Călin Dejeu

Se ridică și „râul, ramul”

La unison cu românii tâlhăriți și batjocoriți de clasa politică timp de decenii, natura, mutilată și batjocorită de aceeași clasă politică, ripostează și ea. Someșul Mare, în situl Natura 2000 omonim, a răbufnit și a contraatacat, ”șifonând” o microhidrocentrală ridicată ilegal, fără evaluarea impactului asupra mediului.

Citește: EXCLUSIV – FOTO: DEZASTRU la Cociu! O microhidrocentrală de 7 milioane de euro a fost luată de ape! Un inginer s-a salvat în ultimul moment

Din păcate, puțini dintre noi conștientizează că distrugerea cadrului natural este cea mai gravă agresiune asupra unei țări, pentru că este un proces ireversibil. Un curs de apă regularizat nu va mai fi natural niciodată, oricât s-ar cheltui pentru renaturare (în vestul Europei deja se cheltuiesc sume enorme pentru renaturarea cursurilor de apă). O pădure virgină, o dată exploatată, nu va mai fi virgină niciodată, o specie dispărută este dispărută pentru totdeauna.

Este un moment simbolic, pentru că această campanie de devastare a râurilor prin microhidrocentrale a ajuns să fie, între toate agresiunile impotriva naturii, cea mai asociată cu corupția. Chiar mai mult decât celebra „mafie a lemnului”, din două motive:

– această campanie de distrugere a râurilor pentru imbogățire din certificate ”verzi” este absolut absurdă, fiind un sacrificiu deloc necesar, în condițiile în care România are o capacitate de producție a energiei electrice excedentară. Argumentul privind caracterul regenerabil al acestei energii cade din start, pentru că este un nonsens să invoci protecția mediului pentru a motiva distrugerea naturii.

– spre deosebire de tăierile ilegale ale pădurilor, care se fac indeosebi cu complicitatea tacită a autorităților, microhidrocentralele apar ca urmare a acordului scris din partea unei întregi suite de autorități.

Chiar dacă ne șochează imaginile cu râuri de munte devastate, în Făgărași, în Șureanu sau în zeci de  arii naturale ”protejate” din alte zone montane, mutilate de MHC-uri, cazul de pe Someșul Mare este și mai grav, pentru că aici microhidrocentrala a fost construită într-un sit Natura 2000 declarat strict pentru protejarea râului. Deci impactul în ce privește integritatea ariei protejate este mult mai mare. Cu atât mai mult cu cât zona a fost deja devastată de balastiere (în spatele cărora se spune că este un nume sonor din politica românească). Când am vorbit anii trecuți cu directorul de la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița, legat de o astfel de balastieră, mi-a spus că nu se poate opune dezvoltării economice. Probabil se credea director la agentia pentru protectia economiei. Mă întreb cum poate Suedia, țară în care sunt interzise complet balasitierele de pe râuri, să aibă situația economică pe care o are… În corespondența pe care am avut-o de-a lungul anilor cu agențiile pentru protecția mediului, nu de la antologica APM Hunedoara am primit ce-a mai penibilă propagandă MHC-istă, ci de la APM Bistrița.

Ce s-a întâmplat pe Someșul Mare, la Cociu, este o dovadă în plus (de parcă mai era nevoie) că acest concept, mai mult spațiu pentru râuri, vag preluat doar declarativ, dar complet refuzat în practică de autoritățile noastre de mediu/ape, nu este un moft al ecologiștilor, ci o necesitate stringentă.

Până la urmă, oamenii au murit la Rast, în Dolj, din cauza acelui dig absurd, care a distrus Lunca Dunării, acea bogăție inestimabilă, ducând și la  aridizarea climei întregii Câmpii Române.

Revenind la paralela între natură și mișcarea civică, niciun analist n-a observat cât de periculos pentru natură este acel alineat cu pragul de 200.000 de lei, din celebra OUG 13. Cuantificarea reală a prejudiciului reprezentat de distrugerea naturii nu există la noi. OUG 68/2007 acoperă doar ceva mai mult decât principiul ”poluatorul plătește”. Și atunci, vinovații pentru copleșitorul masacru asupra naturii, care se amplifică aproape exponențial, deveneau imposibil de tras la răspundere penală. Oricum, și până acum, posibilitatea pedepsirii lor a fost doar teoretică. Vinovații pentru masacrarea râurilor prin microhidrocentrale nu doar că nu au fost trași la răspundere penală, dar sunt și bine mersi pe funcții, unii chiar ne reprezintă la nivel internațional. Și alineatul cu depunerea denunțului în termen de maxim 6 luni de la săvârșirea faptei îi portejează cei vinovați pentru distrugerea naturii. De exemplu, de faptul că APM Hunedoara a autorizat pe ascuns și ilegal microhidrocentralele de pe Râul Alb am aflat doar la peste un an după.

Este suficient să ne uităm ”în jur” ca să vedem că toate ariile naturale ”protejate” sunt intr-o stare mai jalnică decât atunci când au fost declarate (când ar trebui să fie invers), iar dacă vinovații din autoritățile de mediu continuă să rămână deasupra legii, în curând nu vom mai avea ce proteja.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Se ridică și „râul, ramul”

  1. DC

    Nenorocirea este cel mai bun sfetnic. Vorba unui domn extrem de sensibil la chestiuni democratice și civice, dar lemn-tănase la cele de mediu: “A trebuit să moară oameni pentru ca …”
    Dac-ați ști câți apa-români și romsilvici înjură acest site, dac-ați ști că prin satele României, la această oră, numele lui Dragnea este inclus în rugăciunea de seară, pentru cei 20-30 de RON în plus la pensie !!!!
    Uitați-vă prin manualele de ecologie și biologie pentru liceu: ghiveci! Numiți un manual universitar de ecologie pe care să-l putem cumpăra din librării. Știți cum îl cheamă pe consilierul prezidențial pe probleme de mediu ? V-a contactat vreodată ? Pentru că sunteți totuși o personalitate a ecologismului românesc și ați pus pe tapet probleme de interes național (dacă nu de securitate națională) …
    Ca să fie percepute adevărurile scrise aici de dstră, ar trebui produs un shift de civilizație …
    Deocamdată, România este ca o fată cu nurii (păduri, ape, arabil) la vedere și nepăziți, care-a nimerit într-o adunare de tineri domni capitaliști. Ea este naivă pentru că n-a prea ieșit în lume, iar ei sunt în erecție. Ghiciți urmarea.
    Nenorocirile îi schimbă pe oamenii care nu gândesc din timp să se schimbe.
    Vă doresc să ajungeți să scrieți cât mai curând un articol cu titlul “Dragnea și Someșul Mare ne-au unit !”

    Reply
    • Calin Dejeu

      Cei de la ape si silvicii nu sunt deloc in pozitia sa-si permita sa injure pe cineva. Au o ditamai musca mutanta pe caciula. Eu nu fac decat sa scot pe tapet niste agresiuni evidente asupra naturii, pentru ca altii, nu stiu de ce, omit sa le scoata. Suntem 20 de milioane si ar trebui sa ne implicam mai multi, pentru ca este natura noastra si este ultima sansa sa mai salvam niste farame. Nu m-am gandit ca ar trebui sa ma contacteze un consilier prezidential. De la ministerul mediului (acum impartit aberant in doua), as avea niste asteptari. Am avut de la conducerea acestui minister niste reactii, dar niciuna pozitiva.

      Reply
  2. Adrian

    d. Dragnea totuși a recunoscut faptele de care este acuzat, doar că nu le consideră infracțiuni. S-au găsit niște combinatori-săritori la întâmpinare să ne zică prin ordonanță că toată lumea fură, așa că sub 200 de mii nu e nicio problemă. Revenind la balastiere, am avut vicepremier din domeniu conex și nu s-a întâmplat nimic. Vedem acum cu desecretizarea că doar d.na ministru a dialogului civic din acel guvern a mai protestat la modificările penale anterioare prin oug. Iar planuri de situri semnate pe bandă rulantă în vară de fostul secretar de stat Lascu (de ce nu de ministra în funcție?) se publică și acum (unul chiar în aceeași zi cu celebra ordonanță). Ce relevanță pot avea acele planuri, că de transparență e clar că nu (mai) poate fi vorba?

    Reply
  3. Costin

    De unde are Suedia situația economica? Iti zic eu: din pescuit intensiv, industrie auto, cărbune, turism si alte mărunțișuri. Asta odata;doi la mana nu stiu ce e asa de invidiat la situatia economica a Suediei?
    A nu se interpreta ca sunt pro MHC. Nicidecum.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *