Claudiu Padurean

Sute de clujeni au participat la marșul  ”Je suis Charlie”. Manifestări de solidaritate au avut loc și la București. GALERIE FOTO

CLUJ: Aproape 500 de tineri, studenți francezi la Cluj și clujeni, s-au adunat joi seara, în centrul orașului, la Casa de Cultură a Studenților (CCS), pentru a-și manifesta solidaritatea cu victimele atentatului de miercuri, din Paris, comis asupra redacției Charlie Hebdo.

”A fost nevoie de acest atentat din Franța pentru a ne da seama că suntem mai importanți pentru oameni decât pentru patroni, de faptul că avem o misiune socială și o responsabilitate de cititori. Poate fi momentul zero și pentru presa românească, ce trebuie să depindă mult mai puțin de patroni și mult mai mult de publicul său”, a spus unul dintre jurnaliștii clujeni participant la miting.

Oamenii au adus hârtii pe care au scris JE SUIS CHARLIE/EU SUNT CHARLIE, într-un gest de sfidare a celor care ucid în numele credinței lor. Marșul de solidaritate a fost organizat de tinerii din Asociația Studenților Francezi de la Cluj. În orașul Cluj-Napoca există cea mai mare comunitate academică franceză din Europa Centrală și de Est. Tinerilor francezi li s-au alăturat și numeroși români, printre Ovidiu Câmpean, fost student la Paris. ”Îmi manifest solidaritatea cu victimele atentatelor. Nu putem accepta un astfel de gest”, a spus Ovidiu Câmpean.

”Am venit pentru a arăta solidaritate cu Franța, chiar dacă suntem departe de țară… Suntem în principal pentru a lupta pentru libertatea de exprimare care a fost pusă în pericol de atentnt. În plus, susținem familiile victimelor”, au spus două tinere studente franceze, care se completau reciproc.

Printre participanții la marșul de solidaritate s-a numărat și directorul Institutului Francez din Cluj, Bennoit Bavouset. ” Suntem aici reuniți, în această seară, la inițiativa asociației studenților francezi la medicină. Este important acest lucru deoarece este o inițiativă care a pornit din rândurile tineretului francez. Suntem aici pentru a fi solidari cu victimele atentatului de ieri de la Charlie Hebdo, dar și pentru a ne reaminti că democrația, libertatea presei sunt importante și sunt pilonii tuturor democrațiilor”, a spus Bennoit Bavouset.

La marș a participat și consulul onorific al Franței la Cluj, Pascal Fesneau. ”Suntem aici pentru a comemora această zi de doliu național pe care o avem în Franța, care este rezultatul unui atentat care a fost cel mai grav din ultimii 50 de ani din Franța și care nu este un atentat pur și simplu, ci un atentat la adresa libertății de exprimare și a presei”, a spus Pascal Fesneau.

Participanții la mitingul de solidaritate s-au adunat în Piața Lucian Blaga, în fața Casei de Cultură a Studenților. Au pornit apoi pe strada Napoca, apoi prin Piața Unirii și pe bulevardul Eroilor, până la Teatrul Național din Piața Ștefan cel Mare. Marșul s-a încheiat la sediul Institutului Francez de pe strada Ion I.C. Brătianu, acolo unde au fost aprinse 12 lumânări în memoria victimelor atentatului și a fost afișat un banner cu inscripția Nous somme tous Charlie. La sediul Institutului Francez a fost deschisă și o carte de condoleanțe și de mesaje de susținere, unde toți cei care doresc să își exprime solidaritatea și compasiunea față de victimele atentatului pot să o facă.

VIDEO: Claudiu Pădurean

Clujul găzduiește cea mai importantă comunitate academică franceză și froncofonă dintre Elveția și Vladivostok. 1.000 de tineri francezi studiază doar la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”. Alții studiază la alte facultăți ale aceleiași universități sau la Universitatea Babeș-Bolyai și la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

***

cluj 1 cluj 2 cluj 3 cluj 4 cluj 5 cluj 6 cluj 7 cluj 8

 

Foto: Oana Moisil

BUCUREȘTI: Zeci de persoane s-au adunat și la București, în fața Ambasadei Franței, pentru a aprinde lumânări, pentru a transmite mesaje și pentru a-și exprima solidaritatea cu victimele atentatului de la Paris.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSCFoto: Luca Avadani

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Sute de clujeni au participat la marșul  ”Je suis Charlie”. Manifestări de solidaritate au avut loc și la București. GALERIE FOTO

  1. Deschide Ochii

    De ce aleg sa citesc printre randuri si sa nu mai pun botul la toate dumele tv-ului. Protestul a fost bine intentionat, insa cu parere de rau spun ca multa lume nu a inteles ce se intampla de fapt, judecand fara sa gandeasca.
    Ce se intampla de fapt:

    1. niste jurnalisti caricaturisti fac misto de statul islam si religia islamica

    2. niste fanatici religiosi omoara cativa din jurnalistii aia

    3. fanaticii aia, dupa ce au pus la cale atentatul, „uita” intr-o masina abandonata actele de identitate [ in momentul de fata sunt incercuiti de fortele speciale franceze intr-o casa „abandonata” si fac pariu ca nu ies vii de acolo. „din pacate”. ]

    4. grupurile extremiste prind voce si vorbesc de demolarea moscheelor si alungarea din europa a musulmanilor [suna a inchizitie gen]

    5. „voci” din serviciile secrete din toata europa vorbesc si ele de legi care sa limiteze drepturile cetatenesti la viata privata si libera exprimare si care sa mareasca nivelul de putere si control al .. ghici cui? serviciilor secrete si „statului politienesc”

    6. mie imi suna a george orwell

    7. si a motiv de razboi

    8. si a bani mai multi pt armata si armament..

    E un 9/11 la scala mai mica. Nu uitati ca turnurile au fost doborate insasi de americani, astfel incat sa poata justifica invadarea statelor islamice. Incercati sa fiti mai critici, sa va informati din mai multe surse si mai ales sa ganditi singuri!

    mhm?.. mi-a iesit clar?

    Reply
    • DeLaCluj

      Un pic de respect pentru miscarea de ieri. Oamenii care au iesit ieri au fost in frig ca sa-i comemoreze pe cei ucisi si sa-si arate compasiunea pentru cei care au pierdut pe cineva. Am fost si eu pe-acolo si n-am auzit nimic de rau din partea nimanui. Stiu ca teoriile conspiratiei sunt interesante (desi cam slabut cu dovezile), dar nu e asta momentul. Si da am vazut si documentarele cu 9/11 si am citit si o parte din cartile si articolele care zic ca americanii si-au facut-o cu mana lor. Suna mai bine cred decat „ba, ocazional se intampla lucruri nasoale cand intervine extremismul”.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *