Romania Curată

Stere Gulea rupe relaţiile cu universitatea şi dă vina pe rectorul Adrian Titieni. „Sunteţi responsabil de deteriorarea imaginii UNATC”

Regizorul Stere Gulea, membru al juriului celei de-a III-a ediţii a Coaliţiei pentru Universităţi Curate, fost decan al Faculăţii de Cinema din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematrografică (UNATC), între 1990 și 1996, a decis, în urma incidentelor din ultimul an să înceteze colaborarea cu instituția. Stere Gulea îl consideră pe rectorul Adrian Titieni responsabil pentru alterarea gravă a relaţiilor dintre cadrele didactice, precum şi pentru deteriorarea imaginii UNATC în opinia publică.

În primăvară, Comisia de Etică a UNATC l-a audiat pe criticul de film Andrei Rus, lector universitar. și a propus desfacerea contractului lui de muncă Această audiere vine în contextul în care preşedintele Senatului UNATC, Sergiu Anghel, a sesizat Comisia de Etică atât în privinţa lui Andrei Rus, cât şi a altui critic de film, Andrei Gorzo, la rândul său cadru didactic în cadrul UNATC.

Ce a transmis regizorul Stere Gulea conducerii UNATC:

Domnule rector al UNATC,
Prof. univ. dr. Adrian Titieni,

Vă aduc la cunoştinţă că, odată cu încheierea contractului de colaborare între UNATC şi subsemnatul, în calitate de profesor la plata cu ora, în cadrul Facultăţii de Cinema, încetează colaborarea cu instituţia pe care o conduceţi.
Motivul acestei decizii este generat de atmosfera creată în UNATC în ultimul an, atmosferă de care vă consider principal responsabil şi care a dus la alterarea gravă a relaţiilor dintre cadrele didactice, precum şi la deteriorarea imaginii UNATC în opinia publică.

Am fost timp de 6 ani decan al Faculăţii de Cinema (1990-1996) şi cunosc foarte bine neajunsurile structurale ale UNATC, care în loc să fie eliminate s-au cronicizat prin adoptarea sistemului Bologna, nepotrivit pentru învăţământul artistic, dar adoptat de corpul profesoral pentru că asigură venituri substanţiale şi onorabile (titluri de doctor etc.).

La alegerea d-voastră ca rector am sperat că aceste deficienţe structurale vor fi analizate şi înlăturate, ori constat că preocuparea d-voastră a devenit revista Film-Menu, care, place sau nu, exprimă puncte de vedere ale studenţilor despre cinema.
21.07.2015

(Document preluat de pe pagina de facebook a revistei Observatorul Cultural)

La mijlocul lunii iunie, şi cadrele universitare de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj s-au solidarizat, prin intermediul unei scrisori deschise, cu Andrei Rus şi Andrei Gorzo. “Conflictele de viziune și gestiune a universității ar trebui desfășurate în cadrul forurilor instituționale ale Senatului și Consiliului de Administrație în spirit colegial, nu înăbușite prin amenințarea cu pierderea contractului de muncă”, au subliniat cadrele didactice de la UBB.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *