Romania Curată

Șeful ANAF a fost demis. Schema în 5 pași prin care, cu ajutorul lui Diaconu, s-au deturnat banii dintr-un proiect pentru romi

După ce a refuzat să-și dea demisia, fiind pus sub acuzare de DNA pentru favorizarea făpuitorului și abuz în serviciu, Gelu Diaconu, șeful ANAF, a fost în cele din urmă dat afară de premierul Dacian Cioloș. Diaconu este implicat într-un dosar penal de deturnare de fonduri europene alături de deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun care, potrivit procurorilor, și-au însușit ilegal sume de bani dintr-un proiect european numit ”Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”. Detalii aici.

Pe scurt, schema de fraudare, la care a participat și șeful ANAF, a fost următoarea:

  1. Managerii proiectului, de comun acord cu reprezentații Asociației Partida Romilor ”Pro Europa” au supraevaluat costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului, grupul țintă fiind de 3296 de persoane.
  2. Pentru a deturna banii, au fost întocmite în fals mai multe convenții civile care demonstrau că unele persoane ar fi fost plătite cu 1500 de lei, bani pe care nu i-au primit niciodată. Numele și datele de identificare ale persoanelor respective au fost luate din evidențele Asociație Partida Romilor.
  3. Totul a ieșit la iveală când persoanele înscrise fictiv pe lista celor care au primit bani în cadrul proiectului s-au trezit acasă cu decizii de impunere de la ANAF și de la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a plăti contribuțiile aferente sumelor pe care le-ar fi încasat.
  4. Mădălin Voicu și Nicolae Păun ar fi intervenit pe lângă șeful ANAF pentru ca acesta să emite mai multe circulare pentru scutirea persoanelor respective (care nu încasaseră niciodată banii) de la plata contribuțiilor la asigurările sociale.
  5. Gelu Diaconu a emis respectivele circulare, acte despre care acum procurorii spun că au fost ilegale.

Diaconu se apără și spune că emitea oricum respectivele circulare și fără intervenția lui Voicu și Păun

Gelu Diaconu a emis joi un comunicat în care s-a apărat spunând că singura acuzație care i se aduce „este aceea că am emis două circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocaţiile copiilor depuse în conturi precum şi pentru persoanele realizatoare de venituri modice”.

„Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicaţia informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim şi nu la venitul efectiv, potrivit legii”, afirmă Diaconu.

„Am aflat cu stupoare că domnul procuror Ţuluş (n.r.-procurorul de caz) apreciază că am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru nişte sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plătit parinţii copiilor şi bătrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acţiunile deţinute în urma vestitei cuponiade. În plus, reamintesc faptul că solicitarea de remediere a acestei aberaţii fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului şi a ministrului de Finanţe de la acea vreme”, se arat în comunicat, potrivit Mediafax.

„Revenind la logica kafkiană a organului de cercetare penală, opinia publică trebuie să ştie că acesta consideră că nu trebuia să suspendăm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice întrucât nu există un temei legal, făcând totodată o banală confuzie în ce priveşte diferenţa dintre suspendare emiterii unui titlu de creanţă şi anularea unei creanţe bugetare, apanaj al iniţiativelor legislative ale MFP şi ale Guvernului. Şi, pentru ca absurdul nu se opreşte aici, informez pe această cale opinia publică ca Direcţia Antifraudă a sprijinit în mod activ DNA exact în instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de către această grupare”, a spus Diaconu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Șeful ANAF a fost demis. Schema în 5 pași prin care, cu ajutorul lui Diaconu, s-au deturnat banii dintr-un proiect pentru romi

  1. Spânu

    Kafkian e tupeul sa refuze a-si da demisia. Pariez ca va da si statul in judecata, va castiga procesul si isi va primi si leafa pe 2-3 ani.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *