Romania Curată

Suspiciuni crescânde că propriul staff l-a băgat pe Iohannis în calea austriecilor de la Schweighofer

Klaus Iohannis a fost sancţionat de societatea civilă pentru motivarea cu care a trimis spre reexaminare Parlamentului un articol al Codul Silvic şi care părea inspirată dintr-o document al austriecilor de la Schweighofer Holzindustrie. Jurnaliştii de la voxpublica.ro arată și care ar putea fi sursa respectivei motivații: în urmă cu câţiva ani, şeful cancelariei sale prezidenţiale, controversatul Dan Mihalache, făcea lobby pentru Schweinghofer.

„Actualul șef al cancelariei prezidențiale a adresat, pe 06.05.2008, în calitate de deputat PSD, o interpelare ministrului de atunci al Agriculturii, Dacian Cioloş, în care făcea lobby în favoarea firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, aflată atunci în centrul unui scandal cu localnicii din Poienii de Munte din județul Maramureș, iar acum în centrul unui alt scandal național referitor la defrișări ilegale și votarea noului Cod Silvic. „Un mare investitor, SC Holzindustrie Schweighofer Sebeș, este împiedicat să își desfășoare activitatea în condiții normale”, susținea fostul deputat PSD Dan Mihalache, în interpelarea adresată lui Cioloş. Mai mult, fostul deputat PSD cerea ministrului Agriculturii de la vremea respectivă să găsească o soluție convenabilă ambelor părți. „Considerăm (sic!) că este de datoria ROMSILVA să găsească o soluție convenabilă ambelor părți, deoarece perpetuarea stării conflictuale ar aduce grave deservicii atât firmei care a câştigat licitația pentru exploatarea masei lemnoase (n.r. o firmă care lucrează pentru Holzindustrie Schweighofer), cât și locuitorilor comunei”, scrie voxpublica.ro.

„Eu stau și mă tot uit și îmi semnalează diverși prieteni cum numele meu apare amestecat în niște chestiuni cu care n-am niciun fel de legătură. Știu retorica existentă despre mine, dar să aflu că sunt omul de lobby între firma Schweighofer-Holzindustrie și (..) e un pic cam mult, și profesional vorbind”, spunea luna trecută Dan Mihalache, într-o intervenție telefonică, la B1 TV.

Iohannis s-a confruntat cu primele critici din mandatul său după ce a anunţat că îl va numi pe Dan Mihalache şef de cancelarie. „De la traseul său curricular, care începe în perioada Văcăroiu, traversează „perioada Năstase” virând apoi către Crin Antonescu, trecând apoi prin opinia sa, pe care a făcut-o publică, privind parteneriatul româno-american, şi până la felul în care se exprimă domnia sa (jigodie frustratămai du-te şi tu în mă-tamai caută pe goagăl) e în grav dezacord cu ce aşteptăm din partea instituţiei prezidenţiale. Stilistic, se află la antipozi faţă de dumneavoastră, şi ne e greu să ne închipuim cum ar decurge o asemenea colaborare”, reclamau 27 de intelectuali semnatari ai unei scrisori publicate în Revista 22 pe noiembrie 2014. Iohannis a preferat să ignore însă apelul intelectualilor.

Dacă Holzindustrie Schweighofer a reuşit să ajungă în cabinetul preşedintelui, cu atât mai mult nu a avut nicio problemă să dea şah Consiliului Concurenţei. Austriecii au luat în conducere un fost director al Consiliului Concurenţei, avocatul Georgeta Gavriloiu. Aceasta, fost director timp de 18 ani al Consiliului Concurenţei, a găsit contraargumentaţia cu care să învingă instituţia pe care a condus-o.

Iată ce spune Georgeta Gavriloiu, citată de evz.ro:

  •  Legea românească nu interzice şi nu condamnă poziţia dominantă, ci abuzul de poziţie dominantă.
  • Abuzul  de poziţie dominantă  poate fi invocat doar în urma unei investigaţii, în cazul în care se dovedeşte. Nu poate fi oprită o investiţie invocandu-se faptul că o companie va face (în viitor) abuz de poziţie dominantă.
  • Apariţia unei concentrări economice este sancţionată de legea românească doar în cazul în care se realizează prin achiziţia sau fuziunea între companii diferite, nu în cazul creşterii organice a unei companii.
  • Limitarea la 30% afectează dezvoltarea companiei şi afectează mediul concurenţial.

Consiliul Concurenţei a fost sesizat în legătură cu o posibilă poziţie de monopol pe achiziţiile de masă lemnoasă a firmei Holzindustrie Schweighofer. Plângerea a fost înaintată de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Cătălin Baciu. În ciuda sesizării, Consiliul Concurenței a marșat pe ideea că articolul care plafonează la o cotă de 30% cantitatea de lemn dintr-un sortiment pe care o poate procesa un operator ar aduce atingere liberei concurențe. Unele instituții de presă au indicat Consiliul Concurenței ca fiind sursa argumentației legate de articolul a cărui posibilă modificare i-a scos pe oameni în stradă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Suspiciuni crescânde că propriul staff l-a băgat pe Iohannis în calea austriecilor de la Schweighofer

  1. Popescu

    Controversatul Dan Mihalache a facut si face lobby pentru Schweinghofer, naravul din fire nu are lecuire mai atunci cand spaga e consistenta.Intr-o emisiune tv Cornel Ivanciuc a dat publicitatii informatii despre “concubinajul” neortodox existente intre Dan Mihalache si Schweinghofer Holzindustrie.
    Pt Dan Mihalache IMPOSTORUL si SEMIDOCTUL a venit vremea sa dea cu subsemnatul la DNA, sa ajunga pe la beciul domnesc si sa-si ia talpasita din politica si administratie publica de unde si-a batut joc de romani si nu numai.

    Reply
  2. marie-louise

    Iata inca un argument in plus pentru campania dusa de d-na Mungiu-Pippidi privind meritocratia.

    Oare Johannis are urechi de auzit – timpul curge impotriva lui…

    Reply
  3. lupulsas

    Mihalache e oricum un sharpe securist crescut la sanul lui PONTA shi plasat ca sa-l infunde pe IOHANNIS. Cazul Schweighofer ofera o posibilitate de a scapa de el.

    Reply
  4. Ovidu

    Am auzit (vazut) de la un post TV ca firma austriaca lider in Romania la taiat copaci, ar da in judecata statul roman si ar cere despagubiri enorme in cazul in care i se va limita dreptul de a dezvolta productia ( de defrisare). Cum am mai scris se pare ca vor sa adopte sau vor sa copieze tactica folosita de Lukoil, cand au fost descoperite nereguli in cadrul companiei respective. Am impresia din nefericire ca atunci cand soseste in tara cate o firma straina care pare sa aiba ceva cheag, automat se formeaza un rand (o coada) de asa zisi lobysti (fara ca in Romania sa existe inca o lege (adica transparenta), in ceea ce priveste practicarea demersului amintit. Ca dupa aia persoanle respective sunt promovate in functii importante este alta poveste, Ca-n filmul romanesc… Dar cine va recomandat? Raspuns: nostra famiglia.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *