De ce ati continua sa scrieti?

  Va scriu cu speranta ca raul nu este ireparabil si ca Ponta nu va cistiga alegerile.

  Mi se par de asemenea hazardat sa spui ca Ponta nu vrea sa duca tara in Rusia. Acum nu vrea, nu e contextul potrivit, dar daca peste 5 ani contextul in Europa va fi de inca 3 de Orban ,Marine le Pen in Franta etc, nu-l vedeti pe Ponta dispus sa se alieze acestui curent? Eu da.

  Reply
 5. Fery

  Mai vin si eu cu o intrebare in acelasi context: De ce, in calitate de sef al administratiei publice din Romania, nu ati dispus aplicarea de indata a tuturor dispozitiilor legale privind transparenta activitatii in administratia publica si lupta anticoruptie referitoare la publicarea si actualizarea continua de catre absolut TOATE institutiile publice a bugetelor, planurilor de achizitii, listei contractelor incheiate si a achizitiilor efectuate, a posturilor vacante si scoase la concurs, a existentei si corectitudinii tuturor declaratiilor de avere si interese ?
  Credeam ca astea sunt atributiile dvs de serivciu… Romania are si legi bune dar cand acestea nu convin clasei politice nu sunt apilcate !

  Reply
 6. Caron

  Intreb si eu, ce scop are intrebarea de la final?
  Nu are nevoie de votul dvs, sau a oricui citeste aici.
  Sunt suficiente aritmetica si galetile.

  Reply
 7. taunul77

  In caz ca ajunge presedinte, Ponta va fi personificarea auto-suficientei, imposturii si incompetentei care caracterizeaza o mare parte din Romania contemporana. Asa cum Basescu a fost personificarea grobianismului si a nerespectarii cuvantului dat. Ce-i caracterizeaza pe cei doi in comun e tupeul fantastic.

  Reply
  • Gigel

   Nu domnule, Basescu a jucat un rol cu un scop – votarea unor legi care sa permita o relansare a justitiei romanesti pe baze democratice independente de politic. A trebuit sa bea cu nea jiji, sa bata palma cu nea berlusconi de dambovita si sa faca multe compromisuri sa ii faca sa voteze ce voia el. Da, i-a dus de nas…insa scopul a fost unul nobil. Pt. asta a fost taxat drept dictator, grobian, etc. Macar lasa ceva in urma lui…macar faptul ca politicieni care pana acum pareau intangibil in grobianismul lor (sa va intorc mingea la fileu si sa si marchez un punct, caci asa e in tenis) sunt azi acuzati si unii condamnati…e mare lucru. Ne-a deschis ochii (unora dintre noi, nu prea multi, insa nu e vina lui T. Basescu de orbul gainilor care ne caracterizeaza ca natie) sa vedem ca se poate si altfel, ca grobianismul nu e o plaga netratabila. Yes We Can ! Asta e marea diferenta.

   Reply
   • taunul77

    @Gigel: Nu prea reiese modalitatea prin care grobianismul a fost o politica de succes in cazul lui Basescu. Si nici cum fara el nu ar fi reusit sa-si impuna initiativele in Justitie. In afara de spalatii pe creier de propaganda antenisto-psd-ista nu cred ca ii contesta cineva meritele in cazul Justitiei. Aici a avut un succes. Insa a esuat in alte domenii.

    Reply
    • Gigel

     Aveti perfecta dreptate. Desi a aparat aceste puncte ale democratiei (si as spune eu) singura speranta de a iesi cumva din marasmul ultimilor 70 de ani (desi epoca fanariota e un exemplu la fel de negativ), T. Basescu a dovedit de multe ori un apetit pentru o balacareala in mocirla, intretinand un val de mitocanie in politica. I-am gasit scuze prin faptul ca a asigurat o stabilitate si a si dorit o schimbare a structurilor de forta ale statului. Limbajul elevat a lui A. Nastase a fost o capcana in care multi au cazut. Sigur ca ne dorim un astfel de presedinte (un mesia ?), insa faptele lui m-au indreptatit sa aleg unul mai mitocan dar mai democrat. Un intelectual naiv s-a dovedit a fi si domnul Constantinescu. Era nevoia de un capitan de vas, mai mitocan insa cu carma in mana. Sistemul constitutional legal din Romania are in continuare multe goluri (diavolul sta in detalii) ceeace nu ne lasa prea mult spatiu de manevra intre balizele mocirlei – vezi posibilitate de a da OG-uri fara nici o piedica din partea societatii civile, a parlamentului sau a curtii constitutionale – un impediment ar fi Avocatul Poporului, insa e simplu – il cumparam).

     Reply
  • Costin

   Daca ai fi mai moderat ai avea ocazia sa intelegi ca in Romania exista o mare pondere a celor pentru care limbajul elevat nu are nici o noima: pur si simplu nu e inteles. Ce conteaza mai mult, vorba sau fapta? Logoreicul ponta promite cate in luna si in stele dar nu a facut nimic desi a avut „painea si cutitul”, cum se spune. Si nu si-a tinut promisiunile din mai multe motive:
   1) este prim mincinosul tarii, el nu a promis cu gandul de a si realiza, ci doar pentru a primi voturi
   2) Este incompetent si s-a inconjurat tot de incompetenti, gen sova, banicioiu, corlatean, etc
   3) ponta a facut din campania electorala din 2012 o adevarata licitatie: cine promite mai mult, fiindca nu-l durea nici gura nici mintea, castiga puncte deoarece impresiona marea masa de asistati sociali
   4) nici macar nu s-a sinchisit sa calculeze fondurile necesare pentru realizarea acelor promisiuni, fiindca ar fi constatat ca ii vor trebui 100 de ani ca sa le faca

   Da, Basescu n-a vorbit precum un profesor universitar, dar a fost inteles de toti cei care il ascultau fiindca le vorbea pe limba lor, cum se spune in popor. Ce depindea exclusiv de competentele presedintelui au fost in cea mai mare parte indeplinite. Dar exista anumite probleme care trebuiau realizate impreuna cu guvernul, parlamentul si cu justitia. Cand unii dintre acesti parteneri institutionali s-au opus cu inversunare, este clar ca promisiunile presedintelui au ramas in faza de lucru. Sa reamintesc aici apararea penalilor de catre parlament, sau OUG-urile criminale ale guvernului ponta ramase valide fiindca ciorbea a dormit in post?

   Reply
 8. COSTY

  Sunteti singura speranta ca mafia poate fi deranjata .
  Trebuie sa puneti presiune pe ei, pentru ca in 25 de ani s-au perfectionat si cu mare greutate
  mai pot fi dovediti . Averile acumulate ii pun la adapost 2-3 generatii ,dar in acelasi timp
  arata gradul de hotie de care sunt in stare .Folositi toate mijloacele sa aparati ROMANIA .
  Nu vrem sa ajungem ca Ucraina !

  Reply
  • Sara

   Culmea ipocriziei la Ponta. Ii reproseaza lui Johannis ca are 6 case cand de fapt, la varsta lui, are 7 case, numai ca smecher, a facut doua declaratii de avere si el si sotia, desi nu e legal. El pentru 4 case si sotia pentru 3 . Mai mult, veniturile Dacianei sunt cuprinse atat in declaratia lui Ponta cat si al Dacianei, ceea ce inseamna fals in declaratii , ceea ce inseamna fals in acte publice ceea ce poate duce la incompatibilitate.

   Reply
  • Gigel

   A zis doamna…prea putin, prea tarziu, prea incet si prea departe. Dar a zis. Si eu am jucat la loto – m-a costat 15 euro biletul si am castigat 5 euro. Pot spune dintr-o anumita perspectiva ca am castigat la loto. Asa e si cu doamna : „a zis”.

   Reply
 9. Eugen

  @vidia. Multumim ca aratati caracterul romanesc in orice secunda si cu orice ocazie. Or mai fi unii care nu stiu ca exista oameni ca tine care trag la fund cat pot tara asta?

  Reply
  • Gigel

   Domnule draga, a tacea, a baga gunoiul sub pres, a privi printre degete, etc nu e forma de patriotism. A pune degetul pe rana si a spune lucrurilor pe nume denota o dorinta de a imbunatati lucrurile. Ca unii romani fura…fura si daca o spui si daca nu o spui. A nu spune, nu te face mai patriot. Sunt destui care sa bat cu caramida colorata in tricolor in piept considerand ca esti patriot cu cat te doare mai tare. Oare asta e cel care isi iubeste tara?

   Reply
  • Vidia

   @Eugen,pe ce te bazezi cand afirmi depre mine ca ‘trag la fund tara asta’?Cele doua comentarii ale mele sunt adresate strict doamnei Alina Mungiu,care exact cu aceste argumente citate de mine mi-a raspuns cand am rugat-o foarte serios sa enumere 3 calitati ale premierului Ponta (ma simteam ‘tradata’ de un intelectual ca d-na Mungiu prin puternica sustinere ce o arata ptr. Ponta).Asta e tot.De unde si pana unde imi atribui etichete denigratoare?Sa inteleg ca tu esti unul dintre cei care ‘trag tara in sus’?Cum faci(concret,fapte)?Ce este bun in a jigni un om(pe mine spre. ex.) ?Pe scurt:am fost crescuta cu respect ptr. cinste,munca,toleranta…..valori ptr. care am iesit in strada in februarie 1987,cand prim-secretar era Ion Iliescu(fiind una dintre studentele de la care a pornit ‘revolutia studenteasca’ de la Iasi-este prima data cand o spun public)…..valori pe care,am muncit din greu ca professor sa le transmit elevilor-in primul rand prin exemplu personal.Faptul ca in toata cariera mea de profesor nu am luat niciodata un ban,un pachet …,nu am apelat niciodata la o ‘pila’ mi-a dat o mare autoritate si o mare libertate de actiune ….pana in momentul in care,cei care ‘mureau cu Iliescu de gat’s-au inmultit atat de mult in jurul meu incat nu mi-am mai gasit locul in aceasta societate alterata(care uita de principii si valori morale).Adica oamenii erau etichetati ori PSD-isti(adica …de bine),ori anti PSD-isti(adica rai si trebuie ‘executati’,redusi la tacere)indifferent de valoarea lor umana si profesionala.Ceva foarte asemanator cu vremurile traite de mine pana in 1989(ori erai communist,ori dusman al poporului).Adica nu poti fi om bun,cinstit,responsabil…..daca esti impotriva lui Ponta&comp.Deci,de ce merit eu sa-mi spui tu ca ‘trag tara asta la fund’?

   Reply
 10. ceata

  Buna dimineata! Chiar s-a ridicat ceata? Ma tem ca e toamna si e prea tarziu, se va aseza iar, mai cev aca pe vremea celuilalt 7 case!

  Reply
 11. Pinno

  @ AMP „Ca președinte, veți avea pârghii mai puține, nu mai multe. Explicați-ne și nouă de ce v-am vota.”

  Cu un parlament 80% PSD, cu un guvern PSD-ist, VVp va avea toate instrumentele sa-si impuna politica lui populista.
  Asa cum conturile Lukoil s-au deblacat cind VVp s-a incruntat.

  Off topic, dar cititi totusi. Cele doua e-mailuri catre Av. Poporului (legea educatiei) au primit raspuns prin fisiere atasate, pe care nu le pot deschide, deoarece sistemul de securitate instalat (legal) pe computerul meu ma atentioneaza sa NU o fac. Dupa ce ca AV. Poporului paraziteaza poporul, vrea sa ne paraziteze si computerele!

  Reply
  • ion

   „Cu un parlament 80% PSD, cu un guvern PSD-ist, VVp va avea toate instrumentele sa-si impuna politica lui populista.”

   O mica precizare: Ponta nu ar fi in niciun caz un presedinte puternic, cu o tabara solida pastrata in partidul care l-a sustinut. Ma refer la influenta in procesul de deicizie a partidului sau la persone bine plasate in partid si loiale, de genul Vacariu, Boc, Udrea sau chiar Blaga sau Nastase, pana la un punct. Cum au fost Iliescu si Basescu, in mare parte a mandatelor. Ponta e pur si simplu un compromis al taberelor din PSD (baronet de provincie, batranii partidului si lupii tineri), in lipsa de altceva. Nu majoritatea parlamentara si guvernul vor face ce vrea Ponta. O sa fie invers: Ponta o sa asculte tacut de ce vrea PSD-ul. O sa promulge vineri seara toate porcariile PSD-iste si apoi o sa fuga la Roma, la shopping, sau in cine stie ce vizita externa minora. Se va intoarce peste 3-4 zile si va trece pe la spalaturi, la Gadea, ca sa iasa curat si uscat.

   Parerea mea e ca un presedinte opus PSD-ului, gen Macovei, va putea sa aiba o amprenta mai puternica asupra guvernarii decat Ponta. Macar prin faptul ca nu datoreaza nimic majoritatii actuale.

   Reply
 12. io can

  de adaugat la pct. 3 : si de ce s-au tiparit 21.7 milioane de buletine de vot? n-am vazut prea multe reactii la acest anunt al lui Dragnea

  Reply
 13. florin

  ati sarit cam multe intrebari stimata d-na: cazul duicu de la mehedinti, va spune ceva? inchiderea (privatizarea) oltchim? ,,privatizarea” cfr marfa? trimiterea in somaj a peste 72000 de persoane in acest an? lipsa manualelor scolare la clasele I-II ?….dar cazul lukoil nu va spune nimic???

  Reply
 14. NEAMTUL

  Cele trei intrebari sunt retorice , iar retorica lor contine acuzatii probate care il infunda pe CARLANUL PONTA. Unde va ajunge vom vedea ,dar nici de cum la Cotroceni in cel mai fericit caz la Jilava.

  Reply
 15. alinaMP

  Ce am scris despre dl Ponta in edioriale precedente se gaseste in vechea si noua editie din De ce nu iau romanii premiul Nobel de la Polirom. Editia a doua tocmai a aparut, am recitit pentru ea textele vechi si am hotarit se le las acolo. Deci cei care nu m-au citit regulat si nu stiu ce am scris despre VP le gasesc acolo.

  Reply
 16. Radu

  @vidia, daca esti asa sensibila fii, draga,e mai politicoasa, nu e Eugen singurul deranjat ca vorbesti cu „Stai jos’ si alte replici de astea de cartier. Vrei respect, cenzureaza-ti vocabularul si expresiile, nu e o scuza ca vorbesti despre Ponta sau despre Base. Manierele tradeaza.

  Reply
  • Vidia

   Extraordinar!Acum am inteles ce va deranjeaza.Dar am inteles si ce nu va deranjeaza ,ceea ce este grav:nu va deranjeaza coruptia,parvenitismul,minciuna,lichelismul….oamenii(chiar intelectuali remarcabili) care inchid ochii la aceste derapaje.Este grav ptr. tara,ptr. fiecare dintre noi,ptr. copiii nostril.Si da,eu sanctionez fara pic de politete!Atata rau sa indure tara asta,ca am fost ironica cu Alina Mungiu pe motiv ca trece usor cu vederea lipsa de consistenta profesionala si mai ales lipsa de character a lui Ponta(in cazul de fata).

   Reply
 17. aura

  Nu reusesc sa-i inteleg pe cei care mai cred inca intr-un politician din Romania, mai ales din cei care au fost la putere. Victor Ponta n-a intrat in politica de curind, are in spate un istoric de decident presarat cu multe episoade tulburi. Ce pretentii de anticoruptie si integritate sa avem de la fostul sef al Corpului de Control al guvernului Nastase? Sau de la fostul capitan de vas care a avut profit de pe urma tutoror functilor publice pe care le-a avut? In 2004 l-am acceptat pe Traian Basescu ca prim-luptator anticoruptie, de parca atunci se nascuse din spuma marii. Pacat ca avem o memorie selectiva si nu tinem cont de ce au facut candidatii in viata si in functiile detinute. E destul sa ne uitam la averile lor ca sa avem masura hotiei de care au fost capabili. Sintem intr-o situatie ridicola, coruptii conduc lupta anticoruptie. Nici un politician din Romania nu e intreptatit moral sa vorbeasca despre justitie si anticoruptie.

  Exista „n” motive pentru care Victor Ponta nu merita sa fie ales presedinte. Eu mai adaug unul, probabilitatea ridicata ca George Maior sa devina premier. Pe linga profilul indoielnic al personajului, e nociv intr-o democratie ca un director de serviciu secret sa sara direct in functia de premier. Nu mai vorbesc de nepotismul dezgustator: nasul sa fie premierul finului!
  Referitor la corectitudinea alegerilor, sa ne referim la o stire care a trecut neobservata: „Prezenta la vot in cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale va fi monitorizata in toate sectiile de votare din tara, transmite stiripesurse.ro.La aceasta actiune fara precedent vor colabora Biroul Electoral Central BEC si Serviciul de Telecomunicatii Speciale STS .”
  Nu e destul ca lista candidatilor e mediocra, nici macar nu mai avem siguranta ca iese ceea ce votam. Securismul planeaza si peste alegerile noastre.

  Reply
 18. Ariea

  Stimata Doamna Mungiu-Pippidi,

  “nu v-am făcut o vină specială din păcatul doctoratului d-voastră, mai ales că demascările externe nu îmi plac”

  Ma surprinde neplacut indulgenta dumneavoastra, cadru universitar international, in legatura cu plagiatul doctoratului Domnului Ponta induferent de cum a fost expus. Nu considerati pozitia aceasta ca un support al coruptiei intelectuale la nivelul cel mai inalt venit din partea dumneavoastra? Cum ramane cu cei pozitionati in inferioritate si nedrept atunci cand isi obtin masterate sau doctorate pe cale cinstita, prin munca si dedicatie? Pe ei cine ii mai apara si suporta?
  Odata iertat pentru coruptie inetelctuala, alte motive de iertare au putut fi gasite pentru a-l suporta pe Victor Ponta in 2012.

  “Mi-am spus doar că ați nimerit prost, peste Adrian Năstase, și că dacă nimereați mai bine poate nu se întâmpla”

  Calitatea unei teze de doctorat, felul cinstit sau necinstit in care este obtinuta teza de doctorat este in primul rand responsabilitatea candidatului si apoi a conducatorului de doctorat. Absolivirea candidatului de “copiat” si plasare responsabilitatii numai pe umerii conducatorului de doctorat nu transmite o lectie buna studentilor.
  Cand istoria a decurs astfel, nu era greu deloc de prevazut unde vom fi in 2014. Cele 3 intrebari pe care i le puneti astazi lui Victor Ponta precum si multe altele omise din articol le puteati usor prevede in 2012 intr-o forma generala. Un corrupt intelectual nu ar fi putut conduce tara alfel si primii care ar fi trebuit sa prevada aceasta situatie sunt cei ce stiu ce inseamna sa obti un doctorat cinstit, sa mucesti si sa te comporti cinstit. In 2012, ei ar fi putut deschide ochii celor 2/3 din populatie asupra acestui pericol.
  Trecutul nu mai poate fi indreptat dar prezentul are misiunea de a pregati viitorul. Acum stim toti unde duc greselile trecutului, lectia trebuie invatata si repetarea ei evitata. Contribuiti la acest „viitor curat” iertand mai putin pacatele coruptiei de orice fel.

  Reply
 19. alinaMP

  dragi postaci antipontisti, nu sunteti profesori sau ati intelege. Nu are cum vreun doctorat sa fie plagiat cum a fost cel al lui Victor Ponta din operele MEMBRILOR COMISIEI decit daca nimeni, incepand cu indrumatorul, nu l-a citit niciodata, adica dnii Diaconu (cel plagiat,membru in comisie), Gabi Oprea si Nastase. Ei nu l-au citit ca asa dau ei doctorate, fara sa le citeasca, de la primul referat la lucrarea finala,, si din cauza ca fac asa avem doctorate in halul asta, nu e vina doctoranzilor ca sunt impostori, ei sunt cei mai tineri recrutati intr-un sistem de impostura
  ultima oara cand raspund la cine nu isi da numele, vorba lui andrei plesu

  Reply
  • Vidia

   Doamna professor Alina Mungiu,cel putin in cazul meu,anti-pontism cuprinde anti:minciuna,coruptie,impostura,……..Acum poarta numele de Ponta-ptr. ca acesta le ‘flutura’ din pozitia de prim-ministru si candidat la presedintie.Inteleg de la dvs. ca tanarul Ponta nu are nici o vina in cazul plagiatului ci profesorii dansului,care nu au muncit cu seriozitate sa-i citeasca lucrarea si sa-i atraga atentia ca nu-i frumos sa furi,sa-l invete sa puna ghilimele…..’Cine se aseamana,se aduna’….iar ceilalti sunt antipontisti .

   Reply
  • Mihaela

   Nu suntem profesori, dar suntem doctori si intelegem. Dumneavoastra nu intelegeti. Stiti cum este sa scoti bani din buzunar pentru articole. pentru cercetare, pentru participari la congrese, pentru materiale, pentru teste? Sigur nu stiti, pt. ca altfel nu ati arunca cu laturi in toti ca sa-l scoateti curat pe Ponta. In Romania, daca nu esti cadru universitar este o nebunie sa te apuci de un doctorat. Si pe urma, nu iti aduce nici un folos. Doar un titlu pe cartile de vizita

   Reply
  • Florin

   „dragi postaci antipontisti” ??
   Sa inteleg doamna ca daca cineva nu e de acord cu Ponta devine automat postac si antipontist ? Nu suma nai degraba a fraza emisa de Antena 3 ?

   Si in legatura cu doctoratul lui Ponta cum naiba sa nu fie „doctorandul” de vina cind „doctorandul” a ajuns prim ministru , pozitie din care a desfiintat comisia de verificare a plagiatului ?

   Si ca sa fac o alta comparatie : nu e devina hotul care a furat un BMW. E devina politia sau proprietarul ca nu si-a protejat mai bine masina. Hotul trebuie lasat in pace.

   Reply
   • Gigel

    Vechiul slogan leninist muncitoresc – „cine nu e cu mine, e impotriva mea”. Si ei zic ca nu sunt comunisti, hmmm… miroase de la o posta a totalitarism.

    Reply
 20. lazard

  Dna MUNGIU va rog sa mai adaugati o intrebare: ce comision a incasat din diminuarea datoriei cazacilor de la Petro cu cca 300 mil$ si cu ce drept a facut aceasta renuntare deoarece erau banii nostri nu ai familiei lui !

  Reply
 21. aura

  Presedintele unei natiuni care se respecta trebuie sa fie un MODEL pentru cetatenii sai, nu „raul cel mai mic”. Dupa 25 de ani, ar fi cazul sa mai ridicam standardele atunci cind ne alegem liderii.

  Reply
 22. cbabeanu

  Cand o se termine obsesia paranoica cu doctoratul lui Ponta ? Toti care si-au facut un doctorat stiu foarte bine ca o lucrare de doctorat nu este nimic altceva decat o sinteza din literatura de specialitate despre un subiect. Care subiect il stabileste si il structureaza indrumatorul de doctorat si nu candidatul. Daca ar lua cineva la bani marunti doctoratele din Romania, ar constata ca nici 1% din lucrari nu vin cu vreo idee sau ipoteza originala; imensa majoritate sant revizii de literatura si statistici medicale, adica nimic original, „cartile din carti se scriu”. Obsesia d-nei Mungiu si a altora asemeni domniei sale pentru doctoratul lui Ponta poate pacali proletariatul necunoscator pentru ca cei care stiu ce inseamna un doctorat au facut exact ca Ponta: au „recenzat” literatura de specialitate.

  Reply
  • Costin

   Dar macar mai pun niste ghilimele si specifica in subsolul paginii cine este autorul citatului, din care lucrare s-a preluat si la ce pagina se afla respectivul fragment. Este ceea ce n-a facut doctorandul. pontilica.
   In plus, unde este contributia lui proprie? Ca doar o teza de doctorat nu este o compilatie de texte din lucrarile altora.
   Sigur ca si conducatorul de doctorat are vina lui. Chiar m-a surprins neplacut Nastase cand a incercat sa-l apere pe ponta, sustinand exact precum mang, cu o saptamana inainte, cum ca „exista anumite concepte pe care nu ai cum sa le spui cu cuvintele tale ci trebuie sa le preiei intocmai din operele altuia”. Cand i-am atras atentia, ca este halucinant ce sustine domnia sa, Nastase mi-a blocat mesajul(era vorba de blogul sau) in sensul ca nu l-a mai afisat.
   Am o anumita jena sa le reprosez gazdelor blogurilor care considera ca numai ei au dreptul sa critice iar cand sunt contrazisi, desi in termeni civilizati si cu argumente, te cenzureaza pe loc. Dar gasesc cateodata cuvintele care sa exprime sentimentul meu fata de aceasta practica….

   Reply
  • Ariea

   Toti cei care si-au facut un doctorat setrios, stiu ca doctoratul presupune originalitate 100% asociat cu publicatii in reviste de specialitate in tara si strainatate.
   Ceaia ce descrieti dumneavoastra despre teza de doctorat este de fapt teza de Masterat la terminarea facultatii. Doctoratul este recunoscut international si trebuie sa respecte standardele internationale pentru acest titlu. In cazul in care Romania nu respecta aceste standarde si reduce doctoratul la o compilare din literatura (copy-paste), riscam ca toate titlurile de doctorat obtinute in Romania sa nu mai fie recunoscute international. Desigur, cei din tara pot sa continue sa profite de un astfel de titlu daca legislatia le permite.

   Reply
  • Gigel

   Nu este adevarat. Un doctorat (stiu pt ca l-am obtinut la o univeristate in strainatate) nu inseamna o sinteza, nu este structurat de indrumator (ba chiar esti lasat cam mult singur sa iti gasesti drumul), jutificarea ca „ce si Gigel a furat un mar, deci nici eu nu sunt vinovat” e cea mai mare prostie, iar Gigel nu candideaza la presedintie. Si NU – nu am „recenzat” literatura de specialitate, am contribuit cu lucrari proprii. Si nu sunt anti-ponta si nici pro-basist – sunt pentru democratie si statul de drept.

   Reply
 23. alinaMP

  Dl Ponta nu trebuie diabolizat, e un baiat destept el, si cu instincte bune, dar de, vine de unde vine deci nu prea cred ca are loc de intors. De acord ca lovitura cu plagiatul lui a mers in gol din cauza ca toata lumea stie ca aici e impostura generalizata in Romania, dar nu e deloc o obsesie paranoica. Conteaza sa stii daca un om politic e onest sau trage tepe. Plagiatul e o teapa. Odata tepar, greu sa mai recuperezi. Daca nici onestitatea nu mai conteaza la un om politic, atunci ce mai conteaza.

  Reply
  • Florin

   „Daca nici onestitatea nu mai conteaza la un om politic, atunci ce mai conteaza.”
   Cu asta sint perfect de acord cu dumneavoasta. Un om ce fura (plagiatul e furt) poate fi suspectat ca va fura si in alte ocazii.

   In schimb afirmatia ca” un baiat destept el, si cu instincte bune” mi se pare fara acoperire. Puteti sa dati exemple in sprijinul ei ?

   Reply
  • Costin

   Dar cine il diabolizeaza? A spune o parere despre el, asociata cu niste argumente solide si valide nu inseamna diabolizare. Sau, da, poate fi apreciata drept diabolizare daca privesti problema prin binoclul celui analizat. Un om politic trebuie sa se bazeze doar pe instincte? Daca e asa, atunci cred ca am avea multi alti posibili candiidati, mai valorosi decat ponta. Care sunt si destepti(inteligenta nativa plus dobandita) si cu principii morale, dar si cu sacul gol( a se citi sacul cu pacate majore). Si mai am o obiectie: pe ce va bazati cand generalizati cazul ponta? Cum va permiteti sa-i jigniti pe acei tineri care chiar au muncit pe branci ca sa termine doctoratul la termenul prevazut?
   Mi-aduc aminte ca pe vremea impuscatului, la inceputul anului 1969, daca nu ma insel, militienii faceau de paza prin jurul facultatilor si caminelor studentesti, inclusiv a cofetariilor pentru a-i inhata pe cei care purtau plete si ii oblogau sa se tunda.
   Toata povestea a inceput dupa ce Valentin a venit in vacanta de Craciun acasa, din Anglia, si avea niste plete ca in occident. Luat la 11 m de babaci, valentin a replicat: „pai si in Romania sunt studenti cu plete”. Asa ca s-a decretat vanatoarea pletosilor.
   P.S. Cu cat scade vinovatia lui ponta in privinta plagiatului daca dvs stabiliti(pe ce baza?) ca asa fac toti(cosi fan tutte?).

   Reply
 24. mihaela ciobanu

  Tocami asta este problema: Ponta este desptept, cu instincte bune si isi foloseste aceste calitati cu rea credinta. Diavolii din istorie nu au fost nici prosti si nici lipsiti de instincte si pragmatism.

  Reply
 25. Ariea

  „Dl Ponta nu trebuie diabolizat, e un baiat destept el, si cu instincte bune, dar de, vine de unde vine deci nu prea cred ca are loc de intors.”
  De ce oare exprimarea asta imi aminteste de Dl. Goe? Ati vrut sa fiti ironica?
  Discutia nu este despre Dl. Ponta ca persoana – destept sau nu, cu instinct sau fara – ci despre actiunile lui in situatia de doctorand si dupa aceia, de prim ministru. Trebuie sa recunoastem ca plagiatul i-a adus multe foloase Domnului Ponta, de la cele materiale la cele politice asa incat subiectul e important. Faptul ca aceasta situatie nu s-a rezolvat cum e cinstit arata neputinta onestitatii in fata coruptiei. Putem ajuta la crearea unei Romanii cinstite si curate prin a evita sa suportam coruptii de orice fel.

  Reply
 26. Tamba

  Lucrurile sunt foarte simple pt cei care aprofundeaza putin.Lui Ponta si alor lui le convine de minune sistemul legislative modificat , adaptat si folosit de Basescu , respective Comunitatea de Informatii , Legislatia in domeniul judiciar , et. De ce? Pentru a-I fi de folos cand va ajunge presedinte. il urasc pe Basescu , dar mi-e teama ca , daca va fi ales Ponta presedinte, am sa-l regret pe Traian.Cine l-a impiedicat pe Ponta sa modifice legislatia de care tot s-a plans ca se foloseste Basescu prin intermediul DNA. Era simplu , intr-o saptamana , cu majoritatea pe care o avea , schimba si Constitutia. De ce nu a facut-o? Tocmai pentru ca urmeaza sa se foloseasca in acelasi mod de ea. Precedentul este creat , legislatia exista , este confirmata de Curtea Constitutionala , asa ca de acum incolo o va folosi mai aprig decat Base. Si inca ceva .Cine se asteapta ca un procuror cu rezultate submediocre in profesie , dar cu un bagaj de ura impotriva cetatenilor romani (datorat profesiei) sa fie presedinte democrat se inseala amarnic. Acest Ponta , inafara de taxe , impozite si controale , nu a facut nimic in calitatea care I-ar fi permis mai mult

  Reply
 27. Daniela Zamfir

  Oare de ce acest oprobiu general in comentarii la adresa lui Ponta ? Articolul nu este o critica la adresa candidatului la prezidentiale Ponta ci o incercare de a-i intelege mesajul politic in aceste timpuri in care zvonistica si manipularea deruteaza intreaga societate. Raspunsul poate fi : daca Basescu , un marinar , a facut atitea lucruri bune pentru justitia romana , cu atit mai multe va face Ponta , un procuror . Asta pentru ca toata lumea este interesata de justitie in Romania .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *