Scriitor influent și jurnalist de top la serviciile publice de televiziune și radio germane (ARD, respectiv NDR), Hubert Seipel este acuzat că ar fi primit sume de bani considerabile de la apropiat al lui Putin, ca sprijin financiar pentru munca lui la două cărți descrise descrise de critici ca fiind favorabile președintelui de la Kremlin, se arată într-o anchetă publicată de The Guardian.
Considerat unul dintre cei mai importanți experți independenți ai Germaniei în problematica Rusiaei, Seipel a primit cel puțin 600.000 de euro în conturi offshore nedivulgate, de la companii legate de un oligarh apropiat de Vladimir Putin, au dezvăluit documentele scandalului Cipru Confidential.
Fișierele scandalului Cipru Confidential (Cyprus Confidential files) conțin e-mailuri, înregistrări bancare, dosare ale companiilor, documente de încredere și rapoarte de conformitate, scurse către presă. Acestea totalizează 1,31 terabytes de fișiere financiare confidențiale, însumând peste 3,6 milioane de documente și alte înregistrări, și provin de la șase furnizori de servicii offshore care înființează, gestionează și listează companii fictive și trusturi în Cipru – precum și de la o companie care vinde acces la datele companiilor cipriote. Accesul la documentele scurgerii de informații a fost împărtășit de ICIJ, Organized Crime and Corruption Reporting Project și Paper Trail Media cu The Guardian și alte instituții media.
S-a întâlnit cu Putin de aproape 100 de ori
Hubert Seipel a fost plătit în rate, fapt care sugerează că a fost pentru a-și susține munca la cele două cărți care prezintă ascensiunea lui Putin la putere, portretizat, conform criticilor, într-o manieră favorabilă. Acesta este unul dintre primele cazuri care leagă un jurnalist occidental influent de plăți semnificative în ceea ce ar putea fi interpretat ca încercări ale actorilor pro-Putin de a-și asigura o acoperire pozitivă în mass-media internațională.
Dezvăluirile vor reverbera probabil în Germania, unde dezbaterea a izbucnit de la invazia Ucrainei de anul trecut cu privire la rolul jucat de elita politică și de afaceri în menținerea lui Putin la putere, nu în ultimul rând datorită dependenței sale pe termen lung de cea mai mare economie a Europei de petrolul și gazele rusești, se arată în investigația din The Guardian.
Unul dintre puținii jurnaliști care a avut contact direct și regulat cu liderul rus, Seipel s-a întâlnit cu Putin ”de aproape 100 de ori”; după cum chiar el a mărturisit. Scriitorul și jurnalistul german a recunoscut, de asemenea, că a primit bani din conturi legate de oligarhul Alexei Mordashov, un magnat rus al oțelului și al băncilor plasat sub sancțiuni anul trecut pentru legăturile lui strânse cu Kremlinul.
Seipel nu a confirmat și valoarea sumelor pe care le-a primit, dar documentele conțin detalii despre plăți în valoare totală de 600.000 de euro care par să aibă legătură cu cea de-a doua carte.
Seipel pretinde că sprijinul financiar primit din partea lui Mordashov nu i-ar fi afectat imparțialitatea, afirmând că „întotdeauna am stabilit limite legale clare care mi-au garantat independența”.
Documentele și răspunsul lui Seipel sugerează că plățile au fost pentru munca sa la o biografie din 2015 numită Putin: Inner Views of Power și un titlu din 2021, Putin’s Power: Why Europe Needs Russia, ambele scrise inițial în limba germană.
Seipel nu a dezvăluit plățile editorului său. Într-un răspuns pentru The Guardian, editorul Hoffmann und Campe a spus că nu a știut despre plăți. „Editorul nu a avut cunoștință de acuzațiile pe care le-ați făcut împotriva lui Hubert Seipel cu privire la „veniturile din sponsorizare”. În cazul în care acestea se dovedesc a fi adevărate, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri suplimentare în legătură cu cărțile care au fost contractate, în 2013 și, respectiv, 2016, de către conducerea de la acea vreme pe baza unui documentar TV”, a declarat un purtător de cuvânt al editurii.
Sponsor din ”elita lui Putin”
UE l-a descris pe Mordashov într-un comunicat de presă privind sancțiunile și în notificare ca fiind unul dintre „elita lui Putin” care „beneficiază de legăturile sale cu factorii de decizie ruși”. El a deținut o participație la Rossiya Bank, descrisă ca creditor al elitei rusești, și a fost cel mai mare acționar al Tui, cel mai mare operator de turism din Europa – o investiție înghețată în prezent în temeiul măsurilor de sancțiuni.
Mordashov a făcut parte din grupul select de lideri de afaceri care s-au adunat la Kremlin pe 24 februarie 2022, la câteva ore după invazia Ucrainei. El a refuzat să comenteze orice plată către Seipel. Ca răspuns la întrebările despre sancțiunile care i-au fost impuse, purtătorul său de cuvânt a declarat: „Tot ceea ce a construit și a realizat a fost realizat prin practici corecte de afaceri și respectarea strictă a reglementărilor”.
Dosarele din Cipru includ un acord intitulat „Act de sponsorizare”, semnat în martie 2018 de Seipel și de un director al unei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice (BVI) numită De Vere Worldwide Corp, precum și de un alt martor. Documente din această perioadă de timp îl menționează pe proprietarul final al lui De Vere ca manager de rang înalt în grupul Severstal al lui Mordashov.
Plata a 600.000 de euro este descrisă ca sponsorizare pentru o carte pe care Seipel pare să fi planificat deja să o scrie și pentru care avea deja un contract de publicare. În actul de sponsorizare se stipulează că „scrie o carte despre mediul politic din Federația Rusă”, care urma să fie publicată în 2019.
Sponsorul proiectului, conform actului, s-a angajat să „sprijine dezvoltarea acestui proiect” și „să pună această dezvoltare politică și istorică la dispoziția unui public mai larg”. Seipel urma să primească, de asemenea, „sprijin logistic și organizațional” în timpul cercetărilor sale în Rusia și nu avea nicio obligație de a plăti banii înapoi în cazul în care cartea nu va fi publicată niciodată.
Actul prevedea, de asemenea, că este liber să lucreze independent: „Autorul nu are nicio obligație față de sponsor în legătură cu proiectul (fie cu privire la conținutul sau compoziția cărții sau în alt mod) sau finalizarea acestuia”.
Alte documente sugerează că Seipel a fost plătit în două tranșe, a doua având loc în prima jumătate a anului 2019, dintr-un cont la banca privată rusă Sovcombank. Plățile par să fi avut rute ocolitoare prin structuri offshore deținute de Mordashov și asociații săi și gestionate de furnizori de servicii corporative din Cipru.
O notă scrisă de mână în actul de sponsorizare din 2018 spune: „Act similar semnat de Cavern 08/2013: Biografia lui Putin”. Cavern este probabil o companie înregistrată în BVI numită Cavern Ventures Ltd, care pare să fie conectată la Severstal.
Explicațiile lui Seipel
Într-un răspuns lung pentru The Guardian, Seipel a recunoscut că a primit bani de la Mordashov și a precizat că dorește să se știe că „sprijinul lui Mordashov se referă exclusiv la proiectele de carte” și că „nu a primit în niciun moment bani pentru filme și interviuri de televiziune de la terți”.
El a condamnat ceea ce el a spus că sunt încercări de a-l încadra drept „un tip special de jurnalist agent secret” cu o poziție pro-Kremlin și anti-SUA și că de-a lungul unei cariere îndelungate a „descris întotdeauna lumea așa cum este, nu așa cum ar trebui să fie”. Nicio dovadă de suspiciune de părtinire nu a fost găsită vreodată în munca sa de către cei care i-au acordat cele mai importante premii media din Germania,s-a apărat Seipel.
El a precizat că lucrările sale au fost rezultatul a opt ani de călătorii și cercetări extinse și au „dus la discuții pline de viață și la bătălii ideologice” și că nu au fost găsite erori factuale „în niciuna” dintre ele.
La publicare, cărțile au fost salutate de unii critici care l-au lăudat pe Seipel pentru abordarea proaspătă față de Putin. În același timp au fost ridiculizate de alții. Frankfurter Allgemeine Zeitung l-a numit „partenerul lui Putin”, după primirea pozitivă în 2016 a versiunii în limba rusă a cărții sale „Putin: Inner Views of Power in Moscow”, la care a participat Putin însuși, în timp ce Süddeutsche Zeitung a declarat că Seipel „s-a făcut efectiv reprezentantul legal al lui Putin – și anume prin excluderea faptelor”.
Acces exclusiv la Putin
Pentru documentarul Ich Putin – Ein Porträt (Putin – un portret), regizat, de asemenea, de Seipel, i s-a oferit acces exclusiv la președinte, urmărindu-l prin Rusia. Acesta îl arată pe Putin vânând cerbi roșii în Siberia și conducând prin Moscova într-o limuzină, însoțit de Seipel, precum și fiind lins pe marginea piscinei de câinele său după o baie și jucând într-un meci de hochei pe gheață.
Documentarul a fost vizionat de 1,85 milioane de oameni când a fost difuzat pentru prima dată în 2012, o cotă de piață de 10,9% și a fost repetat ulterior de 51 de ori, potrivit radiodifuzorului NDR.
Seipel, care a obținut primul interviu televizat cu informatorul NSA Edward Snowden după sosirea sa la Moscova în 2014, s-a confruntat cu acuzații că este prea pro-Rusia. Într-o emisiune radio germană din 2021, el a negat că a primit bani din Rusia în schimbul unor reportaje favorabile. Când a fost întrebat de prezentator dacă a luat plăți, el a răspuns: „Ați pierdut intriga? Nu!”.
NDR a declarat că nu are cunoștință despre acordul de sponsorizare și că a luat acuzațiile „foarte în serios”, pregătin inclusiv tragerea la răspundere juridică. Reprezentanții NDR au declarat că au blocat accesul la filmele sale până la noi ordine. Acesta a adăugat: „Domnul Seipel ar fi trebuit să informeze (NDR) despre un posibil conflict de interese, cum ar fi o plată”.

Seipel și Putin, în timpul filmării documentarului, în Rusia. Foto: NDR
***
Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
in Romania toata media TV este platita cu zeci de milioane anual ca sa prezinte puncte de vedere manipulate politic