Adrian Popescu

Ticăloșie fără margini: Femei de serviciu anchetate după ce s-au plâns că le scade salariul de la 500 la 200 de lei… sau sub zero!

Femeile de serviciu de la grădinițele din comuna Roșia de Amaradia, care s-au plâns jurnaliștilor că revoluția fiscală le lasă cu buzunarele goale, au fost chemate la Inspectoratul Școlar pentru note explicative, scrie Europa FM.

Când au calculat salariile pe care trebuie să le dea pe 14 februarie, contabilii au rămas uimiți. Mai multe salariate care nu lucrează cu normă întreagă vor plăti contribuțiile ca un angajat care primește salariul minim pe economie. În alt caz, o angajată chiar trebuie să vină cu bani de acasă numai pentru contribuții, potrivit unui articol din pandurul.ro.

Femeile s-au plâns public!

„Numai pentru cei de la Parlament se fac legi. Lor le-a crescut de nu mai ştie nimeni cât ia, iar nouă ne cer să punem bani de acasă ca să ne lase să lucrăm legal. În ce ţară trăim? Nici când a tăiat Boc şi Băsescu, salariile nu au fost ca acum. Decât să muncesc gratis pentru stat, mai bine mă duc şi stau acasă, că din alocaţia copiilor sau din salariul soţului, eu nu o să aduc bani. Să vină doamna Olguţa să stea o zi aici, în locul meu, să facă curat şi tot ce fac eu şi apoi să aducă şi bani de acasă şi mai vorbim după aceea. E o mizerie!”

Imediat, însă, au fost chemate de şefi, care le-au comunicat că, din dispoziţia Inspectoratului Şcolar, trebuie să dea note explicative în care să scrie, în detaliu, cum a aflat presa despre acest subiect: cine a anunţat şi de ce au dat interviuri fără ca cei din conducerea Inspectoratului să ştie.

Digi24:

– Mi s-a pus întrebarea: Ce m-a întrebat presa? Eu am răspuns exact ce m-aţi întrebat, a povestit reporterului Digi24 Daniela Zăvelcă, îngrijitoare.
– V-au pus să explicaţi totul în scris?
– Da. Am scris tot. Că m-au sunat de la presă, că aţi venit dumneavoastră…

Cea de-a doua îngrijitoare nu a mai avut curaj să vorbească în faţa camerei. Nici în biroul directoarei nu şi-a putut stăpâni emoţiile.

– A zis: Loredano, trebuie să dai o declaraţie. Şi eu eram acolo cu soţia şi am întrebat ce declaraţie să dea. „Păi de ce a ieşit la televiziuni?”, a povestit Dorel Cotigă, soțul îngrijitoarei
– Mai dă soţia vreun interviu după ce s-a întâmplat?
– Păi de frică? Cum? Iese afară?

„Nu e normal, având în vedere că şi-au manifestat un drept. A fost un mod de a protesta faţă de greşeala care s-a stipulat în lege”, recunoaște Liviu Cotojman, primarul localității Roșia de Amaradia.

Directoarea susţine însă că femeile nu au fost mustrate. Dimpotrivă. „De-aia mai mult le-am chemat. Ca să lămurim problema. Cine le-a speriat de s-a ajuns la acest lucru. (…) Nici nu s-a pomenit de mustrări sau de presiuni, de comisii de disciplină”, spune Ilona Tița, directoarea școlii.

La rândul ei, directoarea a dat explicaţii Inspectoratului Şcolar.

„Singura informaţie pe care a solicitat-o Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost aceea de a confirma doamna directoare sau de a infirma faptul că ar fi atenţionat anumite persoane încadrate ca personal nedidactic că nu îşi vor lua salariul la timp şi integral. Doamna directoare a infirmat”, a declarat Georgea Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Plata contribuțiilor la nivel de salariu minim a fost propusă ca măsură otova de combatere a situațiilor în care angajații part-time din sectorul privat sunt ținuți de fapt la lucru full-time și plătiți la negru. Însă în realitate statul este de departe angajator part-time. Inițial, guvernul a spus că va încerca să dispună „întregirea normelor” pentru aceste situații iar acum este în discuție o Ordonanță de Urgență pentru trecerea costurilor în sarcina angajatorului. Între timp, există și situații în care angajatul trebuie să vină cu bani de acasă pentru luxul de a munci.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ticăloșie fără margini: Femei de serviciu anchetate după ce s-au plâns că le scade salariul de la 500 la 200 de lei… sau sub zero!

 1. Fabiana

  Nu ma mira! PSD-ul (in ciuda analizelor D-nei Alina Mungiu) este un partid cu reflexe totalitare.

  A se vedea declaratia „celebrului”* de acum Paul Stanescu despre angajarea unui bodyguard drept consilier al sau. A fost obraznic cand o jurnalista l-a intrebat ce il recomanda pe respectivul domn pentru acest post.

  —-
  a declarat ca de fapt el nu s-a plans lui Dragnea de SPP bla, bla bla…

  Reply
 2. Vlad Slăvoiu

  Oamenii sunt pe bună dreptate revoltați: să bați câmpii despre statul paralel (nu în sensul că acesta nu există, ci în sensul că bați câmpii) în timp ce nu ești în stare să produci legislație coerentă e inacceptabil pentru un om în toată firea.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *