Romania Curată

Șeful Fiscului, Gelu Diaconu, anchetat în dosarul a doi deputați, Mădălin Voicu și Nicolae Păun, acuzați de deturnare de fonduri și spălare de bani

DNA a cerut miercuri Camerei Deputaților să le ridice imunitatea deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun pentru a putea cere arestarea acestora pentru niște găinării cu prejudiciu mare. Dar surpriza a apărut câteva ore mai târziu: Gelu Diaconu, șeful ANAF, a fost chemat și el la DNA pentru a i se aduce la cunoștință că este suspect în dosarul celor doi parlamentari.

Și vicepreședintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătășoiu, a primit aceleași vești.

Cei doi care conduc Fiscul din România sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul

Cei doi deputați suspecți au mai multe capete de acuzare:

  • Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani, toate în formă continuată.
  • Nicolae Păun este acuzat, printre altele, de deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, cumpărare de influență, influențare a declarațiilor.

Potrivit procurorilor, o parte dintre acuzații au legătură cu derularea proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, finanțat cu fonduri europene.

„Grupul țintă (reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile) a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urmă neavând cunoștință despre faptul că au făcut parte din grupul țintă. Pentru a-și însuși în mod ilicit sume din cadrul proiectului, au fost supraevaluate costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului”, se arată în comunicatul DNA.

Alte fapte ar fi fost comise, potrivit anchetatorilor, în legătură cu proiectul „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, de asemenea finanțat cu fonduri europene.

Procurorii explică: „În cadrul proiectului, în vederea stimulării persoanelor din grupul țintă, managerul proiectului, Paraschiv Iulian, a propus acordarea unei subvenții de 600 de lei tuturor persoanelor care au absolvit cursurile de calificare/formare profesională prin intermediul proiectului. Prin Decizia nr.1 din 22.08.2011 semnată de președintele Nicolae Păun propunerea a fost validată. A rezultat că persoane din cadrul grupului țintă, care urmau să participe la cursurile de formare, au fost chemate în diverse locații din localitățile aparținând județelor vizate de proiect și au fost informate că vor avea loc niște cursuri de calificare pe diverse meserii (florar, lucrător comerț, bucătar, lucrător construcții) și vor primi și bani din fonduri europene”.

Influența lui Voicu la șeful ANAF, cumpărată de Păun

Procurorii anticorupție susțin că Nicolae Păun ar fi plătit între anii 2011 și 2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor, „mai multe tranșe de bani în cuantum total de 217.300 lei către deputatul Mădălin Voicu, asigurându-i totodată soției acestuia, Carmen Olteanu, un salariu în cadrul unuia dintre proiectele derulate, deși aceasta nu a lucrat efectiv”, mai spun procurorii.

„Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa”, explică DNA.

Procurorii detaliază ce a urmărit și cum a făcut fiecare deputat în parte:

„De asemenea, în același context, ca urmare a demersurilor inițiate de deputatul Păun Nicolae și mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, președintele ANAF, Diaconu Gelu Ștefan, împreună cu vicepreședintele Gogancea-Vătășoiu Mihai, a emis circularele nr. 10/ 07.01.2015 și A-PRS1391/ 08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată”, se mai precizează într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, circularele respective au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare sau stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuțiilor, în cazul deciziilor deja comunicate.

Acțiunile șefilor ANAF au produs un prejudiciu bugetului de stat, dar și un folos patrimonial în beneficiul Asociației Partida Romilor ”Pro Europa”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *